ΣΥΡΙΖΑ: Στη σκιά του «εμφυλίου» το σημερινό Εκτελεστικό Γραφείο - Πώς θα κινηθεί η ομάδα Αχτσιόγλου
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Με τις εξελίξεις να είναι ραγδαίες στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τη διάσπαση ορατή, τα βλέμματα όλων είναι σήμερα στραμμένα στη συνεδρίαση του εκτελεστικού γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ που θα γίνει στις 16:30 στην Κουμουνδούρου. Ο νέος πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης, που επέστρεψε από τις ΗΠΑ το πρωί της Πέμπτης, θα προεδρεύσει του οργάνου, το οποίο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, συγκαλείται προκειμένου να αποσυμπιεστεί η τεταμένη κατάσταση. Σημειώνεται ότι η σύνθεση του Εκτελεστικού Γραφείου είναι ευνοϊκότερη για τον κ. Κασσελάκη καθώς από την εσωκομματική αντιπολίτευση συμμετέχει μόνο η Έφη Αχτσιόγλου.
Η νέα σύνθεση του Εκτελεστικού Γραφείου
Συγκεκριμένα, στο όργανο συμμετέχουν ο πρόεδρος του κόμματος, ο πρόεδρος της Κ.Ο. Σωκράτης Φάμελλος, η γραμματέας της Κ.Ο. Θεοδώρα Τζάκρη, η εκπρόσωπος Τύπου Δώρα Αυγέρη, η Έφη Αχτσιόγλου, η Ρένα Δούρου και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Το αντικείμενο της συνεδρίασης - που γίνεται στον απόηχο της αποπομπής τεσσάρων στελεχών - δεν έχει διασαφηνιστεί αν και όλοι εκτιμούν ότι η συζήτηση θα επικεντρωθεί στις εσωτερικές εξελίξεις που προσλαμβάνουν διαστάσεις χιονοστιβάδας. Πάντως, η Κουμουνδούρου φαίνεται ότι θα τηρήσει σκληρή στάση καθώς με ανακοίνωσή της διαμήνυσε πως «η λογική του εμφυλίου στον ΣΥΡΙΖΑ, που καλλιεργείται από ξένα κέντρα και αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις, συντηρείται από δηλώσεις μεμονωμένων στελεχών που κινούνται αντικαταστατικά, έχουν θέσει τον εαυτό τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ και ήδη έχουν δρομολογήσει τον σχεδιασμό νέου κόμματος, με νέο καταστατικό και νέο αρχηγό» σημειώνουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο μεταξύ, ενώ οι δηλώσεις στελεχών συνεχίζονται με τη δημόσια συζήτηση να τροφοδοτείται συνεχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ δημοκοπικά φαίνεται να συνεχίζει να κατρακυλά με τον νέο αρχηγό να σημειώνει εξίσου χαμηλά νούμερα σε εμπιστοσύνη.
Χθες το βράδυ, πάντως, συνεδρίασε για πρώτη φορά σε πανελλαδική σύνθεση η τάση 6+6 (Αχτσιόγλου, Ηλιόπουλος, Χαρίτσης, Τζανακόπουλος κλπ). Σύμφωνα με πληροφορίες στην πολύωρη συνεδρίαση εκφράστηκαν έντονες ανησυχίες για τον βηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ και τις διαλυτικές τάσεις που καταγράφονται χωρίς, όμως, να υπάρχει κλίμα αποχώρησης μέχρι το Συνέδριο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι τοποθετήσεις των συγκεκριμένων στελεχών στην ΚΕ της 11ης Νοεμβρίου αναμένεται να είναι σε σκληρό κλίμα.
Νέα κόντρα Τσακαλώτου - Πολάκη
Στην πρώτη του δήλωση μετά τις εσωκομματικές εκλογές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι ανησυχεί για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. «Απομακρυνόμαστε από τις παραδοσιακές μας θέσεις», σχολίασε σε συνέντευξή του και είπε πως «οι απόψεις του Κασσελάκη έρχονται από τις δικές του προσλαμβάνουσες που είναι διαφορετικές από την παράδοση τη δική μας». Παράλληλα όμως, εκτίμησε, ότι μέχρι στιγμής αυτό που διαφαίνεται είναι ότι από την πλευρά της ηγεσίας του κόμματος δεν διαφαίνεται η πρόθεση να γίνει καμία πολιτική συζήτηση σχολιάζοντας «όταν βάζεις τον κ. Πολάκη συντονιστή, δεν στέλνεις σήμα για ενότητα».
Ο Παύλος Πολάκης απάντησε στα όσα είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προαναγγέλοντας σύγκρουση στα όργανα της παράταξης, γράφοντας στο Facebook: «Ευκλείδη με προκάλεσες πολύ, αλλά ΔΕΝ θα σου απαντήσω. Μην ανησυχείς και μην μπερδεύεσαι, δεν υπάρχουν αδιέξοδα, θα τα πούμε στα Όργανα!».
Αυγέρη: Δεν υπάρχει εμφύλιος -Ο Κασσελάκης δεν διέγραψε κανέναν, καταδίκασε πολιτικές συμπεριφορές
Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη το πρωί της Πέμπτης σχολίασε τα τεκταινόμενα τονίζοντας πως «το 80% των ερωτηθέντων (στις τελευταίες δημοσκοπήσεις) πιστεύουν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση».
«Η αμφισβήτηση στο πρόσωπο του νέου Προέδρου είναι ταυτόχρονα και αμφισβήτηση απέναντι στους χιλιάδες ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που τον επέλεξαν στις εσωκομματικές εκλογές», παρατήρησε η κυρία Αυγέρη, προσθέτοντας πως κάποιοι «αμφισβητούν και τη διαδικασία επιλογής η οποία όμως προβλέπεται από το καταστατικό και άλλωστε την νομιμοποίησαν με τη συμμετοχή τους στις εσωκομματικές εκλογές».
«Ο Κασσελάκης είναι αριστερός και άλλωστε δεν υπάρχει ανανεωτική Αριστερά χωρίς αλλαγή», δήλωσε η κυρία Αυγέρη, τονίζοντας παράλληλα πως «δεν υπάρχει εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ».
«Ο Κασσελάκης δεν διέγραψε κανέναν, απλά καταδίκασε πολιτικές συμπεριφορές και παρέπεμψε στα αρμόδια όργανα, τα οποία σεβόμαστε όπως και τις προβλεπόμενες διαδικασίες», είπε η κυρία Αυγέρη αναφερόμενη στο θέμα που προέκυψε με κορυφαία στελέχη της παράταξης.
Αναφερόμενη στον Αλέξη Τσίπρα, είπε ότι «πρέπει να αφήσουμε έξω από όλο αυτό τον πρώην Πρόεδρο. Αν θελήσει να κάνει κάποια παρέμβαση, θα το κάνει και δεν χρειάζεται την παραίνεση κανενός».
Η παρέμβαση Δραγασάκη
Σε παρέμβαση για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και την εσωκομματική αντιπαράθεση που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, προχώρησε και ο Γιάννης Δραγασάκης. O κ. Δραγασάκης υποστήριξε πως η διαλυτική συνθήκη που έχει διαμορφωθεί πυροδοτεί κεντρόφυγες τάσεις και δυναμικές διάσπασης.«Πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες για τη διαμόρφωση συνθηκών στοιχειώδους αμοιβαίας εμπιστοσύνης, λαμβάνοντας υπόψη ότι σε λίγους μήνες θα διεξαχθούν οι εξαιρετικά κρίσιμες, από πολιτική άποψη, ευρωεκλογές. Ένα πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσε να είναι», όπως σημειώνει, «η απόσυρση όλων των αιτημάτων και των απειλών για διαγραφές στελεχών και αντίστοιχα η μεταφορά του διαλόγου και της αντιπαράθεσης πολιτικών απόψεων από τα ΜΜΕ στα όργανα του κόμματος», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Το μόνο που εγώ θέλω να πω και μέσω της δικής σας εκπομπής είναι να σταματήσει αυτό που συμβαίνει τώρα, πρέπει όλοι μας να καταλάβουμε ότι η κοινωνία έχει ανάγκη τον ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο Κώστας Μπάρκας, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Να σταματήσουμε να αυτοκαταστρεφόμαστε, η δική μου προτροπή είναι να προχωρήσουμε ενωτικά για να ασχοληθούμε με τα προβλήματα του κόσμου», πρόσθεσε «η πλειονότητα όσων ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι δεν πρέπει να προκύψουν διαγραφές, εγώ λέω ότι θα πρέπει να υπάρξει κατάπαυση για να λυθούν όλα αυτά. Θεωρώ ότι μπορεί να γίνει», συμπλήρωσε. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει να πάει σε συνέδριο, επομένως θα κουβεντιάσουμε σοβαρά. Τότε μπορούμε να κάνουμε την αυτοκριτική μας. Δε θέλω διάσπαση και δεν το επιδιώκω, μπορούμε να βρούμε κοινό βηματισμό». Ερωτηθείς σε ποια πλευρά θα είναι σε περίπτωση που υπάρξει διάσπαση ο ίδιος ξεκαθάρισε πως «ο Κασσελάκης είναι πρόεδρος, τον ψήφισαν 150.000 άτομα, αυτό πρέπει να αναγνωριστεί».
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr