Μητσοτάκης - Ερντογάν: Τα «αγκάθια» και η θετική ατζέντα - 7 θέματα στο τραπέζι
Στόχος των δυο πλευρών να διατηρηθούν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και στο ανώτατο επίπεδο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Αύριο Δευτέρα 13 Μαΐου θα ταξιδέψει στην Άγκυρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στόχος των δυο πλευρών είναι να διατηρηθούν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και στο ανώτατο επίπεδο, ώστε οι ελληνοτουρκικές σχέσεις να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα, αλλά και να διαπιστωθεί ο βαθμός προόδου σε επίπεδο διμερών σχέσεων αλλά και στους τομείς συνεργασίας, που έχουν συμφωνηθεί.
Το πρόγραμμα των δυο ηγετών
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φτάνει αύριο (13/5) στην Άγκυρα στις 15.30 το απόγευμα. Η συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο προεδρικό μέγαρο θα ξεκινήσει στις 16:00. Όπως έχει διαρρεύσει δεν θα υπάρχει επίσημη υποδοχή με ιππικό και αγήματα όπως υποδέχεται συνήθως ο Τούρκος πρόεδρος τους προσκεκλημένους του, γιατί το ταξίδι εξπρές του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει χαρακτηριστεί επίσκεψη εργασίας. Η συνάντηση των δυο ηγετών θα διαρκέσει μια ώρα και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 17.00.
Στη συνέχεια θα συναντηθούν οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών και περίπου στις 17.30 με 18.00 οι δύο ηγέτες θα κάνουν τις δηλώσεις τους στον Τύπο. Ωστόσο δεν θα δεχτούν ερωτήσεις καθώς θα ακολουθηθεί το ίδιο ακριβώς «μοντέλο» όπως και στην Αθήνα, με την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου. Στη συνέχεια θα παραθέσει ο Ερντογάν θα παραθέσει δείπνο στον Έλληνα πρωθυπουργό πριν αναχωρήσει για το ταξίδι επιστροφής στην Ελλάδα.
Στην Τουρκία περιμένουν με «ανοιχτές αγκάλες» τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ είναι εντυπωσιακή η κάλυψη των Μέσων για την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην τουρκική πρωτεύουσα . Υπάρχει ξεκάθαρα θετική προσμονή ενώ είναι κυρίαρχο θέμα σε πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων και είναι από τα πρώτα θέματα στα τουρκικά κανάλια. Δεν υπήρχε παλιά τέτοια κάλυψη σε συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν τα τελευταία χρόνια.
Στο πλάνο και οι επιχειρηματικές επενδύσεις
Στόχος της τουρκικής πλευράς είναι να θέσει όσα περισσότερα θέματα μπορεί. Ωστόσο αυτό που επιζητεί πολύ είναι η ενίσχυση της συνεργασίας σε πολλούς τομείς και ιδιαίτερα στον οικονομικό, δηλαδή σε τομείς που εύκολα οι δύο χώρες μπορούν να τα βρουν.
Γι’ αυτό και δεν αποκλείεται να συναντηθούν αύριο στην Άγκυρα και επιχειρηματίες από τις δυο χώρες προκειμένου να συσταθεί ένα καινούριο επιχειρηματικό συμβούλιο Ελλάδας-Τουρκίας.
«Αγκάθια» τα Θαλάσσια Πάρκα, η Μονή της Χώρας και η μειονότητα
Η «βαριά» ατζέντα αφήνεται στην άκρη, αλλά δύο βαριά θέματα μπορεί να «ανοιχτούν». Τα Θαλάσσια Πάρκα και η Μονή της Χώρας. Ο Τούρκος πρόεδρος θα προσπαθεί ωστόσο να απαντήσει θέτοντας πάλι ζήτημα μουσουλμανικής μειονότητας και εκπαίδευσης καθώς επίσης και την κατάσταση των μουσουλμάνων στη Ρόδο, Κω και Θεσσαλονίκη, για να αντισταθμίσει την κριτική Μητσοτάκη.
Οι τομείς δράσης που θα συζητηθούν
Και οι δύο ηγέτες δίνουν έμφαση στην προώθηση της θετικής ατζέντας και στην πρόοδο στη συνεργασία των δύο χωρών σε τομείς όπως το μεταναστευτικό, ο τουρισμός και το εμπόριο.
Τα 7 θέματα που θα συζητήσουν Μητσοτάκης και Ερντογάν
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν διπλωματικές πηγές, στο τραπέζει θα πέσουν με βεβαιότητα επτά θέματα και πιο συγκρκιμένα:
- Αύξηση του εμπορικού όγκου μεταξύ των δύο χωρών από 6 στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια και Ίδρυση Συμβουλίου Οικονομικής Συνεργασίας – Εδώ εντάσσεται και η ενέργεια
- Συνεργασία στον τουρισμό και επέκταση μέτρου βίζας
- Κοινή καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης.
- Στενή συνεργασία κατά των φυσικών καταστροφών και υπογραφή συμφωνίας.
- Υποστήριξη έργων που θα φέρουν τη νεολαία και τους επιστήμονες των δύο χωρών πιο κοντά.
- Υπογραφή συμφωνιών για την Υγεία και τις Ιατρικές Επιστήμες
- Η επιστροφή στην Τουρκία οθωμανικών νομισμάτων ιστορικής αξίας που βρέθηκαν σε κάποιους λαθρέμπορους ιστορικών αντικειμένων που συνελήφθησαν από την ελληνική αστυνομία.
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Ισραήλ: Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα - Τι προβλέπει
Οι συμμαχίες των προοδευτικών ξανά στο προσκήνιο - Οι διαθέσεις, οι διχογνωμίες, τα εμπόδια
Ναυάγιο στην Πύλο: 600 άνθρωποι περιμένουν τη δικαίωση 18 μήνες - Ανησυχητικές παραλείψεις στην προκαταρκτική
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr