Ερντογάν: Θα σας στείλω εκατομμύρια - Κομισιόν: Απέναντι στην Ευρώπη η πρόκληση
Ο Τούρκος πρόεδρος εξακολουθεί να απειλεί την Ευρώπη με νέα κύματα προσφύγων και μεταναστών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 12 λεπτά ┋
«Εκατομμύρια» πρόσφυγες και μετανάστες θα κατευθυνθούν «σύντομα» προς την Ευρώπη, αφού η Τουρκία άνοιξε τα σύνορά της, δήλωσε την Καθαρά Δευτέρα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εντείνοντας τις πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Αφότου ανοίξαμε τα σύνορά μας (την Παρασκευή) ο αριθμός εκείνων που κατευθύνθηκαν προς την Ευρώπη έφτασε τις εκατοντάδες χιλιάδες. Σύντομα ο αριθμός αυτός θα φτάσει τα εκατομμύρια», είπε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Άγκυρα. Οι αριθμοί αυτοί, όπως επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο τα όσα διαπίστωσαν οι ανταποκριτές του επί τόπου, «φαίνονται υπερβολικά υπερεκτιμημένοι».
Στην ίδια ομιλία, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αναλάβει το βάρος που της αναλογεί. «Αφού ανοίξαμε τις πόρτες (σ.σ. τα σύνορα), πολλαπλασιάστηκαν τα τηλεφωνήματα, μας λένε "κλείστε τις πόρτες". Τους είπα: Έγινε, τελείωσε. Οι πόρτες πλέον είναι ανοιχτές. Τώρα πρέπει να αναλάβετε το βάρος που σας αναλογεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, απευθυνόμενος στο συριακό καθεστώς, ο Ερντογάν είπε ότι οι απώλειες σε στρατιώτες και στρατιωτικό εξοπλισμό που έχει υποστεί μέχρι τώρα λόγω των επιθέσεων της Τουρκίας και των ανταρτών «είναι απλώς η αρχή». Κάλεσε τις συριακές δυνάμεις να αποσυρθούν στις γραμμές που έχει καθορίσει η Άγκυρα απειλώντας πως αν δεν το κάνουν «δεν θα μείνει κεφάλι στους ώμους τους». Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η χώρα του δεν έχει κανένα πρόβλημα με τη Ρωσία και το Ιράν, που στηρίζουν το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Τούρκος ΥΠΕΣ: Η Ελλάδα να φερθεί ανθρώπινα στους πρόσφυγες
Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ανέφερε ότι ο αριθμός των προσφύγων/μεταναστών που έχουν αποχωρήσει από τα σύνορα της Αδριανούπολης έχει φτάσει στους 117.677. Μάλιστα λίγο νωρίτερα, κάλεσε την Ελλάδα να φερθεί ανθρώπινα στους πρόσφυγες. Σημείωσε ότι η Τουρκία αναγκάστηκε να επωμιστεί μόνη της αυτό το φορτίο, τονίζοντας πως διαχειρίστηκαν με ευσυνειδησία το ζήτημα, γι’ αυτό και φιλοξενούνται περίπου 4 εκατομμύρια πρόσφυγες, από τους οποίους οι 3,6 εκατομμύρια είναι Σύροι.
«Αυτό που πρέπει να κάνουν οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι ξένες μη κυβερνητικές οργανώσεις μετά από αυτά τα τελευταία γεγονότα, είναι να στείλουν τους εκπροσώπους τους στα σύνορα της Ελλάδας και να δουν και να καταγράψουν την απάνθρωπη συμπεριφορά κατά των μεταναστών. Καλούμε τους Έλληνες αξιωματούχους να συμπεριφερθούν, σύμφωνα με το δίκαιο και κυρίως τη συνθήκη της Γενεύης του 1951 και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και το σημαντικότερο να φερθούν με ανθρωπιά».
Τούρκος υπ. Δικαιοσύνης: Η Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της
Την Ευρώπη εγκαλεί ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, ζητώντας να αναλάβει τις ευθύνες στο θέμα του μεταναστευτικού. «Το ζήτημα πλέον έχει λάβει ανθρώπινες και συνειδησιακές διαστάσεις.Κανείς δεν πρέπει να μένει αδιάφορος απέναντι σε αυτό το δράμα. Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να αναλάβουν μια ώρα αρχύτερα τις ευθύνες τους», δήλωσε ο Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ. Ακόμη πρόσθεσε ότι «παρακολουθούμε την απάνθρωπη συμπεριφορά των δυνάμεων ασφαλείας της Ελλάδας απέναντι στους καταπιεσμένους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, τις πατρίδες τους, τις χώρες τους»
Φον ντερ Λάιεν: Ευρωπαϊκή η πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα
Οι επικεφαλής των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βρεθούν την Τρίτη 3/3 στην Ελλάδα, στα σύνορα με την Τουρκία, επειδή «η πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή πρόκληση», όπως είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Προτεραιότητά μας είναι να δώσουμε στη Βουλγαρία και στην Ελλάδα όλη την απαραίτητη υποστήριξη που χρειάζονται για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην περιοχή. Επειδή η πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή πρόκληση»
Αυτό είπε η Πρόεδρος Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν όταν ρωτήθηκε για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Η ίδια επιβεβαίωσε ότι αύριο θα ταξιδέψει με τους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι την Ελλάδα. «Θα επισκεφθούμε τον Πρωθυπουργό και μαζί θα συζητήσουμε την κατάσταση. Μετά, θα επισκεφθούμε την περιοχή της μεθορίου για να εκτιμήσουμε επιτόπου τι παραπάνω μπορεί να γίνει, πώς μπορεί να δοθεί περαιτέρω στήριξη», τόνισε.
Η ίδια είπε ότι χθες οι ελληνικές αρχές ζήτησαν από τον FRONTEΧ την ανάπτυξη των δυνάμεων της. «Εργαζόμαστε πολύ στενά με τα άλλα κράτη μέλη για να προσφέρουμε συνοριοφύλακες και εξοπλισμό του FRONTEX για να τον φέρουν στην Ελλάδα και να υποστηρίξουν εκεί τις ελληνικές αρχές», είπε.
«Αναγνωρίζω ότι η Τουρκία βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση όσον αφορά τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, αλλά αυτό που βλέπουμε ότι τώρα συμβαίνει δεν μπορεί να είναι μια απάντηση ή μια λύση. Γι 'αυτό το λόγο καθιερώνουμε όλο και πιο εντατικό διάλογο με την Τουρκία μέσω όλων των διαφορετικών πολιτικών επιπέδων, πρώτα απ' όλα να βρούμε ένα κοινό έδαφος, ποια είναι η κατάσταση στην Τουρκία και να συζητήσουμε πού χρειάζεται υποστήριξη, γνωρίζοντας ότι έχουμε μια συμφωνία που πιστεύουμε ότι είναι η σωστή βάση για την έναρξη του διαλόγου», τόνισε η Πρόεδρος της Κομισιόν.
Τις επόμενες ημέρες ο Επίτροπος Κρίσεων Λέναρτσιτς θα μεταβεί στο Γκάζι-Αντέπ για να εξετάσει τι μπορεί να γίνει για να στηριχθεί όλη η δύσκολη κατάσταση των προσφύγων που βρίσκονται μεταξύ του Ιντίλμπ και των τουρκικών συνόρων σχετικά με την ανθρωπιστική βοήθεια.
«Τις τελευταίες ημέρες υπήρξε μεγάλη υποστήριξη από την πλευρά του Frontex και βεβαίως η συνεχιζόμενη υποστήριξη της Ελλάδας στους προσφυγικούς καταυλισμούς στην ίδια την Ελλάδα... Βεβαίως ό, τι χρειάζεται ως ειδική βοήθεια είμαστε ανοιχτοί να απαντήσουμε και είμαστε σε στενή συνεργασία. Έχω έρθει σε επαφή όλες αυτές τις μέρες με πολλές τηλεφωνικές κλήσεις την ημέρα με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας να υποστηρίξει και να συντονίσει όσο το δυνατόν περισσότερο σε αυτή την εξελισσόμενη κατάσταση», κατέληξε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
Εξάλλου, από το Βερολίνο, ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι Ε.Ε. αναμένει από την Τουρκία να τηρήσει τη συμφωνία για τους πρόσφυγες. «Είμαστε πεπεισμένοι για την αξία αυτής της συμφωνίας και αναμένουμε ότι θα γίνει σεβαστή», είπε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, προσθέτοντας ότι κάθε διαφωνία για το θέμα μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών θα πρέπει να επιλυθεί μέσω συζητήσεων μεταξύ εταίρων.
Τουρκική ακταιωρός συνοδεύει βάρκες που καταφτάνουν στη Λέσβο
Συνοδεία τουρκικών ακταιωρών επιχειρούν να εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα λέμβοι με πρόσφυγες και μετανάστες στο Αν. Αιγαίο, μπορεί να διαπιστωθεί από τα δύο βίντεο και τις δύο φωτογραφίες που αποδέσμευσε την Καθαρά Δευτέρα το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας, και τα δύο βίντεο όπως και το σχετικό φωτογραφικό υλικό προέρχονται από το ίδιο συμβάν το οποίο εκδηλώθηκε σήμερα το πρωί ανοικτά της Λέσβου στην οριογραμμή των Ελληνικών χωρικών υδάτων.
Η λέμβος, όπως φαίνεται και στα βίντεο αλλά και στις φωτογραφίες, συνοδεύεται από τουρκική ακταιωρό η οποία παρακολουθεί την προσπάθεια του σκάφους του Λιμενικού Σώματος να αποτρέψει την είσοδο της λέμβου στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο. Η λέμβος δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα, αλλά αντίθετα κινείται με μεγάλη ταχύτητα κάνοντας ελιγμούς ενώ στο δεύτερο βίντεο φαίνεται ότι προσπαθεί να εμβολίσει το σκάφος του Λιμενικού Σώματος.
Επιστρέφουν με λεωφορεία από τον Έβρο στην Κωνσταντινούπολη
Φαίνεται πως το μήνυμα ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανοίξει τα σύνορα για να περάσουν οι χιλιάδες κόσμου που έχουν συγκεντρωθεί σε όλο το μήκος της συνοριακής γραμμής στον Έβρο έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτό από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να επιστρέφουν σταδιακά από την Ανδριανούπολη στην Κωνσταντινούπολη.
Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του OPEN TV και του ethnos.gr, Μαρία Ζαχαράκη, από το βράδυ της Κυριακής (1/3) έχει ξεκινήσει επιστροφή προσφύγων και μεταναστών από τα σύνορα προς την Κωνσταντινούπολη, είτε γιατί κάποιοι καταλαβαίνουν ότι δεν πρόκειται να ανοίξουν τα σύνορα και κουράστηκαν να περιμένουν, είτε επειδή κάποιοι άλλοι κατάφεραν να περάσουν στην Ελλάδα ωστόσο άμεσα οι Αρχές του επαναπροώθησαν στην Τουρκία.
Χαρακτηριστικά, πληροφορίες αναφέρουν ότι οδηγός αστικού λεωφορείου δήλωσε ότι πήγε να πάρει από τα σύνορα πρόσφυγες και μετανάστες να τους πάει πίσω στην Κωνσταντινούπολη. Όπως σημείωσε ο ίδιος, την Κυριακή μόνο μετέφερε 500 άτομα και ο κάθε επιβάτης δίνει ότι ό,τι θέλει ως αντίτιμο. Την ίδια ώρα, εργαζόμενος σε τουριστικά λεωφορεία ανέφερε ότι από την Κυριακή 1/3 έχουν επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη περίπου 1000 άτομα, τονίζοντας ότι ο καθένας πληρώνει 100 τουρκικές λίρες (15 ευρώ) για τη μεταφορά.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», η «ταρίφα» μεταφοράς των προσφύγων και μεταναστών είναι στις 4.000 δολάρια. Το τουρκικό μέσο καταγγέλλει την κερδοσκοπία των οδηγών αυτοκινήτων και ταξιτζήδων στην Κων/λη, που πηγαίνουν στη λεωφόρο Βατάν, όπου μαζεύονται οι πρόσφυγες και μετανάστες για να φύγουν για Αδριανούπολη. Εκεί, οι οδηγοί φωνάζοντας «Ευρώπη Ευρώπη» προσπαθούν να αλιεύσουν πελάτες για να τους μεταφέρουν στην Αδριανούπολη.
Την πρώτη μέρα οδηγός ταξί παραδέχεται στη Χουριέτ ότι πήρε μέχρι και 4.000 δολάρια για να μεταφέρει οικογένεια στην Αδριανούπολη. Κάποιος άλλος ταξιτζής (πιο... πονόψυχος) κατήγγειλε τα 4 χιλιάρικα που πήρε ο συνάδελφός του, ζήτησε αντίστοιχα 250 δολάρια από μετανάστες, γιατί είναι 250 χλμ. η απόσταση. Τέλος, σύμφωνα με τη Χουριέτ, τα λεωφορεία που τους μεταφέρουν αντίστοιχα παίρνουν από 15-30 ευρώ.
Μαρτυρία στο BBC από τον Έβρο: «Η τουρκική κυβέρνηση μάς έφερε εδώ»
Λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη από το ethnos.gr ενός βίντεο που αποδεικνύει το ενορχηστρωμένο σχέδιο του Ερντογάν να οδηγήσει τα σύνορα σε «ασφυξία» με χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, το BBC δημοσιεύει μαρτυρία ανθρώπου από τον Έβρο που δηλώνει μπροστά στην κάμερα του δικτύου ότι η τουρκική κυβέρνηση τους οδήγησε με πούλμαν στα σύνορα και τους είπε να τα περάσουν.
Ο ανταποκριτής του βρετανικού μέσου, Jonah Fisher, βρίσκεται στα ελληνοτουρκικά σύνορα όπου και πραγματοποιεί οδοιπορικό στον Έβρο καταγράφοντας την έκρυθμη κατάσταση. Εκεί, ο Fisher μίλησε με έναν Αφγανό, ο οποίος δήλωσε: «Φτάσαμε στα σύνορα με λεωφορείο. Οι τουρκικές Αρχές μας έφεραν οδικώς στα σύνορα και μας είπαν να τα διασχίσουμε. Κόψαμε το σύρμα και περάσαμε». Κατόπιν, βρήκε άλλους μετανάστες από τη Γουϊνέα, τους οποίους και ρώτησε γιατί αποφάσισαν να έρθουν στην Ελλάδα από την Τουρκία. Ένας από αυτούς απάντησε: «Θέλουμε να πάμε στη Γερμανία, δεν θέλουμε να μείνουμε στην Ελλάδα. Καταλαβαίνεις; Θέλουμε μια καλύτερη ζωή για εμάς και τις οικογένειές μας. Γι' αυτό περάσαμε τα σύνορα».
Τέλος, ενώ συνομιλούσε με άλλους από Ιράκ και Συρία, εμφανίστηκαν άντρες που είπαν ότι είναι από την Ελληνική Αστυνομία και τους ζήτησαν να κλείσουν την κάμερα και να φύγουν. Όταν ο ανταποκριτής ρώτησε πού πάνε τους μετανάστες, ένας απάντησε: «Στο αστυνομικό τμήμα». Στην ερώτηση «τι θα τους συμβεί μετά;», ο ένας εξ αυτών απάντησε: «Κοίτα, δεν είμαι λοχίας, δεν είμαι αξιωματούχος. Εντάξει;» και έφυγε. Το ρεπορτάζ σημειώνει ότι οι άντρες που απομάκρυναν τους μετανάστες είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους και τα βαν που τους επιβίβασαν δεν είχαν πινακίδες κυκλοφορίας.
Ο δημοσιογράφος έθεσε σχετική ερώτησε στον ΥΠΕΘΑ, Νίκο Παναγιωτόπουλο, λέγοντας: «Είδαμε ανθρώπους να απομακρύνονται με ένα όχημα χωρίς πινακίδες και από άντρες με καλυμμένα πρόσωπα. Αυτή είναι η συνήθης διαδικασία εδώ;», με τον υπουργό να απαντά: «Στο μυαλό μου, "κανονική" διαδικασία για μια χώρα είναι να προστατεύει και να διασφαλίζει τα σύνορά της. Αυτό έχω να πω για την ώρα».
Το βίντεο με το ρεπορτάζ του BBC:
Λωρίδα της Γάζας: Ώρα εκεχειρίας σε τεντωμένο σχοινί - Οι απειλές Νετανιάχου, η στάση της Χαμάς και η παρέμβαση Τραμπ
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
ΗΠΑ: Σταμάτησε να λειτουργεί το TikTok – Οι χρήστες ελπίζουν σε μια παρέμβαση του Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr