Ενυδρείο στη Φλόριντα απελευθερώνει φάλαινα όρκα 2 τόνων έπειτα από 50 χρόνια αιχμαλωσίας
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Ενυδρείο στη Φλόριντα κατέληξε σε συμφωνία με υποστηρικτές της προστασίας των ζώων για την απελευθέρωση της Λολίτα, μιας φάλαινας-δολοφόνου βάρους 2.268 κιλών που κρατούνταν σε αιχμαλωσία για περισσότερο από μισό αιώνα, δήλωσαν αξιωματούχοι την Πέμπτη.
Το Seaquarium του Μαϊάμι δήλωσε ότι κατέληξε σε «δεσμευτική συμφωνία» με τους μη κερδοσκοπικούς «Φίλους της Λολίτα» για την επιστροφή της φάλαινας, η οποία αποσύρθηκε πρόσφατα από τις παραστάσεις, σε ένα ωκεάνιο περιβάλλον στον βορειοδυτικό Ειρηνικό εντός δύο ετών.
Η Λολίτα, μια 57χρονη όρκα που αιχμαλωτίστηκε το 1970 σε έναν όρμο στα ανοικτά του Σιάτλ, είναι επίσης γνωστή ως Τόκι, ένα όνομα που αποτελεί συντομογραφία του ινδιάνικου ονόματος της φάλαινας Tokitae, όπως αναφέρει η Miami Herald. Το σχέδιο επιστροφής της Λολίτα στο φυσικό της περιβάλλον απαιτεί ομοσπονδιακή έγκριση, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Σύμφωνα με το Reuters, η διαδικασία για να επιστρέψει η Λολίτα στα «πάτρια νερά» της προετοιμαζόταν για χρόνια, αρχής γενομένης από τη μεταβίβαση της ιδιοκτησίας του ενυδρείου στην εταιρεία The Dolphin Co, δήλωσε η δήμαρχος της κομητείας Μαϊάμι-Ντέιντ, Ντανιέλα Λεβίν Κάβα, σε συνέντευξη Τύπου. Η εταιρεία συνεργάστηκε αργότερα με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση για την παροχή ιατρικής περίθαλψης στη φάλαινα.
Ο προηγούμενος ιδιοκτήτης του Seaquarium, η SeaWorld Entertainment Inc, απέσυρε σταδιακά τις παραστάσεις φαλαινών δολοφόνων το 2016. Η Λολίτα, που κάποτε αποτελούσε κορυφαία ατραξιόν στο Seaquarium, αποσύρθηκε από τις παραστάσεις τον Μάρτιο του 2022, αφού άλλαξε χέρια η διοίκηση.
«Η εξεύρεση ενός καλύτερου μέλλοντος για τη Λολίτα είναι ένας από τους λόγους που μας ώθησαν να αποκτήσουμε το Miami Seaquarium», ανέφερε σε δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της The Dolphin Co, Εντουάρντο Άλμπορ.
Η προσπάθεια για την απελευθέρωση της Λολίτα απέκτησε δυναμική μετά το ντοκιμαντέρ «Blackfish» του 2013 που ανέδειξε την αιχμαλωσία των ορκών.
Οι υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των ζώων αγωνίζονταν επί χρόνια ανεπιτυχώς στα δικαστήρια για να πετύχουν την ελευθερία της Λολίτα, αφού η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας πρόσθεσε τις όρκες στον κατάλογο των απειλούμενων ειδών το 2015.
Οι φάλαινες δολοφόνοι είναι άκρως κοινωνικά θηλαστικά που δεν έχουν φυσικούς θηρευτές και μπορούν να ζήσουν έως και 80 χρόνια.
- Όσα ισχυρίζονται οι κατηγορούμενοι για τρομοκρατικό χτύπημα στου Ψυρρή - Το «καθεστώς απειλών» και τα οικονομικά κίνητρα
- Εκλογές 2023: Επιχείρηση συσπείρωσης του δεξιού κοινού - Ποια ατζέντα προτάσσει η κυβέρνηση για να αποφύγει την… χαλαρή ψήφο
- Στο στόχαστρο Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και Εισαγγελίας εταιρείες που πουλάνε εργασίες έναντι αδρής αμοιβής
- Ένας από τους μεγαλύτερους ψεύτες του κόσμου: Εξαπάτησε την ολλανδική κυβέρνηση, έκανε τον Ναζί Γκέρινγκ να κλάψει και τον ζωγράφο - θρύλο Βερμέερ να τον ζηλέψει…
- Π. Γκεζερλής-Convert Group: Aνάπτυξη 6,7% στο e-grocery, αλλά λόγω ανατιμήσεων
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr