Πολωνία: Η πτώση του πυραύλου φέρνει ένταση στις σχέσεις Δύσης - Κιέβου - Φωτογραφίες και βίντεο από τον κρατήρα που σχηματίστηκε
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Στο σημείο που κατέπεσε ο πύραυλος, στα σύνορα Ουκρανίας – Πολωνίας, η περιοχή παραμένει αποκλεισμένη. Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στο σημείο που σημειώθηκε η πτώση, στο χωριό Πρζεβοντόφ της Πολωνίας ενώ οι φωτογραφίες και τα βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο είναι ενδεικτικά του θρίλερ που επικρατεί τις τελευταίες ώρες.
Στα πλάνα φαίνεται ο μεγάλος κρατήρας που δημιουργήθηκε από την πτώση του πυραύλου και διακρίνονται αστυνομικοί με ειδικές στολές. Το επεισόδιο έχει αποτελέσει νέο πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να υπογραμμίζει ότι δεν πρόκειται για ουκρανικό πύραυλο ενώ, την ίδια στιγμή, ΝΑΤΟ και πολωνική κυβέρνηση δεν τον αναγνωρίζουν ως ρωσικό.
Images aériennes exclusives de l'entrepôt de céréales à Przewodow, en Pologne, deux jours après qu'un missile soit tombé sur le site, causant la mort de deux personnes. pic.twitter.com/DQtSoYzcy3
Σε περίπτωση που τον αναγνώριζαν ως τέτοιο, θα ήταν επιβεβλημένη η εκκίνηση συγκεκριμένων διαδικασιών από πλευράς Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, με δεδομένο ότι η Πολωνία αποτελεί μέλος της. Όπως προβλέπεται από το άρθρο 5, σε περίπτωση που μία χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ δεχτεί επίθεση, η Συμμαχία δύναται να παρέμβει με στρατιωτικές δυνάμεις.
Στο δε άρθρο 4, του οποίου την εφαρμογή ζήτησε η Βαρσοβία στην αρχή του πολέμου, προβλέπεται η έναρξη συνομιλιών – οι πολωνικές αρχές δεν αποκλείεται να επιδιώξουν ξανά την ενεργοποίησή του.
Από πλευράς ΝΑΤΟ, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, δεν παρέλειψε, σε σειρά δηλώσεών του σχετικά με το περιστατικό, να επιρρίψει τις ευθύνες στη Μόσχα, με το σκεπτικό ότι είναι υπεύθυνη για την πτώση δεκάδων πυραύλων, και, ως εκ τούτου, ήταν μοιραίο ότι θα προέκυπταν παράπλευρες απώλειες. Ο Στόλτενμπεργκ δεν παρέλειψε να καταστήσει σαφές και ότι το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο είναι προετοιμασμένο για την αντιμετώπιση ανάλογων περιστατικών στο μέλλον.
«Λένε ανοιχτά ψέματα» - Ένταση στις σχέσεις Δύσης - Κιέβου
Διαφωνία ξέσπασε την Τετάρτη μεταξύ της Ουκρανίας και των δυτικών συμμάχων της σχετικά με το ποιος εκτόξευσε έναν πύραυλο που εξερράγη στην Πολωνία, με το ΝΑΤΟ, τη Βαρσοβία και τις ΗΠΑ να λένε ότι το όπλο πιθανότατα εκτοξεύθηκε από τις δυνάμεις αεράμυνας του Κιέβου κατά τη διάρκεια μιας ρωσικής επίθεσης.
Διάσταση απόψεων και οργή της Δύσης
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι το αμφισβήτησε αυτό, επιμένοντας ότι δεν είχε «καμία αμφιβολία» ότι ο πύραυλος που προσγειώθηκε στο χωριό Πρζεβοντόφ κοντά στα ουκρανικά σύνορα το απόγευμα της Τρίτης, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους, δεν ήταν ουκρανικός πύραυλος.
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ότι δεν υπάρχει «καμία ένδειξη» ότι η πυραυλική επίθεση ήταν «σκόπιμη» ενέργεια από τη Μόσχα. Πρόσθεσε ότι η δυτική στρατιωτική συμμαχία δεν έχει «καμία ένδειξη ότι η Ρωσία προετοιμάζει επιθετικές στρατιωτικές ενέργειες εναντίον του ΝΑΤΟ».
«Η προκαταρκτική μας ανάλυση δείχνει ότι το περιστατικό προκλήθηκε πιθανότατα από ουκρανικό πύραυλο αεράμυνας που εκτοξεύθηκε για να υπερασπιστεί το ουκρανικό έδαφος από ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους κρουζ», είπε.
Ωστόσο, πρόσθεσε: «Αυτό δεν είναι λάθος της Ουκρανίας. Η Ρωσία φέρει ευθύνη για ό,τι συνέβη χθες στην Πολωνία, διότι αυτό είναι άμεσο αποτέλεσμα του συνεχιζόμενου πολέμου και του κύματος επιθέσεων από τη Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας χθες. Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να καταρρίψει αυτούς τους πυραύλους που στοχεύουν ουκρανικές πόλεις και κρίσιμες ουκρανικές υποδομές».
Ο Αντρέι Ντούντα, ο πρόεδρος της Πολωνίας, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Πολωνία την Τετάρτη ότι οι ερευνητές πιστεύουν ότι «πιθανότατα» επρόκειτο για έναν ρωσικής κατασκευής πύραυλο που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1970, τον S300. «Δεν έχουμε καμία απόδειξη ότι εκτοξεύθηκε από τη Ρωσία».
Ο Λευκός Οίκος υποστήριξε την άποψη της Βαρσοβίας. «Δεν έχουμε δει τίποτα που να αντικρούει την προκαταρκτική εκτίμηση του προέδρου Ντούντα ότι η έκρηξη αυτή ήταν πιθανότατα αποτέλεσμα ενός ουκρανικού πυραύλου αεράμυνας που δυστυχώς προσγειώθηκε στην Πολωνία», δήλωσε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Αντριέν Γουάτσον.
Ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν επανέλαβε την εκτίμηση της Γουάτσον και δήλωσε ότι Αμερικανοί εμπειρογνώμονες βρίσκονται επί τόπου και βοηθούν στην έρευνα. Ο στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου Στρατού, δήλωσε ότι προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον Ρώσο ομόλογό του την Τρίτη στο πλαίσιο της προσπάθειας να κατανοήσει την κατάσταση και να αποτρέψει τυχόν κλιμάκωση, αλλά δεν μπόρεσε να τον βρει.
Ο Ζελένσκι και ορισμένα δυτικά έθνη κατηγόρησαν αρχικά τη Ρωσία για την εκτόξευση του όπλου, το οποίο εκτοξεύθηκε κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης πυραυλικής επίθεσης της Μόσχας εδώ και εβδομάδες, και ο ηγέτης της Ουκρανίας διατήρησε αυτή τη στάση την Τετάρτη. «Δεν έχω καμία αμφιβολία από την απογευματινή αναφορά σε εμένα προσωπικά -από τον διοικητή της πολεμικής αεροπορίας στον αρχιστράτηγο [του στρατού της Ουκρανίας στρατηγό Βαλέρι] Ζαλούζνι- ότι δεν ήταν δικός μας πύραυλος ή δική μας πυραυλική επίθεση», δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης.
Ο πρόεδρος επανέλαβε επίσης τις εκκλήσεις του επικεφαλής της εθνικής του ασφάλειας, Oleksiy Danilov, να δοθεί πρόσβαση στους ουκρανούς ερευνητές στον τόπο της συντριβής. «Εάν, Θεός φυλάξοι, κάποια συντρίμμια [πυραύλου] σκότωσαν αυτούς τους ανθρώπους, πρέπει να ζητήσουμε συγγνώμη», είπε. «Αλλά, συγγνώμη, πρώτα [θέλω] μια έρευνα, πρόσβαση, τα δεδομένα που έχετε - θέλουμε να τα έχουμε».
Απαντώντας στα σχόλια του Ζελένσκι, ένας διπλωμάτης από χώρα του ΝΑΤΟ στο Κίεβο δήλωσε στους Financial Times: «Αυτό γίνεται όλο και πιο γελοίο. Οι Ουκρανοί καταστρέφουν την εμπιστοσύνη [μας] προς αυτούς. Κανείς δεν κατηγορεί την Ουκρανία και λένε ανοιχτά ψέματα. Αυτό είναι πιο καταστροφικό και από τον πύραυλο».
Η περιοχή γύρω από το χτύπημα, η οποία σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ήταν γεωργικός συνεταιρισμός κατά την κομμουνιστική εποχή, αποκλείστηκε από τις αρχές της Πολωνίας. Οι κάτοικοι αναφέρθηκαν στον πολωνικό Τύπο λέγοντας ότι τα θύματα ήταν εργάτες γης ηλικίας 60 ετών. Φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν ένα κατεστραμμένο όχημα να βρίσκεται δίπλα σε έναν μεγάλο κρατήρα.
Επιχείρηση εκμετάλλευσης από το Κρεμλίνο
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι οι αρχικοί ισχυρισμοί περί ευθύνης της Μόσχας από το Κίεβο και ορισμένους δυτικούς συμμάχους ήταν «μια ακόμη υστερική, λυσσαλέα ρωσοφοβική αντίδραση που δεν βασίζεται σε καμία πραγματική πληροφορία».
Η Ρωσία επέμεινε ότι δεν έβαλε πυρά εναντίον στόχων κοντά στα σύνορα της Πολωνίας και δήλωσε ότι για τυχόν ζημιές σε αμάχους ευθύνεται το Κίεβο. Το υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι δεν έβαλε καν κατά του Κιέβου κατά τη διάρκεια του μπαράζ της ημέρας και δήλωσε ότι το περιστατικό στην Πολωνία ήταν μια «σκόπιμη πρόκληση με στόχο την κλιμάκωση της κατάστασης».
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Στόλτενμπεργκ αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για το τι οδήγησε στο περιστατικό, τονίζοντας ότι παραμένει αντικείμενο έρευνας, αλλά επιβεβαίωσε ότι η προκαταρκτική ανάλυση υποδεικνύει ένα ουκρανικό σύστημα αεράμυνας. «Το περιστατικό αυτό δεν έχει τα χαρακτηριστικά μιας επίθεσης», είπε, προσθέτοντας ότι δεν άλλαξε τη θεμελιώδη εκτίμηση του ΝΑΤΟ για την απειλή της συμμαχίας. Κορυφαία προτεραιότητα ήταν η παροχή περισσότερων συστημάτων αεράμυνας στην Ουκρανία.
- Πολυτεχνείο 2022: Το ethnos.gr στην πορεία για την επέτειο της εξέγερσης - Μαζική η συμμετοχή των πολιτών
- Τι απαντά η Κιβωτός του Κόσμου στις καταγγελίες για κακοποίηση: Δεν έχουμε γνώση των περιστατικών – Είμαστε στη διάθεση των αρχών
- Πρώτη αντίδραση Δένδια μετά το διπλωματικό επεισόδιο: «Να συνεργαστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Λιβύης για γρήγορες εκλογές»
- Νέες αποκαλύψεις: Ο βοηθός της Diana εξηγεί πώς ο Κάρολος της έκανε την ζωή κόλαση με τα ψέματα για την ψυχική της υγείας
- Η υψηλή εισπραξιμότητα φόρων γεμίζει τον κρατικό «κουμπαρά» για νέα μέτρα στήριξης
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr