Γιώργος Γιούργος για κορονοϊό: Πρέπει η Ελλάδα να γίνει Μπέργκαμο για να καταλάβουν;
Ο Γιώργος Γιούργος μιλάει στο ethnos.gr για τον συναγερμό που χτύπησε στην Ιταλία, για τις κωμικές καταστάσεις που βλέπει στην Ελλάδα αλλά και για το εκρηκτικό μείγμα κορονοϊού, γρίπης και κρυολογήματος που έρχεται και για τις δύο χώρες🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού στην Ιταλία και η περιοχή του Μπέργκαμο βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα ο δόκτωρ Γιώργος Γιούργος συγκλόνισε το πανελλήνιο με τις περιγραφές του γύρω από τις δραματικές καταστάσεις που βίωνε στους διαδρόμους του περίφημου νοσοκομείου «Πάπα Τζιοβάνι ΧΧIIΙ» αλλά και τα όσα διαδραματίζονταν στο κέντρο του ιταλικού βορρά με τα φέρετρα να μεταφέρονται με στρατιωτικά οχήματα.
Περίπου επτά μήνες μετά ο Έλληνας ωτορινολαρυγγολόγος «χτυπά» και πάλι καμπανάκι σε Ιταλία και Ελλάδα καθώς, όπως τονίζει, «φάνηκαν στον ορίζοντα πολλά μαύρα σύννεφα». Αποκαλύπτει μάλιστα πως από την Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου, το εθνικό σύστημα υγείας της Ιταλίας περνά σε αναβαθμισμένη φάση εγρήγορσης καθώς καθημερινά ανεβαίνουν τα νέα κρούσματα, οι θάνατοι αλλά και οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία επιβαρύνοντας και πάλι το σύστημα υγείας.
Η λεπτομέρεια που κόστισε χιλιάδες ζωές
Τονίζει μάλιστα πως ο εφιάλτης που έζησε η Ιταλία τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο έχει συνετίσει τους πολίτες στον ιταλικό βορρά και έχει κάνει πιο σοφή την ιταλική κυβέρνηση και για αυτό το λόγο αναβαθμίζει από σήμερα το επίπεδο ετοιμότητας.
Ο δόκτωρ Γιούργος από την πρώτη στιγμή είχε δώσει επίσης μία σημαντική παράμετρο που ελάχιστα αναφέρεται σε μετρήσεις, αναφορές και δημοσιεύματα και έχει να κάνει με την ποιότητα της παροχής των ιατρικών υπηρεσιών και εξηγεί: «Η μεγάλη θνησιμότητα που είχαμε στον ιταλικό βορρά στο πρώτο μεγάλο κύμα της πανδημίας οφείλονταν σε μεγάλο βαθμό στην ποιότητα των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών. Η αλήθεια είναι πως κανείς δεν περίμενε αυτό τον φόρτο των ασθενών και πολλοί "χάθηκαν" διότι δεν υπήρχε η δυνατότητα να τους παρασχεθούν ποιοτικές υπηρεσίες περίθαλψης. Οταν έχεις ασθενείς στους διαδρόμους χωρίς οξυγόνο που το έχουν ανάγκη, τότε η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Αυτό θέλουμε να αποφύγουμε αυτή τη φορά. Να αντέξουν οι υποδομές του συστήματος υγείας ώστε όσοι χρειαστούν ποιοτική περίθαλψη όσοι την χρειαστούν».
Το κοκτέιλ με γρίπη και κρυολογήματα
Οπως τονίζει ο κερκυραίος γιατρός που ζει μόνιμα στο Μπέργκαμο η Ιταλία φαίνεται να βρίσκεται προς των πυλών του δεύτερου μεγάλου κύματος της πανδημίας το οποίο αυτή τη φορά διασταυρώνεται με τα εποχικά κρυολογήματα αλλά και τον ιό της γρίπης δημιουργώντας ένα εκρηκτικό κοκτέιλ. Μάλιστα ενόψει του χειμώνα που έρχεται προειδοποιεί και την Ελλάδα: «Από τότε που άνοιξαν τα σχολεία καταγράφεται αύξηση των κρυολογημάτων. Επειδή ήδη εδώ ο καιρός έχει κρυώσει παρατηρείται αύξηση των κρυολογημάτων και της γρίπης. Μαζί με τα κρούσματα του κορονοϊού πράγματι δημιουργούν μία ιδιαίτερη κατάσταση που έχει αρχίσει και επιβαρύνει τον πρωτοβάθμιο σύστημα περίθαλψης. Είναι κάτι που θα συζητηθεί από αύριο (σ.σ.σήμερα 16/10) στις γενικές συσκέψεις που προγραμματίζονται μεταξύ όλων των φορέων του συστήματος υγείας στην Ιταλία».
«Έγινε πόλεμος»
Σχετικά με το μείζον θέμα που έχει προκύψει σχετικά με τις έρευνες που κάνουν συγγενείς θανόντων για να μάθουν και επίσημα την αιτία θανάτου των αγαπημένων τους προσώπων την περίοδο του πρώτου κύματος της πανδημίας ο δόκτωρ Γιούργος είπε: «Ναι, πράγματι συμβαίνει, πολλοί συγγενείς υποστηρίζουν πως δεν έχουν στα χέρια τους επίσημες αποδείξεις για τα αίτια θανάτου των αγαπημένων τους προσώπων και αναζητούν στοιχεία και γνωματεύσεις είτε γιατί θέλουν να ξέρουν από τι "έφυγε" ο άνθρωπος τους είτε μπαίνουν άλλα ζητήματα όπως αποζημιώσεις αλλά αυτά δεν είναι κάτι που γνωρίζω. Σε ορισμένες περιπτώσεις που είχαμε θανάτους στα σπίτια υπήρξε σίγουρα σύγχυση διότι δεν υπήρχε χρόνος αλλά και δυνατότητα να διεξαχθούν οι προβλεπόμενες ιστολογικές εξετάσεις. Γνωρίζω πως τους τελευταίους μήνες ακολουθούνται κανονικά οι διαδικασίες γιατί υπάρχει χρόνος, αλλά το πρώτο τρίμηνο έγινε πραγματικός πόλεμος και όπως ξέρετε στον πόλεμο κάνεις τα απαραίτητα για να επιβιώσεις. Δεν γνωρίζω εάν έχουν γίνει εκταφές ώστε να γίνουν τοξικολογικές εξετάσεις, αλλά ξέρω πως πλέον γίνονται πολλές ιατρικές εξετάσεις πριν δοθεί ένα πιστοποιητικό θανάτου».
«Η "πυρκαγιά" έκαψε τα 2/3»
Στο ερώτημα εάν η Ιταλία θα βρεθεί στο ενδεχόμενο ενός εφιάλτη ανάλογο με αυτόν που έζησε το πρώτο τρίμηνο της πανδημίας είπε: «Ολοι αυτό απευχόμαστε. Η λογική λέει πως δεν θα ζήσουμε τέτοιες καταστάσεις. Η πυρκαγιά έκαψε τα 2/3 του ευάλωτου πληθυσμού της περιοχής μας. Από την άλλη οι πολίτες είναι πλέον πολύ πιο ενημερωμένοι, πιο πειθαρχημένοι στα μέτρα προστασίας και ίσως και πιο ανθεκτικοί στην πανδημία. Επίσης και το σύστημα υγείας έχει μεγάλο βαθμό ετοιμότητας. Δεν πρόκειται να αιφνιδιαστούμε και ξέρουμε πως θα δώσουμε τη μάχη μας».
«Είδα απίστευτα πράγματα στην Κέρκυρα»
Ο δόκτωρ Γιούργος έχει καταγωγή από την Κέρκυρα και συχνά πυκνά επισκέπτεται τους γονείς του στο νησί των Φαιάκων, ενώ ο αδελφός του επίσης γιατρός υπηρετεί στο Ασκληπιείο Βούλας. Φυσικά το μυαλό του είναι στην πατρίδα και στους συγγενείς του και επικρίνει τη μερίδα των συμπατριωτών του που αψηφούν τα μέτρα προστασίας: «Στη βόρειο Ιταλία οι 9 στους 10 πειθαρχούν πλέον σε όλα τα μέτρα. Δεν υπάρχει οικογένεια που να μην έχασε κάποιο μέλος της. Ολοι έζησαν τον εφιάλτη και δεν θέλουν να τον ξαναζήσουν φορούν τις μάσκες παντού και πάντα μέσα και έξω από το σπίτι. Όσοι καούν στο χυλό φυσάνε και το γιαούρτι».
«Απίστευτα πράγματα στην Ελλάδα»
Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην Ιταλία στην Ελλάδα διαπιστώνει μεγάλη ανωριμότητα σε μεγάλο μέρος των πολιτών: «Αντίθετα με το τι συμβαίνει εδώ στο Μπέργκαμο, στο πρόσφατο ταξίδι μου στην Ελλάδα και ειδικά στην Κέρκυρα είδα απίστευτα πράγματα. Πολλοί συμπατριώτες μας φορούν ακατάλληλες μάσκες, άλλοι τις έχουν στο λαιμό, άλλοι στο τσεπάκι του πουκαμίσου, άλλοι δε φοράνε καθόλου. Ακούω πολλούς πολίτες που δεν πιστεύουν καν πως υπάρχει κορονοϊός. Αυτές είναι ανώριμες και ανεύθυνες καταστάσεις. Πρέπει να γίνει η Ελλάδα Μπέργκαμο για να βάλουν μάσκες; Αντιλαμβάνομαι πως εάν δε ζήσεις τον εφιάλτη δεν τον συνειδητοποιείς. Και στη Νάπολι που πήγα για ένα συνέδριο μόνο οι 4 στους10 φορούν μάσκα, όμως, πρέπει να αντιληφθούμε όλοι τη αναγκαιότητα του μέτρου».
«Καθυστερούμε το lockdown»
Οπως τόνισε ο Γιώργος Γιούργος η χρήση μάσκας είναι το πιο μεγάλο όπλο κατά του κορονοϊού και εξηγεί το γιατί: «Με τη μάσκα δεν επιτυγχάνουμε τίποτε άλλο από το να καθυστερούμε την πανδημία. Προστατεύοντας τον εαυτό μας και τους γύρω μας καθυστερούμε χρονικά το γενικό lockdown, καθυστερούμε γενικά την πανδημία, δίνουμε χρόνο στο σύστημα υγείας να λειτουργεί σωστά και κερδίζουμε χρόνο στη μεγάλη μάχη των ερευνών που γίνονται για ένα αποτελεσματικό αντίδοτο».
Εκτόξευση κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο
Η Ιταλία μετά από περίοδο ύφεσης των νέων κρουσμάτων βλέπει και πάλι τους δείκτες να παίρνουν την ανηφόρα. Παρότι μέσα στο καλοκαίρι τα ημερήσια κρούσματα ήταν γύρω στα 200 σε μία χώρα 55 εκατομμυρίων κατοίκων, η ανακοίνωση την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου ανέφερε τις τιμές στα 8.804 νέα κρούσματα ημερησίως και 83 νεκρούς σκορπίζοντας μεγάλη ανησυχία στην ιταλική κυβέρνηση και στο σύστημα υγείας της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα στην Ιταλία γίνονται καθημερινά 150.000 έλεγχοι και τα 8.804 νέα κρούσματα είναι περίπου 5,8%. Συνολικά έχουν νοσήσει 381.602 πολίτες και έχουν χάσει τη ζωή τους 36.372, δηλαδή, λίγο κάτω από το 10% που είναι από τα υψηλότερους δείκτες θνησιμότητας παγκοσμίως.
Προεδρικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ: Ψήφισαν 53.000 μέχρι τις 17:00 – Μία ώρα παράταση, στις 20:00 κλείνουν οι κάλπες
e-Αποδείξεις: Αντίστροφη μέτρηση για να γλιτώσετε έξτρα φόρο - Όσα πρέπει να ξέρετε
Σέρρες: Πέθανε 15χρονος οδηγός αυτοκινήτου μετά από τροχαίο - Οδηγούσε με τρία παιδιά μέσα
Κρήτη: Συνελήφθη και η μητέρα του γαμπρού με τα ναρκωτικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr