Ευρωεκλογές 2024: Η «μάχη» του Βορρά για την κυβέρνηση
Τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων – Οι εκτιμήσεις του Μεγάρου Μαξίμου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Σε πλήρη εξέλιξη είναι η εκστρατεία συσπείρωσης των παραδοσιακών ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, καθώς στην Πειραιώς θέλουν να περιοριστούν οι διαρροές προς κόμματα που κινούνται στα δεξιά.
Με το βλέμμα προς τα… Βόρεια
Το τελευταίο διάστημα στο γαλάζιο στρατόπεδο - σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις - έχουν καταφέρει να αυξήσουν τα ποσοστά συσπείρωσης και να επαναπροσεγγίσουν ένα δεξιό ακροατήριο που δεν είχε υποστηρίξει κινήσεις, όπως το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο. Το ερώτημα τώρα είναι αν τα «μέτωπα» που έχουν ανοίξει στη βαλκανική γειτονιά θα αποτελέσουν αφορμή, ώστε τα κόμματα στα δεξιά της Ν.Δ. να έρθουν πιο κοντά σε ένα συντηρητικό ακροατήριο ή θα οδηγήσουν σε περαιτέρω αύξηση της γαλάζιας συσπείρωσης (καθώς η κυβέρνηση εστιάζει στην ανάγκη να σταλεί από την κάλπη μήνυμα σταθερότητας)
Στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές από το Μαξίμου κοιτάνε ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως σε νομούς, όπου στις τελευταίες εκλογές η Ελληνική Λύση αλλά και το κόμμα Νίκη είχαν συγκεντρώσει υψηλότερα ποσοστά σε σχέση με το μέσο όρο της χώρας. Τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τον Έβρο, ενώ σήμερα και αύριο πραγματοποιεί περιοδεία σε Πέλλα, Ημαθία και Πιερία. Πρόκειται για νομούς στους οποίους από την κυβέρνηση αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία, καθώς στις εθνικές εκλογές σχεδόν το 20% των ψηφοφόρων είχε στραφεί σε κόμματα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Επίσκεψη στη Βόρεια Ελλάδα αναμένεται να κάνει και την επόμενη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με στόχο να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο μιας χαλαρής ψήφου.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εστιάζουν ιδιαίτερα σε ένα παραδοσιακό ακροατήριο, το οποίο επιχειρούν να προσεγγίσουν με συγκεκριμένα επιχειρήματα. Ειδικότερα :
- Δίνεται έμφαση στα όσα έχουν γίνει για την ενίσχυση του ρόλου της χώρας στη γεωπολιτική σκηνή, για την αμυντική θωράκιση της και για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. «Η Ελλάδα δεν αποκλίνει από τις πάγιες θέσεις της και θα υπερασπίζεται πάντα με αυτοπεποίθηση την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα» σημείωσε την Τρίτη από τον Έβρο ο πρωθυπουργός.
- Μπαίνει μπροστά μια ατζέντα καθημερινότητας και βαρύτητα δίνεται σε θέματα ασφαλείας, που ενδιαφέρουν ιδιαιτέρως ένα δεξιόστροφο ακροατήριο. Στα πανεπιστήμια αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων «αποδείξαμε και έμπρακτα ότι η τάξη και ο νόμος θα επιβληθούν και εντός του δημόσιου πανεπιστημίου. Το είπαμε πολλές φορές και το κάναμε πράξη. Εμείς δεν είμαστε με αυτούς οι οποίοι θέλουν να μετατρέψουν τα πανεπιστήμια σε μπάχαλο. Είμαστε με τις βιβλιοθήκες και όχι με τις βαριοπούλες»
- Εξαπολύονται πυρά προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πως δεν καταθέτουν αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση για την χώρα και πως υιοθετούν μια ρητορική τοξικότητας. Κριτική ασκείται στο ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο οι «γαλάζιοι» κατηγορούν για ακοστολόγητες υποσχέσεις, ενώ την επόμενη Παρασκευή θα γίνει η συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια (καθώς η κυβέρνηση αποδέχτηκε σχετικό αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης).
- Τονίζεται πως η Νέα Δημοκρατία μπορεί να εγγυηθεί την σταθερότητα και την υλοποίηση μιας σειράς κομβικών μεταρρυθμίσεων. Χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην επικείμενη αναμέτρηση, σημειώνοντας «μην μπλέκουμε τη σταθερότητα με τη στασιμότητα. Η σταθερότητα είναι προϋπόθεση για μεγάλες αλλαγές». Από το Μαξίμου θέλουν να στείλουν μήνυμα πως δεν έχουν κατεβάσει μολύβια στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές και μια σειρά πρωτοβουλιών θα ξεδιπλωθούν το επόμενο διάστημα (όπως η παρουσίαση του σχεδίου για το ψηφιακό σχολείο, η ανακοίνωση των μέτρων για το δημογραφικό κ.α).
Τα δημοσκοπικά μηνύματα
Με προσοχή διαβάζουν στην κυβέρνηση τα στοιχεία των τελευταίων δημοσκοπήσεων και ικανοποίηση υπάρχει για το γεγονός πως υπάρχει ανοδική πορεία στα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας. Παράλληλα στο γαλάζιο στρατόπεδο παρατηρούν τα δημοσκοπικά ευρήματα, όπου φαίνεται πως διατηρείται η μεγάλη απόσταση απο το δεύτερο κόμμα και σταθεροποιείται η κατάσταση στα κόμματα, που κινούνται στα δεξιά.
Σύμφωνα με την MRB με την αναγωγή επί των έγκυρων, τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής : ΝΔ στο 32,3%, ΣΥΡΙΖΑ στο 16%, ΠΑΣΟΚ στο 14%, Ελληνική Λύση στο 9,9%, ΚΚΕ στο 8%, Νέα Αριστερά στο 3,8%, Πλεύση Ελευθερίας στο 3,4%, Κόμμα Νίκη στο 2,9%, Φωνή Λογικής στο 2,8%, Δημοκράτες στο 2,4% και ΜέΡΑ25 στο 2,2% Με βάση το εύρος των ποσοστών των κομμάτων στη δημοσκόπηση οι έδρες μοιράζονται ως εξής: ΝΔ οκτώ, ΣΥΡΙΖΑ τέσσερις, ΠΑΣΟΚ τρεις, ΚΚΕ δύο, Ελληνική Λύση δύο, Πλεύση Ελευθερίας μία και Νέα Αριστερά μία.
Πάντως καμπανάκι χτύπησε για το ενδεχόμενο μιας αντικυβερνητικής ψήφου και στόχος είναι να κινητοποιηθούν οι «γαλάζιοι» ψηφοφόροι για να φτάσουν μέχρι την κάλπη και να μην υπάρξει εφησυχασμός. Σύμφωνα με την MRB το 32,7% απαντά πως θα ψηφίσει γιατί η χώρα χρειάζεται κυβερνητική σταθερότητα, ωστόσο έξι στους δέκα πολίτες λένε πως στις ευρωεκλογές θα πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα δυσαρέσκειας για την ακολουθούμενη πολιτική.
Υπενθυμίζεται πως στην αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου η Νέα Δημοκρατία θέλει να πιάσει τουλάχιστον το ποσοστό που είχε στις ευρωεκλογές του 2019, δηλαδή 33%. Από εκεί και πέρα στη μάχη των εντυπώσεων παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες, όπως το εύρος της διαφοράς από το δεύτερο κόμμα αλλά και ποιo ποσοστό θα πάρουν τα κόμματα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας
Ετοίμαζαν εκρηκτικό μηχανισμό πριν την έκρηξη που διέλυσε το διαμέρισμα στους Αμπελόκηπους; Στο μικροσκόπιο και δεύτερη γυναίκα
Axios: Το Ιράν σχεδιάζει να επιτεθεί στο Ισραήλ ως αντίποινα για το χτύπημα στην Τεχεράνη
Μενίδι: «Δεν ήθελα να της κάνω κακό» - Τι λέει ο 18χρονος που έσπρωξε την 72χρονη μπροστά στο ΑΤΜ
Οι R.E.M. κυκλοφόρησαν νέο βίντεο για τις αμερικανικές εκλογές και στηρίζουν την Κάμαλα Χάρις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr