Συνάντηση Ερντογάν-Σίσι: Τι είπαν για τη Γάζα, την οικονομία και την Άμυνα
Την πρώτη επίσκεψη Τούρκου προέδρου στην Αίγυπτο έπειτα από 12 χρόνια πραγματοποίησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Την πρώτη επίσκεψη Τούρκου προέδρου στην Αίγυπτο έπειτα από 12 χρόνια πραγματοποίησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στο προεδρικό μέγαρο.
Σίσι: «Κατάπαυση του πυρός στη Γάζα»
«Ανοίγουμε μια νέα σελίδα μεταξύ των χωρών μας», είπε ο Σίσι και συνέχισε τονίζοντας: «ανυπομονώ να ανταποκριθώ στην πρόσκληση του προέδρου Ερντογάν να επισκεφθώ την Τουρκία τον ερχόμενο Απρίλιο. Μαζί με την Τουρκία, θα μετατρέψουμε άμεσα όλες τις σχέσεις στην περιοχή σε καλύτερες».
Για την κατάσταση στη Γάζα σημείωσε: «Η βοήθειά μας δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες. Συμφωνούμε με τον κ. Ερντογάν για την κατάπαυση του πυρός, τη σταθερότητα της Δυτικής Όχθης και την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους με βάση τα σύνορα του 1967 και πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».
«Η Αίγυπτος και η Τουρκία θα μπορέσουν να επιτύχουν πολύ καλά αποτελέσματα στη Γάζα, ενώνοντας τα χέρια τους», πρόσθεσε, ενώ αναφερόμενος στο εμπόριο είπε ότι «στόχος μας μας είναι να υλοποιήσουμε τον εμπορικό στόχο των 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων (με την Τουρκία) στο εγγύς μέλλον».
Ερντογάν: «Έχουμε κοινή ιστορία και πολιτισμό»
«Είμαι πολύ χαρούμενος που επιστρέφω στο Κάιρο μετά από πολύ καιρό - 12 χρόνια - μετά από την ευγενική πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας», είπε με τη σειρά το ο Ερντογάν προσθέτοντας ότι «έχουμε περισσότερα από χίλια χρόνια ιστορίας, κοινή ιστορία και πολιτισμό με την Αίγυπτο. Με τη δύναμη που αντλούμε από αυτή τη βαθιά ριζωμένη κληρονομιά, προσπαθούμε να ανεβάσουμε τις σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου στο επίπεδο που τους αξίζει».
Ο Ερντογάν προσκάλεσε τον Αιγύπτιο πρόεδρο Σίσι στην Τουρκία και δήλωσε ότι η επίσκεψη αυτή θα αποτελέσει νέα καμπή στις σχέσεις των δύο χωρών
«Το εμπόριο και η οικονομία είναι ο κινητήριος μοχλός της συνεργασίας μας. Στις σημερινές μας διαβουλεύσεις, συμφωνήσαμε να αυξήσουμε τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια σε σύντομο χρονικό διάστημα», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Η αμυντική βιομηχανία είναι ένας άλλος τομέας στον οποίο έχουμε πολύ σοβαρές δυνατότητες. Η Αίγυπτος πραγματοποιεί σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της άμυνας και αξιολογούμε επίσης τις δυνατότητες ανάπτυξης συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας με την ένωση ενώνοντας τις δυνάμεις μας με την Αίγυπτο», συνέχισε.
Νέα πυρά σε Νετανιάχου
«Η κυβέρνηση Νετανιάχου συνεχίζει απερίσκεπτα την πολιτική της κατοχής, της καταστροφής και της σφαγής παρά τις αντιδράσεις. Προτεραιότητά μας είναι η άμεση κήρυξη κατάπαυσης του πυρός και η απρόσκοπτη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα», είπε ο Ερντογάν.
«Ο ισλαμικός κόσμος, η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δεν πρέπει να επιτρέψουν μια τέτοια τρέλα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε γενοκτονία. Οι απόπειρες εκδίωξης του λαού της Γάζας από τα εδάφη του είναι άκυρες στα μάτια μας. Η απανθρωποποίηση της Γάζας είναι απαράδεκτη. Εκτιμούμε τη στάση της Αιγύπτου σε αυτό το ζήτημα», συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος.
Στη συνέχεια επεσήμανε ότι «ο ισλαμικός κόσμος και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν πρέπει να παραμείνουν σιωπηλοί μπροστά σε αυτή τη γενοκτονική σφαγή. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Αίγυπτο για την ανοικοδόμηση της Γάζας. Θα συνεχίσουμε να είμαστε σε συνεργασία και αλληλεγγύη με τους Αιγύπτιους αδελφούς και αδελφές μας για να σταματήσει η αιματοχυσία στη Γάζα. Είμαστε αποφασισμένοι να αυξήσουμε τις επαφές μας με την Αίγυπτο σε όλα τα επίπεδα για την εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μας».
Τι είπαν για τα περιφερειακά ζητήματα
«Κατά τη διάρκεια των συναντήσεών μας με τον κ. Πρόεδρο, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τα ζητήματα στη Λιβύη, το Σουδάν και τη Σομαλία. Υποστηρίζουμε πλήρως την ενότητα, την αλληλεγγύη, την εδαφική ακεραιότητα και την ειρήνη αυτών των τριών αδελφών χωρών», είπε επίσης ο Ερντογάν.
«Δεν θέλουμε ποτέ να δούμε συγκρούσεις, εντάσεις και κρίσεις ούτε στην Αφρική, ούτε στη Μέση Ανατολή, ούτε σε άλλα μέρη της καρδιάς μας. Για το σκοπό αυτό, είμαστε αποφασισμένοι να αυξήσουμε τις επαφές μας με την Αίγυπτο σε όλα τα επίπεδα για την εγκαθίδρυση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μας», συμπλήρωσε.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr