Οι αθέατες πλευρές του Κώστα Σημίτη: Το μικρό μαύρο μπλοκάκι και οι «κατσάδες» σε υπουργούς
Οι στενοί του συνεργάτες αποκαλύπτουν τι κρυβόταν πίσω από το σκληρό προσωπείο του πρώην πρωθυπουργού🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Έφυγε σήμερα (5/1) από τη ζωή ο Κώστας Σημίτης στα 88 του χρόνια, με πλήθος πρώην και νυν στελεχών του ΠΑΣΟΚ να μιλούν για τις μέρες και τα έργα του στο κόμμα και τη διακυβέρνηση της χώρας.
Ο πρώην πρωθυπουργός κατέγραφε βήμα-βήμα σε ένα μικρό μαύρο μπλοκάκι τις εκκρεμότητες και τους στόχους των υπουργών. Όποιος παρέκκλινε ή καθυστερούσε, άκουγε πολύ αυστηρές παρατηρήσεις.
Οι αθέατες πλευρές του Σημίτη διά στόματος των πρώην συνεργατών του
Οι στενοί συνεργάτες και επί χρόνια φίλοι του, περιγράφουν τι κρυβόταν πίσω από την ψυχρότητα που έβλεπαν όσοι δεν τον ήξεραν.
Ήταν βαθιά επιφυλακτικός. Μπορούσες να τον χαρακτηρίσεις ψυχρό άνθρωπο. Δεν αγκάλιαζε εύκολα οτιδήποτε. Αλλά όταν πειθόταν για κάτι, ήταν μια… ατμομηχανή, που θα πετύχαινε τον στόχο. Ξέραμε πως αν βάλει κάτι στο μυαλό του στέρεα, θεμελιωμένα και βρει μπροστά του τοίχο, θα σπάσει τον τοίχο να περάσει, γιατί πιστεύει ότι κάνει το σωστό για την πατρίδα. Τον έλεγαν “ψυχρό λογιστή” και αυτό ήταν ο μεγαλύτερος έπαινος», τόνισε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου.
«Συμπορευτήκαμε και με εμπιστεύθηκε επί χρόνια. Ένας προοδευτικός άνθρωπος, που ενδιαφερόταν με την πολιτική του, πραγματικά, να έχει μια κοινωνία πιο δίκαιη. Οραματιστής, έβλεπε τη μεγάλη εικόνα, αλλά ήταν και ρεαλιστής με το μπλοκάκι, για να έχει αποτέλεσμα», ανέφερε από την πλευρά του ο επίσης πρώην υπουργός, Κώστας Γείτονας, ενώ ο Δημήτρης Ρέππας επεσήμανε πως «σε δύσκολες στιγμές, όταν έπρεπε να απομακρύνει από την κυβέρνηση για αντικειμενικούς λόγους κάποιους συνεργάτες με τους οποίους ήταν εξαιρετικά δεμένος, τον είδα να δακρύζει. Το έκανε με πολύ μεγάλο βάρος. Με τη γνωστή υπόθεση Οτσαλάν, ο Σημίτης μπόρεσε να διαχειρίζεται τους ανθρώπους με αυστηρότητα μπροστά στις κάμερες, αλλά με φιλικότητα, ευαισθησία και κατανόηση πίσω από αυτές.»
Ο Χρήστος Πρωτόπαπας από την άλλη περιέγραψε πως «τις στιγμές που έπρεπε ήταν φίλος και συναισθηματικός και άλλοτε πολύ αυστηρός. Όταν μιλούσες με τον σύντροφο Κώστα Σημίτη, θα έλεγα ότι έβγαζε μια πολύ μεγάλη ευαισθησία, μια αγάπη, μια κατανόηση σε όλα. Όταν μιλούσες με τον πρωθυπουργό Σημίτη, έπρεπε πρώτα να είσαι εντάξει. Έπρεπε αυτό που έγραφε το μπλοκάκι να έχει γίνει πράξη. Εάν δεν είχε γίνει πράξη, ήταν αυστηρός και επιτιμητικός.»
Μέρες και έργα του Κώστα Σημίτη ως πρωθυπουργός
Η ξαφνική άνοδος στον… θρόνο
Τον Ιανουάριο του 1996 ανέλαβε Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Στο 5ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, τον Μάρτιο του 1999, επανεκλέχθηκε Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Στις Κοινοβουλευτικές Εκλογές της 9ης Απριλίου 2000 επανεκλέχθηκε Πρωθυπουργός, με αύξηση του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ και στο 6ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που ακολούθησε, τον Οκτώβριο του 2001, εκλέχθηκε για τρίτη φορά Πρόεδρος του Κινήματος.
Η κρίση των Ιμίων
Με το «καλημέρα» της πρωθυπουργικής θητείας του, ήρθε αντιμέτωπος με μία από τις πιο σοβαρές κρίσεις στην ιστορία των σύγχρονων ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Από τις 25 Δεκεμβρίου, με αφορμή ένα ναυτικό ατύχημα, είχε αρχίσει να εξελίσσεται η κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 1996 η Άγκυρα δήλωσε ότι τα Ίμια ανήκουν στην Τουρκία και μια τουρκική φρεγάτα πλησίασε τις βραχονησίδες.
Το απόγευμα της Τρίτης συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, οι πληροφορίες λένε ότι ο τουρκικός στόλος βγήκε από τα Δαρδανέλια, και ο Μπιλ Κλίντον καλεί τον Έλληνα Πρωθυπουργό.
Την Τετάρτη ενημέρωσε τη Βουλή και ευχαρίστησε τους Αμερικανούς για τη συμβολή τους, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων ακόμα και από ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ που αμφισβήτησε την ικανότητα της κυβέρνησης να χειρίζεται τα εθνικά θέματα.
Η είσοδος στο Ευρώ και τα μεγάλα έργα εκσυγχρονισμού
H Ελλάδα εντάχθηκε το 2000 στην Οικονομική Νομισματική Ένωση, επιτυγχάνοντας έναν στρατηγικής σημασίας εθνικό στόχο. Μετά την αντικατάσταση της δραχμής από το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, ακολούθησε η επιτάχυνση των πολιτικών για την πραγματική και κοινωνική σύγκλιση.
Προχώρησαν μεγάλα έργα και ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, η Αττική Οδός, η Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου, το Μετρό της Αθήνας, η Εγνατία Οδός. Από την 1η Ιανουαρίου του 2002, η Ελλάδα εισερχόταν σε μια νέα εποχή, αφήνοντας πίσω της το εθνικό νόμισμα, τη δραχμή.
Στις 19 και 20 Ιουνίου του 2000, η Ελλάδα εντάσσεται στην ευρωζώνη. Το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECOFIN), στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στην Πορτογαλία, αποφάσισε την ένταξη τη Ελλάδος στο ευρώ.
Την 1η Ιανουαρίου του 2001, η Ελλάδα εντάχθηκε στη ζώνη του ευρώ και η αμετάκλητη ισοτιμία μετατροπής της δραχμής σε ευρώ ορίστηκε σε: 1 ευρώ = 340,750 δραχμές. Η Τράπεζα της Ελλάδος έγινε μέλος του Ευρωσυστήματος, το οποίο αποτελείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες των χωρών που έχουν υιοθετήσει το ευρώ.
Το Κυπριακό και η ένταξη της χώρας στην ΕΕ
Το αίτημα της Κύπρου για ένταξη που εκκρεμούσε επι χρόνια έγινε δεκτό προς εξέταση στο Ευρωπαικό Συμβούλιο της Κέρκυρας τον Ιούνιο του 1994. Η τελευταιία νύχτα των διαπραγματεύσεων στη Χάγη ήταν μακρά και γεμάτη αγωνία.
Έπρεπε να αποφευχθεί η επίρριψη, έστω και μέρους της ευθύνης, για την αποτυχία στην ελληνοκυπριακηήπλευρά. Η επικείμενη υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης μαζί με την αποκλειστική ανάληψη της υπαιτιότητας για τη μη λύση από την τουρκικηή πλευρά θα δημιουργούσε τις κατάλληλες προυποθεύσεις για την επίλυση μεταάτην ένταξη της Κύπρου με ιδιαίτερα ενισχυμένες τις θέσεις μας.
Το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου
Στις 23 Σεπτεμβρίου 1999 έγινε το κραχ στο ελληνικό χρηματιστήριο και χιλιάδες επενδυτές είδαν τις οικονομίες και τις περιουσίες τους να εξανεμίζονται.
Το ελληνικό χρηματιστηριακό κραχ του '99 είναι η ξαφνική και απότομη πτώση που σημείωσαν οι τιμές των περισσότερων μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών. Το κραχ επηρέασε μεγάλο μέρος των Ελλήνων, καθώς οι ενεργοί επενδυτές είχαν φτάσει τα 1,5 εκατομμύρια, και οδήγησε σε πολυετείς δικαστικές διαμάχες για την εύρεση και την τιμωρία πιθανών ενόχων, γι' αυτό και έγινε γνωστό ευρέως ως το «σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου», παρόλο που εν τέλει όλοι οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν.
Στο στόχαστρο της Ε.Ε. ο Έλον Μασκ: Προβληματισμός για τις παρεμβάσεις του και τη στήριξη στην ακροδεξιά
Θιβέτ: Στους 95 οι νεκροί από τον φονικό σεισμό - Πάνω από 130 οι τραυματίες
Ανοίγουν τα προγράμματα «Εξοικονομώ 2025» και «Αλλάζω θερμοσίφωνα» - Οι δικαιούχοι και η αίτηση
Θύμα διαδικτυακής απάτης η Άλκηστις Πρωτοψάλτη - Το μήνυμα προς τους ακολούθους της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr