Μήνας αποφάσεων για την κυβέρνηση - Τα σενάρια για ανασχηματισμό
Ποια ονόματα έχουν πέσει στο τραπέζι🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Με πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα πορεύεται η κυβέρνηση και αναζητείται τρόπος για restart, με τα σενάρια για το χρόνο του επόμενου ανασχηματισμού να έχουν φουντώσει. Αδιαμφισβήτητα σε αυτή τη χρονική στιγμή η προσοχή είναι στραμμένη στη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται στις Κυκλάδες και σε αυξημένη επαγρύπνηση είναι ο κρατικός μηχανισμός.
Ωστόσο παράλληλα στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν πως οι πολίτες ζητούν να ριχθεί άπλετο φως στην τραγωδία των Τεμπών και ετοιμάζονται να απαντήσουν στη Βουλή στα σφοδρά πυρά της αντιπολίτευσης, εν αναμονή και των πορισμάτων. Το «μήνυμα» που έστειλαν οι πολίτες με τα μαζικά συλλαλητήρια της προηγούμενης Κυριακής ακούστηκε ηχηρά, ενώ στο Μαξίμου δεν περνάνε απαρατήρητα και μια σειρά από δημοσκοπικά… μηνύματα. Οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν υποχώρηση των ποσοστών της Ν.Δ. και ενίσχυση μικρότερων κομμάτων, με τους «γαλάζιους» να προβληματίζονται για το ενδεχόμενο να αυξηθεί η ψήφος διαμαρτυρίας.
Μέσα σε αυτό το νέο τοπίο «ψήνεται» ανασχηματισμός και αυτό που μένει να κλειδώσει είναι ο χρόνος των ανακοινώσεων. Φυσικά οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα δεν προαναγγέλονται και η κυβέρνηση δεν θέλει να χάσει το … χαρτί του αιφνιδιασμού, ωστόσο όσο παραμένει στην επικαιρότητα η σχετική συζήτηση οι «γαλάζιοι» κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα.
Αυτή τη στιγμή δύο είναι τα βασικά σενάρια για το timing του επόμενου ανασχηματισμού και είναι θέμα χρόνου να ληφθεί η σχετική απόφαση. Το ένα σενάριο είναι αυτός να γίνει μέσα στο Φεβρουάριο - για παράδειγμα μετά τις 12 του μήνα που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας - ώστε να σταλεί μήνυμα επανεκκίνησης. Όσοι υποστηρίζουν αυτή την άποψη σημειώνουν πως δεν μπορεί αυτή η συζήτηση να σέρνεται με δεδομένο πως ελλοχεύει ο κίνδυνος οι υπουργοί να κατεβάσουν μολύβια εν αναμονή των αλλαγών. Το δεύτερο σενάριο είναι ο ανασχηματισμός να γίνει τον Μάρτιο και αφού πρώτα παρουσιαστούν τα πορίσματα για τα Τέμπη και γίνει η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, ενώ μένει να φανεί και πώς θα κινηθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης (καθώς απαιτούνται 50 υπογραφές για την κατάθεση πρόταση δυσπιστίας).
Ποια υπουργεία μπορεί να «αλλάξουν» χέρια
Η ονοματολογία δεν λέει να κοπάσει για τα υπουργεία που μπορεί να αλλάξουν χέρια, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως αυτή τη φορά προκρίνεται το ενδεχόμενο ευρύτερων αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα και όχι μιας παρέμβασης «χειρουργικού» χαρακτήρα.
Κλειδί για τις εξελίξεις είναι αν ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα παραμείνει στο υπουργείο Εξωτερικών ή θα επιστρέψει στο Μαξίμου. Να επισημανθεί εδώ πως πρόκειται για μια δύσκολη απόφαση. Από τη μια πλευρά θεωρείται πως θα ήταν σημαντικό να επιστρέψει στο Μαξίμου ο κ. Γεραπετρίτης, ιδιαίτερα σε αυτή την συγκυρία πουν η κυβέρνηση έχει να διαχειριστεί πολλά μέτωπα. Από την άλλη πλευρά δεν είναι εύκολο να αποχωρήσει από το υπουργείο Εξωτερικών σε μια κρίσιμη εποχή, καθώς το Μάρτιο αναμένεται πενταμερής διάσκεψη για το Κυπριακό και στη συνέχεια το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας.
Σε περίπτωση πάντως που υπάρξει αλλαγή στο υπουργείο Εξωτερικών θα δρομολογηθούν μεγαλύτερης έκτασης αλλαγές. Για παράδειγμα στο κρίσιμο αυτό πόστο θα πρέπει να πάει πρόσωπο πρώτης γραμμής και μεταξύ των ονομάτων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν είναι ο Κωστής Χατζηδάκης. Όσον αφορά στον Νίκο Δένδια δεν αναμένεται να μετακινηθεί αλλά όλα δείχνουν πως θα παραμείνει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης δεν αποκλείεται να αναλάβει βαρύ υπουργείο, ενώ αμετακίνητος θεωρείται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Στους υπουργούς που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε παραγωγικό υπουργείο είναι επίσης ο Αδωνις Γεωργιάδης. Από εκεί και πέρα πολλά θα κριθούν και από τις «καραμπόλες» της τελευταίας στιγμής, ενώ ενδιαφέρον έχει και ποια πρόσωπα θα επιστρέψουν στο κυβερνητικό σχήμα.
Να σημειωθεί πως αναμένεται να σπάσει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και θα υπάρξει αλλαγή σε επίπεδο προσώπων. Τέλος ένα πρόσωπο που έχει βρεθεί στο στόχαστρο είναι ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρ. Τριαντόπουλος, που δέχεται σφοδρά πυρά από την αντιπολίτευση για τα όσα ακολούθησαν στον τόπο της τραγωδίας στα Τέμπη.
Δεδομένο θεωρείται πως θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές σε επίπεδο υφυπουργών, με αξιοποίηση γαλάζιων βουλευτών και όχι εξωκοινοβουλευτικών προσώπων. Δεν αποτελεί βέβαια μυστικό πως στους ανασχηματισμούς παραδοσιακά λαμβάνονται υπόψη και οι «ισορροπίες» και αναμένεται να αξιοποιηθούν βουλευτές που θεωρείται πως προέρχονται από τη λεγόμενη λαϊκή δεξιά. Επίσης στόχος είναι να βγουν μπροστά πρόσωπα από τη νεότερη γενιά των βουλευτών.
«Στο πόδι» λόγω Ρίχτερ οι Κυκλάδες: Στο μικροσκόπιο των ειδικών η σεισμική έξαρση σε Σαντορίνη και Αμοργό - Ο φόβος και η μαζική αποχώρηση
Μήνας αποφάσεων για την κυβέρνηση - Τα σενάρια για ανασχηματισμό
Κλιμάκιο μηχανικών στα σχολεία της Σαντορίνης: Στο προσκήνιο η ανθεκτικότητα των κτιρίων
Η γήρανση είναι η «μεγαλύτερη επιδημία» της ανθρωπότητας
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr