«Συγκινητική η εικόνα Δένδια - Τσαβούσογλου»: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκφράζει ικανοποίηση για την αλλαγή κλίματος
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Ικανοποίηση εκφράζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την άμεση βοήθεια που απέστειλε η Ελλάδα στην Τουρκία μετά τους φονικούς σεισμούς, με την αρμόδια για θέματα Ευρώπης υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κάρεν Ντόνφριντ να αναφέρει πως βρήκε συγκινητική την εικόνα του Νίκου Δένδια να βλέπει μαζί με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου τις εικόνες καταστροφή που προκάλεσε ο Εγκέλαδος.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη βοήθεια της Ελλάδας στην Τουρκία αλλά και την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στις σεισμόπληκτες περιοχές, η Κάρεν Ντόνφριντ αναφέρθηκε στον ρόλο των δύο νατοϊκών συμμάχων, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν οι σχέσεις των δύο χωρών να βρίσκονται στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.
«Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι και οι δύο πολύτιμοι σύμμαχοι των ΗΠΑ. Και ξέρετε ότι οι ΗΠΑ έχουν επίσης παρουσία στο Αιγαίο. Έτσι, μας ενδιαφέρει πάντα να διασφαλίσουμε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων μας είναι όσο πιο δυνατές μπορούν να είναι. Και νομίζω ότι και οι δύο χώρες έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της Ουκρανίας ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα».
Υπό αυτό το πρίσμα, η Αμερικανίδα ΥΦΕΞ είπε ότι βρήκε συγκινητική την εικόνα του Νίκου Δένδια να βλέπει μαζί με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου την απίστευτη καταστροφή που προκάλεσε ο σεισμός στην Τουρκία.
«Νομίζω ότι θύμισε σε όλους μας τις κοινές αξίες του ανθρωπισμού και νομίζω ότι αυτό είναι πραγματικά το ζητούμενο αυτή τη στιγμή. Για αυτό υπάρχουν οι σύμμαχοι, για αυτό υπάρχουν οι φίλοι. Όταν κάποιος από εμάς έχει πρόβλημα, οι υπόλοιποι πηγαίνουμε και κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να βοηθήσουμε».
Νωρίτερα, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε εκφράσει την ικανοποίηση της αμερικανικής πλευράς για τη στάση της Ελλάδας, λέγοντας: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλωσορίζουν την ταχύτατη ανθρωπιστική στήριξη της Ελλάδας προς τη γειτονική Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της ανθρωπιστικής βοήθειας και του έργου των σωστικών συνεργείων. Χαιρετίζουμε επίσης την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης προς την ηγεσία και τον λαό της Τουρκίας για την αντιμετώπιση αυτής της τραγωδίας που αποτυπώνει τον ανθρωπισμό και την κοινή ανάγκη για αλληλεγγύη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται να υποστηρίξουν τον λαό της Τουρκίας και της Συρίας και ενθαρρύνουμε τη συνεχή υποστήριξη από τους στενούς διεθνείς εταίρους και συμμάχους μας όπως η Ελλάδα, και άλλους που βρίσκονται σε θέση να βοηθήσουν».
Η ελληνική βοήθεια στην Τουρκία και η θερμή ανταπόκριση
Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που έσπευσε να βοηθήσει τη σεισμόπληκτη Τουρκία, στέλνοντας διασώστες της ΕΜΑΚ, ενώ στη χώρα έσπευσε και επίλεκτη διασωστική ομάδα της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.
Αρχικά η υποδοχή, έπειτα η αντιμετώπιση και στο τέλος το «ευχαριστώ» ήταν ιδιαίτερα θερμά από τους Τούρκους πολίτες, τους Τούρκους διασώστες, τους Σύρους κατοίκους και γενικότερα όσων βρέθηκαν στα συντρίμμια.
Η ελληνική αποστολή προχώρησε σε αρκετές διασώσεις και ολονύχτιες μάχες στα ερείπια. Χαρακτηριστική, η περίπτωση Ελληνίδας αθλήτριας που αγνοείτο στην Αντιόχεια και -κατά παρέκκλιση- η ΕΜΑΚ παρέμεινε όλο το βράδυ στο σημείο, αναζητώντας τη.
Μάλιστα, «ευχαριστώ» στους Έλληνες έχουν πει και τουρκικά ΜΜΕ, που προηγουμένως εκτόξευαν πυρά κατά της Ελλάδας.
Για παράδειγμα, η εφημερίδα Sabah έγραψε: «Δεν θα σας ξεχάσουμε ποτέ», προσθέτοντας ότι οι ομάδες έρευνας και διάσωσης λαμβάνουν υποδοχή «ηρώων» κατά την άφιξη τους στις χώρες τους.
Για την Ελλάδα αναφέρει πως «ήταν μία από τις χώρες που προσέτρεξε να βοηθήσει την Τουρκία από την πρώτη στιγμή του διπλού σεισμού» και ότι η ΕΜΑΚ επέστρεψε από την Τουρκία «εν μέσω επευφημιών στο ''Ελευθέριος Βενιζέλος"».
Η συνάντηση Δένδια - Τσαβούσογλου
Από την αρχή της τραγωδίας οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έπαψαν -τουλάχιστον μέχρι τώρα- να είναι τόσο τεταμένες.
Χαρακτηριστική η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία. Από την Αντιόχεια, όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οι δύο υπουργοί έδωσαν κοινή γραμμή. Συμφώνησαν ότι δεν θα έπρεπε να «χρειάζεται» μια τραγωδία για εξομάλυνση των σχέσεων.
«Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά για την επίσκεψη που πραγματοποιεί ο Νίκος Δένδιας. Η σημερινή του παρουσία δείχνει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού στους Τούρκους», είχε πει αρχικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Έπειτα, είχε προσθέσει: «Η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες χώρες που επικοινώνησαν μετά τον σεισμό. Αμέσως έστειλαν σωστικά συνεργεία και αεροσκάφη με βοήθεια (...)».
Έπειτα, είχε τονίσει: «Ένας άλλος φίλος μας από την Ελλάδα, ο κ. Στυλιανίδης ήρθε και εκείνος (...). Πριν από λίγο επισκεφτήκαμε την αποστολή της ΕΜΑΚ. Προσπαθήσανε επτά μέρες, 24 ώρες και κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες».
«Παρακολουθήσαμε ότι μετά τη διάσωση της κάθε ζωής, του κάθε ανθρώπου, χάρηκαν όλοι οι Έλληνες. Οι σχέσεις καλής γειτονίας φαίνονται σε τέτοιες δύσκολες μέρες. Και το 1999 σε έναν μήνα και οι δύο χώρες είχαν πληγεί από σεισμούς. Πρώτα έτρεξε η Ελλάδα και μετά πήγαμε εμείς», υπογράμμισε επίσης.
«Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον κ. Δένδια, την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό», είχε καταλήγει ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Από πλευράς του, ο Νίκος Δένδιας είχε υπογραμμίσει πως «δεν χρειάζονται τέτοιες καταστροφές για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας».
Ειδικότερα, ο κ. Δένδιας είχε αναφέρει ότι η προσπάθεια της Ελλάδας να βοηθήσει τον τουρκικό λαό να ξεπεράσει αυτό το μεγάλο πλήγμα δεν σταματά εδώ, καθώς με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει την Τουρκία είτε σε διμερές επίπεδο είτε στο πλαίσιο συμμετοχής της στην ΕΕ.
Ο υπουργός Εξωτερικών είχε εκφράσει, επίσης, τα συλλυπητήρια τόσο της κυβέρνησης Μητσοτάκη όσο και του ελληνικού λαού για τις χιλιάδες απώλειες από τους δύο σεισμούς.
Επιπλέον, ευχαρίστησε τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τα θερμά του λόγια «για το έργο της ελληνικής αποστολής αλλά και για την παρουσία μας εδώ. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για τις ζωές που διασώθηκαν τόσο από την ΕΜΑΚ και τους Ευρωπαίους διασώστες, Αυστριακούς Ολλανδούς και Ισλανδούς, 205 ανθρώπινες ζωές».
«Πέρα από αυτό να προσυπρογράψω αυτό που είπε ο Μεβλούτ ότι δεν χρειάζονται φυσικές καταστροφές για να βελτιώσουμε τις διμερείς μας σχέσεις. Να δηλώσω την υπερηφάνεια για Έλληνες διασώστες γιατί αυτή τη δύσκολη ώρα βοήθησαν τον τουρκικό λαό», είχε επισημάνει στο τέλος.
- Αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές: Η κρισιμότητα της πρώτης κάλπης και το ερώτημα της δεύτερης αναμέτρησης
- Πώς ο σεισμός αύξησε την οργή των Τούρκων κατά του Ερντογάν, τι λένε για τους Έλληνες
- Πρωτοφανές αλαλούμ με τους δασικούς χάρτες: Χιλιάδες οι αντιρρήσεις, απλήρωτα τα μέλη των Επιτροπών Εξέτασης
- Αγορά μπύρας: Διψήφια ανάπτυξη το 2022 - Νέες ανατιμήσεις έως 15% το 2023
- Αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί: Γυναίκες ενός κατώτερου θεού; Διαμαρτυρίες για τις άδειες εγκυμοσύνης
Η Μέρκελ... επιστρέφει με τα απομνημονεύματά της - Αναφορές και στην Ελλάδα του 2015
Ρεύμα: Έρχεται νέος φόρος για τις επιδοτήσεις του χειμώνα - Δίχτυ προστασίας και στις επιχειρήσεις
Φαρμακονήσι: Εντοπίστηκαν 19 μετανάστες - Αναζητείται ένα άτομο στη θάλασσα
Το τελευταίο «αντίο» στον Δημήτρη Σούρα - Πλήθος κόσμου στην κηδεία του ψυχιάτρου
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr