Περιοδεία στη Μέση Ανατολή πραγματοποιεί ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Πομπέο
Στόχος του: να επαναβεβαιώσει τη στρατηγική προσήλωση των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, μαζεύοντας τα «σπασμένα» των πρόσφατων δηλώσεων Τραμπ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Κορυφαίοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης τρέχουν τώρα να επαναβεβαιώσουν κατά τρόπο εμφατικό τη στρατηγική προσήλωση των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, σε μια προσπάθεια να μαζέψουν τα «σπασμένα» της προεδρίας Τραμπ, στέλνοντας μηνύματα στήριξης (υπέρ Κούρδων, Ισραήλ) αλλά και νουθεσίας (προς την Τουρκία).
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ξεκινάει στις 8 Ιανουαρίου πολυήμερη περιοδεία σε συνολικά οκτώ χώρες της Μέσης Ανατολής, ενώ ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζον Μπόλτον βρίσκεται από τις 7 Ιανουαρίου στην Τουρκία, συνοδευόμενος από τον αρχηγό των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγό Τζον Ντάνφορντ, μαζί με τον οποίο είχε επισκεφθεί προ ημερών και το Ισραήλ.
Στόχος των Αμερικανών: Να διαλύσουν τα νέφη της σύγχυσης που προκάλεσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τις πρόσφατες φιλοτουρκικές δηλώσεις του περί άμεσης αποχώρησης των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από τη Συρία. Τρεις εβδομάδες έπειτα από εκείνες τις επίμαχες δηλώσεις Τραμπ περί αμερικανικής απόσυρσης, είναι πια σαφές ότι οι Αμερικανοί δεν πρόκειται να φύγουν από τη Συρία. Αντιθέτως μάλιστα, η Ουάσιγκτον πλέον τρέχει να επαναβεβαιώσει τη στήριξή της στους Κούρδους της Συρίας από τη μία πλευρά (προς μεγάλη απογοήτευση της Τουρκίας), και την εναντίωσή της στο Ιράν από την άλλη (προς μεγάλη ικανοποίηση του Ισραήλ).
Από σήμερα, 8 Ιανουαρίου, έως και τις 15 Ιανουαρίου (την ερχόμενη Τρίτη), ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάικ Πομπέο αναμένεται να βρεθεί κατά σειρά σε Ιορδανία, Αίγυπτο, Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Ομάν και Κουβέιτ. Υπάρχει φημολογία ότι εκείνος ίσως επισκεφθεί και το Ιράκ, κάτι το οποίο ωστόσο προς το παρόν δεν επιβεβαιώνεται.
Ψηλά στην ατζέντα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών αναμένεται να βρεθούν θέματα στρατηγικής συνεργασίας, διμερών σχέσεων (εμπόριο, ενέργεια κ.α.), αλλά και περιφερειακά ζητήματα (Συρία, Ιράν, Υεμένη, Ιράκ, Γάζα), με την Ουάσιγκτον να εμφανίζεται από την πλευρά της αποφασισμένη να ενισχύσει την παρουσία της στην περιοχή… εμβαθύνοντας και επεκτείνοντας τους δεσμούς της με σουνίτες και Άραβες ενάντια στο σιιτικό Ιράν.
Με ενδιαφέρον αναμένεται, ειδικότερα, η ομιλία που πρόκειται να εκφωνήσει, μάλλον την Τετάρτη ή Πέμπτη, ο Πομπέο από το Κάιρο της Αιγύπτου με θέμα το ρόλο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εγκαταλείπουν τη Μέση Ανατολή», φέρονται να δηλώνουν πλέον εμφατικά αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον αμερικανικό Τύπο, ενώ ακόμη και ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ εμφανίστηκε την Κυριακή να ανασκευάζει παλαιότερες δηλώσεις του, διευκρινίζοντας ότι η αποχώρηση των περίπου 2.000 Αμερικανών κομάντο από τη Συρία «δεν πρόκειται να γίνει γρήγορα». Μιλώντας ενώπιον δημοσιογράφων και τηλεοπτικών συνεργείων την Κυριακή, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ωστόσο και κάτι άλλο: ότι «η Τουρκία μισεί το ISIS αλλά ίσως όχι τόσο πολύ όσο οι ΗΠΑ»…
Πίσω στην Άγκυρα πάντως, Αμερικανοί και Τούρκοι συσκέπτονται με κεντρικό θέμα στην ατζέντα τις επόμενες κινήσεις στην εμπόλεμη σκακιέρα της βόρειας Συρίας. Τόσο ο Μάικ Πομπέο όσο και ο Τζον Μπόλτον έχουν πάρει θέση τα τελευταία 24ωρα ανοιχτά υπέρ των Κούρδων μαχητών της Συρίας (SDF, YPG), τους οποίους όμως η Άγκυρα επιμένει να αποκηρύσσει ως «τρομοκράτες» και «συνεργάτες του PKK».
Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι και επίσημα ο 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ: Στέλνει στρατό στα σύνορα - «Θα βάλουμε τη σημαία της Αμερικής στον Άρη»
Αστυνομικός της Βουλής: Βρέθηκε πορνογραφικό υλικό με ανήλικους σε ψηφιακό μέσο κατοχής του
«Απόβαση» Chevron στη Νότια Ελλάδα: Άδεια για έρευνες υδρογονανθράκων ζήτησε η αμερικανική εταιρεία
A Complete Unknown: Η αληθινή ιστορία πίσω από την άνοδο του Bob Dylan
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr