Διεύρυνση ΕΕ: Λύση «πακέτο» για Αλβανία-Βόρεια Μακεδονία θέλει ο Δένδιας
Θετική η έκθεση προόδου των δύο χωρών των Δυτικών Βαλκανίων η οποία θα ανακοινωθεί τέλη Φεβρουαρίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Αισιόδοξοι ότι θα ανάψουν τον πράσινο φως οι Βρυξέλλες προωθώντας την άνοιξη στο Ζάγκρεμπ την λύση-«πακέτο» έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία εμφανίστηκαν μετά το τέλος της Διάσκεψης Υψηλού Επιπέδου, με τίτλο «Από τη Θεσσαλονίκη στο Ζάγκρεμπ» που πραγματοοπιήθηκε στη Θεσσαλονίκη την Δευτέρα (24.2) ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και ο ομόλογός του από την προεδρεύουσα στο Συμβούλιο της Ευρώπης Κροατία Γκόραν Ράντμαν.
«Και οι δύο χώρες έχουν κάνει πρόοδο, μάλιστα, αναμένεται θετική έκθεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα τέλη Φεβρουαρίου. Καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για στήριξη των γειτόνων μας. Υποχρέωσή μας είναι να πείσουμε και κάποιες χώρες ακόμη. Όμως η ατμόσφαιρα μεταξύ εταίρων είναι θετική. Θα πρέπει η ισχύς της ΕΕ να αποδειχτεί και στη γειτονιά της», δήλωσε ο Γκόραν Ράντμαν. Από την πλευρά του, ο κ. Δένδιας πρόσθεσε ότι μένει να πληρωθούν κάποιες αιρεσιμότητες κυρίως από την αλβανική πλευρά. «Ελπίζουμε και οι δύο χώρες να είναι έτοιμες και να μη χρειαστεί να βρεθούμε μπροστά σε επώδυνα διλήμματα».
Ειδικά, για την στάση που θα κρατήσει η χώρα μας σε σχέση με την Αλβανία και αν τα ζητήματα αιρεσιμότητας για την ένταξή της και ειδικότερα για τον νόμο των περιουσιών που έστειλε εκ νέου ο Έντι Ράμα στη Βουλή και για τη στάση της στο θέμα των μειονοτήτων θα μεταβάλει την ελληνική θέση για προώθηση των δύο χωρών ως «πακέτο», ο κ. Δένδιας υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση δε βλέπει τις αιρεσιμότητες σαν μια εξωγενή επιβολή στις κοινωνικές και στις κυβερνήσεις, αλλά ως μία εσωτερική διαδικασία συμμόρφωσης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. «Είναι θέμα συμμόρφωσης χώρας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Εμείς δε θέλουμε να της επιβάλουμε κάτι. Η ίδια η Αλβανία έχει κάθε λόγο να ακολουθήσει αυτό το παράδειγμα προστασίας των περιουσιακών δικαιωμάτων και της προστασίας των μειονοτήτων», πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Μακεδονία και το κάτα πόσο το VMRO-DPMNE το οποίο προηγείται στις δημοσκοπήσεις θα μπορούσε να ανατρέψει τη Συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Δένδιας απάντησε ότι δεν μπορεί να απαντήσει σε υποθετικά σενάρια, υπενθυμίζοντας, ωστόσο, μία φράση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη «πως τα κράτη στη σύγχρονη ζωή και στις σύγχρονες κοινωνίες έχουν συνέχεια». Αναφερόμενος στην έναρξη των διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τις δύο χώρες ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «η πλήρης πολιτική και οικονομική ένταξη όλων των χωρών αφενός θα ωφελήσει την Ένωση που θα αποκτήσει γεωγραφική συνέχεια από την Ιρλανδία μέχρι την Κύπρο, αφετέρου γιατί ως φυσική συνέχεια των μεταρρυθμίσεων που έχουν προηγηθεί αποτελεί το πιο ισχυρό εχέγγυο για την ανάπτυξη και ευημερία των λαών των Βαλκανίων και τη σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».
Ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι στην προσπάθεια της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων η Ελλάδα αποτελεί την «ατμοχηχανή», τονίζοντας ότι με την ατζέντα της Θεσσαλονίκης το 2003 άνοιξε ο δρόμος για την προσέγγιση των χωρών αυτών με την ευρωπαϊκή οικογένεια. «Σήμερα, 17 χρόνια μετά, η πόλη αποτελεί εκ νέου σημείο αναφοράς για την ενταξιακή προοπτική της περιοχής σε μια προσπάθεια που θα κορυφωθεί με τη διάσκεψη ΕΕ – Βαλκανίων που θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα της Κροατίας.
Από την πλευρά του, ο κ. Ράντμαν, ανέφερε ότι στρατηγικός στόχος είναι να δοθεί ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων για Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία εντός του Μαρτίου και σίγουρα πριν από τον Μάιο, οπότε θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος στο Ζάγκρεμπ. «Και η ΕΕ πρέπει να στείλει σαφές μήνυμα ότι παραμένει προσηλωμένη στην ευρωπαϊκή προοπτική των άμεσα γειτονικών της χωρών και να τηρήσει τις υποσχέσεις που έδωσε το 2003 στη Θεσσαλονίκη».
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr