Πόλεμος στην Ουκρανία: Αγωνία για τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων στην Τουρκία μετά την επικοινωνία Ερντογάν - Πούτιν - Η συνέντευξη Ζελένσκι σε Ρώσους δημοσιογράφους
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 12 λεπτά ┋
Την ώρα που οι μάχες στην Ουκρανία μαίνονται και τα ρωσικά στρατεύματα εξαπολύουν επιθέσεις στα αστικά κέντρα της χώρας, τα βλέμματα της παγκόσμιας κοινότητας είναι στραμμένα στην Τουρκία, όπου τη Δευτέρα θα ξεκινήσει ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία, προκειμένου να βρεθεί μια λύση για τον τερματισμό του πολέμου.
Οι αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα συναντηθούν στην Κωνσταντινούπολη, στην Τουρκία, για έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων πρόσωπο με πρόσωπο, ανακοίνωσε ειδικότερα η τουρκική προεδρία σε ένα δελτίο τύπου, όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία ειδήσεων AFP και Reuters.
Κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας, «ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους, Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησαν στη διεξαγωγή του επόμενου γύρου των διαπραγματεύσεων μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη», ανέφερε η τουρκική προεδρία.
Νωρίτερα την Κυριακή, ένας εκ των Ουκρανών διαπραγματευτών, ο Νταβίντ Αρακχάμια, ανακοίνωσε πως ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων θα λάβει χώρα από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη στην Τουρκία, χωρίς να διευκρινίσει αρχικά τον τόπο των συνομιλιών.
Ο επικεφαλής διαπραγματευτής από τη ρωσική πλευρά Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, επιβεβαίωσε ότι οι συνομιλίες θα διεξαχθούν Τρίτη και Τετάρτη. Η τουρκική προεδρία δεν διευκρίνισε την ακριβή ημερομηνία των συναντήσεων.
Ένας γύρος κατ' ιδίαν διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είχε διεξαχθεί στις 10 Μαρτίου, στην Τουρκία, στην Αττάλεια, μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών, χωρίς να καταλήξει σε απτά αποτελέσματα. Έκτοτε, οι συνομιλίες συνεχίστηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης και κρίθηκαν «δύσκολες» και από τα δύο στρατόπεδα.
Nέα επικοινωνία Πούτιν - Ερντογάν
Με τον Βλαντίμιρ Πούτιν συνομίλησε το βράδυ της Κυριακής, 27 Μαρτίου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχετικά με τις εξελίξεις από το μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία. Η επικοινωνία των δύο προέδρων πραγματοποιήθηκε ενόψει των προγραμματισμένων ειρηνευτικών συνομιλιών που θα διεξαχθούν στην Τουρκία.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας στο Twitter, Ερντογάν και Πούτιν αναφέρθηκαν στις εξελίξεις από το μέτωπο του πολέμου αλλά και τις διαπραγματεύσεις προκειμένου αυτός να τερματιστεί. Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν για τη διεξαγωγή των συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη.
President @RTErdogan spoke by phone with President Vladimir Putin of Russia.
— Presidency of the Republic of Türkiye (@trpresidency) March 27, 2022
The call addressed the latest situation in the Russia-Ukraine war and the negotiation processes.
Ο τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε στον ρώσο ομόλογό του την επιτακτική ανάγκη για κατάπαυση του πυρός και ειρήνη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας το συντομότερο δυνατό καθώς και για την ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να συνεισφέρει προς αυτή την κατεύθυνση με κάθε δυνατό τρόπο.
Η συνέντευξη Ζελένσκι σε Ρώσους δημοσιογράφους
Η Ουκρανία είναι προετοιμασμένη να συζητήσει να υιοθετήσει ένα καθεστώς ουδετερότητας, στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία, όμως θα έπρεπε αυτό να το εγγυηθούν τρίτα μέρη και να τεθεί σε δημοψήφισμα, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε μια συνέντευξη που προβλήθηκε την Κυριακή και την οποία παραχώρησε σε Ρώσους δημοσιογράφους.
«Εγγυήσεις ασφαλείας και ουδετερότητα, μη πυρηνικό καθεστώς του κράτους μας. Είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε. Πρόκειται για το σημαντικότερο σημείο», σημείωσε ο Ζελένσκι.
«Αυτό το σημείο των διαπραγματεύσεων (...) βρίσκεται υπό συζήτηση, εξετάζεται εις βάθος», δήλωσε σε μια διαδικτυακή συνέντευξη σε ρωσικά ΜΜΕ, που προβλήθηκε στο κανάλι της ουκρανικής προεδρίας στο Telegram.
Μιλώντας σε μια ομάδα Ρώσων δημοσιογράφων μέσω τηλεδιάσκεψης, σε μια συνέντευξη που διήρκησε 90 λεπτά και για την οποία οι ρωσικές αρχές είχαν από πριν προειδοποιήσει ρωσικά ΜΜΕ να αποφύγουν να τη μεταδώσουν, ο Ζελένσκι έκανε τις δηλώσεις στη ρωσική γλώσσα.
Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι η ρωσική εισβολή προκάλεσε την καταστροφή πόλεων με ρωσόφωνο πληθυσμό στην Ουκρανία και σημείωσε πως η καταστροφή είναι χειρότερη σε σύγκριση με τους ρωσικούς πολέμους στην Τσετσενία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία συζητά τη χρήση της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία, στις συνομιλίες με τη Ρωσία, όμως αρνήθηκε να συζητήσει άλλα ρωσικά αιτήματα, όπως την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας.
Οι δηλώσεις Ακάρ για το ουκρανικό
Σημαντικές δηλώσεις για τον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας αλλά και τις σχέσεις με την Ελλάδα έκανε στο μεταξύ στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN TURK, ο Χουλουσί Ακάρ την Κυριακή. Ο Τούρκος υπουργός άμυνας δήλωσε ότι αποδίδουν μεγάλη σημασία στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και δεν αναγνωρίζουν την άδικη προσάρτηση της Ουκρανίας από τη Ρωσία. Παράλληλα, για τα F-16, ο Χουλουσί Ακάρ είπε ότι ο αίτημα προς τις ΗΠΑ για αγορά και εκσυγχρονισμό των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών έχει υποβληθεί. «Συναντηθήκαμε με τον ομόλογό μας των ΗΠΑ. Έστειλαν μία αντιπροσωπεία. Οι συναντήσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών ήταν εποικοδομητικές. Υπάρχει ωστόσο η διάσταση του Κογκρέσου», παραδέχθηκε.
Νάρκες στη Μαύρη Θάλασσα
Για το θέμα της διασποράς ναρκών εκ μέρους της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, ο Χουλουσί Ακάρ έκανε λόγο για αντικρουόμενες πληροφορίες. «Υπήρξαν πληροφορίες ότι μπορεί να υπάρχουν νάρκες στην περιοχή. Οι αρχές μας είναι σε επιφυλακή. Όλοι το παρακολουθούν, συμπεριλαμβανομένων των ναρκαλιευτικών μας. Υπήρχε αναφορά από ένα εμπορικό πλοίο ότι είδε ένα τέτοιο αντικείμενο. Στην περιοχή στάλθηκε ομάδα κομάντο SAS. Είδε ότι επρόκειτο για κάποιο αντικείμενο, το εξέτασε και διαπίστωσαν ότι το αντικείμενο είναι μία παλιά νάρκη. Η έρευνά μας συνεχίζεται αλλά ακόμη δεν έχει βγει πλήρες πόρισμα. Σε ποιον ανήκει, πού ανήκει, τί είναι αυτό... Η έρευνα συνεχίζεται. Η νάρκη εξουδετερώθηκε με τη μεταφορά της νάρκης σε ασφαλή ζώνη. Δεν υπάρχει κάτι αρνητικό αυτή τη στιγμή στο Βόσπορο», καθησύχασε ο Τούρκος ΥΠΑΜ.
Τσαβούσογλου: Αποκλείεται να δοθούν τα S-400
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, το Σάββατο, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου εμφανίστηκε κατηγορηματικός στο θέμα των S-400, ενώ άφησε και πάλι ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με Γαλλία και Ιταλία για προμήθεια και δεύτερου αντι-αεροπορικού συστήματος.
«Τα S-400 έχουν ήδη φτάσει στην Τουρκία. Κάποιος είπε ότι τα S-400 πρέπει να δοθούν στην Ουκρανία. Αυτό αποκλείεται. Χρειάζεται η Τουρκία περισσότερα συστήματα αεράμυνας; Φυσικά και χρειάζεται! Εάν δεν μπορούμε να το πάρουμε από τους συμμάχους μας, θα απευθυνθούμε σε άλλες πηγές. Τώρα μπορούμε να παράγουμε περισσότερο από το 70% των αναγκών μας με δικά μας μέσα. Θα αποκτήσουμε και σύστημα αεράμυνας. Αλλά εξακολουθούμε να σκεφτόμαστε και άλλες εναλλακτικές λύσεις. Ο πρόεδρός μας συναντήθηκε με τους Γάλλους και Ιταλούς ομολόγους του. Τώρα αυτές οι δύο χώρες το κοιτάζουν λίγο πιο σοβαρά το θέμα της συμπαραγωγής στην Τουρκία ή να πουλήσουν τα συστήματα αεράμυνάς τους σε εμάς. Εξετάζουμε κάθε επιλογή. Ωστόσο, η πρώτη μας επιλογή είναι πάντα οι σύμμαχοί μας. Η χώρα μας είναι μια κυρίαρχη χώρα και πρέπει να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι η Ευρώπη, αλλά τί θα κάνουμε αν δεν μας πουλήσει εν τέλει; Ο Μπόρις Τζόνσον κάλεσε τον πρόεδρό μας και του είπε ότι μπορούμε να καλύψουμε όλες τις ανάγκες μας αγοράζοντας από αυτούς, αλλά οι ΗΠΑ και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν λένε το ίδιο. Τι να κάνουμε, να περιμένουμε να πειστούν για τις επείγουσες ανάγκες μας;», είπε.
Η Ουκρανία αντιλήφθηκε ότι δεν θα γίνει μέλος ΝΑΤΟ
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών φάνηκε να ασκεί μεγαλύτερες πιέσεις προς την Ουκρανία, προκειμένου να δεχτεί τα αιτήματα της Ρωσίας, συστήνοντας στο Κίεβο να ακολουθήσει μία πιο ισορροπημένη πολιτική.
«Είμαστε διαμεσολαβητές και πρέπει να είμαστε ουδέτεροι. Δουλειά μας είναι να βοηθήσουμε και τα δύο μέρη να επιλύσουν αυτό το ζήτημα. Στο τέλος θα αποφασίσουν ο Ζελένσκι και ο Πούτιν. Θέλουμε να τους φέρουμε μαζί.
Η Ουκρανία κατάλαβε ότι δεν έγινε και δε θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Πολλά μέλη είναι κατά της ένταξης της Ουκρανίας και της Γεωργίας. Η Ουκρανία το κατάλαβε ξεκάθαρα. Η Ουκρανία δεν έχει τη δυνατότητα να επιλέξει μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας . Πρέπει να υπάρχει μια πολιτική ισορροπίας. Είμαστε και μέλη του ΝΑΤΟ. Συνεργαζόμαστε με τη Ρωσία σε πολλά δύσκολα ζητήματα. Η Ουκρανία θα πρέπει κι αυτή να ακολουθήσει μια πιο ισορροπημένη πολιτική.
Η σημερινή κατάσταση μας επηρεάζει όλους. Έχουμε άριστες σχέσεις και με τα δύο μέρη. Υπογράψαμε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ουκρανία. Υπάρχουν 2 χώρες εταίροι εδώ. Αυτή η κατάσταση επηρεάζει τους πάντες, όχι μόνο εμάς. Πρέπει να βρούμε μια λύση το συντομότερο δυνατό».
«Πρέπει να ψηθεί λίγο η κατάσταση σε Κριμαία και Ντονμπάς»
Αναφορικά με τη -μέχρι στιγμής- άρνηση της Ουκρανίας να αναγνωρίσει ως ρωσικό έδαφος την Κριμαία και το Ντονμπάς, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να ψηθεί λίγο ακόμα. Υπάρχει μια προσέγγιση, αλλά και οι δύο πλευρές θα πρέπει να συζητήσουν λεπτομέρειες. Το Ντονμπάς και η Κριμαία είναι πολύ ευαίσθητα θέματα. Ταυτόχρονα με τον πόλεμο, συνεχίζονται και οι διαπραγματεύσεις. Εάν καταλήξουν σε συμφωνία, δημιουργείται ένα πιο θετικό περιβάλλον».
Τα σκάφη των ολιγαρχών
Όσον αφορά την πόρτα που έχει ανοίξει η Τουρκία στους λεγόμενους ολιγάρχες, ο Τούρκος ΥΠΕΞ σχολίασε ότι «θα επιτρέψουμε κάθε νόμιμη δραστηριότητα στη χώρα μας και θα αποτρέψουμε κάθε παράνομη αντίστοιχα. Η απάντησή μου είναι πολύ απλή. Δεν συμμετέχουμε στις ευρωπαϊκές κυρώσεις. Αν οι Ρώσοι έρχονται στην Τουρκία ως τουρίστες, δεν πειράζει. Αν έρθουν οι Ουκρανοί, πάλι δεν υπάρχει πρόβλημα. Εφόσον έρχονται στην Τουρκία νόμιμα, δεν υπάρχει πρόβλημα». «Τώρα βλέπουμε ότι είμαστε πιο ενωμένοι γενικότερα. Το είπε και ο πρόεδρος Μπάιντεν. Είδαμε αυτή την αλληλεγγύη με τα μάτια μας στη σύνοδο κορυφής», κατέληξε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Πάνω από 1.000 οι νεκροί άμαχοι
Σημειώνεται ότι η Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανακοίνωσε την Κυριακή ότι 1.119 άμαχοι έχουν μέχρι στιγμής σκοτωθεί στην Ουκρανία και 1.790 έχουν τραυματιστεί από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα.
Περί τα 15 κορίτσια και 32 αγόρια, καθώς και 52 παιδιά των οποίων δεν έχει γίνει γνωστό το φύλο, συγκαταλέγονται στους νεκρούς, ανέφεραν τα Ηνωμένα Εθνη σε ανακοίνωσή τους που αφορά την περίοδο από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου μέχρι τα μεσάνυχτα της 26ης Μαρτίου.
Ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων αναμένεται να είναι σημαντικά υψηλότερος, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς οι πληροφορίες από ορισμένες περιοχές όπου διεξάγονται σφοδρές μάχες φθάνουν πολύ αργά ενώ ορισμένες πληροφορίες εξακολουθούν να χρειάζονται επιβεβαίωση.
Αυτό αφορά κυρίως την πολιορκημένη Μαριούπολη στη νότια Ουκρανία καθώς, τη Βολνοβάκια στην περιφέρεια του Ντονέτσκ και το Ιζιούμ στην περιφέρεια του Χάρκοβου, την Ποπάσνα και το Ρουμπίζνιε στην περιφέρεια του Λουχάνσκ και το Τροστιανέτς στην περιφέρεια του Σούμι, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη.
Οι περισσότερες απώλειες αμάχων προκλήθηκαν από εκρηκτικά όπλα με ευρεία περιοχή διασποράς, περιλαμβανομένου του βομβαρδισμού από βαρύ πυροβολικό και από συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών ρουκετών και από πυραυλικές και αεροπορικές επιθέσεις, σημειώνουν τα Ηνωμένα Έθνη.
Το Κίεβο φοβάται για τη Μαριούπολη
Στον απόηχο των εξελίξεων, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας δήλωσε πως το Κίεβο φοβάται για μια επιδείνωση της κατάστασης στη Μαριούπολη και στην ανατολική Ουκρανία, έπειτα από την ανακοίνωση της Μόσχας, την Παρασκευή, ότι θα «επικεντρωθεί στις προσπάθειές της για την απελευθέρωση του Ντονμπάς».
Αυτή η ανακοίνωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια «επιδείνωση» της κατάστασης γύρω από τη Μαριούπολη, στρατηγικού λιμανιού στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρα, που τελεί υπό πολιορκία από τα τέλη Φεβρουαρίου και στο σύνολο του Ντονμπάς, δήλωσε ο Ολέξιι Αρέστοβιτς, σε ένα βίντεο που ανήρτησε στον λογαριασμό της προεδρίας στο Telegram.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανακοίνωση αυτή επιτρέπει στους Ουκρανούς να ελπίζουν ότι μπορούν να «κυνηγήσουν τον εχθρό» από τις περιοχές του Κιέβου, του Τσερνίχιβ (βόρεια), του Σούμι (βορειοανατολικά) και του Χαρκόβου (ανατολικά) και να ανακοινώσουν τις επόμενες εβδομάδες «νίκες και αντεπιθέσεις».
Αντιθέτως, «σε ορισμένες γραμμές του μετώπου, ιδίως στα ανατολικά, η κατάσταση απέχει πολύ από το να θεωρηθεί απλή. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι ψυχολογικά για αυτό και από πλευράς οργάνωσης», τόνισε ο Ουκρανός αξιωματούχος.
Γιατί το εύρος της συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές αναδεικνύεται σε υπαρξιακό όρο για τον ΣΥΡΙΖΑ: Τα φαβορί για τον δεύτερο γύρο
Αμαλιάδα: Ανοίγει ο κύκλος των καταθέσεων για τα νεκρά παιδιά της Μουρτζούκου – Τι κατέθεσε η μητέρα της 24χρονης
Σοκ στην Ιταλία: 22χρονη πέθανε μετά από πλαστική στη μύτη - Είχε βρει τον γιατρό στο Tik Tok
Premier League: Ιστορικός διασυρμός της Σίτι απ' την Τότεναμ στο Έτιχαντ με 0-4!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr