Εξοπλιστικός πυρετός στην Αυστραλία: Η μεγαλύτερη στρατιωτική αναβάθμιση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο - Θωρακίζεται με το βλέμμα στην Κίνα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Η Αυστραλία παρουσίασε μια ριζική αναμόρφωση των αμυντικών της δαπανών, η οποία χαρακτηρίζεται ως η σημαντικότερη αναθεώρηση της στρατιωτικής της ετοιμότητας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, δίνοντας έμφαση στις ικανότητες κρούσης μεγάλου βεληνεκούς και στην κατασκευή πυρομαχικών στο εσωτερικό της χώρας.
Παρουσιάζοντας την Αμυντική Στρατηγική Αναθεώρηση στην Καμπέρα, ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζε δήλωσε ότι η στρατηγική της κυβέρνησής του έχει σχεδιαστεί για να καταστήσει την Αυστραλία πιο αυτοδύναμη, πιο προετοιμασμένη και πιο ασφαλή.
«Δεν μπορούμε να επαναπαυθούμε σε παλιές παραδοχές. Πρέπει να οικοδομήσουμε και να ενισχύσουμε την ασφάλειά μας επιδιώκοντας να διαμορφώσουμε το μέλλον αντί να περιμένουμε το μέλλον να διαμορφώσει εμάς», δήλωσε ο Αλμπανέζε.
Η επανεξέταση αφορούσε δισεκατομμύρια δολάρια που δεσμεύτηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση και επανεκτίμησε την αξία τους σε σχέση με τις αντιληπτές απειλές, μεταξύ άλλων από μια όλο και πιο μυώδη Κίνα υπό τον ηγέτη Σι Τζινπίνγκ.
Αν και η μη διαβαθμισμένη έκδοση της έκθεσης δεν περιελάμβανε εμπιστευτικές εκτιμήσεις για συγκεκριμένες απειλές, σημείωνε ότι ο μεγαλύτερος αμυντικός σύμμαχος της Αυστραλίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες, «δεν είναι πλέον ο μονοπολικός ηγέτης του Ινδο-Ειρηνικού».
«Η διεκδίκηση της κυριαρχίας της Κίνας επί της Θάλασσας της Νότιας Κίνας απειλεί την παγκόσμια τάξη που βασίζεται σε κανόνες στον Ινδο-Ειρηνικό με τρόπο που επηρεάζει αρνητικά τα εθνικά συμφέροντα της Αυστραλίας», ανέφερε η επισκόπηση.
Το υψηλότερο επίπεδο στρατηγικού κινδύνου που αντιμετωπίζει σήμερα η Αυστραλία είναι η προοπτική μιας μείζονος σύγκρουσης στην περιοχή, προστίθεται στην ανασκόπηση, η οποία προτείνει μια στρατηγική μεγαλύτερης αυτάρκειας σε συνδυασμό με ισχυρότερες σχέσεις με τους συμμάχους της και τις βασικές δυνάμεις στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας και της Ινδίας.
Η απόσταση και η «εποχή των πυραύλων»
Για δεκαετίες, η απόσταση της Αυστραλίας ευνοούσε την υπόθεση ότι οποιαδήποτε επίθεση θα γινόταν με 10ωρη προειδοποίηση. Τώρα, οι χώρες είναι σε θέση να «προβάλλουν μαχητική ισχύ» μέσω επιθέσεων σε οδούς εφοδιασμού και κυβερνοπολέμου, αναφέρει η αναθεώρηση.
«Η άνοδος της "εποχής των πυραύλων" στον σύγχρονο πόλεμο... έχει μειώσει ριζικά τα γεωγραφικά οφέλη της Αυστραλίας (και) την άνεση της απόστασης», αναφέρει η έκθεση.
Επιπλέον, η πανδημία Covid-19 είχε εκθέσει την ευπάθεια της Αυστραλίας στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, δήλωσε ο Αλμπανέζε στους δημοσιογράφους, πράγμα που σημαίνει ότι ήταν απαραίτητο για τη χώρα να γίνει πιο αυτάρκης.
«Πρέπει να έχουμε μεγαλύτερο έλεγχο της εθνικής μας κυριαρχίας. Έτσι, όχι μόνο η παραγωγή πραγμάτων στην Αυστραλία, είναι καλή για τις θέσεις εργασίας και την οικονομία μας, αλλά υπάρχει και ζήτημα εθνικής ασφάλειας», είπε.
Ο υπουργός Άμυνας Ρίτσαρντ Μαρλς δήλωσε ότι η αμυντική στάση που εξυπηρετούσε καλά την Αυστραλία επί δεκαετίες «δεν είναι πλέον κατάλληλη για το σκοπό της» και ότι η αναθεώρηση αναδιατυπώνει την αποστολή της Αυστραλιανής Δύναμης Άμυνας (ADF).
Όπως μεταδίδει το CNN νέος επαναπροσδιορισμένος σκοπός της είναι η υπεράσπιση του έθνους, η προβολή ισχύος στις βόρειες προσεγγίσεις της και η διατήρηση της παγκόσμιας τάξης που βασίζεται σε κανόνες με τους συμμάχους της, δήλωσε ο Marles.
Η αναθεώρηση συνέστησε στην Αυστραλία να υιοθετήσει μια «στρατηγική άρνησης», η οποία ορίζεται ως «μια αμυντική προσέγγιση που έχει σχεδιαστεί για να εμποδίσει έναν αντίπαλο να επιτύχει τον στόχο του να εξαναγκάσει κράτη μέσω της βίας ή της απειλής χρήσης βίας για την επίτευξη κυριαρχίας».
Για τον σκοπό αυτό, η επανεξέταση συνέστησε έξι προτεραιότητες, ξεκινώντας με την ανάπτυξη ενός προγράμματος πυρηνικών υποβρυχίων, το οποίο είχε ήδη ανακοινωθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας AUKUS με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Συνιστά επίσης την επιτάχυνση της απόκτησης πυραύλων κρούσης μεγάλου βεληνεκούς και την κατασκευή πυρομαχικών εντός της Αυστραλίας. Η χώρα θέλει επίσης να βελτιώσει την αμυντική της συνεργασία με τους περιφερειακούς γείτονες, ιδίως στον Ειρηνικό.
Στις τεχνικές απαιτήσεις περιλαμβάνεται η ανάγκη αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών F-35A Joint Strike Fighter και F/A-18F Super Hornet, ώστε να λειτουργούν πυραυλικά συστήματα αντιπλοϊκών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς. Χρειάζεται επίσης μια επείγουσα εκστρατεία προσλήψεων για την ενίσχυση του εργατικού δυναμικού των ADF, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των εργαζομένων στα ναυπηγεία για την επέκταση της δύναμης των υποβρυχίων.
Αλλαγή προτεραιοτήτων και περικοπές
Η αναδιάταξη των προτεραιοτήτων σημαίνει ότι η χρηματοδότηση ορισμένων προγραμμάτων θα περικοπεί.
Για παράδειγμα, τα σχέδια για την αγορά 450 οχημάτων μάχης πεζικού μειώθηκαν σε μόλις 129. Τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν θα δαπανηθούν για περισσότερα πυραυλικά συστήματα HIMARS, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί με θανατηφόρο αποτέλεσμα στην Ουκρανία, και αποβατικά σκάφη, για να αποκτήσει ο στρατός μεγαλύτερη κινητικότητα.
Τα οχήματα μάχης πεζικού επρόκειτο να προμηθεύονται είτε από την Hanwha Defense Australia είτε από την Rheinmetall Defence Australia, τους δύο επικρατέστερους διαγωνισμούς που αποτελούν αυστραλιανούς βραχίονες νοτιοκορεατικών και γερμανικών εταιρειών. Η κυβέρνηση έχει ήδη συνομιλήσει με τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών, δήλωσε ο υπουργός Αμυντικής Βιομηχανίας Pat Conroy.
«Μια ικανότητα οχημάτων μάχης πεζικού αποτελεί σημαντικό μέρος ενός σύγχρονου αυστραλιανού στρατού. Αλλά χρειαζόμαστε επίσης την ικανότητα να τα αναπτύσσουμε και γι' αυτό επενδύουμε σε αποβατικά σκάφη μεσαίου και βαρέως τύπου και επενδύουμε επίσης σε μια αλλαγή γενιάς στην κρούση μεγάλου βεληνεκούς για τον αυστραλιανό στρατό», δήλωσε ο Conroy.
Προηγούμενες αλλαγές στα σχέδια αμυντικών προμηθειών της Αυστραλίας έχουν εξοργίσει τους συμμάχους, ιδίως τη Γαλλία, η οποία εξαγριώθηκε για την ακύρωση από την προηγούμενη κυβέρνηση μιας συμφωνίας υποβρυχίων αξίας 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων (60 δισεκατομμυρίων δολαρίων) υπέρ του προγράμματος AUKUS.
Αυτή η κυβέρνηση έχει ορκιστεί να είναι πιο ευέλικτη στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τα αμυντικά έργα, εξορθολογίζοντας εκείνα που θεωρούνται πιο σημαντικά από στρατηγικής άποψης. Η αναθεώρηση επεσήμανε την ανάγκη η αυστραλιανή κυβέρνηση να «εγκαταλείψει την επιδίωξη της τέλειας λύσης».
«Η επιδίωξη της τέλειας λύσης συχνά γίνεται εις βάρος του χρόνου. Υπάρχει ένα κόστος ευκαιρίας και ένα κόστος δυνατοτήτων που συνδέεται με αυτό. Πρέπει λοιπόν να επαναφέρουμε την ισορροπία», δήλωσε ο Marles.
- Εκλογές 2023: Τι θα γίνει με το debate; Ο «πόλεμος» ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ, η απάντηση του ΠΑΣΟΚ και στο βάθος οι εταιρείες δημοσκοπήσεων
- Πόσες παρενέργειες και θάνατοι από τα εμβόλια κορονοϊού δηλώθηκαν στον ΕΟΦ το 2022 - Ποιο φύλο και ηλικία ήταν ευάλωτα
- Φίλαθλοι της Μπεσίκτας στο γήπεδο της Τούμπας: «Δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα οι δύο λαοί-Όνειρό μας να δούμε ματς του ΠΑΟΚ»
- Παρέμβαση Αρείου Πάγου για τον παιδεραστή του Ρεθύμνου, Νίκο Σειραγάκη - Αναιρεί το βούλευμα αποφυλάκισης του
- Moody's: Μεγαλύτερη η προστασία των καταθετών στην ΕΕ με τις νέες προτάσεις της Κομισιόν
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr