Κόντρα στα ταμπού και αψηφώντας την τιμωρία: Σιίτης κληρικός στο Ιράν φροντίζει αδέσποτα σκυλάκια - Η έκκλησή του στη Δύση
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Είναι σπάνιο στις μέρες μας ένας κληρικός με τουρμπάνι στο Ιράν να κερδίζει μεγάλο αριθμό ακόλουθων στο Instagram, αλλά ο Sayed Mahdi Tabatabaei το κατάφερε, διασώζοντας αδέσποτα σκυλάκια και πηγαίνοντας κόντρα στα ταμπού της περιοχής του.
Ο Tabatabaei γνωστοποιεί τακτικά -στους περισσότερους από 80.000 οπαδούς του- συγκινητικές ιστορίες κακοποιημένων και παραμελημένων σκύλων -αλλά και μερικών γατών- που έχει περιθάλψει στο καταφύγιό του. Οι νεαροί θαυμαστές του ζητούν ενημερώσεις για τις διασώσεις και στέλνουν ευχές στα εκατοντάδες σχόλια που λαμβάνει σχεδόν σε κάθε ανάρτηση.
Σε ορισμένα μέρη του μουσουλμανικού κόσμου, τα σκυλιά θεωρούνται μολυσμένα και οι άνθρωποι τα διώχνουν με φωνές, ξύλα και πέτρες, ενώ μερικές φορές τα πυροβολούν... Η κυρίαρχη θεοκρατία του Ιράν θεωρεί τη διατήρηση σκύλων ως κατοικίδιων ζώων ως ένδειξη δυτικής παρακμής και οι φανατισμένοι οπαδοί -ανά τα χρόνια- έχουν πιέσει για νόμους όπως η απαγόρευση της βόλτας σκύλων σε πάρκα.
Αλλά όλα αυτά δεν εμπόδισαν τον Tabatabaei από το να δημιουργήσει ένα καταφύγιο στην πόλη Qom -όπου βρίσκονται πολλά μεγάλα θρησκευτικά σχολεία και ναοί- όπου παίρνει αδέσποτα σκυλιά και τα φροντίζει ώστε να γίνουν καλά. Έχει καταφέρει έτσι να γίνει ένας απρόσμενος υποστηρικτής των δικαιωμάτων των ζώων σε μια κοινωνία βαθιά διχασμένη ως προς τον ρόλο της θρησκείας στη δημόσια ζωή, σύμφωνα με το Associated Press.
Το Ισλάμ απαγορεύει την κακοποίηση των ζώων και προωθεί τη σίτιση όσων έχουν ανάγκη. Σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, οι άνθρωποι βάζουν τροφή και νερό για τις αδέσποτες γάτες, που συχνά τις βλέπουν να περιφέρονται. Αλλά, στο Ιράν και σε άλλες χώρες, οι σκύλοι αποφεύγονται από πολλούς και οι τοπικές Αρχές τους πυροβολούν και τους δηλητηριάζουν.
Παρά την καταδίκη, συνεχίζει να προσφέρει
Ο Tabatabaei, ένας φιλόζωος που φοράει το σιιτικό μαύρο τουρμπάνι που σημαίνει πως είναι απόγονος του προφήτη Μωάμεθ του Ισλάμ, προσπαθεί να γεφυρώσει το χάσμα.
«Είναι αρκετά ενδιαφέρον και κάπως περίεργο γι' αυτούς να βλέπουν μια θρησκευόμενη προσωπικότητα να κάνει αυτά τα πράγματα», δήλωσε. «Τα βίντεό μου φαίνεται να αφήνουν καλή εντύπωση στους ανθρώπους. Λένε ότι νιώθουν ένα κύμα καλοσύνης, ειρήνης και φιλίας».
Αυτό τον έχει βάλει σε μπελάδες με άλλους κληρικούς. Όταν ήρθαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες που τον έδειχναν να φροντίζει σκύλους φορώντας το ιερατικό του ράσο, ένα θρησκευτικό δικαστήριο διέταξε την καθαίρεσή του το 2021. Η απόφαση αναστάλθηκε αργότερα, αλλά ο ίδιος παραμένει προσεκτικός. Αυτές τις μέρες ο Tabatabaei φοράει συνηθισμένα ρούχα ενώ φροντίζει τα σκυλιά στο Bamak Paradise, το καταφύγιο που ίδρυσε πριν δύο χρόνια.
«Αναλαμβάνουμε σκύλους με αναπηρίες που δεν μπορούν να επιβιώσουν στον δρόμο και δυσκολεύονται να βρουν οικογένεια», είπε. «Πολλά από αυτά είναι σκυλιά που έχω φροντίσει προσωπικά για να γίνουν υγιή. Μένουν εδώ μέχρι να αναρρώσουν πλήρως και να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους».
Βασίζεται σε δωρεές από φιλόζωους στο Ιράν και στο εξωτερικό.
Η έκκλησή του στη Δύση
Ωστόσο, καθώς πολλοί Ιρανοί αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα, δεν περισσεύουν πολλά για τους τριχωτούς φίλους του κληρικού.
«Απευθύνω έκκληση στις δυτικές κυβερνήσεις, ιδιαίτερα στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και σε άλλες που είναι σε θέση να επηρεάσουν την άρση των κυρώσεων, να εξετάσουν το ενδεχόμενο να κάνουν εξαιρέσεις για οργανώσεις όπως η δική μας που ασχολούνται με ανθρωπιστικές και ειρηνικές προσπάθειες», δήλωσε.
«Επιτρέποντάς μας να δημιουργήσουμε τραπεζικούς λογαριασμούς και επαληθεύοντας την ταυτότητά μας, θα μπορούσαμε να λαμβάνουμε βοήθεια από άτομα και φιλανθρωπικές οργανώσεις εκτός Ιράν χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις», πρόσθεσε.
Τέλος, εκφράζει την ελπίδα του για αλλαγές στο εσωτερικό του Ιράν -συγκεκριμένα, στην άρση της απαγόρευσης της βόλτας σκύλων σε πάρκα.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr