Πόλεμος στην Ουκρανία: Μάχες στη Μαριούπολη - Ο Μπάιντεν προειδοποίησε την Κίνα με κυρώσεις και το Κίεβο διαψεύδει τη Μόσχα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 14 λεπτά ┋
Με τις μάχες να συνεχίζονται στην Ουκρανία για 23η μέρα όλα τα μάτια παραμένουν στραμμένα στην Μαριούπολη, όπου πλέον οι μάχες διεξάγονται ακόμα και στο κέντρο της πόλης, σύμφωνα με τον δήμαρχο, ενώ οι άμαχοι που παραμένουν εγκλωβισμένοι υπολογίζονται σε σχεδόν 400.0000. Σύμφωνα με το Κίεβο μόλις 35.000 έχουν καταφέρει να φύγουν μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανέφερε ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί εξακολουθούν να εμποδίζουν τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων από τη Μαριούπολη σε ασφαλή σημεία. Υπενθυμίζεται ότι οι άμαχοι έχουν παγιδευτεί για περισσότερες από δυο εβδομάδες στην πόλη - λιμάνι του ουκρανικού Νότου , χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση, τρόφιμα και πόσιμο νερό.
Στο διπλωματικό επίπεδο βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πραγματικό θρίλερ. Κίεβο και Μόσχα δίνουν μία εντελώς διαφορετική εκδοχή για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, με Ρώσο αξιωματούχο να υποστηρίζει ότι οι δύο πλευρές είναι πολύ κοντά στο να συμφωνήσουν για «ουδετεροποίηση της Ουκρανίας και για μη ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Ο Ουκρανός διαπραγματευτής και στενός φίλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαήλο Ποντόλιακ Ρωσία δήλωσε ότι η θέση του Κιέβου παραμένει αμετάβλητη και ζητεί ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με στόχο την κατάπαυση του πυρός, την απόσυρση των στρατευμάτων της Ρωσίας αλλά και εγγυήσεις ασφαλείας.
Επίσης, την Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε επικοινωνία με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ. Κρατικά μέσα ενημέρωσης του Πεκίνου ανέφεραν ότι ο Σι δεσμεύτηκε ότι η χώρα του αλλά και η ΗΠΑ θα αναλάβουν πρωτοβουλίες προκειμένου να επιτευχθεί ειρήνη στην Ουκρανία.
Φόβοι ΝΑΤΟ για αποβατική ενέργεια στην Οδησσό μέσα σε 48 ώρες
Έντονοι είναι οι φόβοι για επικείμενη αποβατική ενέργεια της Ρωσίας στην Οδησσό. Όπως μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο του Open η Γεωργία Λαγού η οποία βρίσκεται στην πόλη, υπάρχει μία ανησυχητική ηρεμία. Μπορεί οι σειρήνες να ηχούν αρκετές φορές την ημέρα, ωστόσο σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό αλλά και με ουκρανούς αξιωματούχους τα πλοία του ρωσικού στόλου που βρίσκονται ανοιχτά στη Μαύρη Θάλασσα παραμένουν στις ίδιες θέσεις.
Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε από τον επικεφαλής του στρατού στην πόλη, ο οποίος έκανε λόγο για επιθυμία εκφοβισμού των κατοίκων της πόλης. Η Οδησσός βρίσκεται σε ύψιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα.
Σύμφωνα με ΝΑΤΟϊκές πηγές, τις οποίες επικαλέστηκε η Γεωργία Γαραντζιώτη, υπάρχουν φόβοι ότι οι ρώσοι ετοιμάζονται για επίθεση στην Οδησσό. Τα ρωσικά πολεμικά πλοία εδώ και τουλάχιστον δύο 24ωρα είναι παραταγμένα στα ανοιχτά της πόλης. Στα περίπου 25 μίλια από τις ακτές, βρίσκονται τρία αποβατικά σκάφη, πέντε φρεγάτες, πέντε ναρκαλιευτικά πλοία, τέσσερις τουλάχιστον πυραυλάκατοι και δύο πλοία γενικής υποστήριξης.
Νοτιοανατολικότερα, προς την κριμαϊκή χερσόνησο, υπάρχει ένα υποβρύχιο, τρεις πυραυλάκατοι και τρία τουλάχιστον αποβατικά ενώ, πέρα από τη Σεβαστούπολη, στα ανατολικά, υπάρχουν και άλλα αποβατικά σκάφη. Συνολικά ο ρωσικός στόλος στη Μαύρη Θάλασσα αποτελείται από 30 πλοία. Περισσότερα από τα μισά αυτών βρίσκονται αυτή τη στιγμή απέναντι από τις ακτές της Οδησσού.
Τις προηγούμενες μέρες, από τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης είδαμε βίντεο πλοίων στα ανοιχτά της πόλης. Αυτά ήταν τα ναρκαλιευτικά πλοία των ρώσων τα οποία έκαναν επιχειρήσεις εκκαθάρισης ναρκών στη θαλάσσια περιοχή. Τις νάρκες είχαν τοποθετήσει οι ουκρανοί. Αφού ολοκλήρωσαν τις επιχειρήσεις, τραβήχτηκαν προς τα πίσω και στις θέσεις τους έχουν μπει τα αποβατικά πλοία.
Οι ΝΑΤΟϊκές πηγές εκτιμούν ότι υπάρχει σχεδιασμός για αποβατική ενέργεια ακόμα και μέσα στις επόμενες 48 ώρες. Πριν από αυτό εκτιμάται ότι θα γίνει ναυτικός βομβαρδισμός των ακτών της Οδησσού και μένει να δούμε αν τελικά θα προχωρήσουν σε απόβαση ή θα αλλάξουν τα σχέδιά τους καθώς, όπως βλέπουμε καθημερινά, οι ρωσικές δυνάμεις είναι απρόβλεπτες.
Πούτιν σε Μακρόν: Η Ουκρανία έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου
Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, ο ρώσος πρόδερος, Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Πούτιν διαβεβαίωσε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας του κάνουν ό,τι είναι δυνατόν ώστε να μη στοχοποιούνται άμαχοι, ενώ έκανε λόγο για «πολυάριθμα εγκλήματα πολέμου» από μέρους του Κιέβου.
Στην ανακοίνωσή του, σχετικά με την επικοινωνία, το Κρεμλίνο αναφέρει ότι ο Πούτιν «επέστησε την προσοχή στα πολυάριθμα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται καθημερινά από τις δυνάμεις ασφαλείας και τους oυκρανούς εθνικιστές». Μακρόν και Πούτιν μίλησαν για τη θέση της Μόσχας σχετικά με την πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ουκρανία. «Αντιδρώντας στις ανησυχίες που εξέφρασε ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις που συμμετέχουν στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσουν τις ζωές των αμάχων», ανέφερε η ανακοίνωση από το Κρεμλίνο.
Από την πλευρά του, το Ελιζέ σημείωσε ότι ο Μακρόν μοιράστηκε με τον Πούτιν την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση στη Μαριούπολη και «απαίτησε για μία ακόμα φορά την κατάπαυση του πυρός». «Ο (γάλλος) πρόεδρος αναφέρθηκε και πάλι στην επιδείνωση της κατάστασης στην Ουκρανία, στα συνεχιζόμενα πλήγματα που πλήττουν αμάχους και στην μη τήρηση του ανθρωπιστικού δικαίου, ενώ οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ρωσικής και της ουκρανικής αντιπροσωπείας δεν έχουν προς το παρόν οδηγήσει σε καμία πρόοδο», αναφέρθηκε ενώ, σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το αν ο Πούτιν κατηγόρησε την Ουκρανία για εγκλήματα πολέμου, το Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων υποστήριξε ότι «όπως έχει κάνει δημοσίως, ο πρόεδρος Πούτιν επέρριψε και πάλι την ευθύνη για τη σύγκρουση στην Ουκρανία».
Ρώσος διαπραγματευτής ισχυρίζεται ότι οι δύο πλευρές είναι κοντά ως προς το «ουδέτερο καθεστώς» στην Ουκρανία
Ρώσος διαπραγματευτής δήλωσε την Παρασκευή ότι το ζήτημα της ουδετεροποίησης της Ουκρανίας είναι το κύριο σημείο στο οποίο οι δύο χώρες ευθυγραμμίζονται όσον αφορά στις ειρηνευτικές συνομιλίες. Ο ίδιος πρόσθεσε, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS, ότι οι συζητήσεις των δύο πλευρών συνεχίζονται, ενώ υπάρχουν ακόμα ορισμένες διαφορές για τις εγγυήσεις ασφαλείας σε περίπτωση που η Ουκρανία δεν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Υπενθυμίζεται ότι για τη Μόσχα η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί βασική κόκκινη γραμμή.
Όσον αφορά στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης στην Ουκρανία, ο διαπραγματευτής είπε ότι βρίσκονται «στα μισά του δρόμου». Σημειώνεται ότι το ζήτημα αποστρατικοποίησης της Ουκρανίας, αποτελεί πάγιο αίτημα του προέδρου Πούτιν από την έναρξη της εισβολής.
Το Κίεβο τον διαψεύδει κατηγορηματικά
Το Κίεβο άμεσα διέψευσε αυτούς τους ισχυρισμούς. Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαήλο Ποντόλιακ ανέφερε σχετικά με τις δηλώσεις του Ρώσου αξιωματούχου ότι έχουν «σκοπό... να προκαλέσουν ένταση στα μέσα ενημέρωσης».
Ο κ. Ποντόλιακ, ο οποίος είναι και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας της Ουκρανίας, δήλωσε ότι η θέση της Ουκρανίας στις διαπραγματεύσεις είναι «αμετάβλητη». «Κατάπαυση του πυρός, απόσυρση των στρατευμάτων και ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας με συγκεκριμένες φόρμουλες», εξήγησε.
Negotiation status. The statements of the Russian side are only their requesting positions. All statements are intended, inter alia, to provoke tension in the media. Our positions are unchanged. Ceasefire, withdrawal of troops & strong security guarantees with concrete formulas.
— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) March 18, 2022
Σε απελπιστική κατάσταση οι κάτοικοι στην Μαριούπολη: Προσπαθούν να φύγουν ακόμα και με τα πόδια
Κάτοικοι της πολιορκημένης Μαριούπολης προσπαθούν να φύγουν πεζή από την πόλη καθώς οι επίσημες προσπάθειες εκκένωσης της πόλης έχουν σε μεγάλο βαθμό αποτύχει εξαιτίας των συνεχιζόμενων ρωσικών βομβαρδισμών, υποστήριξε ο κυβερνήτης της περιοχής. Περίπου 400.000 άνθρωποι έχουν παγιδευτεί δύο εβδομάδες, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση, τρόφιμα και πόσιμο νερό. Η Ρωσία αρνείται ότι βομβαρδίζει κατοικημένες περιοχές ή ότι στοχοθετεί αμάχους.
Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, ο κυβερνήτης του Ντονέτσκ Πάβλο Κιριλένκο είπε ότι περίπου 35.000 άνθρωποι κατάφεραν να φύγουν από την πόλη τις τελευταίες ημέρες. Πολλοί έφυγαν με τα πόδια ή με ιδιωτικά αυτοκίνητα. «Η έξοδος από την αποκλεισμένη Μαριούπολη ξεκινά με τους κατοίκους να φεύγουν είτε πεζή είτε με δικό τους μεταφορικό μέσο», είπε ο Κιριλένκο, προσθέτοντας ότι κάποια αυτοκίνητα δεν έχουν αρκετά καύσιμα για να φτάσουν στα κοντινότερα χωριά.
Ο κυβερνήτης είπε ότι ο σχεδόν αδιάκοπος βομβαρδισμός εμποδίζει τις αρχές να ανοίξουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους για να εφοδιάσουν τους κατοίκους με τρόφιμα και να απομακρύνουν τις γυναίκες, τα παιδιά και όσους έχουν ανάγκη. Οι ουκρανικές αρχές υπολογίζουν ότι περισσότεροι από 2.500 κάτοικοι έχουν σκοτωθεί στη Μαριούπολη από την έναρξη του πολέμου, στις 24 Φεβρουαρίου.
Τίποτα δεν υποδηλώνει ότι η επιδίωξη του Πούτιν για τη ρωσική εισβολή έχει αλλάξει, δηλώνει δυτικός αξιωματούχος
Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η γενική επιδίωξη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία έχει αλλάξει παρά την αποτυχία της εισβολής να επιτύχει τους αρχικούς της στόχους, δήλωσε σήμερα ένας δυτικός αξιωματούχος. «Δεν έχω δει τίποτα που να υποδηλώνει ότι ο αρχικός στόχος του Πούτιν έχει αλλάξει σημαντικά», είπε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
«Ως εκ τούτου... η διαφορά μεταξύ αυτού που σχεδιάστηκε και αυτού που εκτελείται είναι αυτή τη στιγμή θέμα χρονοδιαγράμματος, και δεν έχουν επιτύχει στο χρόνο που έθεσαν τους αρχικούς στόχους και το αρχικό τους σχέδιο», συμπλήρωσε.
Σε κάθε περίπτωση, με τρομακτικούς ρυθμούς αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από τον πόλεμο , ενώ ο διπλωματικός πυρετός συνεχίζεται, με τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, να δεσμεύεται σε συνομιλία του με τον Τζο Μπάιντεν ότι η χώρα θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να επιτευχθεί ειρήνη στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στη χώρα τουλάχιστον 816 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ ο Οργανισμός υπολογίζει ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι πολύ μεγαλύτερος. Όσο οι ώρες περνούν αυξάνεται όλο και περισσότερο η αγωνία για εκατοντάδες ουκρανούς πολίτες που σύμφωνα με τον πρόεδρο Ζελένσκι, παραμένουν εγκλωβισμένοι στο υπόγειο του Θεάτρου της Μαριούπολης που βομβαρδίστηκε.
Ζελένκσι: Εκατοντάδες εγκλωβισμένοι στο θέατρο
Σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι ορκίστηκε ότι η Ρωσία θα πληρώσει για τις «χιλιάδες καρδιές που σταμάτησε αυτός ο πόλεμος». Ο Ουκρανός πρόεδρος κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι «κάνουν τα πάντα για να εμποδίσουν» την ανθρωπιστική βοήθεια να εισέλθει στην πολιορκημένη πόλη Μαριούπολη. Σημείωσε όμως ότι περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι έχουν διασωθεί από την πόλη.
Όσον αφορά στο βομβαρδισμένο θέατρο σημείωσε ότι περισσότεροι από 130 άνθρωποι έχουν διασωθεί όμως εκατοντάδες άνθρωποι βρίσκονται ακόμη κάτω από τα συντρίμμια. «Παρά τους βομβαρδισμούς, παρά τις δυσκολίες, θα συνεχίσουμε το έργο διάσωσης», διαμήνυσε.
«Η Ουκρανία θα γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ - Η Ρωσία θα επιστρέψει στο ‘90
Ο Ζελένσκι υποσχέθηκε επίσης ότι η Ουκρανία «θα γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ», προσθέτοντας ότι μίλησε με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία από την πλευρά της «υποσχέθηκε να κάνει τα πάντα για να επιταχύνει την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ».
«Είμαι βέβαιος ότι επιτιθέμενοι εναντίον μας, θα καταστρέψουν όλα όσα έχει επιτύχει η ρωσική κοινωνία τα τελευταία 25 χρόνια. Και θα επιστρέψουν εκεί από όπου κάποτε άρχισαν να ανεβαίνουν. Στην "κακιά δεκαετία του 90". Αλλά χωρίς ελευθερίες», σημείωσε.
Ο πρώτος επίσημος απολογισμός για το θέατρο
Ο βομβαρδισμός του θεάτρου στη Μαριούπολη από ρωσικές δυνάμεις την Τετάρτη, σύμφωνα με το Κίεβο, προκάλεσε τουλάχιστον έναν σοβαρό τραυματισμό, αλλά όχι θανάτους, όπως ανακοίνωσε αργά το απόγευμα το δημοτικό συμβούλιο στον πρώτο του επίσημο απολογισμό για την τραγωδία.
«Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές πληροφορίες, δεν υπάρχουν θύματα. Υπάρχουν όμως πληροφορίες για έναν πολύ σοβαρά τραυματία», ανέφερε στο Telegram το δημοτικό συμβούλιο αυτής της πόλης στη νοτιοανατολική Ουκρανία.
ΟΗΕ: Τουλάχιστον 816 νεκροί άμαχοι - Ουκρανία: 222 νεκροί στο Κίεβο
Τουλάχιστον 816 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, με το πρακτορείο Reuters να σημειώνει ότι ο πραγματικός απολογισμός των νεκρών υπολογίζεται σε πολύ μεγαλύτερος.
Σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών του Κιέβου, 222 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου. Ανάμεσά τους καταμετρώνται 60 άμαχοι και τέσσερα παιδιά. Παράλληλα, 889 άνθρωποι στο Κίεβο έχουν τραυματιστεί, οι 241 εκ των οποίων είναι άμαχοι, επεσήμαναν οι αρχές της πόλης σε ανακοίνωσή τους.
Σι Τζινπινγκ σε Μπάιντεν: Δεν ωφελούν κανένα οι συγκρούσεις στην Ουκρανία
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είπε στον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν ότι οι συγκρούσεις και οι αντιπαραθέσεις, αλλά και τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στην Ουκρανία, δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, όπως μεταδίδουν κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
«Οι σχέσεις μεταξύ κρατών δεν μπορούν να προχωρήσουν όταν βρίσκονται σε αντιπαράθεση ενώ οι συγκρούσεις και οι αντιπαραθέσεις δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», είπε χαρακτηριστικά ο Σι στον αμερικανό ομόλογό του σε συνομιλία που είχαν μέσω βιντεοκλήσης. «Η κρίση στην Ουκρανία είναι κάτι που δε θέλουμε να δούμε», πρόσθεσε.
Παράλληλα ο Κινέζος πρόεδρος σημείωσε ότι Κίνα και ΗΠΑ οφείλουν να καθοδηγήσουν τις διμερείς σχέσεις στη σωστή κατεύθυνση και πρέπει επίσης να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να καταβάλουν προσπάθειες για την παγκόσμια ειρήνη, ανέφερε το Reuters.
Μπάιντεν: Η Κίνα θα έχει συνέπειες αν βοηθήσει τη Ρωσία
O Λευκός Οίκος δημοσίευσε την «ανάγνωση» της συζήτησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Σι Τζινπίνγκ αρκετές ώρες μετά τη συζήτηση. Ο Λευκός Οίκος αναφέρει ότι ο κ. Μπάιντεν προειδοποίησε τον Κινέζο ηγέτη για τις «επιπτώσεις και τις συνέπειες εάν η Κίνα παράσχει υλική υποστήριξη στη Ρωσία καθώς το Κρεμλίνο διεξάγει βάναυσες επιθέσεις εναντίον ουκρανικών πόλεων και αμάχων».
Ο κ. Μπάιντεν φέρεται επίσης να τόνισε ότι υποστηρίζει διπλωματική λύση της κρίσης. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι οι συζητήσεις, οι οποίες διήρκεσαν δύο ώρες, ήταν «άμεσες, ουσιαστικές και λεπτομερείς».
Τα ρωσικά στρατεύματα σταμάτησαν να προελαύνουν λέει Ουκρανία
Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μαλιάρ δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σταματήσει να προελαύνουν στο πεδίο, χάρη στα ουκρανικά στρατεύματα που τα έχουν εμποδίσει. Η ίδια πρόσθεσε ότι η Ρωσία έχει προβλήματα με τις προμήθειες τροφίμων και καυσίμων, καθώς και προβλήματα επικοινωνίας.
Κατέρρευσε ψηφιακά το Νοσοκομείο της Νίκαιας: Εξετάσεις, εξιτήρια, μισθοδοσίες... στο χέρι - Αγνοούνται και τα οικονομικά αρχεία
Η μάχη των... ντεσιμπέλ στη Θεσσαλονίκη: Κάθε μέρα 10 επιχειρηματίες οδηγούνται με χειροπέδες στο κρατητήριο
Φοβερός και «τριπλός» ο Γιάννης Αντετοκούνμπο! Κυπελλούχοι οι Μπακς
Πρεμιέρα σήμερα για το «Καλάθι του Αϊ-Βασίλη»: Ποια μαγαζιά με παιχνίδια αφορά - Τι περιλαμβάνει
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr