Το «αύριο» μετά την απόσυρση Ράμμου για την προεδρία της Δημοκρατίας - Η επικοινωνία με τον Αλέξη Χαρίτση και οι κινήσεις ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ
Η πικρία Ράμμου και η επικοινωνία με Χαρίτση🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Στο ναδίρ βρίσκονται οι προοπτικές σύγκλισης σε μια κοινή υποψηφιότητα των προοδευτικών κομμάτων για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Η απόσυρση του Χρήστου Ράμμου από την άτυπη «κούρσα» για το κορυφαίο θεσμικό αξίωμα ήρθε μετά την άρνηση ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ να λάβουν καθαρή θέση, ενώ τα δύο κόμματα ουσιαστικά περιμένουν την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για να καθορίσουν την τελική τους στάση.
Η πικρία Ράμμου και η επικοινωνία με Χαρίτση
Ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ επικοινώνησε χτες το πρωί με τον πρόεδρο της Νέας Αριστεράς, ο οποίος άλλωστε τον είχε προτείνει για επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Χρήστος Ράμμος ευχαρίστησε τον Αλέξη Χαρίτση για την πρόταση εκφράζοντας ουσιαστικά την δυσαρέσκειά του και την πικρία του για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν την υπόθεση τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Χρήστος Ράμμος άλλωστε στη δήλωση, που δημοσίευσε λίγο αργότερα, επισήμανε πως «επικράτησαν οι μικροπολιτικοί υπολογισμοί και οι κομματικές στρατηγικές, αντιπαραθέσεις και διενέξεις». Βολές εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ και κατά συγκεκριμένων κέντρων, σημειώνοντας πως «άρχισε, επιπλέον, στο πλαίσιο της ήδη γνωστής από το παρελθόν προσπάθειας δολοφονίας του χαρακτήρα μου, να διασύρεται και πάλι το όνομα μου σε εμπαθή και υβριστικά λιβελογραφήματα στα ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να μου αποδίδονται ανύπαρκτα σενάρια».
Αυτό που υπονόησε ο Χρήστος Ράμμος, το διατύπωσε καθαρά ο Αλέξης Χαρίτσης: «Η πρότασή μας ενόχλησε το σύστημα εξουσίας του Μεγάρου Μαξίμου που επιδόθηκε σε μια άνευ προηγουμένου αήθη επίθεση προς τον κ. Ράμμο και προς τη Νέα Αριστερά» ανέφερε ο πρόεδρος του κόμματος. Επιτιθέμενος μάλιστα στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως η πρότασή της Νέας Αριστεράς «ξεβόλεψε όμως και τις δυνάμεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης που δυστυχώς δεν όρθωσαν τείχος υπεράσπισης και στήριξης της υποψηφιότητας του κ. Ράμμου. Και η ευθύνη τους για τη σημερινή εξέλιξη είναι καθοριστική». Έκανε, δε, λόγο για «δυνάμεις της διακομματικής συναίνεσης» που «επιχειρούν να σιωπήσει κάθε φωνή που υπερασπίζεται τα μεγάλα, κρίσιμα θεσμικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος».
Αποφεύγουν σχόλια ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ
ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, τόσο επίσημα όσο και ανεπίσημα, απέφυγαν να σχολιάσουν την δήλωση του Χρήστου Ράμμου, αλλά και την σοβαρή επίθεση του Αλέξη Χαρίτση. Από την Χαριλάου Τρικούπη παρέπεμπαν στις επισημάνσεις του Νίκου Ανδρουλάκη στην «Καθημερινή της Κυριακής», στην οποία είπε πως το κόμμα του δεν θα συμμετάσχει «σε μια ακατάσχετη ονοματολογία». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως «σεβόμαστε την κα. Σακελλαροπούλου, αλλά η συζήτηση που άνοιξε, είναι πρόωρη». Σε ερώτηση για τον Χρήστο Ράμμο είπε πως τον τιμά απεριόριστα, «επειδή με τη θεσμική του στάση κράτησε όρθια την αξιοπιστία των Ανεξάρτητων Αρχών», ενώ για τον Ευάγγελο Βενιζέλο είπε πως «αγωνίστηκε κάτω από δύσκολες συνθήκες για το συμφέρον της χώρας».
Στον ΣΥΡΙΖΑ περιορίζονταν να επαναλαμβάνουν την «γραμμή» που έχει χαράξει ο Σωκράτης Φάμελλος σε πρόσφατες τοποθετήσεις του για το θέμα. Θα γίνει στον κατάλληλο χρόνο σχετική συζήτηση στα όργανα του κόμματος, λένε πηγές της Κουμουνδούρου, ενώ η όλη διαδικασία θα πρέπει να γίνει θεσμικά, συμπληρώνουν. Στον ΣΥΡΙΖΑ τίθενται παράλληλα υπέρ της συζήτησης και με άλλες προοδευτικές δυνάμεις, ενώ επισημαίνουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να αποφύγει μια υποψηφιότητα ενός κομματικού προσώπου με μοναδικό στόχο την ενίσχυση της ενότητας του κόμματός του, αλλά να φέρει ένα πρόσωπο που θα προστατεύει το κύρος του θεσμού, το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία εν γένει.
Έδωσαν τη σκυτάλη στον Μητσοτάκη
Όσο καιρό βρισκόταν στο τραπέζι η πρόταση της Νέας Αριστεράς για τον Χρήστο Ράμμο, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονταν σε άμυνα. Ο συγκεκριμένος πρώην ανώτατος δικαστής συγκέντρωνε αντικειμενικά όλα τα χαρακτηριστικά και τα θεσμικά εχέγγυα για τα οποία οι ηγεσίες της Χαριλάου Τρικούπη έχουν γράψει χιλιάδες λέξεις. Παράλληλα ο Χρήστος Ράμμος είχε πρωταγωνιστήσει στις προσπάθειες αποκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών, θύμα των οποίων ήταν και ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Ωστόσο το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε πορεία συναίνεσης με την κυβέρνηση Μητσοτάκη σε θεσμικά θέματα, παρά το «αμαρτωλό παρελθόν» της στο ύψιστο ζήτημα των υποκλοπών. Και φυσικά ο επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη ήθελε να αποφύγει να βρεθεί εντός ολίγων εβδομάδων παγιδευμένος ανάμεσα σε μια επίσημη στήριξη του ΠΑΣΟΚ στον Χρήστο Ράμμο και μια πρόταση Μητσοτάκη για πρόσωπο από το Κέντρο ή την Κεντροαριστερά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη επέλεξε να «τρενάρει» τις σχετικές αποφάσεις, ελέω της πρόσφατης εκλογής του Σωκράτη Φάμελλου. Η πρόταση για τον Χρήστο Ράμμο ήρθε άλλωστε από τους άλλοτε «αποστάτες», τη Νέα Αριστερά, οπότε μια υιοθέτηση της πρότασής της πιθανόν να προκαλούσε εσωκομματικό πρόβλημα στην Κουμουνδούρου. Αυτό, βέβαια, ουσιαστικά εκδηλώθηκε όταν ο Νίκος Παππάς έσπευσε να δηλώσει την αντίθεσή του με την πρόταση για τον Χρήστο Ράμμο, με τον Σωκράτη Φάμελλο να στέλνει από βήματος Κεντρικής Επιτροπής ήπια προειδοποιητικά πυρά ώστε να μην ξεφύγει η κατάσταση με την ονοματολογία.
Είναι πάντως προφανές πως οι ηγεσίες σε Χαριλάου Τρικούπη και Κουμουνδούρου νιώθουν σχετικά ανακουφισμένες από την απόσυρση του Χρήστου Ράμμου. Αναμένουν πλέον τις κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, από τις οποίες θα εξαρτηθεί εάν θα συνεννοηθούν για ένα κοινό πρόσωπο. Το μόνο βέβαιο είναι πάντως, πως και τα δύο κόμματα έχαναν μια ακόμα ευκαιρία μεταξύ τους συνεννόησης, ανάγοντας τις εσωκομματικές τους ισορροπίες σε πρωτεύον ζήτημα.
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr