Με πλοία και λιμάνια η συνδρομή της Ελλάδας για τον ανθρωπιστικό διάδρομο στη Γάζα - Πότε θα υλοποιηθεί το σχέδιο
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Σε επαφή με όλους τους Ευρωπαίους εταίρους της αλλά και με τους άμεσα ενδιαφερόμενους για τα όσα εξελίσσονται μετά τις 7 Οκτωβρίου στη Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται η Ελλάδα, προκειμένου να ανοίξει ανθρωπιστικός θαλάσσιος διάδρομος προς τον Παλαιστινιακό θύλακα και να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση.
Όπως μετέδωσε στο OPEN, η Έφη Κουτσοκώστα, στον απόηχο των ανακοινώσεων που πραγματοποίησε τις προηγούμενες ημέρες ο Εμανουέλ Μακρόν για τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού συνασπισμού, η ελληνική διπλωματία εξετάζει όλα τα σενάρια, ανάμεσα στα οποία τη διάθεση πλωτών μέσων ή ακόμα και Λιμανιών, όπως το Λιμάνι του Πειραιά προκειμένου να διευκολυνθεί η αποστολή βασικών αγαθών στη Γάζα και κυρίως τροφίμων και φαρμάκων.
Πότε θα υλοποιηθεί το σχέδιο
Οι γνωρίζοντες το διπλωματικό παρασκήνιο, υπογραμμίζουν στο OPEN, ότι η συζήτηση για τον «πλωτό» ανθρωπιστικό διάδρομο προς τη Γάζα ξεκίνησε πολύ πρόσφατα και δεν είναι απλή υπόθεση.
Αντίθετα, πρόκειται για μια πολύ σύνθετη επιχειρησιακά διαδικασία καθώς συντρέχουν σημαντικοί λόγοι ασφαλείας πουν την κάνουν πολύπλοκη, ενώ την ίδια στιγμή το Ισραήλ ελέγχει απόλυτα τι μπαίνει στη Γάζα.
Επομένως, πρόκειται για μια διαδικασία που δεν αναμένεται να πάρει σάρκα και οστά τα επόμενα 24ωρα, αλλά θα χρειαστούν πολλές εβδομάδες ή ακόμα και μήνες. Άλλωστε, όπως τονίζουν διπλωματικές πηγές αλλά και η ίδια η κυβέρνηση του Ισραήλ, ο πόλεμος δεν αναμένεται να λήξει άμεσα.
Μακρόν: Συζητήσεις για «θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο» με βάση την Κύπρο προς τη Γάζα
Νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να δημιουργήσουν έναν «θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο» με βάση την Κύπρο, προς τη Γάζα.
Όπως είπε ο Γάλλος πρόεδρος, η Κύπρος θα μπορούσε να αποτελέσει την αεροπορική βάση γι' αυτόν το θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο, τονίζοντας ότι είχε συζητήσεις με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και με τον Έλληνα πρωθυπουργό για το θέμα αυτό. Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο στόχος είναι να σταλούν στη Γάζα φάρμακα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, το συντομότερο, μέσω θαλάσσης και αέρος. Όλα αυτά είπε θα πρέπει να καθοριστούν το επόμενο διάστημα και με τις ισραηλινές αρχές και με τα Ηνωμένα Έθνη.
Ο Εμανουέλ Μακρόν πρόσθεσε ότι για να εφαρμοστεί αυτή η ιδέα, θα πρέπει υπάρξει «ανθρωπιστική εκεχειρία», την οποία η Γαλλία υποστηρίζει, καθώς είναι απαραίτητη για την προστασία του άμαχου πληθυσμού της Γάζας, αλλά και για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση των ομήρων.
Σούνακ και Μακρόν επιμένουν στην ανάγκη να φθάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ και ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με τη διοχέτευση της βοήθειας στη Γάζα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ.
«Οι ηγέτες τόνισαν τη σημασία να φθάσει επείγουσα ανθρωπιστική υποστήριξη μέσα στη Γάζα. Συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού στις προσπάθειες να φθάσουν καίριας σημασίας τρόφιμα, καύσιμα, νερό και φάρμακα σε εκείνους που τα χρειάζονται, και να βγουν οι ξένοι υπήκοοι» από τη Γάζα, δήλωσε εκπρόσωπος του Σούνακ.
«Εξέφρασαν την κοινή ανησυχία τους για τον κίνδυνο κλιμάκωσης στην ευρύτερη περιοχή, ιδιαίτερα στη Δυτική Όχθη» και συμφώνησαν στην ανάγκη να μην παραβλεφθεί «το μακροπρόθεσμο μέλλον της περιοχής, ιδιαίτερα η ανάγκη για μια λύση δύο κρατών».
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr