Η Κένυα μετρά πόσους ελέφαντες, καμηλοπαρδάλεις και παγκολίνους έχει - Αυτό μπορεί να είναι σωτήριο
Χρησιμοποιώντας συσκευές εντοπισμού GPS, αεροσκάφη, παγίδες με κάμερες και σημαντικό ανθρώπινο δυναμικό, η Υπηρεσία Άγριας Ζωής της Κένυας (KWS) θα καταμετρήσει τα πάντα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
«Η τελευταία φορά που η Κένυα κατέγραψε δίδυμα ελεφαντάκια ήταν πριν από 40 χρόνια», λέει ο Νατζίμπ Μπαλάλα, υπουργός Τουρισμού της χώρας.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, στη χώρα σημειώθηκε έκρηξη γεννήσεων ελεφάντων. «Περισσότερα από 200», λέει ο Μπαλάλα αποκαλώντας τα «κορονο-δώρα»
Καταστροφή για τον τουρισμό
Αλλά παρόλο που ορισμένα ζώα ευδοκίμησαν στα λιγότερο πολυσύχναστα πάρκα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο κορονοϊός είχε καταστροφικές επιπτώσεις στα εκατομμύρια είδη που εξαρτώνται από τον οικοτουρισμό.
Τον Μάρτιο του 2020, η Κένυα έκλεισε απότομα τα σύνορά της σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση του ιού. Η τουριστική βιομηχανία δισεκατομμυρίων δολαρίων της χώρας σταμάτησε, χάνοντας πάνω από το 80% των εσόδων της. Δεν αναμένεται να ανακάμψει μέχρι το 2024, λέει ο Μπαλάλα στο CNN και συνεχίζει: «Πρέπει να επανεξετάσουμε και να αναδιαμορφώσουμε τον τρόπο που κάνουμε τα πράγματα, ώστε να μπορέσουμε να επιβιώσουμε μέχρι να ανακάμψει ο τουρισμός».
Γιατί ξεκίνησε να μετρά τα ζώα η Κένυα
Ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο, η Κένυα ξεκίνησε μια φιλόδοξη προσπάθεια. Να καταμετρήσει κάθε ζώο και θαλάσσια ζωή που υπάρχει και στα 58 πάρκα της χώρας.
Η μεγάλη απογραφή της άγριας ζωής θα είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση και την προστασία των περισσότερων από 1.000 ειδών που είναι ενδημικά στην Κένυα, ορισμένα από τα οποία έχουν δει ανησυχητική μείωση του πληθυσμού τους τις τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Χρησιμοποιώντας συσκευές εντοπισμού GPS, αεροσκάφη, παγίδες με κάμερες και σημαντικό ανθρώπινο δυναμικό, η Υπηρεσία Άγριας Ζωής της Κένυας (KWS) θα καταμετρήσει τα πάντα, από την βασιλική καμηλοπάρδαλη μέχρι το συμπαθητικό dik-dik σε μέγεθος γάτας, σε διάστημα τριών μηνών.
Θα επικεντρωθούν σε σπάνια είδη, όπως ο παγκολίνος -που συχνά αποτελεί αντικείμενο παράνομης εμπορίας- η αντιλόπη και οι σκαντζόχοιροι, κανένα από τα οποία δεν έχει καταμετρηθεί ποτέ στο παρελθόν.
Αυτό το επίπεδο των πρωτοφανών δεδομένων θα βοηθήσει την Κένυα να κατανοήσει καλύτερα την άγρια ζωή της και τις διάφορες απειλές που αντιμετωπίζει σήμερα -- όπως η κλιματική αλλαγή, οι συγκρούσεις μεταξύ ανθρώπου και άγριας ζωής και η συρρίκνωση των ενδιαιτημάτων εν μέσω του αυξανόμενου ανταγωνισμού για τη χρήση της γης.
Για δεκαετίες, οι Μασάι έχουν παραχωρήσει γη για ορισμένα από τα πιο διάσημα πάρκα της Κένυας. Ο Noah Lemaiyan - ένας βοσκός ντυμένος με ένα κόκκινο και μπλε σάλι - ζει στα περίχωρα του Amboseli. Από τότε που σταμάτησαν να έρχονται οι τουρίστες, λέει, το εισόδημα για το χωριό του έχει στερέψει. «Οι γυναίκες συνήθιζαν να φτιάχνουν βραχιόλια και κολιέ. Αλλά τώρα πρέπει να πουλήσουμε μια αγελάδα για να αγοράσουμε τρόφιμα».
Πώς επηρεάζεται η άγρια ζωή
Ο Δρ. Patrick Omondi, ο εκτελών χρέη διευθυντή βιοποικιλότητας, έρευνας και σχεδιασμού στην KWS, ελπίζει ότι η απογραφή θα τους δώσει μια καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα ακανόνιστα καιρικά φαινόμενα επηρεάζουν τα ζώα.
«Θα καθορίσουμε πού βρίσκονται αυτά τα άγρια ζώα στο χρόνο και σε περιοχές», λέει - κάτι που θα τους επιτρέψει να δημιουργήσουν ένα πιο ισχυρό σχέδιο διαχείρισης. «Είδαμε την άγρια ζωή να πηγαίνει σε περιοχές που δεν είχε πάει εδώ και 50 χρόνια», προσθέτει.
Μέχρι το τέλος Ιουλίου, ο Omondi και η εκατοντάδων ατόμων ομάδα του θα έχουν ερευνήσει κάθε κομμάτι των κυματιστών τοπίων της Κένυας από αέρος και ξηράς και θα έχουν ερευνήσει κάθε λίμνη και θαλάσσιο πάρκο με σκάφος και υποβρύχια.
Και με την ολοκλήρωση της απογραφής, η δουλειά μπορεί να ξεκινήσει.
Πληροφορίες από το cnn
Επίσκεψη Τσαβούσογλου: Με το βλέμμα και την προσοχή στη Θράκη η ελληνική κυβέρνηση
Self test: Πότε δεν θα είναι υποχρεωτικό - Πότε θα βγάλουμε τις μάσκες
ΝΑSA: Σύννεφα στον Αρη κατέγραψε το Curiosity – Εντυπωσιακές εικόνες
Έκθεση σοκ του ΟΗΕ: Η Τουρκία χρησιμοποίησε πρώτη φορά θανατηφόρα ρομποτικά drones
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr