Νέα Αριστερά: Πώς απαντά στα κελεύσματα για συνεργασία με ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ
«Να στρίψει αριστερά ο ΣΥΡΙΖΑ αν θέλει συζήτηση»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Μετά την εκλογή του Σωκράτη Φάμελλου έχουν αυξηθεί οι δημόσιες δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία ή επιστροφή της Νέας Αριστεράς στις τάξεις του. Από την Κουμουνδούρου, μάλιστα, εστάλη χτες το μήνυμα δια στόματος Γιώργου Καραμέρου πως είναι δυνατόν να αλλάξουν ξανά οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί και μέσω της επιστροφής της Νέας Αριστεράς να αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ξανά τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή.
Παράλληλα, διεξάγεται μια ευρύτερη συζήτηση για σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ, ώστε να αυξηθούν οι προϋποθέσεις για ήττα της ΝΔ στις επόμενες εκλογές. Η συζήτηση αυτή αναθερμάνθηκε μετά την πρώτη τροπολογία της Χαριλάου Τρικούπη για τις τράπεζες, που έγινε αποδεκτή με διαφοροποιήσεις από τις ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς.
Αδύνατη η σύγκλιση με το «συναινετικό ΠΑΣΟΚ» και τη Διαμαντοπούλου
Στελέχη της Νέας Αριστερά ξεκαθαρίζουν αρχικά πως «δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για κεντροαριστερή συνεργασία» καθώς «η πολιτική του Λαϊκού Μετώπου δεν είναι ούτε ουδέτερη ούτε κεντροαριστερή». Πηγές του κόμματος στρέφουν μάλιστα τα βέλη τους προς το ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει περιθώριο για συνεννόηση όσο κυριαρχούν στο κόμμα η διάθεση για συναίνεση με τη ΝΔ, και όσο παίζουν σημαίνοντα ρόλο στελέχη όπως η Άννα Διαμαντοπούλου.
«Μετά την επανεκλογή του προέδρου του, το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να επενδύει στον συναινετικό δικομματισμό. Η συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τα όσα συζητήθηκαν, η υποστήριξη στους υπερεξοπλισμούς, η επιλογή μη στρατηγικής αντιπαράθεσης με τη ΝΔ και η αναβάθμιση της κ. Διαμαντοπούλου στην ηγετική ομάδα δείχνουν ότι το κόμμα του κ. Ανδρουλάκη στρέφεται προς τα δεξιά» αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές της Νέας Αριστεράς.
«Να στρίψει αριστερά ο ΣΥΡΙΖΑ αν θέλει συζήτηση»
Αναφορικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, οι πηγές της Νέας Αριστεράς δίνουν σήμα πως αν η Κουμουνδούρου επιθυμεί συγκλίσεις, τότε πρέπει να κάνει αριστερή «στροφή».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο δίλημμα: θα συνεχίσει τη ρητορική περί "συμμαχίας προοδευτικών δυνάμεων", η οποία βασίζεται αποκλειστικά σε αλλαγές προσώπων χωρίς συγκεκριμένους πολιτικούς στόχους; Ή θα στραφεί προς τα αριστερά, αναγνωρίζοντας ότι αυτή η στρατηγική ηττήθηκε το 2023 και ότι σήμερα οι προϋποθέσεις είναι ακόμα δυσμενέστερες;» επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.
Προς επίρρωση, δε, αυτής της τακτικής, οι πηγές της Νέας Αριστεράς αποσαφηνίζουν πως «η πολιτική του Λαϊκού Μετώπου υπηρετείται μέσω της ανασυγκρότησης της Αριστεράς, ένα κάλεσμα που απευθύνεται σε όλες τις δυνάμεις της πληθυντικής Αριστεράς και της πολιτικής οικολογίας. Μια πολιτική που θα συγκρουστεί με τη Δεξιά και θα αντιπαρατεθεί με τη στρατηγική αναβίωσης του συναινετικού δικομματισμού».
Τα νέα δεδομένα στη Συρία μετά την ανατροπή Άσαντ: Οι βασικοί παίκτες στη νέα πραγματικότητα και ο ρόλος της Δύσης
Γερμανία: Η κυβέρνηση ενέκρινε τις μεγαλύτερες εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία από το 2006
Υπόθεση Marfin: Απόφαση «βόμβα» από τον Άρειο Πάγο για τους νεκρούς μετά από 14 χρόνια
Γιώργος Κακοσαίος: «Είχα τρέλα με την Πάολα» - Η Eurovision και το «ευχαριστώ» στη Θεοδωρίδου
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr