«Το χρυσόψαρο δεν έχει μνήμη τριών δευτερολέπτων» - Η επιστήμη καταρρίπτει τους δημοφιλέστερους μύθους
Σύμφωνα με νέα έρευνα τέσσερις στους 10 δεν είναι καν σίγουροι πώς πίστευαν σε αυτούς τους μύθους🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ερευνητές έχουν καταρρίψει τους 20 δημοφιλέστερους μύθους που οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι αληθινοί - όπως για παράδειγμα ότι η περισσότερη θερμότητα «φεύγει» από το κεφάλι μας, ότι χρησιμοποιούμε μόνο το 10% του εγκεφάλου μας ή ότι το χρυσόψαρο έχει μόνο μνήμη τριών δευτερολέπτων.
Μια νέα έρευνα σε 2.000 ενήλικες διαπίστωσε ότι περίπου τέσσερις στους 10 δεν είναι καν σίγουροι πώς πίστευαν σε αυτούς τους μύθους - αλλά το 49% τους μοιράστηκε με άλλους, πιστεύοντας ότι ήταν ακριβείς.
Σχεδόν οι μισοί πιστεύουν ότι η περισσότερη ανθρώπινη θερμότητα φεύγει από το κεφάλι, αλλά οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι μόνο το 10% της θερμότητας του σώματος χάνεται με αυτόν τον τρόπο, λόγω της σχετικά μικρής επιφάνειάς του.
Και όσον αφορά στη μνήμη του χρυσόψαρου, το οποίο πολλοί πιστεύουν ότι διαρκεί μόνο για λίγα δευτερόλεπτα, οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι αναμνήσεις του διαρκούν για τρεις μήνες.
Τέλος, όσον αφορά το ποσοστό του εγκεφάλου που χρησιμοποιούμε, ακόμη και κάτι τόσο απλό όσο το σφίξιμο και το άνοιγμα της γροθιάς μας χρησιμοποιεί πολύ περισσότερο από το 10% του ανθρώπινου εγκεφάλου, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες.
Άλλοι μύθοι τους οποίους συνηθίζεται να πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι περιλαμβάνουν το κόκκινο χρώμα που θεωρείται ότι εξοργίζει τους ταύρους, αλλά η αλήθεια είναι ότι τα ζώα δεν μπορούν καν να δουν το χρώμα. Ομοίως, πολλοί ισχυρίζονται ότι χρειάζονται επτά χρόνια για να χωνέψει το στομάχι μας μια τσίχλα που έχετε καταπιεί, κάτι που δεν είναι αλήθεια επειδή στην πραγματικότητα ο οργανισμός μας δεν μπορεί να την αφομοιώσει καθόλου.
Περισσότεροι από ένας στους πέντε (22%) πιστεύουν ότι εάν πέσει μια δεκάρα από την κορυφή του Empire State Building της Νέας Υόρκης, θα αποκτούσε τόση δύναμη ώστε όποιος είχε την ατυχία να προσγειωθεί στο κεφάλι του θα τραυματιζόταν θανάσιμα - ωστόσο, είναι ένα πολύ ελαφρύ αντικείμενο για να κάνει κάτι τέτοιο.
Εκπρόσωπος της Scrivens Opticians & Hearing Care, για την οποία έγινε η έρευνα για να βοηθήσει στην αποκάλυψη εσφαλμένων αντιλήψεων σχετικά με τους φακούς επαφής, είπε: «Αν αρκετοί άνθρωποι μας λένε το ίδιο πράγμα έχουμε την τάση να το πιστέψουμε και πολλοί από εμάς πιστεύαμε αυτές τις πληροφορίες από την παιδική μας ηλικία».
Οι μύθοι γύρω από τους φακούς επαφής που χάνονται πίσω από τους βολβούς των ματιών, καθώς και η πιθανότητα να «παγώσουν» τα μάτια αν κάνει πολύ κρύο ήταν μέσα στους 30 δημοφιλέστερους μύθους: 10 τοις εκατό των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι είναι πιθανό να μείνουν οι φακοί επαφής πίσω από το βολβό του ματιού, αλλά αυτό είναι επιστημονικά αδύνατο.
Άλλο ψέμα που έχουμε συνηθίσει να πιστεύουμε είναι και η προσθήκη αλατιού σε μια κατσαρόλα νερό, κάτι το οποίο υποτίθεται ότι το κάνει να βράσει πιο γρήγορα - αλλά το αλάτι λέγεται ότι αυξάνει το σημείο βρασμού του νερού.
Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το OnePoll επισημαίνει και κάτι αισιόδοξο: Μαθαίνουμε να είμαστε προσεκτικοί με τα πράγματα που διαβάζουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: μόλις το 25% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι αυτό που βλέπουν στο διαδίκτυο βασίζεται στην πραγματικότητα.
Μύθοι που έχουν καταρριφθεί και πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε
1. Οι χαμαιλέοντες αλλάζουν χρώματα για να ταιριάζουν με το περιβάλλον τους
2. Η ζάχαρη προκαλεί υπερκινητικότητα στα παιδιά
3. Πρέπει να ουρείτε στο σημείο που σας έχει τσιμπήσει μέδουσα
4. Οι νυχτερίδες είναι τυφλές
5. Θα πάθετε κράμπες αν κολυμπήσετε αμέσως μετά το φαγητό
6. Τα σκυλιά βλέπουν το μαύρο και το άσπρο
7. Εάν αγγίξετε έναν νεοσσό με τα γυμνά χέρια σας, η μητέρα του θα τον απορρίψει
8. Το ξύρισμα των μαλλιών θα κάνει τις τρίχες σας πιο ανθεκτικές
9. Το υπερβολικό σπάσιμο των αρθρώσεων θα προκαλέσει αρθρίτιδα.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr