Το παρασκήνιο της Συνόδου Κορυφής: Πώς κλείδωσαν τα πρόσωπα σε θέσεις - κλειδιά και τι είπε ο Μητσοτάκης
Μια σειρά σημαντικών θεμάτων περιλαμβάνονται στη Στρατηγική Ατζέντα για την επόμενη πενταετία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Συμφωνία υπήρξε χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες για τα πρόσωπα σε θέσεις κλειδιά, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων βρέθηκε και η Στρατηγική Ατζέντα της επόμενης πενταετίας. Ειδικότερα μία νέα θητεία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξασφάλισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην Προεδρία του Συμβουλίου θα είναι ο τέως Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα και στην θέση της Ύπατης Εκπροσώπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας. Είχαν προηγηθεί συζητήσεις τριών πολιτικών οικογενειών και συγκεκριμένα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των ευρωπαίων Σοσιαλιστών και των ευρωπαίων Φιλελεύθερων.
Υπενθυμίζεται πως οι ευρωπαίοι ηγέτες είχαν επιχειρήσει να καταλήξουν σε συμφωνία πριν από 10 μέρες στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής αλλά αυτό δεν είχε καταστεί εφικτό. Τελικά χθες το θέμα έκλεισε και τα πρόσωπα για τις τρεις κορυφαίες θέσεις κλείδωσαν παρά τις ενστάσεις της πρωθυπουργού της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι και του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.
Σύμφωνα με πληροφορίες- που υπήρχαν αργά χθες το βράδυ - η Τζόρτζια Μελόνι απείχε από την ψηφοφορία για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ καταψήφισε τον Αντόνιο Κόστα και την Κάγια Κάλλας. Από την πλευρά του ο Βίκτορ Όρμπαν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, καταψήφισε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και απείχε στην ψηφοφορία για την Κάγια Κάλλας.
Να σημειωθεί εδώ πως τα πρόσωπα εγκρίθηκαν με ειδική πλειοψηφία, που σημαίνει τουλάχιστον 21 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 65% του ευρωπαϊκού πληθυσμού. Μετά την έγκριση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να περάσει από ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία θα διεξαχθεί κατά πάσα πιθανότητα στις 18 Ιουλίου. Να επισημανθεί εδώ πως χρειάζονται τουλάχιστον 361 ψήφοι από το σύνολο των 720 ευρωβουλευτών
Αργά το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του έκανε λόγο για μια «καλή βραδιά για την Ευρώπη» και επεσήμανε «μπροστά μας έχουμε πολλές προκλήσεις και πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε μαζί».
Η ατζέντα της επόμενης πενταετίας
Το γεγονός πως τελικά βγήκε λευκός καπνός στις Βρυξέλλες θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς στόχος είναι να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο. Μια σειρά σημαντικών θεμάτων περιλαμβάνονται στη Στρατηγική Ατζέντα για την επόμενη πενταετία, με την Αθήνα να είναι ικανοποιημένη επειδή σημαντικές ελληνικές προτεραιότητες αποτυπώνονται στο κείμενο.
Έμφαση δίνεται στα ζητήματα μετανάστευσης και προστασίας των εξωτερικών συνόρων και στην ανάγκη για περισσότερη αμυντική συνεργασία (με εξεύρεση ενδεχομένως και δυνατοτήτων χρηματοδότησης από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό). Υπενθυμίζεται πως ο Κ. Μητσοτάκης έχει διατυπώσει με τον Πολωνό πρωθυπουργό κοινή πρόταση για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας, που μπορεί να σηματοδοτήσει ένα νέο βήμα στην ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία.
Σύμφωνα με πληροφορίες στη συζήτηση για την ευρωπαϊκή άμυνα στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι αναμφισβήτητη η ανάγκη αναβάθμισης των αμυντικών δυνατοτήτων της Ε.Ε. Υπογράμμισε ότι βρισκόμαστε σε μια συγκυρία που η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα σε αυτό τον τομέα, να αναπτύξει και να χρηματοδοτήσει την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και να μην εξαρτάται από τρίτους. «Ο,τιδήποτε λιγότερο» , τόνισε, «στέλνει το λάθος μήνυμα»
Παράλληλα στη Στρατηγική Ατζέντα έμφαση δίνεται σε θέματα ανταγωνιστικότητας αλλά και σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Να σημειωθεί εδώ πως έχει ανοίξει η ευρωπαϊκή συζήτηση για αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την κυβέρνηση.
Η γαλλογερμανική πρόταση που προκάλεσε αντιδράσεις
Η προσπάθεια του Παρισιού και το Βερολίνου να περάσουν σημαντικές τροποποιήσεις στο κείμενο της Στρατηγικής Ατζέντας πυροδότησε αντιδράσεις. Μάλιστα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, αντέδρασε έντονα εγείροντας θέμα αρχής και θεσμικής διαδικασίας και ζήτησε να μείνει ως έχει το κείμενο που άλλωστε είχε συζητηθεί εκτενώς σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων.
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι στήριξε αμέσως την πρόταση αυτή και ζήτησε να παραμείνει το κείμενο ως έχει. Σύμφωνα με πληροφορίες η παρέμβαση υπέρ της διατήρησης του κειμένου χωρίς σημαντικές τροποποιήσεις υποστηρίχθηκε μεταξύ άλλων από την Κύπρο, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργου, την Πολωνία, την Πορτογαλία, την Σουηδία, την Φινλανδία, την Εσθονία, την Τσεχία και την Λιθουανία.
Προεδρικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ: Ψήφισαν 53.000 μέχρι τις 17:00 – Μία ώρα παράταση, στις 20:00 κλείνουν οι κάλπες
e-Αποδείξεις: Αντίστροφη μέτρηση για να γλιτώσετε έξτρα φόρο - Όσα πρέπει να ξέρετε
Σέρρες: Πέθανε 15χρονος οδηγός αυτοκινήτου μετά από τροχαίο - Οδηγούσε με τρία παιδιά μέσα
Κρήτη: Συνελήφθη και η μητέρα του γαμπρού με τα ναρκωτικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr