Συνεργασία Κεντροαριστεράς: Βόμβα βάζει ο Κασσελάκης, προβληματισμός σε επιτελείο Ανδρουλάκη και Νέα Αριστερά
Ο Στέφανος Κασσελάκης απορρίπτει μετά βδελυγμίας την συνεργασία με τη Νέα Αριστερά και προκρίνει την ενίσχυση του κόμματός του.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Οι επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς στις ευρωεκλογές ήταν αντικειμενικά κατώτερες του αναμενομένου, καθώς δεν κατάφεραν να περιορίσουν την αποχή και να καρπωθούν την μεγάλη πτώση της ΝΔ. Και η συζήτηση για την σύμπραξή τους δείχνει να καταλήγει σε τοίχο, προτού καν αρχίσει.
Στη Γαλλία οι Σοσιαλιστές, η Ανυπόταχτη Γαλλία, οι Πράσινοι, το Γαλλικό ΚΚ και άλλα κόμματα συμφώνησαν να ξεκινήσουν συζητήσεις με στόχο ένα «Νέο Λαϊκό Μέτωπο». Τα κόμματα δήλωσαν ότι επιθυμούν να βρουν κοινούς υποψηφίους στις προσεχείς πρόωρες βουλευτικές εκλογές, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δυναμική της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν και να ηττηθεί ο Εμανουέλ Μακρόν.
Στην Ελλάδα, που η πολυδιάσπαση της Αριστεράς καλά κρατεί και τα εκλογικά αποτελέσματα των κομμάτων της δεν προδιαθέτουν για ανατροπή των δεδομένων, η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Ο Στέφανος Κασσελάκης απορρίπτει μετά βδελυγμίας την συνεργασία με τη Νέα Αριστερά και προκρίνει την ενίσχυση του κόμματός του. Στο ΠΑΣΟΚ έχει ανοίξει κύκλος εσωστρέφειας για την επόμενη ημέρα και την ηγεσία του. Και η Νέα Αριστερά επιστρέφει τα πυρά της στον επικεφαλής της Κουμουνδούρου, προκρίνοντας όμως τον ουσιαστικό πολιτικό διάλογο.
ΣΥΡΙΖΑ: Οι συνεργασίες βγήκαν γρήγορα από το συρτάρι
Ήδη από το βράδυ της Κυριακής πολλά στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι Κώστας Ζαχαριάδης, Χρήστος Σπίρτζης, Διονύσης Τεμπονέρας, Γιώργος Καραμέρος και Νίκος Παππάς, έβγαλαν από το συρτάρι την συζήτηση για τη συνεργασία των κομμάτων του προοδευτικού χώρου.
Αν και με ελαφρώς διαφορετικές προσεγγίσεις, ανέφεραν πως πρέπει να ανοίξει άμεσα προγραμματική συζήτηση ανάμεσα στα κόμματα της κεντροαριστεράς με στόχο την εκλογική σύμπραξη τους στις επόμενες εθνικές εκλογές. Η νέα ποσοστιαία πτώση του ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε, δηλαδή, το γεγονός πως μια σειρά στελεχών διαφοροποιούνται καθαρά απέναντι στην επιλογή Κασσελάκη για αυτόνομη ανάπτυξη και ισχυροποίηση του κόμματος τους.
Ο πρόεδρός του, όμως, αργά την Κυριακή, ήταν σαφής και αναφερόμενος στο 14,9% είπε πως «ο ελληνικός λαός μου έχει δώσει τον χώρο και τον χρόνο για να χτίσω κυβερνητική πρόταση». Από τις Σπέτσες όπου βρίσκεται, ο Στέφανος Κασσελάκης προχώρησε χτες σε δύο αναρτήσεις. Στην πρώτη ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ήρθα για να μείνω, για να κάνουμε μαζί την προοδευτική παράταξη και πάλι πλειοψηφία στον τόπο». Η δεύτερη ήταν ευθέως επιθετική απέναντι στη Νέα Αριστερά και ανέφερε πως «όσο είμαι Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σύμπραξη με το απονομιμοποιημένο μόρφωμα “Νέα Αριστερά” δεν πρόκειται να υπάρξει».
Κασσελάκης: Παίζει εσωκομματική άμυνα επιτιθέμενος στη Νέα Αριστερά
Το ερώτημα που γεννάται είναι γιατί εμφανίστηκε τόσο εμπρηστικός ο Στέφανος Κασσελάκης. Η απάντηση βρίσκεται στην ακτινογραφία του ΣΥΡΙΖΑ και στο ποια είναι αναγκαστικά η κατάληξη μιας συζήτησης περί συνεργασιών.
Ο Στέφανος Κασσελάκης βρίσκει αρκετά στελέχη απέναντί του στο μείζον θέμα των συνεργασιών: Από τη μία υπάρχει μερίδα ετερόκλητων στελεχών (Ζαχαριάδης, Ραγκούσης, Θεοχαρόπουλος, Τεμπονέρας, Σπίρτζης, Γ. Τσίπρας), που μιλούν εδώ και μήνες για την ανάγκη συνεννόησης στον προοδευτικό χώρο. Υπάρχει όμως πλέον και ο ισχυρός εσωκομματικός παράγων ονόματι Νίκος Παππάς, που την Δευτέρα εμφανίστηκε να εγκρίνει την άμεση έναρξη διαλόγου στον χώρο, επιτιθέμενος όμως στη Νέα Αριστερά και καλώντας τους βουλευτές της να επιστρέψουν τις έδρες τους.
Κάθε συζήτηση για συμμαχία κομμάτων συμπεριλαμβάνει όμως και την διαδικασία αναζήτησης ή ανάδειξης του επικεφαλής της. Αυτονόητα οι αρχηγοί των κομμάτων που προσέρχονται σε μια τέτοια διαδικασία θέτουν τον εαυτό τους σε αμφισβήτηση. Και ο Στέφανος Κασσελάκης, που δίνει αποκλειστικά προσωπικό τόνο στις πολιτικές μάχες, δεν φαίνεται να επιθυμεί να αμφισβητηθεί η ηγεσία του, ακόμα και αν αυτό τον οδηγήσει σε προσωπική του πολιτική απομόνωση. Έγραψε χτες άλλωστε «ήρθα για να μείνω».
Για τον επικεφαλής της συμμαχίας που πιθανόν προκύψει πολλά στελέχη που την επιθυμούν δε κρύβουν την προτίμησή τους στον Αλέξη Τσίπρα. Σε αυτό το πλαίσιο, είχε πρόσθετο ενδιαφέρον το γεγονός πως, λίγες ημέρες πριν την επίσημη πρώτη του ιδρύματος του Αλέξη Τσίπρα, έγινε γνωστό πως ο Στέφανος Κασσελάκης θα ιδρύσει ινστιτούτο κατά της ακροδεξιάς σε Αθήνα και Νέα Υόρκη με την ονομασία «Center for European Progress».
ΠΑΣΟΚ: Η τρίτη θέση έφερε αμφισβήτηση, αλλά και αμηχανία
Με βάση τα όσα δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης τον περασμένο Απρίλιο, η τρίτη θέση στις ευρωεκλογές μεταφράζεται ως «πολιτική ήττα». Μια πιο ενδελεχής ανάλυση των αποτελεσμάτων φωτίζει όμως και σημαντικές εσωκομματικές πτυχές του ΠΑΣΟΚ, που δικαιολογούν ως έναν βαθμό την αμηχανία στην ηγεσία του.
Μπορεί να βάφτηκαν πράσινες δύο περιφέρειες της Κρήτης, ωστόσο στα αστικά κέντρα το ΠΑΣΟΚ υστερεί, με χαρακτηριστικότερη την Αττική όπου το ΚΚΕ κατέλαβε την τρίτη θέση για ακόμα μια φορά. Παράλληλα ευρωβουλευτές αναδείχθηκαν οι Νίκος Παπανδρέου, Γιάννης Μανιάτης και Σάκης Αρναούτογλου, ενώ επιλαχόντες είναι οι Φίλιππος Σαχινίδης και Λευτέρης Καρχιμάκης, με τα περισσότερα από τα παραπάνω ονόματα να συνδέονται με τον Γιώργο Παπανδρέου.
Στον αντίποδα, η «μεταγραφή» ονόματι Θοδωρής Ζαγοράκης βγήκε έκτος, ο νυν γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Σπυρόπουλος έβδομος και ο «φίλος από τα παλιά» Κώστας Τσουκαλάς όγδοος. Τα αποτελέσματα αυτά δίνουν πόντους σε όσους θεωρούν ότι η κυριαρχία του Νίκου Ανδρουλάκη στον κομματικό μηχανισμό κάθε άλλο παρά κραταιά είναι.
Η ακτινογραφία της κάλπης και η διστακτικότητα των στελεχών
Σε αυτό το σκηνικό ο Νίκος Ανδρουλάκης αναζητά τρόπο να μην μπει το ΠΑΣΟΚ σε εσωστρέφεια και να μην αμφισβητηθεί η δική του ηγεσία. Το κλίμα όμως δεν είναι καλό και μάλιστα ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Αν. Σπυρόπουλος, φέρεται να δήλωσε στο Νίκο Ανδρουλάκη πως επιθυμεί να παραιτηθεί μετά το εκλογικό αποτέλεσμα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε μια έντονη μεταξύ τους συζήτηση απέρριψε αυτό το ενδεχόμενο, καθώς επίκεινται σκληρές εσωκομματικές μάχες.
Η Νάντια Γιαννακοπούλου, ο Παύλος Γερουλάνος και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος προχώρησαν γρήγορα σε δηλώσεις έμμεσης αμφισβήτησης της ηγεσίας, ενώ δεν λείπουν και οι παρασκηνιακές συζητήσεις για το πώς θα πρέπει να κινηθεί ο χώρος στο πεδίο των συνεργασιών. Φαίνεται να κερδίζει έδαφος η άποψη για διοργάνωση μιας ανασυνθετικής διαδικασίας, που θα καταλήξει σε κάλπη για την ανάδειξη του επικεφαλής. Μέχρι στιγμής πάντως όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη, όπως ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, εμφανίζονται διστακτικά να κάνουν βήμα ευθείας αμφισβήτησης του Νίκου Ανδρουλάκη.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του επιχείρησε να προλάβει τους εσωκομματικούς του αντιπάλους και δήλωσε πως θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την συνεννόηση στην κεντροαριστερά. Όσον αφορά, δε, το δημοσίευμα περί συνένωσης των κοινοβουλευτικών ομάδων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς, η Χαριλάου Τρικούπη έλεγε πως τα σενάρια είναι ανεδαφικά και πως «πορεύεται στο προσκήνιο και όχι με παρασκηνιακές συμφωνίες».
Νέα Αριστερά: Πολύφερνη πολιτική δύναμη
Δεν πρέπει να έχει υπάρξει άλλο κόμμα, που παρά την μικρή εκλογική της δύναμη να προκαλεί ένταση στα άλλα όμορα κόμματα. Ο Αλέξης Χαρίτσης σε επιστολή του προς τα μέλη της Νέας Αριστεράς ανέφερε ότι «το αποτέλεσμα της κάλπης δεν ήταν αυτό που ελπίζαμε. Αυτό που επιδιώκαμε», προσθέτοντας ωστόσο πως «τίποτα δεν τελείωσε, όλα τώρα αρχίζουν».
Παρά το απογοητευτικό αποτέλεσμά της, όμως, η Νέα Αριστερά αποδεικνύεται «πολύφερνη». Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούν συνεργασίες με άλλα κόμματα, με εξαίρεση το Νίκο Παππά, συμπεριλαμβάνουν τη Νέα Αριστερά στους επίδοξους συνομιλητές του. Αντιθέτως, ο Στέφανος Κασσελάκης, το επιτελείο του και η ομάδα Πολάκη λίγο μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών εξαπέλυσαν μύδρους κατά της «διάσπασης» ασκώντας της δυσανάλογα έντονη κριτική σε σχέση με τα υπόλοιπα κόμματα.
Η Νέα Αριστερά διέψευσε σφόδρα τα σενάρια περί συνεννόησης με το ΠΑΣΟΚ, στρέφοντας μάλιστα τα πυρά της εμμέσως κατά της Χαριλάου Τρικούπη. «Γελιούνται όσοι νομίζουν ότι θα εργαλειοποιήσουν τη Νέα Αριστερά για τα εσωκομματικά τους ζητήματα» ανέφερε το γραφείο Τύπου της, ενώ επισήμανε πως «αυτό που χρειάζεται η κοινωνία είναι τα μέτωπα αγώνα ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και ο ουσιαστικός πολιτικός διάλογος».
Θέλει σύμπραξη, αλλά όχι με όλους
Σφοδρότατη ήταν και η αντίδραση της στην ανάρτηση Κασσελάκη. Τον παρομοίασε ξανά με τον Τραμπ και επισήμανε πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «δεν έχει κατανοήσει ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται να συζητήσει ή να συμπράξει μαζί του. Γιατί είναι η άλλη όψη του κυρίου Μητσοτάκη».
Τα «σκάγια» πήραν όμως και τον Νίκο Παππά, καθώς στο υστερόγραφο της ανακοίνωσής της η Νέα Αριστερά ανέφερε: «Αν θέλει ο κύριος Κασσελακης να βρει ποιοι αποκαλούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ “μαγαζί” ας τους αναζητήσει στο περιβάλλον του. Όχι στη Νέα Αριστερά». Υπενθυμίζεται πως ο Νίκος Παππάς εμφανιζόταν να χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ «μαγαζί», στις συνομιλίες που είχε με τον Σάμπυ Μιωνή.
Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, είχε πει, προεκλογικά ότι «προφανώς υπάρχουν ζωντανές δυνάμεις και στο ΠΑΣΟΚ και στο ΣΥΡΙΖΑ οι οποίες πρέπει να απεγκλωβιστούν από μία λογική και μια πολιτική που είναι αδιέξοδη και με τις οποίες βεβαίως μπορούμε να επικοινωνήσουμε και να διαμορφώσουμε συγκλίσεις την επόμενη μέρα». Σε αυτές προφανώς δεν συμπεριλαμβάνονται πρόσωπα όπως ο Νίκος Παππάς. Ανεξάρτητα από αυτό, στη Νέα Αριστερά επιθυμούν να προχωρήσουν πρώτα «ειλικρινή απολογισμό» όπως ανέφερε ο Αλέξης Χαρίτσης, και έπειτα να ανοίξει συζητήσεις με άλλους χώρους.
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr