Παναγιώτοπουλος στο ethnos.gr: Απαραίτητη η ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας στο μεταναστευτικό
Στη συνέντευξή του ο κ. Παναγιώτοπουλος αναφέρεται στην ανάγκη για μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση βασισμένη σε δύο καίριες αρχές: την προστασία των συνόρων και την εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών για όσους πραγματικά χρήζουν προστασίας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 11 λεπτά ┋
«Ο διάλογος και η συνεργασία με την Τουρκία είναι καίριας σημασίας για την προώθηση σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή μας» σημειώνει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιώτοπουλος, σε συνέντευξή του στο ethnos.gr.
Όπως επισημαίνει «είμαστε ήδη σε επαφή με τον Υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, κύριο Γερλίκαγια, και σχεδιάζουμε να συναντηθούμε σύντομα στη Βουδαπέστη. Αυτό θα είναι το πρώτο βήμα για να ορίσουμε ένα νέο πλαίσιο δράσης, το οποίο θα περιλαμβάνει τη βελτίωση της διαχείρισης των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων». Σημειώνει δε πως «η ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας είναι απαραίτητη για να καταπολεμηθούν οι οργανωμένες εγκληματικές δραστηριότητες και να προστατευθούν οι ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα».
Στη συνέντευξή του ο κ. Παναγιώτοπουλος αναφέρεται στην ανάγκη για μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση βασισμένη σε δύο καίριες αρχές: την προστασία των συνόρων και την εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών για όσους πραγματικά χρήζουν προστασίας. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση, λοιπόν, καλείται να ενισχύσει τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, να βελτιώσει τις διαδικασίες επιστροφής όσων δεν δικαιούνται προστασία και να εφαρμόσει τις συμφωνίες με χώρες εκτός Ε.Ε., όπως η Τουρκία. Αυτή η αυστηρότερη προσέγγιση δεν είναι μόνο αναγκαία, αλλά και πολιτικά επιτακτική» επισημαίνει.
Μετά και το πρόσφατο αποτέλεσμα στις εκλογές στις ΗΠΑ και την εκλογή του Ντ. Τραμπ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αναφέρεται, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στις σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ. Όπως υπογραμμίζει η στρατηγική σχέση των δύο χωρών βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο και παραμένει δυναμική, εξυπηρετώντας τα εθνικά μας συμφέροντα μέσα από μια σταθερή και ουσιαστική συνεργασία.
Ολόκληρη η συνέντευξη του Νίκου Παναγιωτόπουλου
-Το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει σε κάποια ευρωπαϊκά κράτη η συζήτηση για ένα αυστηρότερο πλαίσιο στο μεταναστευτικό. Σε ποια κατεύθυνση θεωρείτε πως πρέπει να κινηθεί η Ε.Ε.στο συγκεκριμένο θέμα;
Η μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει στο επίκεντρο των συζητήσεων, αντικατοπτρίζοντας τις γεωπολιτικές αλλαγές και τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα κράτη-μέλη. Η ανάγκη για μια ολοκληρωμένη, συντονισμένη στρατηγική που υπερβαίνει μεμονωμένες πρωτοβουλίες, όπως η διμερής συμφωνία μεταξύ Ιταλίας και Αλβανίας, είναι σαφής. Ενώ τέτοιες προσεγγίσεις μπορεί να παρέχουν βραχυπρόθεσμες λύσεις, είναι σαφές ότι δεν αποτελούν επαρκή απάντηση στις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Η πρόταση για δημιουργία προαναχωρησιακών κέντρων εκτός Ε.Ε., όπως ανέφερε η κ. Φον Ντερ Λάιεν, είναι μια επιλογή που μπορεί να εξεταστεί, όμως απαιτεί προσεκτική ανάλυση και κοινή δράση για να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητά της.
Η χώρα μας, που έχει ήδη σηκώσει σημαντικό βάρος, γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλη την ανάγκη για μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση βασισμένη σε δύο καίριες αρχές: την προστασία των συνόρων και την εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών για όσους πραγματικά χρήζουν προστασίας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, λοιπόν, καλείται να ενισχύσει τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, να βελτιώσει τις διαδικασίες επιστροφής όσων δεν δικαιούνται προστασία και να εφαρμόσει τις συμφωνίες με χώρες εκτός Ε.Ε., όπως η Τουρκία. Αυτή η αυστηρότερη προσέγγιση δεν είναι μόνο αναγκαία, αλλά και πολιτικά επιτακτική. Αν δεν αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες των πολιτών μας, κινδυνεύουμε να δούμε την άνοδο ακραίων δυνάμεων που εκμεταλλεύονται τον φόβο και την αίσθηση ανασφάλειας.
Ας μην ξεχνάμε ότι η Ευρώπη είναι μια ήπειρος θεμελιωμένη στη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο στόχος μας πρέπει να είναι να προστατεύσουμε αυτά τα ιδεώδη, προσαρμόζοντας την πολιτική μας στις νέες πραγματικότητες με στρατηγική, υπευθυνότητα και μακροπρόθεσμο όραμα. Μια κοινή, αυστηρότερη, αλλά δίκαιη πολιτική είναι απαραίτητη για να διαχειριστούμε τις μεταναστευτικές ροές με επιτυχία και να διασφαλίσουμε την κοινωνική ειρήνη στις χώρες μας.
-Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή να οδηγήσουν σε αύξηση των μεταναστευτικών ροών;
Σαφώς και αποτελεί πηγή ανησυχίας μία τέτοια πιθανότητα. Οι συνεχιζόμενες εχθροπραξίες στην περιοχή, όπως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Νότιο Λίβανο, έχουν τη δυναμική να δημιουργήσουν πρόσθετες πιέσεις στα σύνορά μας. Ωστόσο, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Tο ελληνικό σύστημα διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών είναι σήμερα καλύτερα προετοιμασμένο και οργανωμένο από ποτέ.
Παρά τη φετινή αύξηση των μεταναστευτικών ροών κατά περίπου 50% σε σύγκριση με πέρυσι, η πληρότητα των Κέντρων Υποδοχής και των Κλειστών Ελεγχόμενων Δομών βρίσκεται στο 65%, γεγονός που μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με σχετική άνεση. Στα νησιά μας, βεβαίως, η πληρότητα αγγίζει το 100%, αλλά υπάρχουν περιθώρια αποσυμφόρησης μέσω της μεταφοράς ανθρώπων στην ενδοχώρα. Έχουμε προβλέψει τη διοχέτευση ακατάγραφων μεταναστών στις εσωτερικές δομές, όπου θα ολοκληρωθεί η καταγραφή τους.
Προφανώς, το κρίσιμο ερώτημα είναι η έκταση και η ένταση των ροών που ενδέχεται να προκύψουν. Αν οι ροές φτάσουν σε επίπεδα εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, θα αποτελέσουν πρόκληση για ολόκληρη την Ευρώπη, όχι μόνο για την Ελλάδα. Όμως, μέχρι στιγμής, δεν έχουμε ενδείξεις για τέτοια δραματική επιδείνωση. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στενά και είμαστε προετοιμασμένοι να προσαρμόσουμε τη στρατηγική μας εάν χρειαστεί.
-Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας και με βάση τον οδικό χάρτη που έχει χαραχθεί θα γίνει στις αρχές της νέας χρονιάς το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών. Πως βλέπετε να εξελίσσονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις το επόμενο διάστημα ; Ειδικά για το μεταναστευτικό εκτιμάτε πως θα συνεχιστεί η συνεργασία ;
Ο διάλογος και η συνεργασία με την Τουρκία είναι καίριας σημασίας για την προώθηση σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή μας. Το γεγονός ότι έχει προγραμματιστεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών στις αρχές της νέας χρονιάς δείχνει τη δέσμευση των δύο πλευρών να διατηρηθεί το κλίμα της επικοινωνίας και να εξεταστούν νέοι τρόποι για την ενίσχυση της συνεργασίας.
Είμαστε ήδη σε επαφή με τον Υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, κύριο Γερλίκαγια, και σχεδιάζουμε να συναντηθούμε σύντομα στη Βουδαπέστη. Αυτό θα είναι το πρώτο βήμα για να ορίσουμε ένα νέο πλαίσιο δράσης, το οποίο θα περιλαμβάνει τη βελτίωση της διαχείρισης των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων.
Η συνεργασία αποδίδει καρπούς στα χερσαία σύνορα, όπως έχει φανεί στον Έβρο, αλλά παραμένουν προκλήσεις στα θαλάσσια. Στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, τα μικρασιατικά παράλια αποτελούν πηγή πίεσης, με διακινητές να συνεχίζουν τις παράνομες δραστηριότητές τους. Γι’ αυτό τονίζουμε την ανάγκη να εστιάσουμε στη σύλληψη και δίωξη αυτών των εγκληματικών κυκλωμάτων με αυστηρότερο νομικό πλαίσιο, ώστε κάθε εμπλεκόμενος να αντιμετωπίζεται ως αυτουργός και όχι απλώς ως συνεργός.
Παράλληλα, το ζήτημα των επιστροφών είναι κρίσιμο και απαιτεί την άμεση και πλήρη ενεργοποίηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας του 2016.Επιπλέον, απαιτείται πίεση προς τις χώρες προέλευσης των μεταναστών για να δέχονται πίσω τους πολίτες τους που δεν πληρούν τα κριτήρια ασύλου. Σε κάθε περίπτωση, η ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας είναι απαραίτητη για να καταπολεμηθούν οι οργανωμένες εγκληματικές δραστηριότητες και να προστατευθούν οι ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα.
-Τι έχετε να πείτε σχετικά με τον σχεδιασμό προσωρινών χώρων φύλαξης σε Κρήτη και Ρόδο;
Έχω να πω, για ακόμη μία φορά, ότι δεν υπάρχει πρόθεση δημιουργίας μόνιμων δομών στις δύο αυτές περιοχές, αλλά για προσωρινούς, απολύτως ελεγχόμενους χώρους φύλαξης. Οι μόνιμες δομές συνήθως ενσωματώνουν υπηρεσίες καταγραφής και επιτρέπουν μεγαλύτερης διάρκειας παραμονή. Ωστόσο, για την Κρήτη και τη Ρόδο δεν προβλέπεται η εγκατάσταση τέτοιων δομών, και αυτό είναι μια σταθερή θέση. Προκειμένου να αποφευχθούν ανεπιθύμητες καταστάσεις, όπως αυτές που παρατηρήθηκαν πρόσφατα στη Ρόδο, σχεδιάζουμε την υλοποίηση προσωρινών χώρων φύλαξης ή κράτησης. Αυτοί οι χώροι θα χρησιμοποιούνται για την ελεγχόμενη παραμονή των εισερχόμενων ατόμων, αποφεύγοντας την ανεξέλεγκτη κυκλοφορία τους. Στη συνέχεια,οι αρμόδιες υπηρεσίες θα τους μεταφέρουν με ασφάλεια και συντεταγμένα σε άλλες δομές της ενδοχώρας. Οι σχεδιασμοί αυτοί ανταποκρίνονται στις αυξημένες ροές εισόδου, ιδιαίτερα στη Ρόδο, όπου η ανάγκη για έναν τέτοιο χώρο φαίνεται πιο επιτακτική. Η κατάσταση στην Κρήτη παρακολουθείται στενά, και παρότι οι ροές είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι, δεν δικαιολογούν ακόμη τη δημιουργία κέντρου υποδοχής.Πριν την οριστική απόφαση, θα υπάρξει διάλογος με τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, καθώς η συνεργασία και η συναίνεση είναι απαραίτητες για την επιτυχή υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου.
-Για το θέμα της νόμιμης μετανάστευσης, προκειμένου να καλυφθούν και θέσεις εργασίας που χρειάζεται η ελληνική οικονομία, ποιες κινήσεις γίνονται;
Η νόμιμη μετανάστευση αποτελεί σημαντική προτεραιότητα, καθώς μπορεί να καλύψει ζωτικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας. Ήδη έχουμε συνάψει μια ουσιαστική συμφωνία με την Αίγυπτο για την προσέλκυση εργαζομένων, την οποία στοχεύουμε να ενισχύσουμε, αυξάνοντας τον αριθμό των εργατών που μπορούν να συμβάλουν στην αγορά εργασίας. Σε πρόσφατη συνάντησή μου με τον Πρέσβη της Αιγύπτου, κ. Omar Amer Youssef, εστιάσαμε στην πορεία αυτής της συνεργασίας και στις βέλτιστες πρακτικές απορρόφησης αιγύπτιων εργαζομένων σε τομείς όπως οι κατασκευές, όπου απαιτείται εξειδικευμένο προσωπικό για την υλοποίηση μεγάλων έργων.
Παράλληλα, βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με χώρες όπως το Βιετνάμ, η Ινδία και οι Φιλιππίνες, με στόχο να προσελκύσουμε εξειδικευμένο προσωπικό που θα καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση σε καίριους τομείς της οικονομίας. Η στρατηγική μας είναι να διαμορφώσουμε ένα καλά οργανωμένο και νόμιμο πλαίσιο μετανάστευσης, που θα ενισχύσει την αποδοτικότητα και την ανάπτυξη, ενώ θα προσφέρει το απαραίτητο εργατικό δυναμικό για να αντιμετωπιστούν οι σύγχρονες προκλήσεις.
-Την Τρίτη έγιναν οι αμερικανικές εκλογές. Πως βλέπετε να διαμορφώνονται οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα αλλά και γενικότερα με την Ε.Ε. το επόμενο διάστημα;
Η στρατηγική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο και παραμένει δυναμική, εξυπηρετώντας τα εθνικά μας συμφέροντα μέσα από μια σταθερή και ουσιαστική συνεργασία. Κομβικό ρόλο σε αυτή τη συνεργασία διαδραματίζουν οι στενοί δεσμοί του Πρωθυπουργού με κορυφαίες προσωπικότητες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, όπως ο Mike Pompeo, με τον οποίο έχει καλλιεργήσει μια σταθερή και αποδοτική σχέση.Σε διμερές επίπεδο, η συνεργασία μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες ενισχύεται περαιτέρω μέσα από τη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA). Μία συμφωνία που θωρακίζει την ασφάλεια της χώρας μας και αναδεικνύει τον γεωπολιτικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, υπογραμμίζοντας τη σημασία της Ελλάδας ως αξιόπιστου συμμάχου.
Στο πεδίο της μεταναστευτικής πολιτικής, εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρξει αυστηροποίηση σε ορισμένες πτυχές, όπως η ενίσχυση των επιστροφών για όσους δεν δικαιούνται άδεια διαμονής και οι πιο αποτελεσματικές διαδικασίες ασύλου. Ωστόσο, αυτές οι αλλαγές απαιτούν συντονισμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση, αποφεύγοντας την άτυπη μετακύλιση ευθύνης στις χώρες των εξωτερικών συνόρων. Με βάση το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση, η προστασία των συνόρων θα πρέπει να συνδυάζεται με ουσιαστική ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, διασφαλίζοντας ότι το βάρος διαμοιράζεται δίκαια, ώστε χώρες όπως η Ελλάδα να λαμβάνουν την υποστήριξη που χρειάζονται για την αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών;
ΗΠΑ: Τα πρόσωπα κλειδιά της κυβέρνησης Τραμπ με τις ευλογίες του Έλον Μασκ – Ο μεγιστάνας αυξάνει την επιρροή του στον εκλεγμένο πρόεδρο
Πώς παραδόθηκε ο 30χρονος μετά τη γυναικοκτονία στο Αγρίνιο: Καρέ- καρέ η διαπραγμάτευση με την αστυνομία
Έρευνα σοκ στη Φινλανδία: Ένας στους 5 άνδρες κρίνει πως μία γυναίκα αξίζει να βρεθεί στο στόχαστρο βίας
Ποιές είναι οι 6 λέξεις που έγραψε η βασίλισσα Ελισάβετ πριν πεθάνει
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr