Αίγυπτος: Λύνεται το μυστήριο των πυραμίδων - Ένας κρυμμένος ποταμός πίσω από το θαύμα της αρχαιότητας
Γιατί χτίστηκαν εκεί οι πυραμίδες🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν έναν θαμμένο κλάδο του ποταμού Νείλου που κάποτε έρεε δίπλα σε περισσότερες από 30 πυραμίδες στην Αίγυπτο, λύνοντας ενδεχομένως το μυστήριο του πώς οι αρχαίοι Αιγύπτιοι μετέφεραν τους τεράστιους πέτρινους όγκους για να χτίσουν τα διάσημα μνημεία.
Ο κρυμμένος ποταμός
Ο κλάδος του ποταμού μήκους 64 χιλιομέτρων, ο οποίος περνούσε δίπλα από το εμβληματικό συγκρότημα πυραμίδων της Γκίζας μεταξύ άλλων θαυμάτων, ήταν κρυμμένος κάτω από την έρημο και τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις για χιλιετίες, σύμφωνα με μελέτη που αποκάλυψε το εύρημα την Πέμπτη.
Η ύπαρξη του ποταμού θα εξηγούσε γιατί οι 31 πυραμίδες χτίστηκαν σε αλυσίδα κατά μήκος μιας αφιλόξενης πλέον λωρίδας της ερήμου στην κοιλάδα του Νείλου μεταξύ 4.700 και 3.700 ετών πριν.
Η λωρίδα κοντά στην αρχαία αιγυπτιακή πρωτεύουσα Μέμφις περιλαμβάνει τη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας - το μοναδικό σωζόμενο οικοδόμημα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου - καθώς και τις πυραμίδες του Καφρέ, του Χέοπα και του Μυκερίνου.
Γιατί χτίστηκαν εκεί οι πυραμίδες
Οι αρχαιολόγοι θεωρούσαν από καιρό ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πρέπει να χρησιμοποιούσαν μια κοντινή υδάτινη οδό για να μεταφέρουν τα γιγάντια υλικά που χρησιμοποιούσαν για την κατασκευή των πυραμίδων.
«Αλλά κανείς δεν ήταν σίγουρος για τη θέση, το σχήμα, το μέγεθος ή την εγγύτητα αυτής της μεγάλης υδάτινης οδού στην πραγματική τοποθεσία των πυραμίδων», δήλωσε στο AFP ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Eman Ghoneim του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας στο Γουίλμινγκτον των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η διεθνής ομάδα ερευνητών χρησιμοποίησε δορυφορικές εικόνες ραντάρ για να χαρτογραφήσει τον κλάδο του ποταμού, τον οποίο ονόμασαν Ahramat -- "πυραμίδες" στα αραβικά.
Το ραντάρ τους έδωσε τη «μοναδική ικανότητα να διαπερνούν την επιφάνεια της άμμου και να παράγουν εικόνες κρυμμένων χαρακτηριστικών, συμπεριλαμβανομένων θαμμένων ποταμών και αρχαίων δομών», δήλωσε ο Ghoneim.
Έρευνες στο πεδίο και πυρήνες ιζημάτων από την περιοχή επιβεβαίωσαν την παρουσία του ποταμού, σύμφωνα με τη μελέτη στο περιοδικό Communications Earth & Environment.
Ο άλλοτε επιβλητικός ποταμός καλυπτόταν όλο και περισσότερο από άμμο, που ενδεχομένως ξεκίνησε κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης ξηρασίας πριν από περίπου 4.200 χρόνια, υπέθεσαν οι επιστήμονες.
Το μυστήριο των πυραμίδων στης Γκίζας
Οι πυραμίδες της Γκίζας βρίσκονταν σε ένα οροπέδιο σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από τις όχθες του ποταμού.
Πολλές από τις πυραμίδες διέθεταν έναν «τελετουργικό υπερυψωμένο διάδρομο» που διέτρεχε κατά μήκος του ποταμού πριν καταλήξει στους ναούς της Κοιλάδας, οι οποίοι χρησίμευαν ως λιμάνια, δήλωσε ο Ghoneim.
Αυτό δείχνει ότι ο ποταμός έπαιζε «βασικό ρόλο στη μεταφορά των τεράστιων οικοδομικών υλικών και των εργατών που χρειάζονταν για την κατασκευή της πυραμίδας», πρόσθεσε.
Το πώς ακριβώς κατάφεραν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι να κατασκευάσουν τόσο τεράστιες και μακροχρόνιες κατασκευές αποτελεί ένα από τα μεγάλα μυστήρια της ιστορίας.
Αυτά τα βαριά υλικά, τα περισσότερα από τα οποία προέρχονταν από το νότο, «θα ήταν πολύ πιο εύκολο να επιπλεύσουν στο ποτάμι» παρά να μεταφερθούν στην ξηρά, δήλωσε στο AFP η συν-συγγραφέας της μελέτης Suzanne Onstine του Πανεπιστημίου του Μέμφις στην αμερικανική πολιτεία του Τενεσί.
Οι όχθες των ποταμών θα μπορούσαν να ήταν το σημείο όπου υποδέχονταν τις νεκρικές ακολουθίες των φαραώ πριν τα σώματά τους μεταφερθούν στον «τελικό τόπο ταφής τους μέσα στην πυραμίδα», πρότεινε η ίδια.
Ο ποταμός μπορεί επίσης να υποδεικνύει γιατί οι πυραμίδες χτίστηκαν σε διαφορετικά σημεία.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr