Παππάς και Παπαδημούλης: Να σταματήσει ο σαϊτοπόλεμος στην Καλαμάτα
Ο δήμαρχος Καλαμάτας ανασκευάζει, αλλά η κυβέρνηση παίρνει ξεκάθαρη θέση για να σταματήσει το έθιμο του σαϊτοπόλεμου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Ξεκάθαρη θέση υπέρ της κατάργησης του εθίμου του σαϊτοπολέμου μετά τον θάνατο του εικονολήπτη έχουν πάρει κυβερνητικά στελέχη και ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Την αρχή έκανε το απόγευμα της Δευτέρας ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ενώ το πρωί της Τρίτης και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, με δήλωσή του ζήτησε να καταργηθεί το έθιμο.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Παππάς έγινε το πρώτο κυβερνητικό στέλεχος που πήρε δημόσια θέση για όσα θλιβερά έγιναν στην Καλαμάτα με τον θάνατο του 53χρονου εικονολήπτη κατά τον σαϊτοπόλεμο. Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής πρότεινε την κατάργηση του εθίμου και κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία να σταματήσει να στηρίζει τον δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα.
Θέση στο θέμα της απώλειας της ζωής του εικονολήπτη στην Καλαμάτα και του τραυματισμού της 8χρονης Αλεξίας στις Θεσπιές από αδέσποτη σφαίρα, πήρε νωρίτερα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.
«Ο εικονολήπτης που έχασε την ζωή του στην Καλαμάτα και η 8χρονη που δίνει μάχη για τη ζωή, μας θέτουν προ των ευθυνών μας. Τα έθιμα που αφαιρούν ζωές, πρέπει να "πεθάνουν". Με την συμβολή και της ηγεσίας και της κοινωνίας. Ας χαθούν καλύτερα κάποιες ψήφοι, παρά να χαθούν κι άλλες ζωές!», καταλήγει στην ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Παπαδημούλης.
Στο μεταξύ, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, ανασκεύασε τις δηλώσεις του για το έθιμο και τη συνέχισή του. Ουσιαστικά, αυτό που δήλωσε είναι ότι δεν θα μπορέσει, πλέον, να συνεχιστεί, εάν δεν αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο από την Πολιτεία. Μάλιστα, ζήτησε - μέσω του OPEN TV, συγγνώμη για τις δηλώσεις του ότι «το έθιμο του σαϊτοπολέμου δεν θα απαγορευτεί, γιατί είναι καταγεγραμμένο στο DNA των Μεσσήνιων και θα υπάρξουν αντιδράσεις».
«Κανείς δεν θα αναλάβει την ευθύνη να κάνει ξανά σαϊτοπόλεμο...»
«Προφανώς», τόνισε ο δήμαρχος Καλαμάτας, «άδεια δεν μπορεί να δοθεί [...], ο θάνατος του ανθρώπου είναι μια καμπή γι' αυτό τον θεσμό. Εκτιμώ πως κανένα δημοτικό συμβούλιο στο μέλλον -σημειωτέον οι αποφάσεις ήταν μέχρι σήμερα ομόφωνες- δεν θα αναλάβει την ευθύνη να συνεχίσει να υποστηρίζει αυτόν τον θεσμό. Φοβάμαι ότι ο θεσμός αυτός, με τον θάνατο, φτάνει στο τέλος του».
«Να γίνει μια συζήτηση με την πολιτεία»
Ωστόσο, όπως είπε, θα πρέπει να υπάρξει μια συζήτηση με την πολιτεία για τον καθορισμό ενός θεσμικού πλαισίου για το έθιμο. «Μπορούμε να καθίσουμε σε ένα τραπέζι κάτω με την Πολιτεία και να προσδιορίσουμε το θεσμικό πλαίσιο; Εμείς εκλιπαρούμε χρόνια τα συναρμόδια υπουργεία να γίνει ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, το πώς ακριβώς θα γίνεται. Αυτό είναι το θέμα [...] Βεβαίως, ο κ. Θ. δεν ξανάρχεται, βεβαίως είναι κάτι που μπορεί να αφιερωθεί στη μνήμη του. Νομίζω ότι υπάρχει ένας τρόπος (σ.σ.: το έθιμο του σαϊτοπόλεμου) να διασωθεί», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Νίκας.
Συγκλονίζει η σύζυγος του εικονολήπτη
Την ώρα, πάντως, που έχουν αρχίσει να τοποθετούνται για το θέμα κυβερνητικά στελέχη, συγκλονίζει η σύζυγος του άτυχου εικονολήπτη. «Παρακολουθούσα τα πλάνα και ξαφνικά είδα την μπλε εικόνα. Κατάλαβα ότι κάτι έγινε. Τον πήρα τηλέφωνο, δεν το σήκωσε. Άκουγα να καλούν για ασθενοφόρο. Κατάλαβα. Παρακαλούσα να είναι ζωντανός. Λίγα λεπτά πριν μου έλεγε ότι έδιωχνε τον κόσμο από δίπλα του για να μην πέσει σαΐτα πάνω τους», τόνισε η ίδια μιλώντας στο STAR.
Επιπλέον, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» στον ΑΝΤ1, η ίδια εμφανώς ενοχλημένη από τα πλάνα που προβάλλονται σε όλα τα κανάλια, δήλωσε: «Σταματήστε επιτέλους όλο αυτό με τον άνδρα μου, είναι τρέλα. Από προχθές γίνεται αντικείμενο πολιτικών σκοπιμοτήτων και σας παρακαλώ να σταματήσει όλο αυτό». Παρέμβαση έκανε και ο γιος του εικονολήπτη μέσω του ethnos.gr, κάνοντας λόγο για «έλλειψη ανθρωπιάς», αναγκάζοντας με αυτό τον τρόπο τον δήμαρχο Καλομάτας, Παναγιώτη Νίκα, να ανασκευάσει μέσω του OPEN TV τις αρχικές του δηλώσεις.
;
Ελεύθεροι οι συλληφθέντες
Στο μεταξύ,αφέθηκαν ελεύθεροι οι επτά συλληφθέντες. Οι ίδιοι οδηγήθηκαν νωρίτερα στο αυτόφωρο, από όπου και πήραν τριήμερη προθεσμία για την Παρασκευή. Στο αυτόφωρο οδηγήθηκαν την Τρίτη οι επτά συλληφθέντες για τον θάνατο του εικονολήπτη Κ. Θ., ο οποίος έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια του σαϊτοπολέμου, στον χώρο στάθμευσης του Νέδοντα, στην Καλαμάτα. Τη Δευτέρα, οι άνδρες που συνελήφθησαν, οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Καλαμάτας, όπου τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες.
Ειδικότερα, στον καπετάνιο του «μπουλουκιού» ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία εξ αμελείας και για παράβαση του νόμου περί βεγγαλικών και όπλων. Στους υπόλοιπους συλληφθέντες ασκήθηκε δίωξη για παράβαση του νόμου περί βεγγαλικών και όπλων. Στον πρώην αντιδήμαρχο Καλαμάτας και δημοτικό σύμβουλο (σήμερα) ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία εξ αμελείας.
Μήνυμα αισιοδοξίας από Φάμελλο, μετά τη νίκη του στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ - «Δεν χρειάζεται δεύτερος γύρος», δηλώνει ο Πολάκης
Τροχαίο στο Αγρίνιο: Το ξέσπασμα της μητέρας της Χαριτίνης και του Άκη - «Δεν υπάρχει τίποτα, είμαστε αποτελειωμένοι»
Συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ για την πρόταση μείωσης του ΦΠΑ
Οι Ουκρανοί δημοσίευσαν φωτογραφίες με θραύσματα του νέου υπερηχητικού πυραύλου της Ρωσίας - «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr