Από το Κάιρο στο Λονδίνο: Πώς η άνοδος του δολαρίου κάνει φτωχότερο τον υπόλοιπο κόσμο
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Το κόστος διαβίωσης στο Κάιρο έχει αυξηθεί τόσο που ο φύλακας Μουσταφά Γκαμάλ αναγκάστηκε να στείλει τη γυναίκα του και την ενός έτους κόρη του σε ένα χωριό 70 μίλια νότια της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, για να ζήσουν με τους γονείς του. Ο 28χρονος άντρας έμεινε πίσω, για να δουλεύει στις δύο δουλειές του και να ζει σε ένα διαμέρισμα που μοιράζεται με άλλους νέους. Από τη διατροφή του έχει αποκλείσει εντελώς το κρέας. «Οι τιμές στα πάντα έχουν διπλασιαστεί. Δεν υπήρχε εναλλακτική», λέει ο ίδιος στο Associated Press.
Τον πόνο και την απογοήτευση του Γκαμάλ μοιράζονται εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Ένας έμπορος ανταλλακτικών αυτοκινήτων στο Ναϊρόμπι, ένας πωλητής βρεφικών ρούχων στην Κωνσταντινούπολη και ένας εισαγωγέας κρασιού στο Μάντσεστερ της Αγγλίας έχουν το ίδιο παράπονο: Η άνοδος του αμερικανικού δολαρίου αποδυναμώνει τα τοπικά τους νομίσματα, συμβάλλοντας στην εκτόξευση των τιμών των καθημερινών αγαθών και υπηρεσιών. Αυτό επιτείνει την οικονομική δυσπραγία σε μια εποχή που οι οικογένειες αντιμετωπίζουν ήδη την επισιτιστική και ενεργειακή στενότητα που συνδέεται με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Το ισχυρό δολάριο κάνει μία δύσκολη κατάσταση ακόμα χειρότερη στον υπόλοιπο κόσμο», σημειώνει ο καθηγητής εμπορικής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Cornell, Eswar Prasad. Δεν είναι λίγοι οι οικονομολόγοι που ανησυχούν ότι η απότομη άνοδος του δολαρίου αυξάνει την πιθανότητα μία παγκόσμιας ύφεσης κάποια στιγμή μέσα στο 2023. Μέσα στη χρονιά το δολάριο έχει καταγράψει αύξηση της τάξης του 18%, ενώ τον περασμένο μήνα έφτασε σε υψηλό 20 ετών, σύμφωνα με τον δείκτη αναφοράς ICE U.S. Dollar Index, ο οποίος μετρά το δολάριο έναντι βασικών νομισμάτων.
Οι λόγοι για την άνοδο του δολαρίου δεν αποτελούν μυστήριο. Για να καταπολεμήσει την αλματώδη αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα έχει αυξήσει το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο αναφοράς της πέντε φορές φέτος και σηματοδοτεί ότι είναι πιθανές και άλλες αυξήσεις. Αυτό έχει οδηγήσει σε υψηλότερα επιτόκια σε ένα ευρύ φάσμα κρατικών και εταιρικών ομολόγων των ΗΠΑ, προσελκύοντας τους επενδυτές και ανεβάζοντας το αμερικανικό νόμισμα. Τα περισσότερα άλλα νομίσματα είναι πολύ πιο αδύναμα συγκριτικά, ιδίως στις φτωχές χώρες. Η ινδική ρουπία έχει υποχωρήσει σχεδόν 10% φέτος έναντι του δολαρίου, η αιγυπτιακή λίρα 20%, η τουρκική λίρα το εκπληκτικό 28%.
Προβλήματα και στην Ευρώπη
Οι πλούσιες χώρες δεν έχουν ανοσία. Στην Ευρώπη, η οποία ήδη παραπαίει προς την ύφεση εν μέσω της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας, ένα ευρώ αξίζει λιγότερο από ένα δολάριο για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια και η βρετανική λίρα έχει πέσει 18% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Η λίρα φλέρταρε πρόσφατα με την ισοτιμία του δολαρίου, αφού η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας, ανακοίνωσε τεράστιες φορολογικές περικοπές που αναστάτωσαν τις χρηματοπιστωτικές αγορές και οδήγησαν στην απομάκρυνση του υπουργού Οικονομικών της.
Κανονικά, οι χώρες θα μπορούσαν να έχουν κάποιο όφελος από την πτώση των νομισμάτων, επειδή αυτό καθιστά τα προϊόντα τους φθηνότερα και πιο ανταγωνιστικά στο εξωτερικό. Αλλά προς το παρόν, οποιοδήποτε κέρδος από τις υψηλότερες εξαγωγές είναι υποτονικό, όπως ακριβώς είναι και η οικονομική ανάπτυξη σχεδόν παντού.
- Συναγερμός: Η Τουρκία προχώρησε σε δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου – Τι μεταδίδει το Bloomberg
- Εικόνες ντροπής και καταγγελίες για ιδιωτικό βρεφονηπιακό σταθμό: «Κατσαρίδες σε παιδιά», «δεν τα τάιζαν» - Τι απαντά ο πρώην ιδιοκτήτης
- Ο Ενές Καντέρ αγκαλιάζει την ελληνική σημαία και εξοργίζει τους Τούρκους
- Ακίνητα: «Τρέχουν» οι τιμές ενοικίου και πώλησης - Οι απλησίαστες περιοχές
- Υπάρχει πετυχημένος τρόπος για να ανοίξω μια κερδοφόρα επιχείρηση με διάρκεια;
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr