«Δεν είχα ιδέα τι τραβάω»: Ο φωτογράφος των New York Times μιλά για την ιστορική εικόνα με τη σφαίρα που περνά δίπλα από το κεφάλι του Τραμπ
Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ φωτογράφος μιλά για το πώς έζησε την απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ και για το κλικ που θα μείνει στην ιστορία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Μια φωτογραφία που θα μείνει στην ιστορία τράβηξε ο βραβευμένος με Πούλιτζερ φωτογράφος Ντουγκ Μιλς: με τον φακό του απαθανάτισε την σοκαριστική στιγμή που η σφαίρα περνά ξυστά από το κεφάλι του Ντόναλντ Τραμπ κατά την απόπειρα δολοφονίας του.
Πρόκειται για μια εικόνα που προκαλεί σοκ αν αναλογιστεί κανείς πως για λίγα εκατοστά η σφαίρα αυτή δεν κατέληξε στο κεφάλι του πρώην προέδρου των ΗΠΑ και σίγουρα είναι ένα από τα πλάνα που θα μείνουν στην ιστορία, όπως και οι εικόνες από την δολοφονία του Κένεντι.
Στα κλικ του, ο φωτογράφος απαθανάτισε τον Τραμπ να πιάνει το αυτί του μετά από χτύπημα. Σε μία από αυτές, όμως φαίνονται ραβδώσεις πίσω από το κεφάλι του, δηλαδή την πορεία που έκανε η σφαίρα, όπως έχει διαπιστωθεί μετά από ανάλυση.
Ο βραβευμένος φωτογράφος, των New York Times ο οποίος είναι ακόμα σοκαρισμένος από τα όσα συνέβησαν στην προεκλογική εκδήλωση του Τραμπ στην Πενσιλβάνια, μίλησε στο CNN για το πώς έζησε την επίθεση αλλά και πώς έκανε – χωρίς να το ξέρει- αυτό το ιστορικό κλικ με την κάμερά του.
«Ω Θεέ μου, τον πυροβόλησαν»
Όπως διηγήθηκε, ενώ τραβούσε πλάνα, ξαφνικά άκουσε κρότους. «Δεν έχω όπλο, όποτε δεν ξέρω πώς ακούγεται ένα AR 15. Δεν είχα ξανακούσει αυτό τον ήχο. Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν κάτι σαν μοτοσικλέτα ή κάποιο είδος μηχανής».
«Στη συνέχεια, όταν τον είδα (τον Τραμπ) να πιάνει το αυτί του και να πέφτει κάτω σκέφτηκα ‘’ω Θεέ μου, τον πυροβόλησαν’’. Ανατριχιάζω όταν το λέω τώρα. Εκείνη την στιγμή ήταν στα ύψη η αδρεναλίνη».
«Φωνές και χάος»
Και συνεχίζει ο φωτορεπόρτερ: «Μόλις έπεσε κάτω (ο Τραμπ), η πρώτη μου αντίδραση ήταν να τρέξω, να πάω στο πλάι και να προσπαθήσω να τον βγάλω μια φωτογραφία την ώρα που βρισκόταν στο έδαφος. Ωστόσο, μέχρι να φτάσω εκεί, είχε καλυφθεί πλήρως από τους πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας. Όλο το προσωπικό φώναζε, η Μυστική Υπηρεσία μου φώναζε, και όλοι οι άλλοι φωτογράφοι, ήμασταν τέσσερις στη νεκρή ζώνη. Ήταν αρκετά χαοτικό. Φώναζαν συνέχεια, ‘’πέστε κάτω, ενεργός δράστης, πέστε κάτω, πέστε κάτω, πέστε κάτω’’. Και μάλλον δεν έκανα το πιο ασφαλές πράγμα γιατί εκείνη τη στιγμή πήγα κατευθείαν στη σκηνή και άρχισα να τραβάω φωτογραφίες όπως έκαναν και πολλοί άλλοι φωτογράφοι».
Σε ερώτηση εάν άκουσε όσα συνέβαιναν εκείνη την ώρα, γύρω του απάντησε «με ανατριχιάζει αυτό που λέω, αλλά δεν άκουσα τίποτα. Το μόνο που ακούσαμε ήταν τα ουρλιαχτά, το κλάμα μιας γυναίκας, ακριβώς στην αρχή (της επίθεσης). Όταν έφτασα στη γωνία, νομίζω ότι άκουσα κάποιον να φωνάζει ‘’κύριε, πέστε κάτω’’. Και μετά δεν ακουγόταν τίποτα άλλο πέραν του ‘’κάτω, ενεργός δράστης. Πέσε κάτω, πέσε κάτω’’. Και τότε, κάποια στιγμή άρχισα να σκέφτομαι, είναι ζωντανός; Τι συμβαίνει εκεί; Σαφώς τον κάλυπταν οι πράκτορες. Και τότε σκέφτηκα, εντάξει, πρέπει να πάω στο πλάι γιατί νομίζω ότι θα τον πάρουν από τις σκάλες. Πάντα υπάρχει έξοδος για τον πρόεδρο».
«Δεν είχα ιδέα για την φωτογραφία με τη σφαίρα»
Ερωτώμενος για φωτογραφία που τράβηξε, με την σφαίρα για περνάει δίπλα από το κεφάλι του Τραμπ, αναφέρει πως δεν είχε ιδέα τι είχε τραβήξει.
«Όταν άρχισα να κοιτάω την Sony μου για να προσπαθήσω να στείλω τις φωτογραφίες στο γραφείο, τα πρώτα πράγματα που σκέφτηκα είναι ότι πρέπει να πάρω τις φωτογραφίες του Τραμπ που κατεβαίνει από την σκηνή και σηκώνει την γροθιά του. Αυτές είναι οι πρώτες φωτογραφίες που έστειλα. Όταν ο πρόεδρος έφυγε με το SUV για να πάει στο νοσοκομείο, μας είπαν: ‘’Παιδιά, πρέπει να φύγετε όλοι από εδώ. Είναι ένας ενεργός τόπος εγκλήματος. Πρέπει να φύγετε’’. Πρέπει να σας βρούμε ένα μέρος. Έτσι μας πήγαν στο χώρο που έχει ο πρόεδρος πριν βγει στη σκηνή. Το προσωπικό ήταν εκεί. Έκλαιγαν, αγκάλιαζαν ο ένας τον άλλον. Όλοι ήταν πολύ αναστατωμένοι».
Πολύ αργότερα όταν ηρέμησαν τα πράγματα οι φωτογραφίες αναλύθηκαν από τους New York Times και ειδικό πράκτορα του FBI.
Λίγα λόγια για τον βραβευμένο φωτογράφο
Ο φωτορεπόρτερ Ντουγκ Μιλς το 1993, τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ για την κάλυψη της εκστρατείας Κλίντον-Γκορ από το Associated Press. Επίσης, κέρδισε και δεύτερο βραβείο Πούλιτζερ για την από κοινού με το AP ερευνητική κάλυψη της υπόθεσης Κλίντον-Λεβίνσκι.
Στη συνέχεια, το 2020 και το 2023, η Ένωση Ανταποκριτών του Λευκού Οίκου του απένειμε το Βραβείο Αριστείας για την κάλυψη προεδρικών ειδήσεων.
Πριν από την ένταξή του στους New York Times, ήταν επικεφαλής φωτογράφος του Associated Press στην Ουάσιγκτον για 15 χρόνια.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr