Συνάντηση Τσαβούσογλου - Μπλίνκεν: Η Τουρκία επιμένει στις αντιρρήσεις για ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε απόψε ότι η χώρα του έχει εύλογες ανησυχίες για την ασφάλειά της, λόγω της υποστήριξης, όπως είπε, που παρέχουν η Σουηδία και η Φινλανδία σε «τρομοκρατικές οργανώσεις». Για αυτό τον λόγο η Άγκυρα αντιτίθεται στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, εξήγησε.
Σε σύντομες δηλώσεις που έκανε πριν από τη συνάντηση που θα έχει με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν στη Νέα Υόρκη, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Άγκυρα κατανοεί τις ανησυχίες της Σουηδίας και της Φινλανδίας για την ασφάλειά τους, όμως τόνισε ότι θα πρέπει να απαντηθούν και οι ανησυχίες της Τουρκίας.
Σε δηλώσεις του πριν από τη συνάντηση Τσαβούσογλου - Μπλίνκεν στα κεντρικά γραφεία των Ηνωμένων Εθνών, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σχολιάζοντας τις αιτήσεις ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είπε: «Η Τουρκία υποστήριζε την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ ακόμη και πριν ξεκινήσει αυτός ο πόλεμος. Έχουμε εύλογες ανησυχίες για την πιθανή ένταξη αυτών των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ. Υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις. Έχουν επιβάλει επίσης περιορισμούς στις εξαγωγές αμυντικών προϊόντων. Εκφράσαμε τις ανησυχίες μας στους δύο συνάδελφους στο Βερολίνο με τους οποίους μίλησα. Κατανοούμε τις ανησυχίες τους για την ασφάλεια, αλλά πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια».
Συναγερμός στο ΝΑΤΟ μετά το τουρκικό βέτο για την ένταξη Φινλανδίας – Σουηδίας
Βέτο έθεσε η Τουρκία, στη συνάντηση σε επίπεδο πρεσβευτών των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ, για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Συμμαχία. Είναι σαφές ότι, με το βέτο που έθεσε η Τουρκία, η Συμμαχία μπαίνει σε περίοδο διπλωματικού σπριντ, με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των εταίρων να αναμένονται συνεχείς. Ωστόσο, το ερώτημα στα χείλη όλων είναι, τί γίνεται από εδώ και πέρα.
Όπως μετέδωσε από τις Βρυξέλλες η Μαρία Αρώνη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open, η Τουρκία, ουσιαστικά, αρνείται να ξεκινήσουν οι σύντομες διαδικασίες που προβλέπονται για την υπογραφή του πρωτοκόλλου της προσχώρησης της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Σήμερα συνεδρίασε το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο σε επίπεδο πρέσβεων, μόλις δηλαδή, το ΝΑΤΟ έλαβε και επίσημα το αίτημα ένταξης των δύο χωρών, στο οποίο η Τουρκία επέμεινε ότι δεν μπορεί να πει το «ναι» στην ένταξη των δύο αυτών χωρών όσο δεν ικανοποιούνται οι ανησυχίες ασφαλείας που έχει απέναντί τους.
Η Τουρκία κατηγορεί τις δύο σκανδιναβικές χώρες ότι είναι φυτώριο τρομοκρατών, και συγκεκριμένα Κούρδων του PKK, ζητά να αρθεί το εμπάργκο εξαρτημάτων όπλων προς την Τουρκία από αυτές τις δύο χώρες. Όπως και στο χθεσινό συμβούλιο έτσι και σήμερα, ασκήθηκε μεγάλη πίεση από όλους τους συμμάχους στην Τουρκία να βρει γρήγορα λύση με το πρόβλημα που έχει με τις δύο χώρες -ει δυνατόν σε 15 μέρες- διότι όλοι οι σύμμαχοι, πλην αυτής, θέλουν το πρωτόκολλο προσχώρησης να υπογραφεί μέχρι τα μέσα Ιουνίου.
Θα ζητήσει και άλλα ανταλλάγματα για να κάνει πίσω η Τουρκία
Κάποιες χώρες, επίσης, είπαν στην Τουρκία ότι σέβονται τις ανησυχίες της, όμως και αυτή πρέπει να σεβαστεί την ιστορική στιγμή διότι οι δύο χώρες είναι εκτεθειμένες στην εχθρότητα της Ρωσίας, όσο καθυστερεί η διαδικασία. Μάλιστα, κάποιες χώρες της Βαλτικής, είπαν ότι και εκείνες έχουν ανησυχίες για την ασφάλειά τους εφόσον και αυτές βρίσκονται δίπλα στις δύο χώρες. Όλοι γνωρίζουν ότι στην πραγματικότητα το μπραντεφέρ θα συνεχιστεί σήμερα στην Ουάσιγκτον, στη συνάντηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι η Τουρκία ζητά και άλλα ανταλλάγματα από τις ΗΠΑ και άλλες νατοϊκές χώρες και το ερώτημα είναι, πλέον, πόσο διατεθειμένος είναι να τραβήξει το σκοινί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr