Τελευταία ευκαιρία για την αποκατάσταση της φύσης στην ΕΕ - Διάσωση περιοχών και 3 δισ. δέντρα
Ποιες χώρες υπέγραψαν🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Την ύστατη προσπάθεια να σώσουν τους νόμους της ΕΕ για την αποκατάσταση της φύσης, έχουν ξεκινήσει 11 κράτη μέλη, τα οποία αγωνίζονται να περάσουν και σχετική νομοθεσία μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες. Σε μια κίνηση με επικεφαλής την Ιρλανδία, 11 υπουργοί Περιβάλλοντος έστειλαν επιστολή σε χώρες που δήλωσαν ότι είτε θα απέχουν είτε θα ψηφίσουν κατά της επικύρωσης των νόμων, προτρέποντάς τις να το ξανασκεφτούν.
«Η Ευρώπη είναι η ήπειρος που θερμαίνεται ταχύτερα και αντιμετωπίζει πρωτοφανείς επιπτώσεις από τις αλληλένδετες κρίσεις της φύσης και του κλίματος», είπαν οι υπουργοί στους ομολόγους τους σε χώρες όπως η Ουγγαρία, η Σουηδία, το Βέλγιο, η Φινλανδία, η Αυστρία και η Πολωνία.
Ποιες χώρες υπέγραψαν
Σύμφωνα με τον Guardian μεταξύ των χωρών που υπέγραψαν την επιστολή ήταν η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία. Η Τσεχική Δημοκρατία, η Δανία, η Εσθονία, η Κύπρος, το Λουξεμβούργο, η Λιθουανία και η Σλοβενία υπέγραψαν επίσης.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ιρλανδίας, Eamon Ryan, δήλωσε: «Η Ιρλανδία δεν είναι η μόνη χώρα που θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο. Πρέπει να δράσουμε επειγόντως και αποφασιστικά για να ολοκληρώσουμε την πολιτική διαδικασία. Αν δεν το πράξουμε αυτό, θα είναι ένα χαρτί για την καταστροφή της φύσης και θα υπονομεύσει θεμελιωδώς την εμπιστοσύνη του κοινού στην πολιτική ηγεσία της ΕΕ στο εσωτερικό και διεθνώς».
Οι υποστηρικτές των νόμων φοβούνται ότι αν δεν επικυρωθούν μέχρι τον Ιούλιο, όταν η Ουγγαρία αναλάβει την προεδρία της ΕΕ, μπορεί να μην αναβιώσουν ποτέ.
Σταδιακή επαναφορά των περιοχών και 3 δισ. δέντρα
Οι νόμοι, οι οποίοι ετοιμάζονταν επί δύο χρόνια, θα υποχρεώνουν τα κράτη μέλη να επαναφέρουν έως το 2030 σε καλή κατάσταση τουλάχιστον το 20% των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών που βρίσκονται σε κακή κατάσταση, αυξάνοντας το ποσοστό σε 60% έως το 2040 και 90% έως το 2050. Αυτό το ποσοστών θα μετριέται εν μέρει από τους πληθυσμούς των πεταλούδων των λιβαδιών και των αγροτικών πτηνών.
Η νομοθεσία απαιτεί επίσης τη φύτευση 3 δισ. δέντρων και τη λήψη μέτρων για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει καθαρή απώλεια του συνολικού όγκου του αστικού πρασίνου στην Ευρώπη.
Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν τους νόμους τον Φεβρουάριο μετά από μια σειρά συγκρούσεων με κεντροδεξιούς πολιτικούς που εμφανίστηκαν τρομαγμένοι από την άνοδο της ακροδεξιάς, η οποία είναι ικανή να χρησιμοποιήσει τις διαμαρτυρίες των αγροτών για να επιτεθεί στην ΕΕ.
Το κλίμα στην Ευρώπη
Αλλά για να μπουν στα νομοθετικά βιβλία, οι νόμοι χρειάζονταν την τελική σφραγίδα έγκρισης των κρατών μελών με ειδική πλειοψηφία.
Στη σύνοδο κορυφής των ηγετών τον Μάρτιο, η Σουηδία, η Ολλανδία και η Ιταλία αντιτάχθηκαν, αλλά το νομοσχέδιο είχε ακόμα μια ισχνή πλειοψηφία για να περάσει στη σύνοδο των υπουργών Περιβάλλοντος λίγες ημέρες αργότερα. Την τελευταία στιγμή, η Ουγγαρία άλλαξε τη θέση της.
Οι υπουργοί προειδοποίησαν ότι η μη επικύρωση των νόμων θα κατέστρεφε τη φήμη της ΕΕ σε παγκόσμιο επίπεδο, δεδομένης της πρωτοπορίας που είχε αναλάβει στο παγκόσμιο πλαίσιο για τη βιοποικιλότητα του Κουνμίνγκ-Μοντρεάλ, το οποίο εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη τον Δεκέμβριο του 2022.
Η κρίσιμη ψηφοφορία
Η επιστολή ανέφερε τα εξής: «Αν δεν το πράξουμε αυτό, θα σημαίνει ότι θα πρέπει να πάμε στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τη βιοποικιλότητα στο Κάλι της Κολομβίας, τον Οκτώβριο αργότερα φέτος, και να πούμε ότι υπαναχωρούμε από τις διεθνείς υποσχέσεις μας για την προστασία των εδαφών και των θαλασσών μας».
Η επόμενη ευκαιρία για ψηφοφορία είναι στις 17 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, όταν θα συνεδριάσουν εκ νέου οι υπουργοί Περιβάλλοντος. Πηγές δήλωσαν ότι χρειάζεται μόνο μία χώρα για να αλλάξει πλευρά.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr