Φορολογία: Πρόταση Άδωνη Γεωργιάδη για σταδιακή επιβολή flat tax 15% (vid)
«Θα το είχαμε, πάντως, στην Ελλάδα αν δεν είχαν ρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά το 2015», τόνισε ο υπουργός της ΝΔ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
O υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης ήταν καλεσμένος στο Open TV και στην εκπομπή «Τώρα…ό,τι συμβαίνει» και μίλησε για την μεσαία τάξη, το κοινωνικό μέρισμα, τον ΕΝΦΙΑ αλλά και για τις νέες επενδύσεις που έρχονται.
«Ο δικός μου ορισμός για τη μεσαία τάξη είναι αυτός που λέγαμε παλιά "οι νοικοκυραίοι". Δεν θα το τοποθετούσα εισοδηματικά γιατί ο καθένας που βλέπει τον εαυτό του, βλέπει διαφορετικά την έννοια της μεσαίας τάξης». Αυτό ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σήμερα το πρωί σε συνέντευξή του στο Οpen TV αναφερόμενος στον ορισμό της μεσαίας τάξης.
Θα ήθελα flat tax 15%
«Η προσωπική μου άποψη για την φορολογία είναι flat tax 15%. Αυτό, όμως, δεν μπορείς να το κάνεις αυτόματα. Θα το είχαμε, πάντως, στην Ελλάδα αν δεν είχαν ρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά το 2015. Θέλαμε αριστερά, όμως, τι να κάνουμε;», ανέφερε ο υπουργός.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ο προϋπολογισμός του 2020 είναι ο πρώτος από το 2010 που περιλαμβάνει μαζική μείωση φόρων. «Αυτό είναι ιστορικό γεγονός από μόνο του» όπως είπε.
Σχετικά με τα οφέλη της μεσαίας τάξης από τις αποφάσεις της κυβέρνησης, με βάση επιλεγμένα σημεία της συνέντευξης που περιλαμβάνονται σε ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι: «Τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και μάλιστα πρωθύστερα των προεκλογικών της υποσχέσεων, στοχεύουν στη μεσαία τάξη. Για παράδειγμα, είχαμε πει προεκλογικά ότι θα μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 20% από το 2020. Τον μειώσαμε το 2019, ένα χρόνο νωρίτερα. Είχαμε πει για τις επιχειρήσεις μείωση του φόρου κατά 4% για τα εισοδήματα του 2020. Τελικά, το κάναμε για τα εισοδήματα του 2019, επίσης ένα χρόνο νωρίτερα. Επίσης, μειώσαμε τους φορολογικούς συντελεστές, μειώσαμε τον φόρο μερισμάτων, ενώ αυξήσαμε από τα 5 στα 10 χρόνια τον χρόνο απόσβεσης των ζημιών. Αυτό πέρασε στα "ψιλά" αλλά είναι πολύ σημαντικό για τις επιχειρήσεις. Όλα αυτά στοχεύουν στη μεσαία τάξη».
Ο ίδιος συνέχισε: «Ο στόχος μας είναι τηρώντας την επαχθή δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% που έρχεται από το παρελθόν, να μειώνουμε ταυτόχρονα και τους φόρους. Πιστεύω ότι προϊόντος του χρόνου, όσο γίνεται το επενδυτικό boom, θα έχουμε ταχύτερη μείωση των φόρων. Ήδη, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει δείξει το ιδεολογικό της πρόσημο μ' αυτήν την μικρή - να δεχθώ την κριτική - μείωση των φόρων που έχουμε κάνει ως τώρα. Ο στόχος είναι κάθε πλεόνασμα παραπάνω από το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος ή κάθε μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος, να περνά κυρίως στους φορολογικούς συντελεστές».
Για το υπερπλεόνασμα ο υπουργός υποστήριξε ότι: «Το μεγαλύτερο μέρος του υπερπλεονάσματος του 2019, ενώ παραδοσιακά μοιραζόταν τον Δεκέμβριο, φέτος μοιράστηκε τον Μάιο λόγω των ευρωεκλογών. Ήταν περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Όταν ανέλαβε η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προέβλεπε "τρύπα" 350 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2019. Δηλαδή, ζητούσε να πάρουμε πίσω 350 εκατ. ευρώ. Σ' αυτούς τους 4,5 μήνες, η Κυβέρνηση κατάφερε να μην ζητά πίσω η ΕΕ τα 350 εκατ. ευρώ, στήριξε με 150 εκατ. ευρώ την ΔΕΗ για να μην καταρρεύσει, ενώ έδωσε σε μειώσεις φόρων άλλα 400 εκατ. ευρώ. Άρα, έχει μοιραστεί το υπερπλεόνασμα" και συνέχισε λέγοντας: "Ό,τι περισσότερο απομείνει αφαιρουμένων όλων αυτών που είπα, θέλουμε να κατευθυνθεί στους έχοντες πραγματικά ανάγκη. Όχι σε όλους επιδόματα, αλλά στους πολύ φτωχούς. Τις ανακοινώσεις θα τις κάνει ο πρωθυπουργός».
Σε ερώτηση για τα σχόλια της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη μεσαία τάξη ο υπουργός απάντησε: «Αν κάποιος από τον ΣΥΡΙΖΑ ή οποιαδήποτε άλλο κόμμα θέλει να κάνει κριτική ως προς τον ορισμό της μεσαίας τάξεως, να τον κάνει στον ΟΟΣΑ γιατί δικά του είναι τα στοιχεία, στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Σταϊκούρας. Δεν είναι του κ. Σταϊκούρα τα στοιχεία» ενώ σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του είπε: «Ο κ. Τσακαλώτος πριν ξαναπεί τις λέξεις "φόροι μεσαίας τάξεως", αν πιστεύει -ίσως να μην πιστεύει, δεν θέλω να τον θίξω-, θα έπρεπε να πάει πρώτα σ' έναν ιερέα, να εξομολογηθεί, να κάνει 70 μετάνοιες, να μεταλάβει και μετά να ξαναπεί την λέξη "μεσαία τάξη". Γιατί ο κ. Τσακαλώτος είναι ο Υπουργός Οικονομικών που ήρθε στη Βουλή και είπε: "με σκοπό και άποψη ιδεολογική, υπερφορολογήσαμε τη μεσαία τάξη". Όταν μάλιστα έγινε ο "Νόμος Κατρούγκαλου", θυμάμαι να λέω στον κ. Τσακαλώτο ότι "αν αθροίσεις τις ασφαλιστικές εισφορές και τους φόρους που έχετε βάλει ως Κυβέρνηση, παίρνετε το 75% του εισοδήματος ενός ανθρώπου με εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ", η απάντησή του στη Βουλή ήταν: "κάναμε ταξική επιλογή"».
Τέλος, για τα κόκκινα δάνεια είπε ο κ. Γεωργιάδης σχολίασε ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία, έχουμε μείωση κατά 34% των κόκκινων δανείων από το ιστορικό υψηλό τους, δηλαδή από τα 110 δισ. ευρώ, έχουμε πάει τώρα στα 67-68 δισ. ευρώ. Ξέρετε πότε ήταν ξανά 67 δισ. ευρώ; Τον Δεκέμβριο του 2014. Δηλαδή, μετά από 5 περίπου χρόνια αριστεράς, επιστρέφουμε εκεί που άφησε την Ελλάδα ο "Άγιος" Αντώνης Σαμαράς. Οι ακρίδες του φαραώ ωχριούν μπροστά στη λαίλαπα του κ. Τσίπρα». είπε ο κ. Γεωργιάδης.
Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι και επίσημα ο 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ: Στέλνει στρατό στα σύνορα - «Θα βάλουμε τη σημαία της Αμερικής στον Άρη»
Αστυνομικός της Βουλής: Βρέθηκε πορνογραφικό υλικό με ανήλικους σε ψηφιακό μέσο κατοχής του
«Απόβαση» Chevron στη Νότια Ελλάδα: Άδεια για έρευνες υδρογονανθράκων ζήτησε η αμερικανική εταιρεία
A Complete Unknown: Η αληθινή ιστορία πίσω από την άνοδο του Bob Dylan
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr