ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ: Όλα των συνεργασιών δύσκολα - Πού «κολλάει» η παραμικρή συνεννόηση για κοινό βηματισμό στα Τέμπη
Οι κινήσεις της Αριστεράς που βρήκαν αντίσταση εντός τειχών και η αυτόνομη τακτική της Χαριλάου Τρικούπη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Διαφορετικές τακτικές, που όμως επιτείνουν το πρόβλημα της έλλειψης εναλλακτικής, ακολουθούν οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Τις τελευταίες ημέρες έχει ενταθεί ο ανταγωνισμός της Χαριλάου Τρικούπη και της Κουμουνδούρου, παρά την διάθεση της κοινής γνώμης για συνεννόηση και συνεργασία τους.
Η κοινωνία δείχνει να θέλει συνεργασίες και εναλλακτική διέξοδο απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη
Το ζήτημα της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων έχει μπει πλέον για τα καλά στη δημόσια συζήτηση. Στην τελευταία δημοσκόπηση της MRB για το Open, το 25,1% των πολιτών απάντησαν πως θέλουν την συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλα μικρότερα αριστερά κόμματα. Η συγκεκριμένη επιλογή συγκέντρωσε τις περισσότερες απαντήσεις, ενώ δεύτερη ήρθε η «αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ» με 15,5%.
Την ίδια ώρα, οι πρόσφατες τεράστιες συγκεντρώσεις για τα Τέμπη αμφισβήτησαν την θεώρηση πως η κοινωνία επικροτεί ή ανέχεται την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ωστόσο η δεξαμενή της «γκρίζας ζώνης» στις δημοσκοπήσεις παραμένει μεγάλη, τα κόμματα αριστερά του Κέντρου φαίνεται να μένουν στάσιμα ή να χάνουν δυνάμεις και στον αντίποδα κόμματα κατ’ επίφαση «αντισυμβατικά» αυξάνουν την δυναμική τους.
Οι φωνές για συνεργασία ακόμα και σε πιο περιορισμένο πεδίο προέρχονται όμως και από πρόσωπα με βαρύτητα στο πολιτικό σύστημα. Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του την Πέμπτη εμφανίστηκε επικριτικός απέναντι στις ηγεσίες των κομμάτων, ακόμα και του δικού του, αναρωτώμενος «μπορούν να συμφωνήσουν σε ένα μίνιμουμ σχέδιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που θα επουλώσει τις πληγές της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης, όταν δε μπορούν να συμφωνήσουν ακόμη και για έναν κοινό βηματισμό μέσα στο κοινοβούλιο;». Ο πρώην πρωθυπουργός συμπλήρωσε μάλιστα πως «η εικόνα εκεί έξω δεν είναι καλή, ούτε για την αντιπολίτευση. Ανεξάρτητα ποιος έχει το δίκιο και ποιος το άδικο. Και ξέρω καλά ποιος έχει το δίκιο και ποιος το άδικο».
Πώς ανταποκρίνονται, όμως, οι δύο μεγαλύτερες πολιτικές δυνάμεις απέναντι στο αίτημα για συνεργασία τόσο σε επιμέρους θέματα όσο και σε κυβερνητικό επίπεδο; Ιδιαίτερα μετά τις συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα με αίτημα να αποδοθεί δικαιοσύνη για την τραγωδία στα Τέμπη, οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησαν διαφορετικές τροχιές στις επιθέσεις τους κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ είχαν το ένα του μάτι στραμμένο στον όμορο ανταγωνιστή τους, ευελπιστώντας να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη σε μια κρίσιμη συγκυρία. Τροφή σε αυτή την λογική έδωσε άλλωστε και ο συσχετισμός που καταγράφηκε στην προεδρική εκλογή με την Λούκα Κατσέλη να κερδίζει τον Τάσο Γιαννίτση.
Οι κινήσεις της Αριστεράς που βρήκαν αντίσταση εντός των τειχών
Την πρωτοβουλία των κινήσεων είχαν οι δυνάμεις της Αριστεράς, με τον Σωκράτη Φάμελλο να προτείνει να διεξαχθεί προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τα Τέμπη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αντικειμενικά έχει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, καθώς βρίσκεται σε φάση
πολιτικής και επικοινωνιακής ανασυγκρότησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις περιπέτειές του φαίνεται να έχει εξασφαλίσει ένα μίνιμουμ ποσοστό του και επιχειρεί την βελτίωση της θέσης του στις δημοσκοπήσεις κάνοντας κινήσεις που θα τον φέρουν στο προσκήνιο της δημοσιότητας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και το ΚΚΕ και η Νέα Αριστερά κατέθεσαν τέτοιο αίτημα, ενώ το ΠΑΣΟΚ αρκέστηκε να πει πως το κάθε κόμμα μπορεί να ζητήσει αυτόνομα αυτού του είδους κοινοβουλευτική διαδικασία. Κατόπιν ο Σωκράτης Φάμελλος ήρθε σε επικοινωνία με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς για να υπάρξει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης μετά τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα Τέμπη.
Αλέξης Χαρίτσης και Ζωή Κωνσταντοπούλου απάντησαν θετικά, αλλά η αρνητική στάση (με διαφορετικό σκεπτικό) του Νίκου Ανδρουλάκη και του Δημήτρη Κουτσούμπα έβαλε εμπόδιο σε αυτήν την κίνηση καθώς απαιτούνται 50 τουλάχιστον υπογραφές βουλευτών για να ενεργοποιηθεί η διαδικασία αυτή. Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, στο πνεύμα της άποψης του κόμματος για «Λαϊκό Μέτωπο» απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, ανέλαβε νέα πρωτοβουλία για συνεννόηση με τον Νίκο Ανδρουλάκη και Σωκράτη Φάμελλο. Σε αυτές τις συνομιλίες έγινε αντιληπτό πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πνέει τα μένεα κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρωτοβουλία Χαρίτση, προφανώς, απέτυχε. Και ο ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ επαναφέροντας τα περί συναινετικής αντιπολίτευσης που ασκεί η Χαριλάου Τρικούπη.
Αυτόνομη τακτική από το ΠΑΣΟΚ που επιτίθεται ανοικτά στον ΣΥΡΙΖΑ
Το ΠΑΣΟΚ σχηματικά έχει επιλέξει η κούρσα απέναντι στην κυβέρνηση να μοιάζει με αγώνα αντοχής, επιμένοντας πως οποιαδήποτε επιθετική κίνηση πρέπει να βασίζεται σε νέα στοιχεία που θα έρθουν στη δημοσιότητα. Προτάσσει παράλληλα την θεσμικότητα του κόμματος και εφαρμόζει την αυτόνομη πορεία του έναντι των υπόλοιπων δυνάμεων. Σε αυτό το πλαίσιο έλαβε την πρωτοβουλία να ζητήσει την σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Χρήστο Τριαντόπουλο για τις ευθύνες του για το «μπάζωμα» στα Τέμπη, μια κίνηση που έχει προκαλέσει αρκετές συζητήσεις.
Τα υπόλοιπα κόμματα λένε μεν ότι θα υπερψηφίσουν την προανακριτική του ΠΑΣΟΚ για τον Χρ. Τριαντόπουλο, αλλά επικρίνουν την κίνηση του Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς του καταλογίζουν μικροκομματικά κίνητρα. Λαμβάνουν αφορμή από την χρονική συγκυρία για την κατάθεση της πρότασης για προανακριτική, αλλά και την αμφίβολη κατάληξη αυτής της επιτροπής, καθώς η ΝΔ με την πλειοψηφία που διαθέτει μπορεί να λήξει την όλη διαδικασία γρήγορα και να την στείλει στην τακτική δικαιοσύνη.
Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, βέβαια, σήκωσε το γάντι και επιτέθηκε σφόδρα στον ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα τον Σωκράτη Φάμελλο και την Όλγα Γεροβασίλη. Η Χαριλάου Τρικούπη ισχυρίστηκε μάλιστα πως ο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «άδειασε» την αντιπρόεδρο της Βουλής, κάτι που όμως αντικρούει η Κουμουνδούρου.
Σαν να μην έφταναν όμως αυτά, ο Νίκος Ανδρουλάκης φέρεται σε συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ να επιτέθηκε σφόδρα στον ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζοντάς του πως ασκεί «τοξική αντιπολίτευση» και πως οι ενέργειές τους αποτελούν «βούτυρο στο ψωμί του Μητσοτάκη». Φέρεται μάλιστα να άφησε να εννοηθεί πως το ΠΑΣΟΚ δεν θα συνεργαστεί περαιτέρω με τον ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα των Τεμπών, με τον ίδιο τον Νίκο Ανδρουλάκη, όμως, κατόπιν να συνιστά προσοχή σε στελέχη και βουλευτές ώστε «να μην σπάει η “γραμμή” από λάθος διαρροές».
Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ ως ακτινογραφία
Την Κυριακή θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ για το συνέδριο του κόμματος. Ωστόσο αναμένονται με ενδιαφέρον οι τοποθετήσεις τόσο του Νίκου Ανδρουλάκη όσο και των υπόλοιπων κορυφαίων στελεχών και άλλοτε διεκδικητών της αρχηγίας του κόμματος, τόσο για τα Τέμπη όσο και για τις συνεργασίες, επιμέρους και γενικότερες, με άλλα κόμματα του προοδευτικού «τόξου».
Το προηγούμενο διάστημα το ΠΑΣΟΚ πέρασε μια «μίνι» κρίση, καθώς ο Παύλος Γερουλάνος τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της συνεργασίας με άλλα κόμματα στα αριστερά του ΠΑΣΟΚ, με την κυβέρνηση να εξαπολύει «πυρά» προς το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη να κάνει βήματα πίσω σε σχέση με τα όσα ο ίδιος δήλωσε για την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας με δυνάμεις της Αριστεράς. Η Άννα Διαμαντοπούλου, που αντέδρασε σφόδρα σε αυτά τα σενάρια, μετά τις συγκεντρώσεις για τα Τέμπη εμφανίστηκε σε άλλο μήκος κύματος σε σχέση με την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, λέγοντας πως «η κυβέρνηση δεν εγκαλείται ως ένοχη» καθώς «αυτό δεν το ξέρει κανείς».
Ο Χάρης Δούκας, που θα έχει σήμερα σύσκεψη με 80 στελέχη του ΠΑΣΟΚ από όλη την Ελλάδα, στην συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου έθεσε ως βασικό στόχο την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας προς την κυβέρνηση, κάτι που η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προς ώρας αφήνει κατά μέρος. «Είναι αναγκαίο να κλιμακώσουμε τις ενέργειές μας για την ανάδειξη των κυβερνητικών ευθυνών στην τραγωδία των Τεμπών και την αποτροπή των σχεδίων συγκάλυψης» είπε ο Δήμαρχος Αθηναίων, υπογραμμίζοντας πως κορύφωση αυτής της πολιτικής είναι η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας που θα αφορά το σύνολο των πολιτικών της κυβέρνησης. «Για μας το ζητούμενο πρέπει να είναι οι εκλογές για να φύγει αυτή η κυβέρνηση και όχι οποιοδήποτε άλλο σενάριο για “λύση” από αυτή την Βουλή» είπε χαρακτηριστικά, κάτι που εκλαμβάνεται ως αιχμή προς φωνές που φαίνονται θετικές στην «αλλαγή εν κινήσει» του προσώπου που θα κατέχει την πρωθυπουργία. Σημείωσε, δε, πως ο κύριος στόχος του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές είναι η πρώτη θέση, γιατί μόνο έτσι θα επιτευχθεί η αλλαγή κατεύθυνσης στη χώρα.
Αποκάλυψη Πλακία: «Υπάρχει και τρίτη τοποθεσία όπου μετέφεραν τα χώματα από τα Τέμπη»
Γερμανία: «Η δημοκρατία σε χρειάζεται» - Διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα κατά της ακροδεξιάς
Νέος πόλεμος ανακοινώσεων Κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ για τα Τέμπη
Ο Τραμπ λέει πως δεν θα απελάσει τον πρίγκιπα Χάρι: «Έχει ήδη αρκετά προβλήματα με την απαίσια σύζυγο του»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr