Το τελευταίο αντίο του Acik Radyo: Η Τουρκία έκλεισε ραδιοφωνικό σταθμό για μία... αναφορά ταμπού
Το ραδιόφωνο έκλεισε με απόφαση των τουρκικών Αρχών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Μετά από τρεις δεκαετίες στον αέρα, το ραδιόφωνο Acik (Ατσίκ) της Κωνσταντινούπολης σίγησε, όταν οι τουρκικές αρχές αποφάσισαν να κλείσουν τον σταθμό.
Η σίγαση ήρθε 6 μήνες μετά από εκπομπή που περιλάμβανε αναφορά στη γενοκτονία των Αρμενίων, ένα θέμα που παραμένει ταμπού για την τουρκική κυβέρνηση. Λίγο πριν από τη σιγή, η παρουσιάστρια Ντιντέμ Γκεντστούρκ δήλωνε: «Είναι οι τελευταίες μας στιγμές», με το προσωπικό και τους υποστηρικτές να χειροκροτούν σε ένδειξη αλληλεγγύης.
Ανεξαρτησία και ιδεαλισμός υπό πίεση
Η αντίδραση των εργαζομένων ήταν έντονα συναισθηματική.
«Έχουμε ανάμεικτα συναισθήματα, το ρεαλιστικό και το ιδεαλιστικό στοιχείο βρίσκονται συνεχώς σε σύγκρουση», είπε ο παρουσιαστής Ιλκσέν Μαβιτούνα, υπογραμμίζοντας την αξία της ψηφιακής μετάβασης, αλλά και τη θλίψη για την απώλεια των FM.
«Η ρεαλιστική πλευρά λέει ότι πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά, ότι τα ψηφιακά κανάλια μπορούν να χρησιμοποιηθούν εύκολα», είπε.
«Αλλά αυτή είναι η τελευταία μας εκπομπή στα FM - ένας μεγάλος θησαυρός που δημιουργήθηκε με τις συνεισφορές χιλιάδων ακροατών επί 30 χρόνια. Αυτό, το χάνουμε», πρόσθεσε.
Η «γενοκτονία» έκλεισε το Acik Radyo
Το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο της Τουρκίας (RTUK) ανέστειλε τη λειτουργία του σταθμού τον Μάιο με την αιτιολογία της υποκίνησης μίσους, ενώ τον Ιούλιο ανακάλεσε την άδεια του σταθμού.
Η αιτία; Μια εκπομπή του Απριλίου όπου ένας καλεσμένος χαρακτήρισε τις σφαγές των Αρμενίων το 1915 ως «γενοκτονία». Η Τουρκία, που αρνείται σθεναρά αυτόν τον όρο, δεν δίστασε να κλείσει μια από τις λίγες εναλλακτικές φωνές στη ραδιοφωνική σφαίρα.
Αντίο σε έναν πολύτιμο φάρο πληροφόρησης
Το Acik Radyo ήταν ένα ραδιόφωνο που έδινε φωνή σε μειονότητες, υπερασπιζόταν τα ανθρώπινα δικαιώματα και προωθούσε την οικολογική ευαισθητοποίηση. Η ραδιοφωνική παραγωγός Μελίς Μπεχλίλ το χαρακτήρισε «κοινοτικό ραδιόφωνο» και τόνισε τη σημασία της ανεξαρτησίας του. «Αυτή η ανεξαρτησία είναι εξαιρετικά πολύτιμη», είπε, υπογραμμίζοντας ότι το Acik δεν αντιπροσώπευε κανένα κέντρο εξουσίας.
Τελευταία μάχη για επαναλειτουργία
Το Acik δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απαγόρευσης με την ελπίδα να συνεχίσει τις εκπομπές του.
Η Τουρκία κατατάσσεται στην 158η θέση από τις 180 χώρες που περιλαμβάνονται στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου του 2024 που καταρτίστηκε από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RSF). Σε ένα συρρικνωμένο τοπίο μέσων ενημέρωσης όπου πολλές εφημερίδες και τηλεοπτικοί σταθμοί ακολουθούν την κυβερνητική γραμμή, το Acik Radyo προσέφερε μια εναλλακτική λύση, δήλωσαν οι εργαζόμενοι.
«Κοιτάξτε πόσο παρακολουθούνται σήμερα οι παραγωγοί και οι δημοσιογράφοι της αντιπολίτευσης στον ψηφιακό κόσμο», δήλωσε o Μαβιτούνα.
«Κοιτάξτε επίσης τη σχέση μεταξύ των ακροατών και των τηλεθεατών των καναλιών που τοποθετούνται ως η φωνή του κατεστημένου - θα διαπιστώσετε ότι η πραγματική ζήτηση είναι για μια εναλλακτική φωνή. Εμείς υπάρχουμε για αυτό το αίτημα».
Ο Erol Onderoglu, εκπρόσωπος των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, καταδίκασε την απόφαση ως «σκανδαλώδη», προσθέτοντας πως το κλείσιμο του Acik σηματοδοτεί την ενίσχυση της πόλωσης των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr