ΠΑΣΟΚ: «Μύλος» για τις συνεργασίες – Στην επιφάνεια τα διαφορετικά σχέδια των εσωκομματικών ομάδων
Αντιμέτωπο με μια σοβαρή κρίση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Αντιμέτωπο με μια σοβαρή κρίση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ, καθώς πλήθος κορυφαία στελέχη καταθέτουν αντιθετικές απόψεις για τις συνεργασίες που πρέπει να οικοδομήσει η Χαριλάου Τρικούπη με άλλα κόμματα. Στο μεταξύ το Μαξίμου επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τις διαφωνίες επί της στρατηγικής, επενδύοντας στην προ δεκαετίας «τρομοκρατική» ατζέντα.
Οι αντιδιαμετρικές απόψεις κορυφαίων στελεχών για τις συνεργασίες
Ο Παύλος Γερουλάνος ήταν εκείνος που στα τέλη της περασμένης εβδομάδας τοποθετήθηκε πρώτος και με σαφήνεια για τις συνεργασίες που πρέπει να επιδιώξει το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι στο σχέδιο του κόμματος πρέπει να «χωράνε όλου», όταν ρωτήθηκε (Action24) αν υπάρχει περιθώριο συνεννόησης ακόμα και με τους Βαρουφάκη και Κωνσταντοπούλου.
Ο Μιχάλης Κατρίνης, από την μεριά του, επανέλαβε την θέση του πως το ΠΑΣΟΚ πρέπει να συνεργαστεί κυβερνητικά με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά, εάν έρθει πρώτο στις επόμενες εκλογές.
Οι τοποθετήσεις αυτές προκάλεσαν αντιδράσεις σε άλλα κορυφαία στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη. Ο ευρωβουλευτής Νίκος Παπανδρέου εκτίμησε (Action24) πως αν το ΠΑΣΟΚ συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, «τότε θα πάμε στο 5%».
Ακόμα πιο κάθετη εμφανίστηκε η Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία έχει αναλάβει και την σχετική αρμοδιότητα του Στρατηγικού Σχεδιασμού στο ΠΑΣΟΚ. Είπε (Action24) πως «το να πάμε όμως σε συνεργασίες, σε λαϊκά μέτωπα, δεν υπάρχει…» και συμπλήρωσε πως «για τις συνεργασίες θα απαντήσουμε τη σωστή στιγμή και όταν έχει διαμορφωθεί το νέο τοπίο». «Ξέρουμε πόσα κόμματα θα έχουμε; Ξέρουμε αν θα φύγει εκσυγχρονιστικό κέντρο από τη ΝΔ και θα κάνει άλλο κόμμα; Ξέρουμε πώς θα είναι το ΠΑΣΟΚ το 2025 και αν φτάσει στο 27% ή μείνει στο 17%;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά.
Οι ρίζες της αναταραχής στο ΠΑΣΟΚ
Η έντονη εσωκομματική συζήτηση για τις ενδεχόμενες κυβερνητικές συνεργασίες του ΠΑΣΟΚ έχει τις ρίζες της στην προ ημερών δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη, με τις οποίες απέκλεισε σύμπραξη με τη ΝΔ, ενώ παρουσίασε ως πιθανά σενάρια είτε την αυτοδυναμία του κόμματός του είτε τη συνεργασία του με άλλα κόμματα. Το Μαξίμου προχώρησε από τότε σε σειρά σχολιασμών, με τους οποίους επιτίθετο στην Χαριλάου Τρικούπη λέγοντας πως «αν ψηφίσεις ΠΑΣΟΚ σου βγαίνει ΣΥΡΙΖΑ», ενώ το θέμα υποδαυλίστηκε και από μια δήλωση του εκπροσώπου Κώστα Τσουκαλά, που άφησε να εννοηθεί ότι κόμματα όπως η Πλεύση Ελευθερίας ή το ΜΕΡΑ25 λογίζονται ως προοδευτικά κόμματα. Μετά και από τις δηλώσεις Γερουλάνου, το Μαξίμου προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, κατηγορώντας την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ πως θέλει τη συνεργασία με «δραχμιστές».
Γνώστες των διεργασιών στην Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν πως η όλη συζήτηση και οι επακόλουθες αντιδράσεις σχετίζονται κυρίως με την προσπάθεια ορισμένων στελεχών να καταλάβουν «χώρο» εντός του ΠΑΣΟΚ. Όπως υποστηρίζουν, αφενός ο Νίκος Ανδρουλάκης προσπαθεί να απευθυνθεί σε διαφορετικά κοινά, αλλά παράλληλα να περιορίσει την δυναμική στελεχών, που θέλουν να τραβήξουν κόμμα προς τα «δεξιά». Την ίδια ώρα, όμως, θέλει να εμφανιστεί ο ίδιος ως συνομιλητής του «σημιτικού χώρου», εξ ου και η πρόταση για τον Τάσο Γιαννίτση για την Προεδρία της Δημοκρατίας. «Τελικά όμως» λένε τα συγκεκριμένα έμπειρα στελέχη, «ο Ανδρουλάκης με τους χειρισμούς του αποδεικνύει πως δεν χωράνε πολλά καρπούζια στην ίδια μασχάλη. Και τελικά του προέκυψε πρόβλημα με εκείνους που θέλουν σαφή στροφή στα αριστερά».
Η Άννα Διαμαντοπούλου, πάντως, δεν φάνηκε να εκπλήσσει κανέναν στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, καθώς εμφανίστηκε συνεπής στις θέσεις και την πορεία της, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να πει πως «το ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του είναι στο χώρο του Κέντρου και έχει διεύρυνση και προς τα δεξιά και προς τα αριστερά και γίνεται η μεγάλη Κεντροαριστερά». Ενδιαφέρον έχουν προκαλέσει στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, όμως, οι δηλώσεις Γερουλάνου, με πρόσωπα στην κορυφή της Χαριλάου Τρικούπη να μιλούν για «ξαφνική στροφή», που οφείλεται στο ενδιαφέρον του να εμφανιστεί ως «σύνδεσμος» με κόμματα στα αριστερά του ΠΑΣΟΚ.
Ο Παύλος Γερουλάνος, πάντως, σε εκδήλωση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νικόλα Φαραντούρη, στην οποία συμμετείχε, αρκέστηκε να πει με νόημα πως «πολλά έχουν γραφτεί για αυτήν εκδήλωση υπονοώντας πως εδώ προετοιμάζεται ένα μέρος της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης. Εγώ είμαι από το Ληξούρι και ο Νίκος από το Αργοστόλι. Πιο πιθανό να ενωθεί η κεντροαριστερά παρά να ομονοήσουν Ληξούρι και Αργοστόλι».
Ορκωμοσία Τραμπ: Ο κόσμος ελπίζει για το καλύτερο και είναι απροετοίμαστος για το χειρότερο
Παλαιό Φάληρο: Τα σενάρια για τη δολοφονία του ιδιοκτήτη πρακτορείου τυχερών παιχνιδιών - Τι βρέθηκε δίπλα του
ΗΠΑ: Ο Τραμπ πετάει κάτω τα πράγματα του Μπάιντεν - Το σκίτσο του «Time»
«Μεγάλη τιμή που μύρισα κάποια μονοπάτια σου»: Ο αποχαιρετισμός της Κλέλιας Ρένεση στην Καίτη Γκρέυ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr