Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Μάχη Κατσέλη και Γιαννίτση για τη δεύτερη θέση - Τα σενάρια και ο ρόλος των ανεξάρτητων βουλευτών
Η Λούκα Κατσέλη φέρνει σύμπλευση του ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Ακόμα και αν η πλάστιγγα γείρει ελαφρώς υπέρ του Τάσου Γιαννίτση στη δεύτερη θέση, η συσπείρωση βουλευτών υπέρ της Λούκας Κατσέλη αφήνει δυσάρεστο αποτύπωμα στη Χαριλάου Τρικούπη.
Η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να προτείνει τον Κώστα Τασούλα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σηματοδότησε την δεξιά στροφή του πρωθυπουργού. Έφερε όμως και σε δύσκολη θέση το ΠΑΣΟΚ, καθώς μέχρι τελευταία στιγμή η ηγεσία του ήλπιζε πως ο ένοικος του Μαξίμου θα προτείνει πρόσωπο από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς. Η Χαριλάου Τρικούπη αναγκάστηκε να αναπροσαρμόσει την τακτική και πρότεινε δικό της υποψήφιο, τον συνυφασμένο με την περίοδο Σημίτη, Τάσο Γιαννίτση, ενώ απέφυγε να έρθει σε συνεννόηση με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη Νέα Αριστερά.
Η αριθμητική των βουλευτών δείχνει πως οι προτεινόμενοι από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ θα δώσουν μια μάχη «σώμα με σώμα» με μια μάχη η έκβαση της οποίας μπορεί να σημάνει την απαρχή για έναν ακόμα πιο σκληρό ανταγωνισμό, αλλά και ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις στο χώρο Αριστερά του Κέντρου. Είναι προφανές, άλλωστε πως το πρόσωπο που θα κερδίσει τη δεύτερη θέση, θα δώσει ώθηση στο κόμμα που το πρότεινε.
Η Λούκα Κατσέλη φέρνει σύμπλευση του ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς
Την πρώην υπουργό και οικονομολόγο σε κορυφαίες θέσεις αναμένεται να στηρίξουν οι 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που την πρότεινε άλλωστε για τη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας. Αντίστοιχες διαθέσεις φαίνεται να έχουν οι περισσότεροι από τους βουλευτές της Νέας Αριστεράς, με εκείνους που φέρονται έτοιμοι να στηρίξουν την Λούκα Κατσέλη να ανέρχονται σε 10 εκ των 11 βουλευτών του κόμματος. Σε αυτούς τους βουλευτές προστίθεται και η ανεξάρτητη Αθηνά Λινού, η οποία δήλωσε χτες πως θεωρεί «εμπνευσμένη επιλογή της υποψηφιότητα» της Λούκας Κατσέλη. Μέχρι στιγμής, λοιπόν, είναι 37 οι βουλευτές που πιθανότατα θα ψηφίσουν την πρώην υπουργό.
Η όμοια ψήφος των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς ανοίγει την σεναριολογία για ευρύτερη συμπόρευση των δύο κομμάτων. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Καραμέρος έθεσε το ερώτημα (Παραπολιτικά FM) με βάση τα δημοσκοπικά ευρήματα, «τι είναι καλύτερο ένα μονοψήφιο ποσοστό και ένα ποσοστό επίσης πολύ χαμηλό ή αξιωματική αντιπολίτευση με την αύξηση των δυνάμεων;».
Ωστόσο, άλλα στελέχη επιλέγουν να κρατήσουν προς το παρόν πιο νηφάλια στάση. Ο Γιώργος Βασιλειάδης, σημείωσε πως «η στάση απέναντι στο κορυφαίο ζήτημα της Προεδρίας της Δημοκρατίας προφανώς μπορεί να δημιουργήσει καλύτερες προϋποθέσεις για συζήτηση» προσθέτοντας πως «όμως πάντοτε το πολιτικό επίδικο είναι το μείζον, οι πολιτικές και η αντίθεση στις νεοφιλελεύθερες ασκούμενες πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη». Ο αναπληρωτής γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε μάλιστα πως «το να βρεθείς αναγκαστικά στο ίδιο σχήμα με τη στενή του όρου έννοια, δεν είναι στο τέλος της ημέρας και απαραίτητο».
Στη Νέα Αριστερά φάνηκε να καταγράφονται διαφορετικές απόψεις για την δέουσα στάση του κόμματος στην προεδρική εκλογή. Το σημείο όμως στο οποίο συμπίπτουν όλα τα στελέχη αφορά την κριτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ για την στάση που κράτησε όταν η Νέα Αριστερά πρότεινε τον Χρήστο Ράμμο για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Η Έφη Αχτσιόγλου δήλωσε (Action24) πως «την κ. Κατσέλη την τιμώ προσωπικά και την εκτιμούμε όλοι για την πολιτική της διαδρομή, η οποία κοινωνικά έχει θετικό αποτύπωμα», χαρακτήρισε ωστόσο «μικροπολιτικούς» τους λόγους για τους οποίους ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκαν την υποψηφιότητα Ράμμου και σημείωσε πως τότε «χάθηκε μία μεγάλη ευκαιρία για μία υποψηφιότητα συσπείρωσης των προοδευτικών δυνάμεων».
Ο Τάσος Γιαννίτσης ως πόλος έλξης ανεξάρτητων και το ερωτηματικό για τους «κασσελακικούς» βουλευτές
Οι 31 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υπολείπονται των περίπου 37 που εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα ψηφίσουν υπέρ της Λούκας Κατσέλη. Γι αυτό και η Χαριλάου Τρικούπη αναμένει με ενδιαφέρον ποια στάση θα κρατήσουν ορισμένοι εκ των 24 ανεξάρτητων βουλευτών και ιδιαίτερα εκείνοι που την προσεγγίζουν με την ελπίδα να ενσωματωθούν στην Κοινοβουλευτική της Ομάδα ή στα ψηφοδέλτιά της στις επόμενες εκλογές.
Κοντά στην ψήφιση του Τάσου Γιαννίτση φέρονται να είναι ανεξάρτητοι βουλευτές που εκλέγονται ή θέλουν να κατέλθουν υποψήφιοι στις περιφέρειες της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τους Πέτρο Παππά και Ράνια Θρασκιά, που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Αρετή Παπαϊωάννου και Μιχάλη Χουρδάκη, που είχαν εκλεγεί με την Πλεύση Ελευθερίας. Αντίστοιχες σκέψεις φέρεται να έχεικαι ο ανεξάρτητος βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Σαρακιώτης, ενώ άγνωστο παραμένει τι θα πράξει ο διαγραμμένος από το ΠΑΣΟΚ, Μπουρχάν Μπαράν.
Ερωτηματικό παραμένει, όμως, τι θα πράξουν οι έξι ανεξάρτητοι βουλευτές που συντάσσονται με τον Στέφανο Κασσελάκη (Ευ. Αποστολάκης, Αλ. Αυλωνίτης, Κ. Μάλαμα, Γ. Πούλου, Θ. Τζάκρη και Ρ. Χρηστίδου). Σύμφωνα με πληροφορίες ορισμένοι εξ αυτών, όπως ο Ευάγγελος Αποστολάκης, επιθυμούσαν να υπερψηφιστεί πρόσωπο που θα πρότεινε το ΠΑΣΟΚ, σκέψη την οποία φερόταν να ενστερνίζεται και ο Στέφανος Κασσελάκης. Ωστόσο ο επικεφαλής του «Κινήματος Δημοκρατίας» σε χθεσινή του συνέντευξη είπε πως «με το σημιτικό ΠΑΣΟΚ δεν έχουμε καμία σχέση», με αποτέλεσμα να παραμένει αδιευκρίνιστη η στάση που θα κρατήσουν οι συγκεκριμένοι ανεξάρτητοι βουλευτές.
Μέση Ανατολή: Οι «σταθμοί» μέχρι την τελική έγκριση της εκεχειρίας στη Γάζα - Οι πρώτες απελευθερώσεις ομήρων αναμένονται την Κυριακή
Διοικητές Νοσοκομείων: Εκδόθηκαν οι τελικοί πίνακες για την 1η ΥΠΕ της Αθήνας – Όλα τα ονόματα
«Σπίτι μου 2»: 37.000 έως τώρα οι αιτήσεις ενδιαφέροντος για το πρόγραμμα - Έρχεται ο «φροντιστής της οικογένειας»
Μελέτη: Οι επίμονες ξηρασίες γίνονται όλο και πιο συχνές από το 1980 και θα συνεχίσουν να επιδεινώνονται
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr