Κατάθλιψη, αδυναμία, οργή: Πώς τα lockdοwn δημιούργησαν ένα εκρηκτικό κλίμα διαμαρτυρίας στην Κίνα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Παρά την καταστολή, τις συλλήψεις και τις απαγορεύσεις οι Κινέζοι εκφράζουν μαζικά την οργή τους βγαίνοντας στους δρόμους για τρίτη ημέρα ενάντια στα ασφυκτικά περιοριστικά μέτρα για την εξάπλωση του κορονοϊού αλλά και την πολιτική μηδενικής ανοχής.
Μέχρι το βράδυ της Κυριακής, εκατοντάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στη Σανγκάη, το οικονομικό κέντρο της Κίνας, με την αστυνομία που προσπαθεί να τους διαλύσει. Οι άνθρωποι κρατούσαν λευκά φύλλα χαρτιού ως έκφραση διαμαρτυρίας.
Πλήθος συγκεντρώθηκε όμως και στη νοτιοδυτική μητρόπολη Τσενγκντού, σύμφωνα με βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου κρατούσαν επίσης λευκά φύλλα χαρτιού και φώναζαν: «Δεν θέλουμε ισόβιους κυβερνήτες. Δεν θέλουμε αυτοκράτορες«, μια αναφορά στον Σι, ο οποίος έχει καταργήσει τα όρια της προεδρικής θητείας.
Στη Γιουχάν, από όπου ξεκίνησε η πανδημία πριν από τρία χρόνια, βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν εκατοντάδες κατοίκους να βγαίνουν στους δρόμους, σπάζοντας μεταλλικά οδοφράγματα, ανατρέποντας σκηνές δοκιμών του COVID και απαιτώντας τον τερματισμό των λουκέτων.
Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις, όπως η Λανζού στα βορειοδυτικά, όπου οι κάτοικοι το Σάββατο ανέτρεψαν σκηνές του προσωπικού της COVID και έσπασαν θάλαμους δοκιμών, όπως έδειξαν αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι διαδηλωτές δήλωσαν ότι τέθηκαν υπό περιορισμό, παρόλο που κανείς δεν είχε βρεθεί θετικός.
Στο Πανεπιστήμιο Tsinghua του Πεκίνου την Κυριακή, δεκάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν ειρηνική διαμαρτυρία κατά των περιορισμών του COVID, κατά τη διάρκεια της οποίας τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο, σύμφωνα με εικόνες και βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Στο Πανεπιστήμιο Επικοινωνίας στο Ναντζίνγκ, πλήθος φοιτητών ανάψαν τα κινητά τους τηλέφωνα και τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο με τον στίχο «Σηκωθείτε, όσοι αρνείστε να γίνετε σκλάβοι». Φώναζαν: «Δέκα χιλιάδες χρόνια στο λαό. Οι νεκροί ας αναπαυθούν εν ειρήνη!».
Στο Πανεπιστήμιο Πολιτικών Επιστημών και Δικαίου, φοιτητής φαίνεται σε βίντεο να κρατά πλακάτ αναφερόμενος στις τραγωδίες που συνέβησαν λόγω των περιορισμών της Covid: «Ήμουν ανάμεσα σε εκείνους που περπάτησαν εκατοντάδες χιλιόμετρα [για να ξεφύγουν], ήμουν το άτομο που πήδηξε μέχρι θανάτου, ήμουν το άτομο που παγιδεύτηκε στη φωτιά - αν δεν ήμουν αυτοί οι άνθρωποι, ο επόμενος θα είμαι εγώ. Ήμουν στο λεωφορείο που αναποδογύρισε... Ήμουν ανάμεσα σε εκείνους που περπάτησαν εκατοντάδες χιλιόμετρα [για να ξεφύγουν], ήμουν το άτομο που πήδηξε μέχρι θανάτου, ήμουν το άτομο που παγιδεύτηκε στη φωτιά - αν δεν ήμουν αυτοί οι άνθρωποι, ο επόμενος θα είμαι εγώ».
Amazing photos coming from the Communication University of China, Nanjing, where students are protesting, making their voices heard at a time of growing unrest in light of zero Covid, following the Urumqi fire. pic.twitter.com/uFp7ZeboQL
— Manya Koetse (@manyapan) November 26, 2022
Σύμφωνα με βίντεο που μοιράστηκαν στο διαδίκτυο, οι διαδηλωτές φώναζαν: «Αυτή δεν είναι φυσιολογική ζωή, έχουμε βαρεθεί. Η ζωή μας δεν ήταν έτσι πριν».
NOW - People tear down barricades in #Wuhan. Anti-lockdown protests are spreading to more and more cities in China.pic.twitter.com/BpIfRCZ07Q
— Disclose.tv (@disclosetv) November 27, 2022
Στη Σαγκάη, το μήνυμα «Μην μένετε σιωπηλοί» γράφτηκε με σπρέι σε μια κόκκινη διαφημιστική πινακίδα για τον εορτασμό της 70ής επετείου του Πανεπιστημίου Πολιτικής Επιστήμης και Δικαίου της Ανατολικής Κίνας.
Στην Ακαδημία Κινηματογράφου του Qingdao στην ανατολική Κίνα, ένα κομμάτι χαρτί κολλημένο στην είσοδο έγραφε: «Θρήνος για τα θύματα της πυρκαγιάς της 24ης Νοεμβρίου. Μην αδιαφορείτε. Μην μένετε σιωπηλοί. Μην ξεχνάτε»..
Κατάθλιψη, αδυναμία, οργή
Η Βικτόρια Λι έχει βιώσει αρκετά lockdown από τότε που η Covid εμφανίστηκε στην Κίνα πριν από σχεδόν τρία χρόνια. Το γεγονός ότι ήταν φυλακισμένη στο ίδιο της το σπίτι στο Πεκίνο την έκανε να αισθάνεται κατάθλιψη, αδυναμία και θυμό.
«Κλεισμένη στο σπίτι, με την πόρτα μου σφραγισμένη, δεν είχα κανένα κίνητρο να κάνω το οτιδήποτε. Δεν ήθελα να δουλέψω, δεν ήθελα να μελετήσω. Μερικές φορές ξάπλωνα στο κρεβάτι μου και έκλαιγα» περιγράφει στη βρετανική κυριακάτικη εφημερίδα Οbserver η Λι.
Η Λι, το όνομα της οποίας η εφημερίδα έχει αλλάξει για να την προστατεύσει, περιγράφει πως ακόμη και όταν το Πεκίνο δεν βρισκόταν σε lockdown, τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας των κινεζικών Αρχών επηρέαζαν δραματικά τη ζωή της.
Δεν μπορούσε να μπει σε δημόσιους χώρους -μεταξύ των οποίων και αγορές και καταστήματα- για ένα μήνα αφότου νόσησε συνάδελφός αλλά ούτε και να πάει στο γραφείο.
Αφού ένας συνάδελφός της βρέθηκε θετικός, η Λι θεωρήθηκε στενή επαφή και έχασε τον πράσινο κωδικό υγείας της για ένα μήνα, πράγμα που σήμαινε ότι της απαγορεύτηκε η είσοδος σε δημόσιους χώρους. «Δεν μπορούσα να μπω στις αγορές ή στα καταστήματα. Δεν μπορούσα να πάω στο γραφείο», δήλωσε. «Αυτό επηρέασε και τη δουλειά μου - οι δουλειές ήταν κακές και το αφεντικό μου έγινε οξύθυμο". Λαχταρώντας μια φυσιολογική ζωή, η Li υπέβαλε πρόσφατα αίτηση μετανάστευσης στον Καναδά.
Καθώς η σιδερόφρακτη πολιτική "δυναμικής μηδενικής κυκλοφορίας" του Πεκίνου ετοιμάζεται να εισέλθει στον τρίτο χρόνο της, η Li είναι μία από τα εκατομμύρια άτομα σε όλη την Κίνα που έχουν φτάσει στο τέλος της υπομονής τους
Τα σπάνια ξεσπάσματα δημόσιας οργής που εμφανίστηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες είναι τα πιο ορατά σημάδια της βαθιά ριζωμένης απογοήτευσης και του σκεπτικισμού για τα ατελείωτα λουκέτα, τις μαζικές δοκιμές και τις καραντίνες που υπέστησαν πρόσφατα οι Κινέζοι.
Κύμα πολιτικής ανυπακοής
Ένα κύμα πολιτικής ανυπακοής φαίνεται να εξαπλώνεται στην Κίνα καθώς οι διαμαρτυρίες φτάνουν σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί ποτέ στη χώρα από τότε που ο Σι Τζινπίνγκ ανέλαβε την εξουσία πριν από μια δεκαετία.
Φωτογραφίες και βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνουν το γύρου του Διαδικτύου δείχνοντας τις αντιδράσεις σε πολλές και διαφορετικές περιοχές της Κίνας. Πολλές από τις εικόνες μάλιστα αφαιρούνται τάχιστα από τις κινέζικες Αρχές, αλλά πολλές συνεχίζουν να κυκλοφορούν στο Twitter - ένα από τα μέσα που έχουν μπλοκαριστεί στην Κίνα.
Η σπίθα που άναψε τη φωτιά των διαδηλώσεων ήταν η φονική πυρκαγιά της περασμένης Πέμπτης στην επαρχία Σιντζιάνγκ της βορειοδυτικής Κίνας που στοίχισε τη ζωή σε 10 ανθρώπους. Πολλοί πιστεύουν ότι έχασαν τη ζωή τους επειδή δεν μπόρεσαν να διαφύγουν λόγω των περιορισμών του Κόβιντ - ισχυρισμό που αρνήθηκε η τοπική κυβέρνηση.
«Η ελευθερία θα επικρατήσει»
Φοιτητές του πανεπιστήμιο Tsinghua του Πεκίνου βγήκαν στους δρόμους φωνάζοντας «η ελευθερία θα επικρατήσει» και ζητώντας τον τερματισμό των lockdown. Tην ίδια ώρα, διαδηλωτές ξαναβγήκαν για δεύτερη ημέρα στους δρόμους της Σαγκάης καταστρέφοντας τα οδοφράγματα που έχουν στηθεί από την πανδημία στη Γουχάν.
Μάλιστα το βράδυ του Σαββάτου και ενώ το οργισμένο πλήθος διαδήλωνε στη Σανγκάη κάποιοι άρχισαν να φωνάζουν «Κάτω το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, κάτω ο Σι Τζινπίνγκ, ελευθερία στο Ουρούμτσι», σε μια σπάνια δημόσια αποδοκιμασία της κινεζικής κυβέρνησης, σύμφωνα με μαρτυρίες που μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. Οι Κινέζοι συνήθως απέχουν από το να επικρίνουν δημόσια το κόμμα και τους ηγέτες του από φόβο για αντίποινα.
Κάποιοι άλλοι καταγράφηκαν να φωνάζουν: «Όχι τεστ PCR, θέλουμε ελευθερία!» και ακολούθησαν επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις «Ελευθερία! Ελευθερία!».
Σύμφωνα με φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ένα σημείωμα κολλημένο σε έναν φανοστάτη στην οδό Middle Urumqi, αναφέρει: «Στους φίλους μας στο Ουρούμτσι: Σας αγαπώ όπως αγαπώ αυτόν τον δρόμο, όπως αγαπώ την οικογένειά μου. 26 Νοεμβρίου 22».
Άλλες φωτογραφίες δείχνουν μια αγρυπνία με κεριά μπροστά από ένα συγκρότημα πολυτελών διαμερισμάτων στον ίδιο δρόμο, ανάμεσα σε μια θάλασσα από λευκά κεριά, με μια χαρτονένια επιγραφή που γράφει: «Ουρούμτσι 24 Νοεμβρίου. Ας αναπαυθούν εν ειρήνη όσοι πέθαναν».
Έρχεται χαλάρωση;
Όπως γράφει ο Guardian, η κυβέρνηση της Κίνας ανακοίνωσε στις 11 Νοεμβρίου ότι θα μειώσει το χρόνο καραντίνας και θα χαλαρώσει ορισμένους περιορισμούς. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι ο «πόλεμος» κατά της πανδημίας θα συνεχιστεί, εγείροντας ερωτήματα για το πώς μπορούν να ισχύουν παράλληλα και οι δύο αυτές «οδηγίες».
Αναλυτές εκτιμούν ότι παρά τις επίσημες δηλώσεις της κυβέρνησης, τα μέτρα για την «εξάλειψη» της Covid δύσκολα θα χαλαρώσουν. Επιπλέον εκτιμούν ότι το επόμενο διάστημα οι διαμαρτυρίες θα κλιμακωθούν χωρίς ωστόσο να αποτελέσουν σοβαρή απειλή για την κυβέρνηση.
Ο καθηγητής Πολυτεχνείου του Χονγκ Κονγκ, Chung Kim-wah, τόνισε ότι αν και οι διαμαρτυρίες εξαπλώνονται, είναι απίθανο να απειλήσουν την κυβέρνηση που θα προσπαθήσει να κατευνάσει αλλά και να καταστείλει τη δυσαρέσκεια.
«Θα πρέπει να παρατηρήσουμε αν τα συνθήματα κατά του Σι θα εξαπλωθούν. Βέβαια, ο κινέζος πρόεδρος θα μπορούσε να μεταθέσει την ευθύνη στις τοπικές αρχές, υποστηρίζονται ότι οι τοπικές κυβερνήσεις είναι αυτές που έχουν επιβάλλει υπερβολικούς περιορισμούς όσο αφορά τον covid».
- Κιβωτός του Κόσμου: «Φύλλο και φτερό» κάνουν τα οικονομικά της ΜΚΟ οι Αρχές - Βρέθηκαν τρία ακίνητα στον Βόλο
- Η πολιτική μηδενικής ανοχής εξοργίζει τους Κινέζους - Εξαπλώνεται η δυσαρέσκεια και ξεσπούν ιστορικές διαμαρτυρίες
- Fast fashion: Ο πλανήτης «πνίγεται» από τα απόβλητα και η παραδοσιακή κλωστοϋφαντουργία στραγγαλίζεται - Τι αλλάζει από το 2024
- Πλειστηριασμοί: Αρχές 2023 κληρώνει στην Ολομέλεια του ΑΠ για γκάζι ή φρένο στους servicers
- Gen Z vs Millennials: Γιατί τα νέα ζευγάρια συγκατοικούν πολύ πιο εύκολα;
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr