Γάζα: Αποτροπιασμός και εκκλήσεις για έρευνα για το μακελειό σε διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας
Η διεθνής κοινότητα ζητεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Η διεθνής κοινότητα ζητεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και έρευνα για τις ευθύνες για το λουτρό αίματος εν μέσω διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας. Τα πυρά των ισραηλινών στρατιωτών κατά αμάχων και το ποδοπάτημα που αυτά προκάλεσαν στο πλήθος στοίχισαν τη ζωή σε 115 ανθρώπους, σύμφωνα με τη Χαμάς.
Σε τραγική κατάσταση οι άμαχοι
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανήγγειλε χθες Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν «τις προσεχείς ημέρες» σε αεροπορικές ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, όπου 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι, η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού, απειλούνται από λιμό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Ο Δημοκρατικός πρόεδρος είπε επίσης πως «ελπίζει» ότι θα υπάρξει νέα ανακωχή ανάμεσα στο Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα προτού αρχίσει το ραμαζάνι, ιερός μήνας για τους μουσουλμάνους, που φέτος αναμένεται να ξεκινήσει το βράδυ της 10ης ή της 11ης Μαρτίου. Όμως «δεν έχουμε φθάσει ακόμη εκεί», προειδοποίησε απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους.
Η κατάσταση είναι πιο ανησυχητική στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου οι βομβαρδισμοί, οι μάχες και οι λεηλασίες καθιστούν τη διανομή βοήθειας στην πράξη αδύνατη.
Τα φορτία με τη βοήθεια, για τη διέλευση των οποίων απαιτείται πράσινο φως από τις αρχές του Ισραήλ, που επιβάλλουν αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας αφότου ανέλαβε την εξουσία εκεί η Χαμάς, το 2007, φθάνουν μέσω Αιγύπτου στη Ράφα, αλλά η ποσότητά τους κάθε άλλο παρά αρκεί για να καλυφθούν οι πελώριες ανάγκες.
Σύμφωνα με τη διευθύντρια της αμερικανικής υπηρεσίας για τη διεθνή ανάπτυξη (USAID), μόλις 96 φορτηγά εισέρχονταν κατά μέσον όρο στον θύλακο την ημέρα την περασμένη εβδομάδα. «Πρόκειται για κλάσμα αυτού που χρειάζεται», τόνισε η Σαμάνθα Πάουερ.
«Θα επιμείνουμε να λέμε στο Ισραήλ πως πρέπει να διευκολυνθεί η είσοδος περισσότερων φορτηγών και να αυξηθούν οι οδοί πρόσβασης στη Γάζα (...) Δεν αρκεί στ’ αλήθεια η βοήθεια που φθάνει στη Γάζα», είπε ο Τζο Μπάιντεν.
Οι ρίψεις από αέρα δεν πρέπει να υποκαταστήσουν την ανθρωπιστική πρόσβαση
Αρκετές χώρες έχουν ήδη κάνει ρίψεις βοήθειας, ανάμεσά τους η Ιορδανία, με την υποστήριξη άλλων, όπως η Γαλλία, η Ολλανδία και η Βρετανία, καθώς και η Αίγυπτος, σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
«Οι ρίψεις από τον αέρα δεν μπορούν και δεν πρέπει να υποκαταστήσουν την ανθρωπιστική πρόσβαση», σχολίασε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση International Rescue Committee (IRC).
Ο πόλεμος και οι ελλείψεις έχουν γονατίσει το σύστημα υγείας στη Λωρίδα της Γάζας. Δέκα παιδιά πέθαναν εξαιτίας «του υποσιτισμού και της αφυδάτωσης» τις τελευταίες ημέρες, τόνισε χθες το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.
«Αποτελεσματική έρευνα»
Προχθές Πέμπτη, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον πλήθους Παλαιστινίων που λιμοκτονούν καθώς έτρεχε προς φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια στην πόλη της Γάζας, βόρεια.
Ο απολογισμός της τραγωδίας αυτής έφθασε τους 115 νεκρούς, ενώ άλλοι 760 άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.
Εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ αναγνώρισε πως υπήρξαν, κατ’ αυτόν «περιορισμένα», πυρά εναντίον του πλήθους από στρατιώτες του που «απειλούνταν» και διαβεβαίωσε ότι στην πλειονότητά τους οι νεκροί ποδοπατήθηκαν εξαιτίας του πανικού ή «παρασύρθηκαν» από φορτηγά.
Οι ΗΠΑ, ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ, αξίωσαν «απαντήσεις» από την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ επιμένουν να καλούν να κλειστεί συμφωνία για «προσωρινή κατάπαυση του πυρός».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε να διενεργηθεί έρευνα και να κηρυχθεί ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε «ανεξάρτητη» και «αποτελεσματική» έρευνα.
Ομάδα του ΟΗΕ, η οποία επισκέφθηκε χθες τραυματίες στο νοσοκομείο Ας Σίφα, στην πόλη της Γάζας, διαπίστωσε «μεγάλο αριθμό τραυματισμών από σφαίρες», υπογράμμισε χθες ο εκπρόσωπος του κ. Γκουτέρες, ο Στεφάν Ντουζαρίκ. Πρόσθεσε πως από τους 700 που διακομίστηκαν στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, παραμένουν εκεί περίπου 200.
Ο πόλεμος ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, όταν ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς προχώρησε σε έφοδο άνευ προηγουμένου στο νότιο Ισραήλ με ορμητήριο τη Λωρίδα της Γάζας, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους πάνω από 1.160 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.
Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, κάπου 250 άνθρωποι απήχθησαν και οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, παραμένουν όμηροι στον παλαιστινιακό θύλακο 130 και πλέον, από τους οποίους όμως 31 θεωρείται πως είναι νεκροί, μετά την απελευθέρωση 105 και πλέον ομήρων, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 240 Παλαιστινίων από το Ισραήλ, στα τέλη Νοεμβρίου, όταν κηρύχθηκε ανακωχή μιας εβδομάδας.
Σε αντίποινα για την επίθεση, το Ισραήλ ορκίστηκε να «εξαλείψει» τη Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, την οποία χαρακτηρίζει, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ, «τρομοκρατική» οργάνωση.
Έκτοτε, ο ισραηλινός σφυροκοπεί ασταμάτητα τη Λωρίδα της Γάζας και από την 27η Οκτωβρίου διεξάγει χερσαίες επιχειρήσεις, που άρχισαν στο βόρειο τμήμα του θυλάκου και προοδευτικά μεταφέρθηκαν στο νότιο.
Στους ακατάπαυστους βομβαρδισμούς και στις χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι τώρα 30.228 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, που δημοσιοποιήθηκε χθες Παρασκευή.
Ο ένοπλος βραχίονας της Χαμάς ανακοίνωσε χθες ότι επτά ισραηλινοί όμηροι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων στους βομβαρδισμούς του στρατού του Ισραήλ. Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως δεν υπάρχει τρόπος να επαληθεύσει την πληροφορία αυτή με ανεξάρτητο τρόπο.
Ο πόλεμος έχει προκαλέσει εξάλλου περαιτέρω κλιμάκωση της βίας στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακή περιοχή υπό κατοχή του Ισραήλ από το 1967.
Παλαιστίνιος έφηβος 16 ετών υπέκυψε σήμερα στα τραύματα που υπέστη από πυρά ισραηλινών στρατιωτών κατά τη διάρκεια επιχείρησης σε χωριό κοντά στη Ραμάλα, μετέδωσε το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.
Πλήγμα στις διαπραγματεύσεις
Η τραγωδία της Πέμπτης στην πόλη της Γάζας κατάφερε πλήγμα στις προσπάθειες των μεσολαβητών, που μολαταύτα λένε πως ελπίζουν ακόμη να κλειστεί συμφωνία των πλευρών προτού αρχίσει το ραμαζάνι.
Το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ προσπαθούν για καιρό να εξασφαλίσουν ανακωχή έξι εβδομάδων, απελευθέρωση ομήρων και αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων στο Ισραήλ, καθώς και την είσοδο μεγαλύτερων ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακο. Όμως δεν έχει καταγραφεί απτή πρόοδος ως τώρα.
Η Χαμάς αξιώνει οριστική κατάπαυση του πυρός, να αποσυρθούν τα στρατεύματα του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας, να αρθεί ο ισραηλινός αποκλεισμός και να προσφερθεί ασφαλές καταφύγιο στους εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους αμάχους λόγω του πολέμου και ανθρωπιστική βοήθεια.
Το Ισραήλ από την πλευρά του διαμηνύει πως ακόμη κι αν συμφωνηθεί ανακωχή και απελευθερωθούν όμηροι, ο πόλεμος θα συνεχιστεί, ώσπου να εξαλειφθεί πλήρως η Χαμάς.
Επόμενος στόχος του ισραηλινού στρατού αναμένεται να είναι η Ράφα, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, όπου έχουν παγιδευτεί σχεδόν ενάμισι εκατομμύριο παλαιστίνιοι εκτοπισμένοι σε σκηνουπόλεις, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου επιμένει ότι θα διατάξει χερσαία επίθεση ώστε να νικηθεί η Χαμάς στο κατ’ αυτόν «τελευταίο οχυρό» της, λέει πως ακόμη και ενδεχόμενη ανακωχή δεν θα «καθυστερήσει» την επιχείρηση στην πόλη, που βομβαρδίζεται καθημερινά από το Ισραήλ.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr