Προϋπολογισμός 2025: Δείτε LIVE τη συζήτηση στη Βουλή
Η συζήτηση ολοκληρώνεται το βράδυ της Κυριακής με την ονομαστική ψηφοφορία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Με τις τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών των εννέα κοινοβουλευτικών ομάδων, ξεκίνησε στην ολομέλεια της Βουλής, η πενθήμερη συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογισμού για το 2025.
Παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο βουλευτής της ΝΔ, Νότης Μηταράκης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει καταφέρει να υλοποιήσει πολιτικές σύνεσης, ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής, τονίζοντας ότι από το 2019 έως το 2025 το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 34% (62 δισεκατομμύρια ευρώ), οι δε δαπάνες για την Υγεία και την Άμυνα έχουν αυξηθεί κατά 74% και 73%. Αντίστοιχα από το 2019 έως το 2024 ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί κατά 28% (180 ευρώ) και οι επενδύσεις σε τρέχουσες τιμές έχουν αυξηθεί κατά 84%, κάτι που συνιστά τη μεγαλύτερη αύξηση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δείτε ζωντανά τη συζήτηση
Παράλληλα ο κ. Μηταράκης επεσήμανε πως ο προϋπολογισμός του 2025 αποτυπώνει την προσπάθεια της Κυβέρνησης να συνδυάσει αρμονικά τη δημοσιονομική σύνεση με την ανάπτυξη, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με τις κοινωνικές παροχές, και τη μείωση των φόρων με την αύξηση των δαπανών και τη μείωση του χρέους. Υπογράμμισε επίσης ότι οι προβλέψεις περιλαμβάνουν πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 2,4%, δημοσιονομικό έλλειμμα 0,6%, και μείωση του δημόσιου χρέους στο 147,5% του ΑΕΠ.
«Η Κυβέρνηση προχωρά σε παρεμβάσεις άνω των 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών, όπως η αναμόρφωση του μισθολογίου στον δημόσιο τομέα, η αύξηση της αποζημίωσης για νυχτερινές βάρδιες αστυνομικών και στρατιωτικών, και η αύξηση των αποδοχών των σπουδαστών στρατιωτικών σχολών. Επιπλέον, προβλέπεται νέα αύξηση 2,4% στις συντάξεις και αύξηση των μέσων απολαβών ανά εργαζόμενο κατά 2,7%», σημείωσε ο κ. Μηταράκης, υπογραμμίζοντας ότι οι αυξήσεις αυτές είναι μεγαλύτερες από τον εκτιμώμενο πληθωρισμό, γεγονός που οδηγεί στην πραγματική αύξηση του εισοδήματος για τους πολίτες.
Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος υπογράμμισε ότι ο Προυπολογισμός του 2025 αξίζει ιδιαίτερης προσοχής γιατί είναι ο πρώτος μετά από πέντε χρόνια δημοσιονομικής χαλάρωσης και μάλιστα υπό τα νέα δεδομένα του νέου Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού – Διαρθρωτικού Σχεδίου 2025 – 2028 και του νέου Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που ισχύει για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.Την περίοδο 2020-2024 η Κυβέρνηση, αξιοποιώντας τη δημοσιονομική χαλάρωση, προχώρησε σε μια δημοσιονομική επέκταση από τις μεγαλύτερες στην Ε.Ε., με τη συντριπτική πλειονότητα των πόρων να πηγαίνει σε επιδόματα. Το νέο πλαίσιο θέτει όριο δαπανών και είναι σαφές ότι μπαίνουμε σε ένα νέο αστερισμό οικονομικής πολιτικής με περιορισμούς.
Μεταξύ άλλων ο ίδιος τόνισε:
1. Οι μεν αξίες των ακινήτων και των κερδών των ισχυρών εταιρειών έχουν ανακάμψει και βρίσκονται πιο πάνω από τα επίπεδα του 2009, οι δε μισθοί και συντάξεις βρίσκονται πολύ πιο κάτω.
2. Το μέσο εισόδημα στην Ελλάδα (κατά κεφαλήν ΑΕΠ εκπεφρασμένο σε μονάδες αγοραστικής δύναμης) βρίσκεται στην προτελευταία θέση στην ΕΕ των 27. Ο δείκτης PPSθεωρείται διεθνώς ο πιο αξιόπιστος για τη σύγκριση των χωρών και ταυτόχρονα αναδεικνύει το τεράστιο Νο1 πρόβλημα, το κόστος ζωής, το οποίο εάν δεν το ελέγξουμε, τότε το μέλλον καθίσταται αβέβαιο και η διαρκής λιτότητα δεδομένη.
Παράλληλα, ένα τεράστιο τμήμα της κοινωνίας βρίσκεται παγιδευμένο στο ιδιωτικό χρέοςπου διαρκώς αυξάνεται. Μόλις χθες έγινε γνωστό ότι οι μισές από τις πρόσφατες ρυθμίσεις στον ΕΦΚΑ έχουν ήδη χαθεί, γιατί είναι μίζερες και με εξοντωτικούς τόκους. Πρόκειται για 1 εκ. ρυθμίσεις.
3. Πλέον γίνονται ορατά σοβαρά προβλήματα σε κρίσιμους τομείς που επηρεάζουν το εισόδημα και την ποιότητα ζωής. Οι ιδιωτικές δαπάνες Υγείας και Παιδείας αυξάνονται. Ο ΕΛΓΑ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ, κρίσιμα εργαλεία για τους αγρότες, είναι σε κρίση. Η ρευστότητα για τιςμικρομεσαίες επιχειρήσεις παραμένει χρόνια τώρα άγνωστη λέξη, ενώ αντίθετα πληθαίνουν οι προκλητικές χρεώσεις των τραπεζών σε κάθε συναλλαγή. Η στεγαστική κρίση συνεχίζει αμείωτη και το ποσοστό ιδιοκατοίκησης κατολισθαίνει. Σχεδόν το 50% των Δήμων βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρης Μαμουλάκης μίλησε για «αδικίες» που συνεχίζει να καλλιεργεί ο προϋπολογισμός της Κυβέρνησης και υπενθύμισε ότι τέτοιες μέρες πριν 6 χρόνια, όπου στην κορυφαία αυτή Κοινοβουλευτική διαδικασία, ψηφίστηκε ο πρώτος προϋπολογισμός, με την σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ, που έδωσε βαθιά ανάσα στην χώρα μετά τα μνημόνια «ένας προϋπολογισμός της εξυγίανσης και της αισιοδοξίας για το μέλλον» όπως ανέφερε.
«Είναι καλό να θυμόμαστε, διότι κάποιοι χρεωκοπήσαν τη χώρα. Μάλιστα ακόμα και τώρα πρωτοστατούν στα κυβερνητικά έδρανα. Παράγοντες πολιτικοί οι οποίοι έχουν κάποιες ευθύνες. Αλλά και μαύρη επέτειος, διότι τον Δεκέμβριο του 2019 ψηφίστηκε ο πτωχευτικός κώδικας του κ. Μητσοτάκη, που τώρα βλέπουμε τις αρνητικές επιπτώσεις του στην ελληνική κοινωνία με την στέγη προμετωπίδα για να μπορέσουν να εργαλειοποιήσουν τα funds αυτό που συντελείται και μας παρουσιάζουν σαν ανάπτυξη», προσέθεσε.
Αναφερόμενος στον «μνημονιακής λογικής προϋπολογισμό του 2025», όπως τον χαρακτήρισε, ο Χάρης Μαμουλάκης επεσήμανε ότι «Σε συνδυασμό με το μεσοπρόθεσμο, δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες τόσο για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα όσο και για την ιδιωτική κατανάλωση των νοικοκυριών, ενώ οι εξωγενείς γεωπολιτικοί κίνδυνοι, η εκτίναξη του δημόσιου χρέους, το δημογραφικό και η ανύπαρκτη θωράκιση απέναντι στην εγκληματική αλλαγή, την κλιματική κρίση, ελλοχεύουν. Καμία κουβέντα δε για την επερχόμενη οικονομική ύφεση, την ασθενική οικονομική πορεία της Ευρωζώνης και το πώς θα μπορέσει η χώρα να ενισχύσει το εξαγωγικό της προφίλ και τι θα συμβεί εν τέλη με την ατμομηχανή του τουρισμού που είδαμε πόσο ευάλωτη είναι τα προηγούμενα χρόνια. Για τους πολίτες, η Κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε την ανελαστική οριζόντια οικονομική τους αφαίμαξη μέσω κυρίως της έμμεσης φορολογίας και με τα φυσικά πρόσωπα να πληρώνουν την μερίδα του λέοντος στα έσοδα από την φορολογία εισοδήματος. Δεν υπάρχει τίποτα πιο άδικο, τίποτα πιο άνισο από την ισότητα μεταξύ ανίσων. Και η οριζόντια φορολογία που σωρεύει υπερκέρδη έτος προς έτος είναι άδικη απέναντι στο κοινωνικό σύνολο που περιμένει λύσει και αντ’ αυτού, βλέπει την ταπεινωμένη αγοραστική του δύναμη, σύμφωνα και με τα στοιχεία της Eurostat. Αλλά και το μεγάλο «σχέδιο Μάρσαλ το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης να μην φτάνει στην πραγματική οικονομία και να κατευθύνεται σε συγκεκριμένες λίγους και εκλεκτούς φίλους της Κυβέρνησης.».
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Ισραήλ: Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα - Τι προβλέπει
Οι συμμαχίες των προοδευτικών ξανά στο προσκήνιο - Οι διαθέσεις, οι διχογνωμίες, τα εμπόδια
Ναυάγιο στην Πύλο: 600 άνθρωποι περιμένουν τη δικαίωση 18 μήνες - Ανησυχητικές παραλείψεις στην προκαταρκτική
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr