Πόλεμος στην Ουκρανία: Εισέρχεται σε νέα φάση; Τα προβλήματα των δύο στρατών και ο ρόλος της Δύσης
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται από τις 24 Φεβρουαρίου και τις εχθροπραξίες να είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, το ερώτημα «πώς θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία;» παραμένει αναπάντητο. Η απάντηση προς το παρόν δεν είναι καθόλου προφανής -και γι' αυτό όλα δείχνουν ότι οι δύο πλευρές ετοιμάζονται πλέον για μια «δοκιμασία δυνάμεων» στο Ντονμπάς.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης που δεν «δείχνει» να τείνει προς το τέλος, είναι και το γεγονός πως κομβόι -που εντοπίστηκε την Παρασκευή σε δορυφορικές εικόνες ανατολικά του Χάρκοβο- είναι πιθανό να κατευθύνεται προς την Ιζιούμ (ανατολική Ουκρανία) φέρνοντας και πάλι στην «επιφάνεια» μία από τις πρώτες εικόνες του πολέμου. Άλλωστε, οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν ήδη, εδώ και αρκετές ημέρες, να προχωρήσουν από την Ιζιούμ νότια προς το Σλαβιάνσκ, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο.
Η Ρωσία ίσως «διπλασιάσει ή και τριπλασιάσει» τις δυνάμεις της στο Ντονμπάς
Ο Τρέισι Τζέρμαν, καθηγητής στο τμήμα αμυντικών σπουδών στο King's College, εκτιμά ότι η Ρωσία μπορεί να έχει ήδη αυξήσει τον αριθμό των ταγμάτων στην ανατολική Ουκρανία «από 30 σε 40 τις τελευταίες ημέρες» -και ένα ενιαίο μέτωπο «μπορεί να είναι πλέον πιο εφικτό και θα μπορούσε να προσφέρει στον Πούτιν κάτι που μπορεί να "υιοθετηθεί" ως νίκη», σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian.
Παράλληλα, η πεποίθηση στη Δύση είναι ότι η Ρωσία μπορεί να «διπλασιάσει ή ίσως και να τριπλασιάσει» τις δυνάμεις της στο Ντονμπάς. Ήδη η Ρωσία έχει εντείνει τις επιχειρήσεις της, βομβαρδίζοντας τις γραμμές ανεφοδιασμού των δυνάμεων που έχουν οχυρωθεί στην περιοχή.
Χαρακτηριστικές εικόνες το αεροδρόμιο του Ντνίπρο που καταστράφηκε από ρωσική επίθεση το Σαββατοκύριακο, όπως ανακοίνωσε ο τοπικός κυβερνήτης και η άγρια επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ -που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 50 ανθρώπους.
Τα προβλήματα των δύο πλευρών
Το πρόβλημα της Μόσχας είναι αν οι ήδη «εξαντλημένες» δυνάμεις της μπορούν να φέρουν εις πέρας το έργο: 37-38 από τα τάγματά της είναι «μη αποτελεσματικά στη μάχη», σύμφωνα με εκτίμηση των δυτικών μυστικών υπηρεσιών τη Δευτέρα.
Αυτό αφήνει τη Μόσχα με περίπου 90 τάγματα. Σημειώνεται, σε αυτό το σημείο, πως σε πλήρη ισχύ ένα τάγμα θα πρέπει να έχει περίπου 800 στρατιώτες.
Για την Ουκρανία, το πρόβλημα της τρέχουσας φάσης είναι μεγάλο, αν όχι -πλέον- υπαρξιακό. Το Κίεβο έχει αποδείξει ότι μπορεί να πραγματοποιήσει αποτελεσματικές αντεπιθέσεις εναντίον των υπερεκτεταμένων ρωσικών δυνάμεων, αλλά οι δυνάμεις του είναι επίσης εξαντλημένες και δεν έχουν καταφέρει να απωθήσουν τους Ρώσους πολύ, αν όχι καθόλου, στα νότια και τα ανατολικά.
Έτσι, σε πρώτη φάση (η Ουκρανία) θα επικεντρωθεί στο να προσπαθήσει να ανακόψει τη ρωσική προέλαση, να αποφύγει τον εγκλωβισμό των δυνάμεών της στο Ντονμπάς και να οδηγήσει τη Ρωσία σε ένα αδιέξοδο, καθώς και οι δύο πλευρές εξαντλούνται όλο και περισσότερο μετά από δύο και πλέον μήνες μάχης.
Αυτό θα άφηνε ωστόσο την Ουκρανία σε μεγάλο βαθμό αποκομμένη από τη θάλασσα και τη Ρωσία με μια «χερσαία γέφυρα» από το Ντονέτσκ στην Κριμαία.
Ο ρόλος της Δύσης
Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, ωστόσο, έχει επανειλημμένα ζητήσει περισσότερα και καλύτερα όπλα από τη Δύση, καθώς ελπίζει να μετατρέψει το αδιέξοδο σε νίκη. Μέχρι στιγμής όσα έχουν προσφερθεί -τουλάχιστον αυτά που έχουν αναφερθεί δημοσίως- δεν είναι αρκετά για να φέρουν ισορροπία, σύμφωνα πάντα με τη Guardian.
Έτσι, το ερώτημα για τη Δύση είναι αν θα εντείνει τις προμήθειες ώστε το Κίεβο να μπορέσει να αντιστρέψει την κατάσταση στην ξηρά, να αναγκάσει τις ρωσικές δυνάμεις να φύγουν από τη Χερσώνα και να απωθήσει τους εισβολείς αλλού στο Ντονμπάς.
Δραματική έκκληση Ζελένσκι
Πάντως, σύμφωνα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μία από τις πιο δύσκολες μάχες περιμένει την Ουκρανία: «το αν θα σταθούμε όρθιοι ή όχι σ’ αυτήν εξαρτάται από τη βοήθεια που θα λάβουμε και από τις Ηνωμένες Πολιτείες». Τόνισε ότι «λαμβάνουμε βοήθεια από τις ΗΠΑ, αλλά χρειάζεται μεγαλύτερη».
Όπως εξήγησε, σε συνέντευξή του στην εκπομπή 60 Minutes του δικτύου CBS και όπως μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform, «θα είναι μία από τις πιο δύσκολες μάχες» και «δεν θα είναι η μόνη».
«Θεωρούμε, ότι αυτή θα είναι ένα νέο κύμα αυτού του πολέμου. Δεν γνωρίζουμε ποιος θα είναι ο αριθμός των όπλων, νομίζω ότι θα είναι αρκετές φορές μεγαλύτερος από αυτόν που είναι τώρα. Παρατηρούμε συγκέντρωση όπλων ανατολικά και νότια του κράτους μας. Αντιλαμβανόμαστε ποιες διαδρομές θα ακολουθήσει ο εχθρός, αντιλαμβανόμαστε τι πάει να κάνει. Αντιλαμβανόμαστε επίσης ότι από την ταχύτητα με την οποία θα μας βοηθήσουν οι ΗΠΑ πρωτίστως, από το πώς θα μας παραδώσουν τα όπλα, θα εξαρτηθεί αν θα αντέξουμε ή όχι. Γι’ αυτόν τον λόγο η βεβαιότητα που έχουμε για τους ανθρώπους μας και τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας είναι 100%, αλλά η βεβαιότητα ότι θα λάβουμε αυτά που χρειαζόμαστε, αυτή τη βεβαιότητα δεν την έχω, δυστυχώς» δήλωσε έπειτα ο Ζελένσκι.
Ο Ουκρανός πρόεδρος συμπλήρωσε ότι η Ουκρανία λαμβάνει βοήθεια από τις ΗΠΑ, αλλά χρειάζεται μεγαλύτερη.
«Οι ίδιες (οι Ηνωμένες Πολιτείες) βοηθούν. Το λέω ευθέως, θα θέλαμε περισσότερα. Δεν ξέρω αν έχω το δικαίωμα να μιλάω έτσι, δεν είχα άλλη διέξοδο και δεν έχω μέχρι στιγμής. Όμως το ότι οι ΗΠΑ βοηθούν -και μάλιστα σθεναρά- αυτό είναι αλήθεια», είπε επίσης ο Ζελένσκι.
Όπως μετέδωσε το Ukrinform, με βάση τις πληροφορίες του γενικού επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, «ο εχθρός προσπαθεί να ολοκληρώσει τις προετοιμασίες για μια νέα επίθεση στην ανατολική Ουκρανία».
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr