Τι γράφει ο διεθνής Τύπος για την επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία
Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς και το ζήτημα των 8 στρατιωτικών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα απασχόλησαν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης που σχολίασαν την επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Το ζήτημα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών και ειδικά της επικήρυξής τους από την τουρκική κυβέρνηση, λίγο πριν την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Άγκυρα, σχολιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ.
«Όλα τα θέματα για την Ελλάδα μπορούν να επιλυθούν με «αμοιβαίο και ειρηνικό τρόπο», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet.
«Αναμένουμε η Ελλάδα να μην αποτελεί ασφαλές καταφύγιο για τους τρομοκράτες του FETÖ, PKK, DHKP», τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν στις κοινές δηλώσεις του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, στην Άγκυρα. Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε τις προσδοκίες της Τουρκίας να εκδοθούν οι συμμετέχοντες στο πραξικόπημα από την Ελλάδα. Σχολιάζοντας αυτό το θέμα ο κ. Τσίπρας είπε πως η Ελλάδα ως κράτος δικαίου πρέπει να σέβεται τις αποφάσεις της δικαιοσύνης. «Φυσικά η Ελλάδα δεν αποδέχεται πραξικοπηματίες. Σε αυτή τη φάση Ελλάδα και Τουρκία χρειάζεται να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στα θέματα ασφάλειας». Οι Έλληνες καταδίκασαν από την πρώτη στιγμή την απόπειρα πραξικοπήματος, επεσήμανε.
«Η Τουρκία αναμένει μεγαλύτερη συνεργασία από την Ελλάδα σε ότι αφορά την έκδοση των οκτώ πραξικοπηματιών αξιωματικών», είπε ο Ερντογάν στον Τσίπρα», όπως σχολιάζει η τουρκική εφημερίδα Sabah.
«Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες ότι αναμένει μεγαλύτερη συνεργασία από τη γειτονική Ελλάδα για τον επαναπατρισμό των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, που βρέθηκαν εκεί μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, το 2016. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό ο κ Ερντογάν τόνισε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να γίνει ασφαλές καταφύγιο για πραξικοπηματίες και τρομοκράτες και πως τα θέματα μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας μπορούν να επιλυθούν «ειρηνικά» μέσω διαλόγου. Νωρίτερα η Τουρκία ανανέωσε τη λίστα στρατιωτικών που έχουν επικηρυχθεί προσθέτοντας τους οκτώ που έχουν λάβει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα για τέσσερα εκατομμύρια τουρκικές λίρες έκαστος.
«Σημαντικές παρατηρήσεις από τον Πρόεδρο Ερντογάν προς τον Τσίπρα», γράφει στο τίτλο του το δίκτυο «CNN Turk».
«Ο πρόεδρος Ερντογάν ξεκίνησε την ομιλία του εκφράζοντας την ικανοποίηση του για την επίσκεψη του κυρίου Τσίπρα στην Τουρκία. Οι δύο πολιτικοί άνδρες έχουν συναντηθεί αρκετές φορές τα τελευταία τέσσερα χρόνια.Οι χθεσινές συνομιλίες επικεντρώθηκαν στις τρέχουσες εξελίξεις διεθνείς και περιφερειακές.
«Ελπίζουμε να βελτιωθούν όλα τα θέματα. Παρά το γεγονός ότι έχουμε κάποιες μη επιθυμητές καταστάσεις συχνά πυκνά, βρήκαμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε όλα», τόνισε.
«Τσίπρας και Ερντογάν εγκαινιάζουν διάλογο για να μειώσουν τις ιστορικές τους διαφορές» ο τίτλος της ισπανικής εφημερίδας El Pais, ενώ το γαλλικό περιοδικό Le Point αναφέρει με τη σειρά του: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλουν να διατηρήσουν το διάλογο μεταξύ των χωρών τους»
«Πιστεύουμε ότι όλα τα προβλήματα με την Ελλάδα μπορούν να επιλυθούν ειρηνικά", δήλωσε ο Ερντογάν σε κοινή συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας ότι όλα τα προβλήματα θα μπορούσαν να λυθούν "μέσω διαλόγου"... Και ο κύριος Τσίπρας είπε ότι ήταν ευτυχής που οι «δίαυλοι επικοινωνίας είναι ανοικτοί» με την Άγκυρα».
Οι τόνοι ήταν πιο χαμηλοί από τον Δεκέμβριο του 2017, όταν ο Ερντογάν είχε επισκεφθεί την Ελλάδα, την πρώτη επίσκεψη Τούρκου προέδρου τα τελευταία 65 χρόνια, όπως σχολιάζει το γαλλικό περιοδικό.
Γερμανικός Τύπος: Άγκυρα και Αθήνα αναζητούν το διάλογο
«Άγκυρα και Αθήνα αναζητούν διάλογο», γράφει η γερμανική υπηρεσία της Deutsche Welle.
Η σχέση Τουρκίας-Ελλάδας διέρχεται από διάφορες κρίσεις, όπως για τα κυριαρχικά δικαιώματα στη Μεσόγειο, την Κύπρο, τη μετανάστευση και τους φερόμενους ως πραξικοπηματίες. Τώρα και οι δύο χώρες αναζητούν μια βάση για να τα βρουν....Και τα δύο μέρη κατέστησαν σαφές ότι ήθελαν να σπάσουν τον «φαύλο κύκλο» των κρίσεων.
Σύμφωνα με τον Ερντογάν, οι συνομιλίες αφορούσαν επίσης την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η Ελλάδα δεν πρέπει να γίνει ένα ασφαλές καταφύγιο για τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το ΡΚΚ και του κινήματος Γκιουλέν, προειδοποίησε ο Τούρκος πρόεδρος. Με αυτή την παρατήρηση, έδειχνε τους οκτώ στρατιωτικούς που φέρεται να είναι συνεργοί στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 και οι οποίοι έχουν βρει καταφύγιο στην Ελλάδα. Η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί για το πραξικόπημα τον Φετουλάχ Γκιουλέν. Ένα από τα αιώνια αμφιλεγόμενα ζητήματα που απασχολούν τις δύο χώρες είναι τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο. Από την πλευρά της, η Τουρκία αξιώνει κάποιο νησί όπως τη Σάμο και την Κω.
«Eρντογάν και Τσίπρας θέλουν να επιλύσουν τις διαφορές τους», είναι ο τίτλος της γερμανικής εφημερίδας «Tagesspiegel» σχολιάζοντας την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία.
«Κατά τη συνάντησή τους στην Άγκυρα, οι αρχηγοί κρατών της Τουρκίας και της Ελλάδας εξέφρασαν την επιθυμία για συνεργασία. Ωστόσο, ο Ερντογάν ζητά την έκδοση των φερόμενων ως συνεργών του πραξικοπήματος του 2016.
Ο Τσίπρας επεσήμανε ότι η ελληνική δικαστική εξουσία είχε λάβει αποφάσεις που πρέπει να γίνουν σεβαστές από κάθε κράτος.
«Προτεραιότητα για την Ελλάδα είναι η εντατικοποίηση της συνεργασίας για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου», όπως δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Παρά τη συμφωνία των προσφύγων μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, μετανάστες από την Τουρκία καταφεύγουν στην Ελλάδα. Πέρυσι, οι άνθρωποι αυτοί υπολογίζονταν σε 40.500».
Το ζήτημα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών και ειδικά της επικήρυξής τους από την τουρκική κυβέρνηση, λίγο πριν την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, σχολιάζει η εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung»:
«Ο Τσίπρας επικαλούνταν πάντα αποφάσεις ελληνικών δικαστηρίων, τα οποία απέκλειαν την έκδοσή τους στην Τουρκία. Ναι μεν ήταν αναμενόμενο ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν να θίξει το θέμα κατά την επίσκεψη, αλλά όχι με τέτοιες τυμπανοκρουσίες. Στην Τουρκία οι μνήμες της απόπειρας πραξικοπήματος είναι ακόμη νωπές και στον προεκλογικό αγώνα, ενόψει των δημοτικών εκλογών, χρησιμεύουν για να ξυπνούν τα συναισθήματα των ψηφοφόρων».
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η επίσκεψη Τσίπρα είχε ανακοινωθεί ως «επίσκεψη εργασίας», αλλά είναι γεμάτη συμβολισμούς. Σήμερα (Την Τετάρτη), ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να επισκεφθεί αρχικά την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη. Στη συνέχεια, θα επιβιβαστεί σε πλοίο για να περάσει σε ένα από τα πριγκηπονήσια του Μαρμαρά, στη Χάλκη. Οι Τούρκοι ονομάζουν το νησί Heybeliada.
Εκεί βρίσκεται η κλειστή, από το 1971, Θεολογική Σχολή των Ορθοδόξων. Και στις δυο περιπτώσεις, ο Τσίπρας ενδιαφέρεται λιγότερο για τα θρησκευτικά συμφραζόμενα. Η ελληνική κυβέρνηση αντιδρά σε κάθε προσπάθεια μετατροπής της Αγίας Σοφίας ξανά σε τζαμί, όπως ζητούν κάποιοι Τούρκοι εθνικιστές και ισλαμιστές.Και η Αθήνα ζητά την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ως σύμβολο της ανεξιθρησκίας.
La libre Belgique: Προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης
Ως προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δύο χωρών ερμηνεύει η βελγική εφημερίδα "La libre Belgique" την επίσκεψη του Έλληνα προωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία.
Το δημοσίευμα σημειώνει πως στόχος του συγκεκριμένου ταξιδιού του Αλέξη Τσίπρα είναι να πείσει τον Τούρκο Πρόεδρο ότι τα προβλήματα μεταξύ Αθήνας και 'Αγκυρας είναι στην πραγματικότητα τουρκοευρωπαϊκά προβλήματα, τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν με βάση την προοπτική του ευρωπαϊκού μέλλοντος της Τουρκίας.
Συνεχίζοντας, η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα προσθέτει ότι το ίδιο ισχύει και για τις έρευνες αναζήτησης φυσικού αερίου στα ανοικτά της Κύπρου - μέλους επίσης της ΕΕ - τις οποίες η 'Αγκυρα εμποδίζει, χωρίς να διστάζει να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική της δύναμη, παρά το γεγονός ότι οι έρευνες διεξάγονται από ιταλικά πλοία.
Αυτό που φοβάται η Ελλάδα, υπογραμμίζεται, είναι ότι η οικονομική κρίση που απειλεί τη γείτονα ωθεί τις τουρκικές Αρχές σε μία εθνικιστική υπερβολή, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε γεγονότα όπως αυτά του 1996, χρονολογία κατά την οποία οι δύο χώρες, αν και μέλη του ΝΑΤΟ, έφθασαν στα πρόθυρα μίας στρατιωτικής σύγκρουσης.
Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram
Ο Ντόναλντ Τραμπ ορκίζεται 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ – Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις
Αστυνομικός της Βουλής: Βρέθηκε πορνογραφικό υλικό με ανήλικους σε ψηφιακό μέσο κατοχής του
«Απόβαση» Chevron στη Νότια Ελλάδα: Άδεια για έρευνες υδρογονανθράκων ζήτησε η αμερικανική εταιρεία
A Complete Unknown: Η αληθινή ιστορία πίσω από την άνοδο του Bob Dylan
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr