Υποκλοπές: Δεν δίνει στη Βουλή τα έγγραφα για την απαλλαγή της Βλάχου ο Άρειος Πάγος
Είχε προηγηθεί σχετικό αίτημα από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Αρνείται η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να διαβιβάσει στη Βουλή έγγραφα σχετικά με την αρχειοθέτηση της έρευνας για τις ενέργειες της πρώην εισαγγελέα της ΕΥΠ, Βασιλικής Βλάχου, όσον αφορά στο θέμα των παρακολουθήσεων των τηλεφωνικών συσκευών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, και του δημοσιογράφου, Θανάση Κουκάκη. Σύμφωνα με το dikastiko.gr, ο Άρειος Πάγος επισημαίνει ότι κανείς, πλην της δικαστικής εξουσίας, δεν μπορεί να ελέγξει τους δικαστικούς λειτουργούς.
Υπενθυμίζεται ότι, η απάντηση του Αρείου Πάγου έρχεται μετά τα αιτήματα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, για την αποστολή των εγγράφων της προκαταρκτικής πειθαρχικής διαδικασίας στη Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Σύμφωνα με τα δύο κόμματα, ενώπιον της Επιτροπής θα έπρεπε να καταθέσουν, τόσο η Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ελ. Φραγκάκη, Προέδρος του Συμβουλίου Επιθεώρησης των Πολιτικών και Ποινικών Δικαστηρίων, που αρχειοθέτησε το πόρισμα της προκαταρτικής πειθαρχικής εξέτασης, όσο και η εισηγήτρια της αρχειοθέτησης και Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευδ. Πούλου.
Η απάντηση του Αρείου Πάγου
Όπως αναφέρεται σχετικά στην απόφαση από την Εισαγγελία του Ανωτάτου Δικαστηρίου:
«Θεμελιώδης αρχή του Δημοκρατικού Πολιτεύματος είναι η διάκριση των Λειτουργιών του Κράτους, της Νομοθετικής, της Εκτελεστικής και της Δικαστικής. Ουσιώδης έκφραση της αρχής αυτής είναι η ανεξαρτησία των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και η απαγόρευση των άλλων λειτουργιών να παρεμβαίνουν με οποιονδήποτε τρόπο σε αυτήν.
Στο πνεύμα αυτό ο συνταγματικός και ο κοινός νομοθέτης, ρυθμίζοντας τις σχέσεις των λειτουργιών, μεταξύ άλλων, έχουν καθορίσει ότι ο πειθαρχικός έλεγχος όλων των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών κάθε βαθμίδος δεν μπορεί να αναφέρεται στην δικαιοδοτική τους κρίση και διεξάγεται αποκλειστικά από τα αρμόδια κατά περίπτωση δικαστικά όργανα, με διαδικασία η οποία είναι μυστική έναντι πάντων, με μόνη εξαίρεση την δημόσια συνεδρίαση πειθαρχικών δικαστηρίων».
Επιπλέον, επισημαίνεται, ως προς την κλήτευση των δύο δικαστικών λειτουργών, ότι «στο άρθρο 43Α παρ.1 του Κανονισμού της Βουλής προβλέπεται ότι η Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μπορεί να καλεί σε ακρόαση τον Πρόεδρο και τους Αντιπροέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων, τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον γενικό επίτροπο της Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τον γενικό επίτροπο των διοικητικών δικαστηρίων «για θέματα που αφορούν σε λειτουργικά ζητήματα της δικαιοσύνης προς το σκοπό της ενίσχυσης της διαφάνειας». Η σαφής και ρητή διατύπωση της ανωτέρω διάταξης υπογραμμίζει ότι, ουδόλως προκύπτει ότι στα ζητήματα αυτά ανήκει ο εξατομικευμένος πειθαρχικός έλεγχος δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών.
«Συνεπώς, η εκ μέρους των δικαστικών αρχών διαβίβαση εγγράφου ή αναφορά στο περιεχόμενο πειθαρχικής διαδικασίας, πολλώ δε, μάλλον, η παροχή εξηγήσεων και πληροφοριών σχετικών με δικαιοδοτική κρίση επί πειθαρχικής διαδικασίας εκ μέρους δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, ενώπιον της ανωτέρω Επιτροπής, ή οποιουδήποτε άλλου πολιτειακού οργάνου είναι αντίθετες προς τις ανωτέρω διατάξεις του Συντάγματος και της νομοθεσίας», τονίζεται.
Αυξάνεται η συμμετοχή στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ: Ψήφισαν 38.000 πολίτες μέχρι τις 14:00 - Δείτε όλες τις εξελίξεις
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Νεκρός βρέθηκε Ισραηλινός ραβίνος - «Αντισημιτική τρομοκρατική ενέργεια»
Κομμωτήριο στον Ασπρόπυργο παρείχε και... ροζ υπηρεσίες
Η Adele αποχαιρετά το κοινό της: «Νιώθω εξαντλημένη συναισθηματικά και σωματικά»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr