Συρία: Τα 72 φρικτά βασανιστήρια στο κολαστήριο του Άσαντ - Σοκαριστικές μαρτυρίες
Αποτροπιασμός για όσα απάνθρωπα έρχονται στο φως από τη Συρία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Φρίκη και διεθνείς αντιδράσεις προκαλούν όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας από τη διαβόητη φυλακή του Μπασάρ αλ Άσαντ, Σεντνάγια, στη Συρία.
Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά πάνω από 70 ήταν τα βασανιστήρια που εκτελούσαν πάνω σε αντιφρονούντες κατ’ εντολή του Σύρου δικτάτορα στα υπόγεια κελιά και τις πρέσες.
Πάνω από 15.000 οι νεκροί από τις απάνθρωπες πρακτικές του καθεστώτος μέσα στη Σεντνάγια
❗️ Torture, Starvation, Mass executions: Sednaya
— Anadolu English (@anadoluagency) December 9, 2024
➡️ It is revealed that Assad regime deliberately held detainees under inhumane conditions
➡️ Efforts continue to reach the secret chambers of the Sednaya prison, where the regime officials 'killed thousands of prisoners' pic.twitter.com/GD8epwBBNX
Πάνω από 157.000 άνθρωποι παραμένουν υπό κράτηση, ενώ περισσότεροι από 15.000 έχουν πεθάνει από τα βασανιστήρια που υπέστησαν σε αυτό το διάστημα.
Θυμίζουμε μάλιστα, πως σε ένα από τα βίντεο που δημοσιοποιήθηκαν χθες (9/12) σε διεθνή Μέσα, και δείχνει πλάνα εντός των φυλακών Σεντνάγια, φαίνεται μια μεγάλη σιδερένια πρέσα που πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκε για βασανιστική εκτέλεση κρατουμένων, σπάζοντας τα κόκκαλα τους, την ίδια ώρα που εκατοντάδες κόκκινα σχοινιά χρησιμοποιούνταν για τον ίδιο σκοπό.
Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει πως μέχρι και 20.000 άνθρωποι κρατούνταν ταυτόχρονα μέσα στις φυλακές και συνήθως μεταφέρονταν αφού περνούσαν μήνες, ακόμη και χρόνια! «Η Σεντνάγια είναι το τέλος της ζωής, το τέλος της ανθρωπότητας», επεσήμανε πρώην μέλος ΜΚΟ σε έκθεση του 2017.
"يضعونه بالمكبس ليصبح مثل الورقة ثم يتخلصون من بقايا الجثمان"..
— الجزيرة مصر (@AJA_Egypt) December 9, 2024
ناشطون يوثقون صورا لـ "مكبس الإعدام" في سجن #صيدنايا pic.twitter.com/MCKqka5Uh8
Συρία: Ήταν αναμενόμενη η πτώση του καθεστώτος Άσαντ;
Την εκτίμησή της ότι μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα θα επέλθει η ηρεμία σε μία ενωμένη πλέον Συρία και αφού προηγηθούν η τοποθέτηση μίας μεταβατικής κυβέρνησης και η διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών στη χώρα, κάτι που θέλουν τόσο η πολιτική όσο και η στρατιωτική αντιπολίτευση, παρέθεσε νωρίτερα στο ethnos.gr η πολιτική αναλύτρια και ειδική σε θέματα της Μέσης Ανατολής, Εύα Κουλουριώτη.
Τι ισχύει για την Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ Σαμ που ηγήθηκε της αντιπολίτευσης
Σε ό,τι αφορά τη συριακή αντιπολίτευση που εκθρόνισε τον Μπασάρ Αλ Άσαντ και ειδικά την αντάρτικη ομάδα που ηγείται σε αυτήν, την Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ Σαμ, η κ. Κουλουριώτη εκτιμάει ότι μπορεί να έχει τις ρίζες της στην Αλ-Κάιντα, ωστόσο, έκοψε τους δεσμούς της με αυτήν και οι επικεφαλής της δεν είναι φανατικοί τζιχαντιστές αλλά «άνθρωποι σκεπτόμενοι και σοβαροί που αναζητούν την ευημερία του λαού της Συρίας».
Όπως υποστηρίζει, αυτό φάνηκε και από τη στάση που τήρησαν όλο αυτόν τον καιρό στην Ιντλίμπ αλλά και από τις τοποθετήσεις τους για το πώς θα κυβερνήσει στο εξής ο λαός τη χώρα.
«Η πτώση του καθεστώτος του Άσαντ ήταν κάτι το αναμενόμενο, για όσους παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην περιοχή, ιδίως μετά την αποδυνάμωση του ιρανικού τόξου. Ο Άσαντ βρέθηκε μεταξύ δύο συμπληγάδων, μεταξύ του Ιράν αλλά και του Ισραήλ, το οποίο ήταν και αυτό στην ουσία σύμμαχός του. Άλλωστε, τόσον καιρό δεν έπεσε από την εξουσία, διότι το Ισραήλ δεν ήθελε να πέσει. Πλέον ο Άσαντ αποτελούσε ένα βάρος και ήταν η κατάλληλη στιγμή, για να κινηθεί η αντιπολίτευση. Σε ό,τι αφορά τις οργανώσεις που αποτελούν την αντιπολίτευση, υπάρχει μία δαιμονοποίηση όλα αυτά τα χρόνια. Ο FSA δημιουργήθηκε αρχικά από την αυτομόληση 150.000 στρατιωτών από το συριακό στρατό», αναφέρει η κ. Κουλουριώτη.
«Οι πολίτες γυρίζουν στα σπίτια τους»
Σύμφωνα με την πολιτική αναλύτρια, μετά την επικράτηση της αντιπολίτευσης στη Συρία, οι εκτοπισμένοι στην Τουρκία και σε άλλες όμορες χώροι Σύροι, οι οποίοι φτάνουν σε αριθμό περίπου τα δέκα εκατομμύρια, άρχισαν να γυρίζουν στα σπίτια τους.
«Απομένει να δούμε πώς θα εξομαλυνθεί η κατάσταση και γίνονται συζητήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Θα περάσει, βέβαια, ένα χρονικό διάστημα γι’ αυτό αλλά πιστεύω ότι θα υπάρξει εξομάλυνση, για την οποία θα βοηθήσει και η υφιστάμενη κυβέρνηση, όπως η ίδια έχει πει. Θα πρέπει να υπάρξει μία μεταβατική κατάσταση, για να οδηγηθούμε σε εκλογές. Πιστεύω ότι θα εφαρμοστεί το άρθρο 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη μεταβατική κυβέρνηση, την εφαρμογή του Συντάγματος και την ένωση της χώρας. Όχι να υπάρχει, για παράδειγμα, κουρδικό κράτος ή εισβολές της Τουρκίας αλλά να αποτελεί η Συρία μία σταθερή χώρα, όπως ήταν πριν από 15-20 χρόνια. Θα γίνει αυτό, διότι βλέπω ότι αυτή είναι η πρόθεση όλων και της πολιτικής και της στρατιωτικής αντιπολίτευσης», λέει η κ. Κουλουριώτη.
Ποιος θα είναι ο ρόλος Ρωσίας, ΗΠΑ και Τουρκίας
Σε ό,τι αφορά το ρόλο που θα διαδραματίσουν στην περιοχή οι δύο υπερδυνάμεις, Ρωσία και ΗΠΑ, αλλά και η Τουρκία, η πολιτική αναλύτρια εκτιμάει τα εξής:
Η Ρωσία είναι αποδυναμωμένη και στην ουσία εγκατέλειψε την προσπάθειά της να διατηρηθεί ο Άσαντ στην εξουσία, ενώ οι ΗΠΑ αναμένεται να προχωρήσει στην απόσυρση και των τελευταίων στρατευμάτων της από την περιοχή.
«Η Τουρκία θα επιχειρήσει να διαδραματίσει κάποιο ρόλο, διότι υπάρχουν στην περιοχή οι κουρδικές ένοπλες δυνάμεις. Μέσα στη συριακή αντιπολίτευση υπάρχουν Κούρδοι και αυτοί είναι οι σοβαροί άνθρωποι και όχι οι ένοπλες ομάδες που απάγουν κορίτσια, για να τα κάνουν πολεμίστριες. Αυτό που θέλουν οι Τούρκοι, είναι να διασφαλίσουν τα μακρά σύνορά τους, εφόσον εξομαλυνθεί η κατάσταση και επέλθει ηρεμία στη χώρα. Εκτιμώ ότι δεν έχει κανένα λόγο η Τουρκία να μπαινοβγαίνει στη Συρία και δεν πιστεύω ότι θέλει να προσαρτήσει εδάφη», υποστηρίζει η κ. Κουλουριώτη.
Μέσα σε όλα υπάρχει και η παράμετρος Ισραήλ, το οποίο αυτήν τη στιγμή εισέβαλε και έχει καταλάβει εδάφη στο νότο της Συρίας, με το επιχείρημα ότι θέλει να προστατεύσει τα βόρεια σύνορά του. Κατά την κ. Κουλουριώτη, αυτήν τη στιγμή δεν είναι εύκολο να γίνει καμία εκτίμηση για τη στάση που θα κρατήσει το Ισραήλ και για το αν θα αποσυρθεί από το έδαφος της Συρίας. Απαιτούνται πολιτικοί δίαυλοι επικοινωνίας, προκειμένου να φτάσουμε σε μία εξομάλυνση και στον τομέα αυτόν.
Τα νέα δεδομένα στη Συρία μετά την ανατροπή Άσαντ: Οι βασικοί παίκτες στη νέα πραγματικότητα και ο ρόλος της Δύσης
Γερμανία: Η κυβέρνηση ενέκρινε τις μεγαλύτερες εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία από το 2006
Υπόθεση Marfin: Απόφαση «βόμβα» από τον Άρειο Πάγο για τους νεκρούς μετά από 14 χρόνια
Γιώργος Κακοσαίος: «Είχα τρέλα με την Πάολα» - Η Eurovision και το «ευχαριστώ» στη Θεοδωρίδου
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr