Πόλεμος σε Ουκρανία: Οι νέες κυρώσεις της Ε.Ε στη Ρωσία - Δεκτό το ελληνικό αίτημα για μέτρα στην ενέργεια
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Δεύτερο πακέτο με πολύ αυστηρότερες κυρώσεις αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες σε βάρος της Ρωσίας ως απάντηση για την εισβολή στην Ουκρανία τα ξημερώματα της Πέμπτης. Η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε ξεκίνησε λίγο πριν τις 22:00 και αποφάσισαν μαζικές και σοβαρές οικονομικές συνέπειες κατά της Μόσχας που αφορούν στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στους τομείς ενέργειας, μεταφορών, σε παροχή αγαθών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στρατιωτικά, αλλά και εξαγωγών κυρίως τεχνολογικών προϊόντων. Παράλληλα αυξάνονται και τα πρόσωπα που μπαίνουν στη λίστα των κυρώσεων.
Η αναφορά των συμπερασμάτων (παρ.10) στην ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων και στον τομέα της ενέργειας - ώστε, όπως είπε ο πρωθυπουργός - να υποστηριχθούν τα κράτη-μέλη απέναντι σε ενδεχόμενες απότομες αυξήσεις των τιμών ενέργειας, συμπεριλήφθηκε κατόπιν πρότασης και ενεργειών της ελληνικής πλευράς.
Δείτε όλες τις εξελίξεις στο liveblog του ethnos.gr
Σύμφωνα με του Ευρωπαίους ηγέτες οι κυρώσεις αυτές έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να «χτυπήσουν» τα συμφέροντα του Κρεμλίνου και την ικανότητα της Μόσχας για να χρηματοδοτήσει αυτόν τον πόλεμο. Οι ηγέτες της Ε.Ε συνεδρίασαν χωρίς να έχουν μαζί τους τα κινητά τους τηλέφωνα για λόγους ασφαλείας.
Δεν επιστρατεύεται η κύρωση του αποκλεισμού των Ρώσων από το Swift, δηλαδή από το σύστημα μέσω του οποίου πληρώνει η μία τράπεζα την άλλη. Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς σημείωσε ότι είναι μία από τις επιλογές που υπάρχουν στο τραπέζι αλλά οι Ευρωπαίοι το κρατούν για αργότερα.
Τα συμπεράσματα
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας. Με τις παράνομες στρατιωτικές ενέργειές της, η Ρωσία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και υπονομεύει την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι αυτό περιλαμβάνει το δικαίωμα της Ουκρανίας να επιλέξει το δικό της πεπρωμένο. Η Ρωσία φέρει την πλήρη ευθύνη για αυτή την επιθετική πράξη και για όλες τις καταστροφές και τις απώλειες ζωών που θα προκαλέσει. Θα λογοδοτήσει για τις ενέργειές της.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απαιτεί από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές της ενέργειες, να αποσύρει άνευ όρων όλες τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας και να σεβαστεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τη Ρωσία και τους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία ένοπλους σχηματισμούς να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να σταματήσουν την εκστρατεία παραπληροφόρησης και τις κυβερνοεπιθέσεις τους.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει τη λύπη του για τις τραγικές απώλειες ζωών και τον ανθρώπινο πόνο που προκάλεσε η ρωσική επίθεση. Στέκεται αλληλέγγυο στις γυναίκες, τους άνδρες και τα παιδιά των οποίων οι ζωές έχουν πληγεί από αυτή την αδικαιολόγητη και αδικαιολόγητη επίθεση. Καλεί τη Ρωσία και τους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία ένοπλους σχηματισμούς να επιτρέψουν την ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και βοήθεια σε όλα τα άτομα που έχουν ανάγκη.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει επίσης έντονα τη συμμετοχή της Λευκορωσίας σε αυτή την επίθεση κατά της Ουκρανίας και την καλεί να απέχει από τέτοιες ενέργειες και να τηρεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της.
Η ΕΕ αντέδρασε γρήγορα και αποφασιστικά στην αναγνώριση από τη Ρωσία των αυτοανακηρυγμένων αυτονομιστικών οντοτήτων της Ουκρανίας και στην ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεών της, υιοθετώντας περιοριστικά μέτρα ως απάντηση.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί σήμερα για περαιτέρω περιοριστικά μέτρα που θα επιβάλουν μαζικές και σοβαρές συνέπειες στη Ρωσία για τη δράση της, σε στενό συντονισμό με τους εταίρους και συμμάχους μας. Οι κυρώσεις αυτές καλύπτουν τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών, τα αγαθά διπλής χρήσης καθώς και τον έλεγχο των εξαγωγών και τη χρηματοδότηση των εξαγωγών, την πολιτική θεωρήσεων, πρόσθετους καταλόγους ρωσικών προσώπων και νέα κριτήρια καταχώρισης. Το Συμβούλιο θα εγκρίνει χωρίς καθυστέρηση τις προτάσεις που έχουν εκπονηθεί από την Επιτροπή και την Ύπατη Εκπρόσωπο.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί την επείγουσα προετοιμασία και έγκριση μιας περαιτέρω δέσμης ατομικών και οικονομικών κυρώσεων που θα καλύπτει επίσης τη Λευκορωσία.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την αμέριστη υποστήριξή του στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Καλεί όλες τις χώρες να μην αναγνωρίσουν τις δύο αυτοανακηρυχθείσες αυτονομιστικές οντότητες και να μην τις διευκολύνουν ή να τις βοηθήσουν με οποιονδήποτε τρόπο.
Η ΕΕ είναι ενωμένη στην αλληλεγγύη της προς την Ουκρανία και θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία και τον λαό της μαζί με τους διεθνείς εταίρους της, μεταξύ άλλων μέσω πρόσθετης πολιτικής, οικονομικής, ανθρωπιστικής και υλικοτεχνικής υποστήριξης και μιας διεθνούς διάσκεψης δωρητών. Μετά την απόφαση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ του Δεκεμβρίου 2016, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίζει τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες και την ευρωπαϊκή επιλογή της Ουκρανίας, όπως αναφέρεται στη συμφωνία σύνδεσης.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πιστεύει ακράδαντα ότι η χρήση βίας και εξαναγκασμού για την αλλαγή συνόρων δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα. Οι εντάσεις και οι συγκρούσεις πρέπει να επιλύονται αποκλειστικά μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας. Η ΕΕ θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τους γείτονες και επαναλαμβάνει την αμέριστη υποστήριξή της και τη δέσμευσή της στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας και της Δημοκρατίας της Μολδαβίας. Θα συνεχίσει τον στενό συντονισμό με τους εταίρους και συμμάχους της, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, του ΟΑΣΕ, του ΝΑΤΟ και της G7.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί να προωθηθούν οι εργασίες για την ετοιμότητα και την ετοιμότητα σε όλα τα επίπεδα και καλεί την Επιτροπή, ιδίως, να υποβάλει μέτρα έκτακτης ανάγκης, μεταξύ άλλων για την ενέργεια.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξακολουθήσει να επιλαμβάνεται του θέματος.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr