Ρωσία: Πώς θα αντιδράσει ο Πούτιν μετά το πράσινο φως Μπάιντεν στο Κίεβο για τους πυραύλους ATACMS
Οργή στη Μόσχα για την έγκριση που παρείχε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία για χρήση αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Ο Τζο Μπάιντεν έδωσε στην Ουκρανία το πράσινο φως, προκειμένου να εκτοξευτούν αμερικανικοί πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς, προκειμένου να πλήξουν το εσωτερικό της Ρωσίας, με την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ να προκαλεί οργή στη Μόσχα.
Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ τόνισε η κυβέρνηση των ΗΠΑ ρίχνει λάδι στη φωτιά, επιδικώνοντας την κλιμάκωση της σύγκρουσης με την Ουκρανία. «Ο απερχόμενος πρόεδρος έλαβε μία από τις πιο προκλητικές, μη υπολογισμένες αποφάσεις της κυβέρνησής του, η οποία ενέχει τον κίνδυνο καταστροφικών συνεπειών», γράφει ο ιστότοπος της ρωσικής κυβερνητικής εφημερίδας Rossiyskaya Gazeta.
Παράλληλα, ο Λεονίντ Σλούτσκι, επικεφαλής του Φιλελεύθερου - Δημοκρατικού κόμματος υποστήριξε ότι αυτή η κίνηση των ΗΠΑ θα φέρει σοβαρή κλιμάκωση του πολέμου στην ανατολική Ευρώπη. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ι ο Βλαντιμίρ Ντζαμπάροφ (γερουσιαστής) που έκανε λόγο για «πρωτοφανές βήμα προς τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο». Ο Πούτιν προς το παρόν παραμένει σιωπηλός, αλλά στο παρελθόν έχει αναφερθεί στους τρόπους αντίδρασης της Ρωσίας σε περίπτωση που χρησιμοποιήσει πυραύλους η Ουκρανία.
Η απάντηση της Ρωσίας
Η Μόσχα έχει προειδοποιήσει την Ουάσινγκτον να μην επιτρέψει στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να χτυπήσει βαθιά μέσα στη Ρωσία. Ο Πούτιν είχε σχολιάσει ένα τέτοιο σενάριο, λέγοντας πως «θα σημαίνει άμεση συμμετοχή του ΝΑΤΟ και αυτό θα έδειχνε ότι το ΝΑΤΟ πολεμά τη Ρωσία». Μάλιστα, σε συνάντηση που είχε με επικεφαλής των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, ο Πούτιν κλήθηκε να απαντήσει στο τι θα έκανε σε περίπτωση που πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς χτυπούσαν τη Ρωχία.
«Πρώτον, θα βελτιώσουμε, φυσικά, τα συστήματα αεράμυνάς μας. Θα καταστρέψουμε τους πυραύλους τους», απάντησε ο πρόεδρος Πούτιν.
«Δεύτερον, πιστεύουμε ότι αν κάποιος σκέφτεται ότι είναι δυνατόν να προμηθεύσει τέτοια όπλα σε εμπόλεμη ζώνη για να πλήξουν το έδαφός μας και να μας δημιουργήσουν προβλήματα, γιατί να μην προμηθεύσουμε τα όπλα μας της ίδιας κατηγορίας σε εκείνες τις περιοχές σε όλο τον κόσμο, όπου θα στοχεύουν ευαίσθητες εγκαταστάσεις των χωρών που το κάνουν αυτό στη Ρωσία;».
Τι αναμένεται να πράξει ο Τραμπ
Πάντως, τα ρωσικά ΜΜΕ προσπαθούνα να μειώσουν τις συνέπειες, με Ρώσο αξιωματούχο να αναφέρει ότι «έχουμε αναχαιτίσει πυραύλους ATACMS στις ακτές της Κριμαίας». Πάντως, τα βλέμματα όλων στρέφονται στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θα αναλάβει το τιμόνι των ΗΠΑ τον Ιανουάριο, έχοντας εκφράσει επιφυλάξεις σχετικά με την προσφορά στρατιωτικής βοήυ
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Ισραήλ: Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα - Τι προβλέπει
Οι συμμαχίες των προοδευτικών ξανά στο προσκήνιο - Οι διαθέσεις, οι διχογνωμίες, τα εμπόδια
Ναυάγιο στην Πύλο: 600 άνθρωποι περιμένουν τη δικαίωση 18 μήνες - Ανησυχητικές παραλείψεις στην προκαταρκτική
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr