Η Γαλλία ταλαιπωρεί τα προοδευτικά κόμματα στην Ελλάδα – Πανηγύρια, σκεπτικισμός και αρνήσεις
Όλα εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γαλλία, αλλά δεν φαίνεται να βλέπουν με την ίδια θέρμη το ενδεχόμενο σύμπραξής τους στη χώρα μας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο», που τελικά πέτυχε να συγκεντρώσει τις περισσότερες έδρες στις γαλλικές βουλευτικές εκλογές και να φράξει το δρόμο στην Ακροδεξιά, έφερε αισιοδοξία στις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης. Παράλληλα, έβαλε σε κίνηση ξανά τη συζήτηση για συνεργασία των προοδευτικών κομμάτων, κυρίως επειδή συναντήθηκαν τα κόμματα που εκπροσωπούν όλα τα πολιτικά και ιδεολογικά ρεύματα, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί την τελευταία 15ετία.
Η επιτυχημένη εκλογική σύμπραξη, στην οποία προχώρησαν η Ανυπότακτη Γαλλία, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, οι Οικολόγοι και το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, προκαλεί το ερώτημα εάν και στην Ελλάδα είναι δυνατή η ενότητα στον προοδευτικό χώρο. Ελληνικά κόμματα που έχουν στενές σχέσεις, ανήκουν στον ίδιο χώρο ή συνομιλούν με τα τέσσερα γαλλικά, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας. Το ΚΚΕ είχε παλαιότερα χαλαρές σχέσεις με το Γαλλικό ΚΚ.
Όλα τους εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γαλλία, αλλά οι αρχηγοί τους δεν φαίνεται να βλέπουν με την ίδια θέρμη το ενδεχόμενο σύμπραξής τους στη χώρα μας.
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης τα «γύρισε» για την Γαλλία, αλλά το ζήτημα παραμένει
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διαψεύστηκε πανηγυρικά από το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γαλλία. Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών έλεγε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ πως «ενώσεις διά της απλής συγκολλήσεως δεν κέρδισαν ποτέ ένα κόμμα που κυβερνά, όσο διεφθαρμένο κι αν ήταν. Ούτε αντιμετώπισαν ποτέ αποτελεσματικά τους κινδύνους που έρχονται από την Ακροδεξιά. Ακόμη και στη Γαλλία ο αριστερός συνασπισμός αφαίρεσε από τον Μακρόν κι όχι από τη Λεπέν».
Ο Στέφανος Κασσελάκης, στην προσπάθειά του να θάψει κάθε σενάριο συνεργασίας που μπορεί απειλήσει την προεδρία του, έσπευσε το Σάββατο να προκαταβάλει την αποτυχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου και να αποδώσει στην συνεργασία των γαλλικών κομμάτων πολιτικά και στρατηγικά λάθη. Ωστόσο η πραγματικότητα αποδείχτηκε διαφορετική, εξ ου και αναγκάστηκε χτες () να οχυρωθεί πίσω από τις διαφορές που εμφανίζουν τα εκλογικά συστήματα σε Ελλάδα και Γαλλία. Σημείωσε, δε, πως είναι σημαντικό η σύγκλιση να γίνει «σταδιακά στη βάση προγραμμάτων» και επανέλαβε πως προέχει η συνεργασία σε προτάσεις νόμου και τροπολογίες στη Βουλή.
Η προσπάθεια του Στέφανου Κασσελάκη να ισορροπήσει ανάμεσα στη διαφύλαξη της προεδρίας του και την κοινωνική επιταγή για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων ενισχύεται λόγω των εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ. Η προεδρική εκλογή στην Χαριλάου Τρικούπη έχει θέσει αντικειμενικά τα σενάρια συνεργασίας σε παύση, ωστόσο εντός της Κουμουνδούρου δεν φαίνεται να υποχωρούν όσοι και όσες ζητούν πιο τολμηρές κινήσεις για την συνεννόηση του προοδευτικού χώρου. Ο Στέφανος Κασσελάκης, πάντως, θα επιμείνει να ζητά από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να διαβεβαιώνουν πως θα στηρίξουν τον πρόεδρο του κόμματος τους σε όποια τέτοια συνεννόηση. Ακόμα και υπο την απειλή της διαγραφής τους.
ΠΑΣΟΚ: Από τη σιωπή στους ήπιους πανηγυρισμούς, ελέω προεδρικής κούρσας
Για την Χαριλάου Τρικούπη οι γαλλικές εκλογές και ο σχηματισμός του Νέου Λαϊκού Μετώπου πέρασαν στα «ψιλά». Οι μετεκλογικές αναταράξεις και οι διαδικασίες για εκλογή νέου προέδρου θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν το ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν ασχολήθηκε με το θέμα, παρά την ενεργό συμμετοχή των Γάλλων σοσιαλιστών στο συνεργατικό σχήμα. Ωστόσο, φαίνεται ότι ο κομματικός πατριωτισμός ήταν ο βασικός λόγος που κανείς εκ των υποψηφίων δεν αναφέρθηκε στο ζήτημα.
Έπρεπε να έρθει η εκλογική επιτυχία της περασμένης Κυριακής για να εκδοθούν ανακοινώσεις ικανοποίησης, χωρίς αναφορές στην συνεργασία των προοδευτικών κομμάτων στη Γαλλία. Ο Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε για «μια μεγάλη νίκη για τη Γαλλία και την Ευρώπη». Ο εκπρόσωπος Τύπου, Θανάσης Γλαβίνας, μίλησε θετικά για την συνεργασία της Αριστεράς και τον «μακρονιστών» για την αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς.
Εμμέσως έθιξε το ζήτημα ο Χάρης Δούκας, που ανέφερε πως «δεν υπάρχουν αδιέξοδα όταν οι δημοκρατικοί πολίτες και οι προοδευτικές δυνάμεις αφυπνίζονται» σημειώνοντας παράλληλα πως οι δημοκρατικές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη «χρειάζεται να κινητοποιηθούν τώρα και να προσφέρουν πειστικές λύσεις». «Η πολιτική ευθύνη των προοδευτικών δυνάμεων είναι πλέον ιστορική. Η κυριαρχία τους δεν πρέπει να είναι προϊόν αντίδρασης σε απειλές ανέφερε ο Παύλος Γερουλάνος. «Υπάρχουν δημοκρατικές αντιστάσεις» σημείωσε ο Μιχάλης Κατρίνης, συμπληρώνοντας ότι «δεν μπορεί να λειτουργεί για πάντα η στρατηγική του φόβου». Για μια «όμορφη μέρα» και για «ανάσα» έκανε λόγο η Νάντια Γιαννακοπούλου, επισημαίνοντας όμως ότι «το σημαντικό είναι ότι ηττήθηκε η κα Λεπέν».
Νέα Αριστερά: «Παράδειγμα» το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, αλλά υπό προϋποθέσεις
Ο Αλέξης Χαρίτσης ήταν ο μόνος πολιτικός αρχηγός που είχε εξαρχής ταχθεί χωρίς ενδοιασμούς υπέρ της σύμπραξης και της ενότητας της ευρύτερης Αριστεράς στη Γαλλία, στην βάση ενός προοδευτικού προγράμματος απέναντι στην ακροδεξιά. ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς με συνέντευξη του στο News247 υπογράμμιζε (6-7-2024) ότι το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο δίνει το παράδειγμα» και πως «πρόκειται για ένα απτό παράδειγμα του πώς η ενωμένη Αριστερά μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην πολιτική ζωή, αλλάζοντας τους όρους του παιχνιδιού».
Στη Νέα Αριστερά θέτουν ως προαπαιτούμενο για την επιτυχία μιας αντίστοιχης σύμπραξης στην Ελλάδα προέχει η κινηματική δράση επί συγκεκριμένων ζητημάτων και ο προγραμματικός διάλογος σε αντίστιξη με τη ΝΔ.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος σημείωσε χτες πως «στη συζήτηση που έχει ανοίξει στην χώρα μας μετά τις εκλογές απουσιάζει εντελώς το περιεχόμενο, το πρόγραμμα. Όταν απουσιάζει το πρόγραμμα απουσιάζει η κοινωνία». Ο Νάσος Ηλιόπουλος επισήμανε μάλιστα πως «αν θεωρούμε ορθό τον δρόμο του Νέου Λαϊκού Μετώπου οφείλουμε να ξεκινήσουμε σήμερα από δράσεις πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα» και συμπλήρωσε πως «χρειαζόμαστε ένα μεγάλο Λαϊκό Μέτωπο για να απαντήσουμε στον νεοφιλελευθερισμό και στην αυταρχική συντηρητική δεξιά. Αυτό μπορεί να γίνει με προτάσεις που βάζουν μπροστά τα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας και των λαϊκών τάξεων. Δεν γίνεται ούτε με κεντρώες λύσεις, ούτε με την λογική του μέσου όρου».
Πλεύση Ελευθερίας: Την ενδιαφέρει η συνεργασία, αλλά όχι με όσους «πρόδωσαν τον λαό»
Το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, φυσικά και το ενδιαφέρει μια ευρύτερη σύμπραξη με υγιείς κοινωνικές και κινηματικές δυνάμεις, ανέφερε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας (Παραπολιτικά), σημειώνοντας ωστόσο πως «δεν θα πάμε να αναβαπτίσουμε τα χρεοκοπημένα και αποτυχημένα πρόσωπα του παρελθόντος, είτε είναι στον ΣΥΡΙΖΑ είτε στο ΠΑΣΟΚ».
Με αυτόν τον τρόπο η πρόεδρος του κόμματος φαίνεται να κρατά ανοιχτές τις θύρες για συγκεκριμένα στελέχη κομμάτων που δεν έχουν ή δεν θέλουν να έχουν σχέση με τις παλαιότερες κυβερνήσεις επί μνημονίων. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου επανέλαβε ότι «η διεργασία στην οποία έχει μπει [ο ΣΥΡΙΖΑ] έχει ενδιαφέρον», ωστόσο επισήμανε ότι δεν θα μπορούσε να διαχωρίσει τον Στέφανο Κασσελάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ηγείται αυτού. Επιτέθηκε πάντως σε πολιτικά στελέχη που εντάχθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την υπογραφή των μνημονίων ή μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών.
ΚΚΕ: Προβλέπει νέο κύκλο απογοητεύσεων
Αναφανδόν αρνητική άποψη για το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γαλλία είχε ο Περισσός. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας προέβλεψε ότι στη Γαλλία θα παιχτεί «μια επανάληψη του ίδιου έργου, με τους πρωταγωνιστές των αντιλαϊκών κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων» και σημείωσε πως το «μόνο βέβαιο είναι ότι ξανά -στο όνομα της “δημοκρατίας” και του «μικρότερου κακού» – θα τροφοδοτήσουν έναν νέο φαύλο κύκλο απογοητεύσεων και συντηρητικοποίησης».
Κατήγγειλε μάλιστα πως υπήρξε «ηθελημένη συσκότιση της πραγματικότητας» για τις ευθύνες της σοσιαλδημοκρατίας και σημείωσε πως «η κυρίαρχη αστική αντιμετώπιση της Λεπέν δεν στόχευε τόσο στην ουσία της πολιτικής της γραμμής όσο τις προσπάθειες ανακαίνισης μιας χρεοκοπημένης σοσιαλδημοκρατίας».
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr