Τουρκία: «Επίθεση» φιλίας στην Ελλάδα από τον Αλτούν: Έτοιμοι να στηρίξουμε κάθε πρωτοβουλία θα ενισχύσει την αμοιβαία κατανόηση
Με θερμά λόγια για τη φιλία και τη συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας μίλησε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Με θερμά λόγια για τη φιλία και τη συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας, ο Φαχρετίν Αλτούν, επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, άνοιξε την αυλαία του ελληνοτουρκικού φόρουμ Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Ακαδημαϊκών που πραγματοποιείται στην Αθήνα. Η εκδήλωση με τίτλο «Οι διμερείς σχέσεις από την οπτική του πολιτισμού και του αθλητισμού» στοχεύει στην εμβάθυνση του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών.
«Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε κάθε πρωτοβουλία που θα ενίσχυε τη φιλία μας με την Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλτούν, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι το φόρουμ αυτό θα ενισχύσει την αμοιβαία κατανόηση και θα δώσει απαντήσεις στο ερώτημα: «Τί παραπάνω μπορούμε να κάνουμε μαζί;»
Διάλογος στο πνεύμα του Αιγαίου
Η Τουρκία και η Ελλάδα, «οι δύο αρχαίες χώρες του Αιγαίου», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλτούν, διατηρούν, σύμφωνα με τον ίδιο, ένα πνεύμα αλληλεγγύης και φιλίας που τους επιτρέπει να αντιμετωπίζουν μαζί τις προκλήσεις. Ο Αλτούν επεσήμανε ότι αυτό το πνεύμα της αμοιβαίας αλληλεγγύης δείχνει πως σήμερα τα δύο κράτη βρίσκονται σε θετικό διάλογο σε κάθε πιθανό τομέα. Υπενθύμισε την ιστορική επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα πέρυσι, μετά από επτά χρόνια, ως μία από τις πιο απτές ενδείξεις θετικού διαλόγου, που επισφραγίστηκε με τη «Διακήρυξη των Αθηνών για τις Φιλικές Σχέσεις και την Καλή Γειτονία».
Η ανταποδοτική επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα τον περασμένο Μάιο ενίσχυσε περαιτέρω αυτή τη θετική δυναμική, θέτοντας πιο σταθερά θεμέλια για συνεργασία σε διάφορους τομείς, όπως το εμπόριο, η ενέργεια, ο τουρισμός και οι τηλεπικοινωνίες.
Αθλητισμός και πολιτισμός: ατσάλινες γέφυρες
Ο Φαχρετίν Αλτούν αναγνώρισε στη συνέχεια τον «ενοποιητικό ρόλο» του πολιτισμού και του αθλητισμού.
«Οι αθλητές και οι καλλιτέχνες είναι οι ατσάλινες γραμμές της γέφυρας του διαλόγου», δήλωσε, υποδεικνύοντας ότι υπάρχουν πολλά θέματα που ενώνουν και φέρνουν πιο κοντά τις δύο χώρες.
«Το εμπόριο, ο τουρισμός, η ενέργεια, οι μεταφορές, οι τηλεπικοινωνίες, η ναυτιλία, οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, η εκπαίδευση, η κοινωνική ασφάλιση, η υγεία, το περιβάλλον... Η λίστα συνεχίζεται. Ωστόσο, σε αυτή τη λίστα θα ήθελα να προσθέσω και τις έννοιες του αθλητισμού και του πολιτισμού, οι οποίες αποτελούν και το αντικείμενο της σημερινής μας συνάντησης. Εμείς βλέπουμε τον ενοποιητικό ρόλο του αθλητισμού και του πολιτισμού ως ένα στοιχείο εξομαλυντικής ισχύος. Σε αυτή την εποχή που όχι μόνο η Τουρκία και η Ελλάδα, αλλά ολόκληρος ο κόσμος πρέπει να ακούει και να κατανοεί περισσότερο ο ένας τον άλλον, πιστεύουμε στον ενοποιητικό ρόλο του αθλητισμού και του πολιτισμού, που αποτελούν επίσης μέρος των αρχαίων πολιτισμών μας».
Ο Φαχρετίν Αλτούν υπογράμμισε ότι σήμερα η Τουρκία και η Ελλάδα χρειάζεται να ακούν και να κατανοούν περισσότερο ο ένας τον άλλον.
«Διότι όλοι γνωρίζουμε πως τα σημεία που ενώνουν τους δύο αρχαίους γείτονες είναι πολύ, μα πολύ περισσότερα από εκείνα που τους χωρίζουν. Η καθιέρωση ενός στενότερου διαλόγου, ιδίως στην περιοχή μας, όπου δεν λείπουν οι πόλεμοι, οι εντάσεις και οι κίνδυνοι, όπως η παράτυπη μετανάστευση, δεν είναι απλώς μια ευχή, αλλά μια αναγκαιότητα για δύο γειτονικές χώρες που μοιράζονται την ίδια γεωγραφία».
Σε αυτή την ατσάλινη γέφυρα ο Αλτούν ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα και την πρόσφατη παρουσίαση του έργου «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» ως ένδειξη της πολιτιστικής συνεργασίας.
«Το ότι το αξέχαστο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ “Ρωμαίος και Ιουλιέτα” παρουσιάστηκε στα ελληνικά καθώς και στα τουρκικά και αγγλικά στο Πολιτιστικό Κέντρο Ατατούρκ στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο Απρίλιο είναι μια από τις απτές εκδηλώσεις αυτού του γεγονότος».
«Αρκεί να είμαστε ειλικρινείς»
Κλείνοντας το μήνυμά του, ο Αλτούν τόνισε την ανάγκη για ειλικρίνεια και δίκαιο διάλογο. «Αρκεί να είμαστε υπέρ της αλήθειας», είπε, επαναλαμβάνοντας την πρόθεση της Τουρκίας να υποστηρίξει οποιαδήποτε πρωτοβουλία ενδυναμώνει τη φιλία με την Ελλάδα.
«Αρκεί να είμαστε ειλικρινείς. Αρκεί να είμαστε υπέρ της αλήθειας. Και αρκεί να βλέπουμε το δίκαιο και την αμεροληψία ως τον βασικό πυλώνα των σχέσεών μας», υποστήριξε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας προσθέτοντας ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η εδραίωση των σχέσεων καλής γειτονίας και η διεύρυνση και διαφοροποίηση των διαύλων διαλόγου θα συνεχιστούν.
«Αυτό που εναπόκειται σε εμάς είναι να παραμείνουμε αφοσιωμένοι στην ιστορική γειτονική σχέση μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας και εάν υπάρχουν προβλήματα να τα συζητάμε μεταξύ μας και όχι με άλλους. Η ιστορική μας εμπειρία δείχνει ότι όταν μιλάμε και ερχόμαστε κοντά στο πλαίσιο ενός εποικοδομητικού διαλόγου, αυτοί που επωφελούνται περισσότερο είναι ο τουρκικός και ο ελληνικός λαός και οι χώρες μας. Αποτελεί καθήκον μας να σεβόμαστε αμοιβαία τις ευαισθησίες μας. Εμείς ως Τουρκία, όπως έχει τονίσει επανειλημμένα και ο πρόεδρός μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είμαστε υπέρ της «αύξησης των φιλιών. Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε μέχρι τέλους κάθε πρωτοβουλία που θα ενίσχυε και θα ενδυνάμωνε τη φιλία μας με την Ελλάδα».
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr