«Μαστίγιο» στο Προσφυγικό και «καρότο» στα οικονομικά από τον Μητσοτάκη
Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει χωρίς πισωγυρίσματα τη δημιουργία των κλειστών κέντρων, σύμφωνα με το «Εθνος της Κυριακής»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Την επιχείρηση «ανάκτηση του χαμένου εδάφους» για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών του Μεταναστευτικού, ιδίως στα νησιά πρώτης υποδοχής του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου και δευτερευόντως σε προεπιλεγμένα σημεία της ενδοχώρας πλην της Θράκης, δρομολογεί πλέον το Μέγαρο Μαξίμου, που έχει καταχωρίσει το συγκεκριμένο ζήτημα ως τη «μαύρη κηλίδα» τής κατά τα άλλα επιτυχούς «γαλάζιας» διακυβέρνησης των τελευταίων επτά μηνών.
Στο φόντο της επανασύστασης του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, της επιτάχυνσης των διαδικασιών χορήγησης ασύλου, της ενδελεχούς καταγραφής των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και της καθιέρωσης αυστηρότερου μοτίβου φύλαξης θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων, ήτοι απαραίτητων διορθωτικού χαρακτήρα κινήσεων, το Μέγαρο Μαξίμου εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία πως οι συνθήκες και εν γένει η εικόνα γύρω από το ούτως ή άλλως ακανθώδες ζήτημα θα βελτιωθούν σύντομα.
Το μήνυμα, άλλωστε, που εκπέμπει η κυβέρνηση δεν επιδέχεται αμφισβήτησης: ο κυβερνητικός σχεδιασμός, που έχει στην παρούσα φάση ως αιχμή του δόρατος τη δημιουργία των κλειστών κέντρων σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, θα προχωρήσει παρά τις έως ενός σημαντικού βαθμού, όπως αναγνωρίζεται, εύλογες αντιδράσεις που εκδηλώνονται σε τοπικό επίπεδο.
Οι πρωτοβουλίες
Στα ανώτερα κλιμάκια της κυβέρνησης υπάρχει εδραία η πεποίθηση πως ο εξαρχής προγραμματισμός, με ταυτόχρονες πρωτοβουλίες στο εσωτερικό και το εξωτερικό, κινείται στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο, όπως ομολογείται σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, τουλάχιστον στην πρώιμη φάση της εκτέλεσης του κυβερνητικού σχεδίου διαπιστώθηκαν αργά αντανακλαστικά και έλλειψη αποφασιστικότητας.
Πλέον το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου έχει αντιστραφεί, με το ισχυρότερο πειστήριο επ’ αυτού, όπως παρατηρούν κυβερνητικά στελέχη, να είναι η πρόσφατη έκδοση από το Υπουργικό Συμβούλιο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με στόχο την επίσπευση της χωροθέτησης και της κατασκευής των κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων εν όψει των καλοκαιρινών μηνών. Είναι σαφές πως στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει ανησυχία, καθώς αφενός οι προαναφερθείσες πρωτοβουλίες απαιτούν χρόνο για να αποδώσουν, αφετέρου η οριστική λύση εκφεύγει της αρμοδιότητας της ελληνικής κυβέρνησης, ευρισκόμενη ανάμεσα στην αναγκαία αναμόρφωση του Κανονισμού του Δουβλίνου και της συμμόρφωσης της Τουρκίας με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την κοινή της δήλωση με την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ρόλο διαμεσολαβητή με τις δυσφορούσες τοπικές κοινωνίες αναλαμβάνουν εκ των πραγμάτων τόσο ο αρμόδιος υπουργός Νότης Μηταράκης, ο οποίος εκλέγεται στη Χίο, όσο και οι βουλευτές στα συγκεκριμένα νησιά, ωστόσο από την κυβέρνηση καθίσταται σαφές πως το διπλό «όχι» των εκπροσώπων των τοπικών κοινωνιών στις υφιστάμενες άναρχες, όπως χαρακτηρίζονται, δομές και στις νέες κλειστές συνιστά μη ρεαλιστική και ανεδαφική στάση.
Η προτεραιοποίηση της αντιμετώπισης των έκτακτων εξελίξεων στα Ελληνοτουρκικά και στο Μεταναστευτικό δεν αποπροσανατολίζει την κυβέρνηση από τις κύριες προεκλογικές της δεσμεύσεις για την αισθητή βελτίωση της οικονομικής κατάστασης όλων ανεξαιρέτως των Ελλήνων και δη όλων όσοι επλήγησαν βάναυσα από την ταξική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως παρατηρούν υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες.
Ο κατώτατος μισθός
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το οικονομικό επιτελείο εγκαινιάζουν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, νέο κύκλο θετικών οικονομικών ειδήσεων τους επόμενους τέσσερις μήνες έως τον Ιούνιο και το Eurogroup της 6ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης με άμεσο αντίκτυπο, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.
Προφανής στόχος του πρωθυπουργού να μετουσιωθεί σε μετρήσιμο κέρδος για όλους τους Ελληνες η ανάκτηση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας, όπως αποτυπώνεται στην καταβαράθρωση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων αλλά και στην εμπέδωση της Ελλάδας ως ελκυστικού προορισμού για ξένες στρατηγικού χαρακτήρα επενδύσεις. Ως εκ τούτου, πρόσωπα που είναι σε θέση να γνωρίζουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό προϊδεάζουν για παρεμβάσεις ουσιαστικής ανακούφισης της πλειονότητας των Ελλήνων πολιτών που αναμένονται έως τις αρχές καλοκαιριού.
Σε αυτές εντάσσεται κατά πληροφορίες η πρόνοια για τη σύνδεση της αύξησης του κατώτατου μισθού με τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ. Οι ίδιες πηγές επιμένουν πως το Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να φανεί συνεπές και ως προς τη δέσμευση για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, καθώς έως το καλοκαίρι προγραμματίζεται κατά πληροφορίες μια γενναία μείωση του συγκεκριμένου φόρου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου, ευρισκόμενο σε διαρκή συνεννόηση με την οδό Νίκης και τον Χρήστο Σταϊκούρα, συντονίζουν τις ελληνικές πρωτοβουλίες, ώστε κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους να έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους μας τα κατάλληλα εργαλεία, προκειμένου να εξασφαλιστεί ο απαιτούμενος για την κυβέρνηση δημοσιονομικός χώρος, ώστε να… αναχρηματοδοτηθεί η πολιτική μείωση της φορολογίας, που αποτελεί κορωνίδα των κυβερνητικών παρεμβάσεων. Ως γνωστόν, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών, αξιοποιώντας το άκρως θετικό για την ελληνική οικονομία κλίμα που έχει δημιουργηθεί, θέτουν υπόψη των Ευρωπαίων εταίρων μας την αλλαγή χρήσης των ANFAs και των SMPs, την καθιέρωση του smoothing mechanism και ασφαλώς τη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Ντόναλντ Τραμπ, η επιστροφή: «Χρυσές» υποσχέσεις σε… γκρίζο φόντο – Αβάσιμοι ισχυρισμοί, επιθετική ατζέντα και αβεβαιότητα
Σεισμός στη Μυτιλήνη: 5,1 Ρίχτερ χτύπησαν το νησί - «Πρόκειται για μεγάλο ρήγμα, αναμένονται μετασεισμοί»
Ο δράστης του Περιστερίου πίσω από την επίθεση σε 18χρονη στην Πετρούπολη; Τι ερευνά η αστυνομία
Σάλος με την αποκάλυψη ότι στην ταινία «The Brutalist» χρησιμοποιήθηκε τεχνητή νοημοσύνη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr