Σταϊκούρας: Είμαστε εκτός προγραμμάτων, αλλά, δυστυχώς εντός μνημονίων
Το στέλεχος της Ν? τονίζει ότι το κόµµα του ήταν εξαρχής κατά της περικοπής των συντάξεων, καλεί την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις για δύσοσµες υποθέσεις και επισηµαίνει ότι µε κυβερνητική ευθύνη διχάστηκαν οι µητροπολίτες🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Πολιτικό καιροσκοπισμό καταλογίζει στον πρωθυπουργό, σχετικά µε τους χειρισµούς του στο ζήτηµα των σχέσεων Εκκλησίας - Κράτους, ο τοµεάρχης Οικονοµικών της Νέας ∆ηµοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας, και εκφράζει την πλήρη διαφωνία τού κόµµατός του στην προοπτική πρόσληψης κοµµατικών ηµετέρων στο ∆ηµόσιο. Ο βουλευτής Φθιώτιδας υπενθυµίζει πως η Ν∆ ήταν εξαρχής αντίθετη µε ακόµη µια περικοπή των συντάξεων, ενώ καλεί την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις για µια σειρά δύσοσµων υποθέσεων, όπως η ∆ΕΠΑ, το Θριάσιο και η κακοδιαχείριση κοινοτικών κονδυλίων στο Προσφυγικό.
Πού, τελικώς, διαφωνεί η Νέα ∆ηµοκρατία στην κυοφορούµενη συµφωνία ανάµεσα σε Κράτος και Εκκλησία; Εκτιµάτε ότι είναι ατυχείς οι χειρισµοί του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυµου; Γιατί απεκρύβη αρχικά η συνάντηση ανάµεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Προκαθήµενο της Ελλαδικής Εκκλησίας;
Κατ’ αρχάς, µε το ερώτηµά σας επιβεβαιώνετε ότι δεν υπάρχει συµφωνία, όπως αρχικώς είχε παρουσιαστεί, αλλά πλαίσιο συµφωνίας, όπως υποστηρίζει πλέον ακόµη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.Το οποίο µάλιστα, µε κυβερνητική ευθύνη, ήταν απροετοίµαστο και πολιτικά καιροσκοπικό, διχάζοντας τους µητροπολίτες, ξεσηκώνοντας τους απλούς κληρικούς και δυναµιτίζοντας τις σχέσεις µε το Οικουµενικό Πατριαρχείο.
Η Νέα ∆ηµοκρατία δεν διαφωνεί µε την ανάγκη αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας. Άλλωστε, το πρώτο νοµοθετικό βήµα προς αυτή την κατεύθυνση έγινε από την προηγούµενη κυβέρνηση. ∆ιαφωνεί όµως µε την αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος των κληρικών, µέσω της αιφνίδιας αλλαγής του τρόπου και της διαδικασίας µισθοδοσίας τους, ζήτηµα που τους δηµιουργεί ανησυχία και ανασφάλεια.
∆ιαφωνεί όµως και µε την κεκαλυµµένη επιδίωξη της κυβέρνησης, διά της πλαγίας οδού, να προχωρήσει σε νέες προσλήψεις, την ίδια στιγµή που οι κληρικοί θα συνεχίσουν να πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισµό, δηµιουργώντας πρόσθετη επιβάρυνση στον Ελληνα φορολογούµενο.
Όσον αφορά στο «σενάριο επιστηµονικής φαντασίας» σχετικά µε το περιεχόµενο της συνάντησης του προέδρου της Νέας ∆ηµοκρατίας µε τον Αρχιεπίσκοπο, ας «προσγειωθούµε στην πραγµατικότητα»: ο κ. Μητσοτάκης έχει τακτικές συναντήσεις µε τον Αρχιεπίσκοπο, πλην όµως δεν υπήρξε καµία ενηµέρωση για το πλαίσιο συµφωνίας και το περιεχόµενό της. Αυτό επιβεβαιώθηκε και από την Αρχιεπισκοπή. Συνεπώς, «άνθρακες ο θησαυρός».
Γιατί όµως το κόµµα σας αντιτίθεται στην κυβερνητική εξαγγελία για προσλήψεις στο ∆ηµόσιο, και δη σε τοµείς όπως η Εκπαίδευση και η Υγεία;
Κατ’ αρχάς, η Νέα ∆ηµοκρατία θα επιδιώξει τη βελτίωση της ποιότητας της δηµόσιας διοίκησης, ώστε ο δηµόσιος τοµέας να είναι αποτελεσµατικός, σύγχρονος και παραγωγικός. Πιστεύει ότι η χώρα έχει ανάγκη από ένα καλύτερο -και όχι ένα µεγαλύτερο- κράτος. Αυτό δεν σηµαίνει ότι δεν χρειάζεται να γίνουν προσλήψεις στο ∆ηµόσιο όταν αποχωρούν -συνταξιοδοτούµενοι- εργαζόµενοι από αυτό. Χωρίς απολύσεις.
Αυτές όµως οι προσλήψεις πρέπει να είναι λελογισµένες, στοχευµένες εκεί που υπάρχουν πραγµατικά ανάγκες, όπως είναι οι τοµείς που αναφέρατε, και να πραγµατοποιούνται µε αντικειµενικές και αδιάβλητες διαδικασίες. Αντίθετα απ’ ό,τι επιδιώκει σήµερα η κυβέρνηση, για να ικανοποιήσει µικροπολιτικές σκοπιµότητες.
«Η κυβέρνηση προτείνει, αποσπασµατικά και µε µεγάλη καθυστέρηση, µειώσεις κάποιων φορολογικών συντελεστών, αφού πρώτα προχώρησε σε 29 αυξήσεις φόρων»
Η κυβέρνηση σας κατηγορεί ότι η µη περικοπή των συντάξεων καταρρίπτει το αφήγηµα της Νέας ∆ηµοκρατίας περί τέταρτου µνηµονίου. Επιπλέον, επιτίθεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι σε µια σειρά από θέµατα, όπως αυτό των συντάξεων, διαδραµάτισε υπονοµευτικό προς το δηµόσιο συµφέρον ρόλο. Τι απαντάτε;
Η Νέα ∆ηµοκρατία υποστηρίζει ότι η χώρα βρίσκεται εκτός προγραµµάτων, αλλά, δυστυχώς, εντός µνηµονίων. Αυτό υποστηρίζεται και από την προχθεσινή, πρώτη, µεταπρογραµµατική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι δηµοσιονοµικοί στόχοι είναι υψηλοί και διατηρούνται για πολλά χρόνια, η δηµόσια περιουσία είναι δεσµευµένη για έναν αιώνα και η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυµένης εποπτείας, πρωτόγνωρα αυστηρό για τα ευρωπαϊκά δεδοµένα.
Σε ό,τι αφορά τη µη -επιπλέον- περικοπή των συντάξεων, αυτή ήταν αχρείαστη, δεν περιλαµβανόταν στο τρίτο πρόγραµµα και ψηφίστηκε µόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία.
Υπενθυµίζεται ότι η σηµερινή κυβέρνηση έχει ήδη προβεί σε απανωτές µειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων τα τελευταία χρόνια. Ενώ η επιλογή της, για το 2019, είναι να µην υλοποιηθεί το µεγαλύτερο µέρος των πολυδιαφηµιζόµενων αντιµέτρων, όπως είναι η δηµιουργία νέων µονάδων προσχολικής εκπαίδευσης, η επιδότηση της συµµετοχής ασφαλισµένων για συνταγογραφούµενα φάρµακα, οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης κ.ά.
Σε ό,τι αφορά τη στάση της Νέας ∆ηµοκρατίας, εξαρχής διαφώνησε µε τη συγκεκριµένη επιλογή της κυβέρνησης, την καταψήφισε, στη συνέχεια ζήτησε -µέσω τροπολογίας- την κατάργησή της και σταθερά υποστήριζε εντός και εκτός χώρας, σε εταίρους και θεσµούς, σε όλα τα επίπεδα, τη µη υλοποίησή της.
Συνεπώς, η κυβέρνηση ας µην πανηγυρίζει, γιατί «παραβιάζει ανοιχτές θύρες».
Πώς διαφοροποιείται η «γαλάζια» οικονοµική πρόταση από τον προϋπολογισµό της κυβέρνησης που προβλέπει φοροελαφρύνσεις;
Η κυβέρνηση προτείνει, αποσπασµατικά και µε µεγάλη καθυστέρηση, µειώσεις κάποιων φορολογικών συντελεστών, αφού πρώτα προχώρησε σε 29 αυξήσεις φόρων, οδηγώντας σε φτωχοποίηση όλη την κοινωνία.
Αυτές, δε, οι µειώσεις θα προέλθουν από έναν δηµοσιονοµικό χώρο που δηµιουργήθηκε ακριβώς από την υπερφορολόγηση των πολιτών και την εσωτερική στάση πληρωµών, µε το Πρόγραµµα ∆ηµοσίων Επενδύσεων να περικόπτεται ακόµη περισσότερο, κατά 550 εκατ. ευρώ.
Χωρίς µάλιστα οι προτάσεις αυτές να εντάσσονται σε µία συνεκτική οικονοµική πρόταση, όπως αυτή που έχει καταθέσει η Νέα ∆ηµοκρατία, συνολικής µείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών (π.χ. µείωση ασφαλιστικών εισφορών στο σύνολο των εργαζόµενων, µείωση εισαγωγικού συντελεστή φορολόγησης για τα φυσικά πρόσωπα κ.ά.), υλοποίησης διαρθρωτικών αλλαγών και ενίσχυσης της ρευστότητας στην πραγµατική οικονοµία (π.χ. ξεµπλοκάρισµα εµβληµατικών επενδύσεων, εκκαθάριση ληξιπρόθεσµων οφειλών του ∆ηµοσίου κ.ά.), ώστε να επιτευχθεί υψηλή και διατηρήσιµη ανάπτυξη, να δηµιουργηθούν καλές θέσεις εργασίας και να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή. Συνεπώς, είναι προφανές ότι δεν είµαστε όλοι ίδιοι.
Εσχάτως, το κόµµα σας επιµένει να ασχολείται µε το σκάνδαλο της ∆ΕΠΑ. Μήπως αυτό αποτελεί έναν αντιπερισπασµό στην υπόθεση της Novartis, όπως σηµειώνει το κυβερνητικό στρατόπεδο;
Η Νέα ∆ηµοκρατία έχει αναδείξει πλήθος υποθέσεων για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία ή/και καταγγελίες, ακόµη και από στελέχη της κυβέρνησης, για πράξεις και παραλείψεις της, που χρήζουν απαντήσεων και διερεύνησης, σε όλα τα επίπεδα. Ενδεικτικά, εκτός της υπόθεσης της ∆ΕΠΑ, είναι η διασπάθιση των κοινοτικών πόρων για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό, η κακοδιαχείριση στην ΕΡΤ, η αλλαγή της σύµβασης του σταθµού στο Θριάσιο κ.ά. Συνεπώς, επικοινωνιακές οδούς διαφυγής από τα πολιτικά και οικονοµικά αδιέξοδα, που η ίδια έχει δηµιουργήσει, αναζητεί η κυβέρνηση, όχι η αξιωµατική αντιπολίτευση.
Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι και επίσημα ο 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ: Στέλνει στρατό στα σύνορα - «Θα βάλουμε τη σημαία της Αμερικής στον Άρη»
Αστυνομικός της Βουλής: Βρέθηκε πορνογραφικό υλικό με ανήλικους σε ψηφιακό μέσο κατοχής του
«Απόβαση» Chevron στη Νότια Ελλάδα: Άδεια για έρευνες υδρογονανθράκων ζήτησε η αμερικανική εταιρεία
A Complete Unknown: Η αληθινή ιστορία πίσω από την άνοδο του Bob Dylan
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr