Ευρωεκλογές 2024 - Μητσοτάκης στη Βουλή: Προτεραιότητά μας η αντιμετώπιση της ακρίβειας - Χρεοκοπία χωρίς επιστροφή οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ
Τι ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Το ζήτημα της ακρίβειας είναι ένα δύσκολο πρόβλημα που χρειάζεται «ρεαλισμό» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ολομέλεια της Βουλής στην προ ημερησίας διάταξη συζήτηση για την συνεχιζόμενη ακρίβεια, που πραγματοποιείται σήμερα.
Παράλληλα ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί όλες τις χώρες της Ευρωζώνης τονίζοντας πως προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η αντιμετώπιση της.
«Το ζήτημα της ακρίβειας είναι πράγματι το πρώτο πρόβλημα που απασχολεί σήμερα όλα τα ελληνικά νοικοκυριά. Είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο. Η αναμέτρηση με την ακρίβεια απόλυτη πολιτική μας προτεραιότητα. Η εισβολή στην Ουκρανία, η κρίση που την ακολούθησε, οι ανατιμήσεις στο ρεύμα σφράγισαν τη θητεία της κυβέρνησης. Μπορέσαμε και αναχαιτίσαμε τις τιμές στο ρεύμα που έχουν έρθει στα προ κρίσης επίπεδα. Δύσκολο στοίχημα που για να κερδηθεί χρειάζεται κατ’ αρχήν ρεαλισμό και γνώση της πραγματικότητας», είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός.
«Για αυτό ζήτησα παρέμβαση της ΕΕ»
Συνεχίζοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανάφερε: «Δεν είμαι για να εξωραΐσω καμία κατάσταση αλλά να συμφωνήσουμε ως προς τα βασικά της πορείας του πληθωρισμού τα τελευταία τρία χρόνια. Είναι λίγο υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Στα τρόφιμα ο πληθωρισμός έχει βαρύτητα 22% στο μέσο νοικοκυριό. Σήμερα είναι λίγο πάνω από τον ευρωπαϊκόμέσο όρο», συνέχισε και συμπλήρωσε: «Το πρόβλημα της ακρίβειας έχει εθνικές ιδιαιτερότητες αλλά δέχονται και τα υπόλοιπα 26 κράτη. Δεν είναι μόνο ένα ελληνικό πρόβλημα. Είναι βέβαια πιο επώδυνο στην πατρίδα μας και για αυτό με επιστολή μου ζήτησα μια ακόμα παρέμβαση της ΕΕ. Δεν γίνεται το ίδιο προϊόν να διατίθεται με μεγάλη διαφορά τιμής σε Παρίσι, Άμστερνταμ και Αθήνα. Δεν συνδέεται μόνο με τα κόστη. Τραυματίζει τον ελεύθερο ανταγωνισμό και στερεί από τους καταναλωτές να έχουν πρόσβαση σε διαφορετικές επιλογές στις καλύτερες τιμές. Σε αυτές τις πρακτικές, πολλών ετών, η Ένωση οφείλει να αντιτάξει μια επικαιροποιημένη πολιτική αυστηρών κανόνων».
«Τώρα αναδείχθηκε σε όλη του την ένταση το πρόβλημα. Και η ίδια η Ευρώπη αιφνιδιάστηκε από την πρωτόγνωρη κρίση τιμών. Αντιδρούμε τώρα γιατί θεωρούμε ότι ο πληθωρισμός της απληστίας πρέπει να αντιμετωπιστεί ριζικά, όχι γιατί τώρα έχουμε ευρωεκλογές. Είναι κάτι το οποίο δέχεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όταν χαρακτηρίζει την πρόταση σημαντική για το μέλλον της Ευρώπης», είπε.
«Μύθος ότι η Ελλάδα είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια στην ακρίβεια»
Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Θα αναφερθώ σε 5 συγκεκριμένους μύθους. Ο ένας είναι ότι η Ελλάδα είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια στην ακρίβεια. Δεν είναι πρωταθλήτρια. Το αντιμετωπίζουν όλες οι οικονομίες και εξάλλου ήταν ο βασικός λόγος που οδήγησε τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια. Η ελληνική οικονομία δεν έμεινε ανεπηρέαστη. Επιεικώς παραπλανητικό να μιλάμε για ακρίβεια Μητσοτάκη.
Η πολιτική μας για αυξήσεις μισθών και συντάξεων υλοποιείται. Στα 830 ευρώ είναι χαμηλότερος μισθός. Ο μέσος μισθός είναι στα 1300 και πάει στα 1500. Αυτή η κυβέρνηση έδωσε αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους μετά από 14 χρόνια. Όλα αυτά μαζί με ένα ρεκόρ επενδύσεων και μαζί με 450.000 νέες θέσεις εργασίας που δημιούργησε αυτή η κυβέρνηση. Μπορεί να ακούγονται μακρινά σε όσους πιέζονται, όμως η ακρίβεια είναι ένας κρίκος. Όσο τρέχει η ανάπτυξη, τόσο μειώνονται τα κόστη και αυξάνονται οι μισθοί.
Ο άλλος μύθος είναι πως έχουμε τιμές Σουηδίας και μισθούς Βουλγαρίας. Ούτε η Σουηδία ούτε η Βουλγαρία πτώχευσαν. Εδώ και μια δεκαετία ζήσαμε μια περιπέτεια που στέρησε 30% του ΑΕΠ. Μεταξύ του 2015 και του 2019 όταν στην Ευρώπη έβρεχε λεφτά κάποιοι κρατούσαν ομπρέλα και λόγω Μνημονίου τρέχαμε με χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης. Να θυμίσουμε ποιοι ήταν οι υπάιτιοι αυτής της μεγάλης καταστροφής. Δεν αρκεί να βλέπουμε πού είμαστε, αλλά να βλέπουμε κι από που ξεκινήσαμε».
«Τον περασμένο χειμώνα φορολογήσαμε τα υπερκέρδη στην ηλεκτρική ενέργεια»
Και συνεχίζει ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας: «Ο τρίτος μύθος είναι πως τα μέτρα που παίρνουμε είναι αναποτελεσματικά. Τα αναχώματα της πολιτείας είχαν συγκεκριμένο αποτύπωμα. Τον περασμένο χειμώνα φορολογήσαμε τα υπερκέρδη στην ηλεκτρική ενέργεια. Μας λοιδορούσατε για τα χρωματιστά τιμολόγια και το αποτέλεσμα είναι κανείς να μην παραπονιέται γιατί οι τιμές έπεσαν στα προ κρίσης επίπεδα. Απαγορεύσαμε τις προσφορές σε προϊόντα που έχουν ανατιμηθεί», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στον «4ο μύθο» ανέφερε πως: Το μέτρο του μηδενικού ΦΠΑ δοκιμάστηκε και δεν πέτυχε. Δείτε σήμερα τις τιμές στην Ισπανία και συγκρίνετε με την Ελλάδα. Τέσσερα δισ. στοιχίζει τον πρώτο χρόνο και 2,4 για κάθε χρόνο. Όλα τα μέτρα που έχετε εξαγγείλει στοιχίζουν 45,8 δισ. Όχι πρόγραμμα Θεσσαλονίκης είναι αυτό, δεν έχετε μάθει τίποτα από τα λάθη σας. Αυτά που εισηγείστε συνεπάγονται μια λέξη: χρεοκοπία. Χωρίς επιστροφή. Να ξεφύγουμε από τον λαϊκίστικο κύκλο του ψέματος. Το πάθημα πρέπει να γίνει μάθημα. Έχουμε χρέος να μην καταφεύγουμε σε εύκολα συνθήματα τα οποία φυλακίζουν μυαλά. Όταν βρεθήκατε στην ίδια θέση το 2018 και τι έλεγε τότε ο κ. Τσίπρας. Ότι οι μειώσεις του ΦΠΑ δεν θα περάσουν ποτέ στους καταναλωτές».
«Δεν μπορούμε να τάζουμε λαγούς με πετραχήλια χωρίς απάντηση»
Και καταλήγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέροντας: «Δεν μπορούμε να τάζουμε λαγούς με πετραχήλια χωρίς απάντηση. Αέρας κοπανιστός αυτός που φέρνει μέχρι σήμερα ο Κασσελάκης», συμπλήρωσε. Σχετικά με τον 5ο μύθο, όπως τους απαρίθμησε, είπε πως «αυτή η κυβέρνηση κάνει πλάτες στα συμφέροντα τα οποία επωφελούνται από την ακρίβεια: Ποιος μείωσε πενήντα φόρους βελτίωσε μισθούς και συντάξεις. Ποίος διαθέτει 7 δισ για κοινωνικές παροχές, ποιος φορολόγησε τα διυλιστήρια. Ποίος αύξησε το αφορολόγητο στις οικογένειες με παιδιά. Τα κόμματα πλην του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν πει κουβέντα για την Ευρώπη της επόμενης ημέρας. Μετατρέπετε τις εκλογές σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης. Η παράταξή μας έχει μακρά ιστορίας αυτή η παράταξη έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη, όταν άλλοι φώναζαν ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο», κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr